باغ پهلوان‌ پور مهریز یکی از جاهای دیدنی‌ یزد هست که بعضی‌ها بهش باغ پهلوان هم می‌گن. معماری این باغ حرف نداره! یه معماری سنتی و اصیل ایرانی که تو اواخر دوره قاجار ساخته شده. اصلاً همین معماری خاصش باعث شده که باغ پهلوان‌ پور تو لیست میراث جهانی یونسکو ثبت بشه. حتی تو لیست آثار ملی ایران هم هست و از سال ۱۳۸۱ با شماره ۶۳۳۴ به ثبت رسیده.

عمارت باغ پهلوان پور

باغ پهلوان پور کجاست؟

پهلوان پور یکی از باغهای تاریخی ایران توی محله مزویرآباد شهر مهریز هست که داخل خیابون مطهری جنوبی قرار داره.

لوکیشن باغ پهلوان پور مهریز روی نقشه

مسیر دسترسی به باغ پهلوان پور مهریز

اگه بخوای بری باغ پهلوان‌ پور یزد، خیلی راحت می‌تونی از مرکز استان یزد که ۴۷ کیلومتر فاصله داره، حدود ۲۸ دقیقه توی راه باشی و خودتو برسونی. حالا اگر از فرودگاه شهید صدوقی می‌خوای بری، باید بگم که حدود ۴۸.۶ کیلومتر با باغ فاصله داره و اگه ترافیک عادی باشه، تقریباً ۴۴ دقیقه زمان می‌ بره تا برسید.

اگه بخوای از تهران بری، پیشنهاد می‌کنم بلیط هواپیما بگیری که سریع‌تر می‌رسی، اما می‌تونی با قطار هم بری، فقط باید بدونی که ایستگاه قطار حدود ۴۴ کیلومتر با باغ فاصله داره که حدود ۳۷ دقیقه باید توی راه باشی.

برای رفتن از تهران، باید وارد بزرگ‌راه تهران-قم بشی و بعد بری به سمت آزادراه خلیج فارس و ادامه بدی تا وارد آزادراه امیرکبیر بشی. بعدش باید برید تا آزادراه کاشان-نطنز، بعدش بزرگراه نائین رو ادامه بدی تا بزرگراه نائین-اردکان و وارد بزرگراه کنارگذر اردکان-میبد بشی.  وقتی رسیدی به بزرگراه میبد-یزد، از اونجا بزرگراه کنارگذر یزد رو پیدا کن. بعدش از بزرگراه‌های یزد-بافق و یزد-مهریز عبور کن تا به خیابان امام خمینی برسی. از اونجا تا باغ هم فاصله ای نداره.

در نهایت اگه بخوای از تهران بری، ۶۶۷ کیلومتر توی راهی و تقریبا ۷ ساعت و ۳۹ دقیقه رانندگی می‌کنی تا به باغ برسی.

حیاط باغ باغ پهلوان پور یزد

تاریخچه باغ پهلوان پور

این باغ تو اواخر دوره قاجار ساخته شده و اول مال شخصی به نام حسن ملارضا بوده. بعداً دامادش، علی پهلوان‌پور، که از تاجران معروف یزد بوده، مالک باغ می‌شه و اسمش هم از اون گرفته شده.

یه داستان قدیمی می‌گه که قبلاً دو باغ جدا از هم ولی کنار هم وجود داشته که با یه دیوار چینه‌ای از هم جدا می‌شدن. یکی از باغ‌ ها مال آقای پهلوان‌ پور بوده و اون یکی مال آقای حسن ملارضا. بعد از ازدواج دختر حسن ملارضا با پسر پهلوان‌ پور، دیوار بین دو باغ رو برمیدارن و این دو باغ به هم وصل می‌شن و تبدیل به باغ پهلوان‌ پور می‌شن.

وقتی وارد باغ می‌شی، اولین چیزی که جلب توجه می‌کنه، صدای آب روانی هست که توی جوی اصلی باغ جریان داره. آب این جوی از «قنات حسن‌آباد» تأمین می‌شه و جالبه بدونی که آخرین مقصد این قنات، همین باغ پهلوان‌ پوره. علاوه بر قنات حسن‌آباد، دو قنات دیگه به نام‌های «مزویرآباد» و «شاه‌حسینی» هم به آبیاری باغ کمک می‌کنن.

باغ پهلوان پور در بهار

معماری باغ پهلوان پور مهریز

این باغ با مساحت حدود ۵ هکتار، نمونه‌ای از باغ‌های ایرانی با طراحی چهار باغیه. معماریش ترکیبی از سبک‌ های قدیمی ایرانی و باغ‌ سازی مدرنه. با اینکه قدمت باغ به اون اندازه زیاد نیست، اما نشونه‌های معماری امروزی توش دیده می‌شه.

یکی از ویژگی‌های برجسته باغ، کوشک مرکزی اونه که توی دو طبقه و نیم ساخته شده. این کوشک توی مرکز باغ قرار داره و سبک معماریش ترکیبی از کوشک و حیاط مرکزیه. علاوه بر کوشک، بناهای دیگه‌ای مثل زمستان‌خانه، شربت‌خانه، آشپزخونه، حموم و سرایداری هم در باغ وجود داره.

درختای باغ شامل انار، بادام و خرمالو هستن که با توجه به گرمای زیاد استان یزد، نشون‌ دهنده آب‌وهوای متفاوت و خنک‌تر این منطقه‌ ان.

آب قنات در باغ پهلوان پور

بخش های مختلف باغ پهلوان پور

کوشک یا همون شربت‌ خانه:

این قسمت درست توی مرکز باغ قرار داره و زیباترین بخش باغ به حساب میاد. کوشک دو طبقه داره و قسمت‌هایی مثل حوض‌خانه و تالار اصلی هم داره. آب باغ از زیر این کوشک رد میشه و به باقی قسمت‌های باغ می‌رسه.

برج ورودی:

ورودی باغ یه برج زیبا داره که متعلق به دوره زندیه ست. این برج که با تزئینات خاص و زیبا ساخته شده، هم به عنوان دروازه باغ عمل می‌کنه و هم فضایی خاص برای ورود به باغ ایجاد می‌کنه.

زمستان‌ خانه:

این بخش از باغ به طور خاص برای فصل سرد سال طراحی شده. معماری این بخش طوریه که توی زمستون فضای داخلی رو گرم نگه می‌داشته. سقف‌های گنبدی و دیوارهای ضخیم باعث می‌شدن که توی زمستون هم راحت باشی.

کارگاه‌های قالی‌ بافی و ریسندگی:

توی بخش جنوبی باغ، کارگاه‌هایی بوده برای قالی‌بافی و ریسندگی. این کارگاه‌ها نشون می‌ده که صنایع دستی توی اون زمان خیلی رونق داشته و تولیداتشون توی بازارهای مختلف عرضه میشده.

اصطبل و انبار:

تو این قسمت از باغ، اصطبل‌هایی برای نگهداری حیوانات و انبارهایی برای ذخیره کردن غلات و محصولات کشاورزی بوده. این بخش‌ها برای مدیریت و حفظ منابع باغ بسیار مهم بودن.

آب‌ انبار:

یکی از بخش‌های جالب این باغ، آب‌انبارشه. این آب‌انبار با سیستم‌های سنتی آب رو جمع می‌کرده و توی فصل کم‌ آب ازش استفاده میشده. سقف‌های گنبدی این آب‌انبار باعث می‌شده که دمای داخلش برای نگهداری آب همیشه مناسب باشه.

آشپزخانه:

توی باغ یه آشپزخونه هم وجود داشته که برای تهیه غذا و نوشیدنی‌های مختلف به کار می‌رفته. این آشپزخونه با استفاده از مواد اولیه تازه و محلی غذاهای مختلفی آماده می‌کرده که توی مهمونی‌ها و مراسم‌ های مختلف سرو میشده.

باغ پهلوان پور یزد در پاییز

امکانات باغ پهلوان یزد

توی باغ، امکانات خیلی خوبی برای استراحت و تفریح وجود داره. مثلاً تخت‌های سنتی برای استراحت و چای خوردن کنار درخت‌ها، زمین‌های فوتبال و والیبال ساحلی، فوتبال دستی و حتی میز تنیس.

حالا اگه بخوای شب رو هم توی باغ بمونی، هتل باغ پهلوان‌ پور هم هست که ۱۳ اتاق داره و امکاناتی مثل اینترنت رایگان، نمازخانه و کافی‌شاپ رو ارائه می‌ده. یه پارکینگ با ظرفیت ۲۰۰ تا خودرو هم برای بازدیدکننده‌ ها داره.

ساعت کاری باغ پهلوان پور

ساعت‌ های بازدید از این باغ هر روز از ۸ صبح تا ۶:۳۰ عصره. البته یه سری روزهای خاص، مثل ۱۸ صفر، تاسوعا و عاشورا، رحلت امام خمینی، شهادت امام جعفر صادق و شهادت امام علی، باغ بسته‌ ست و بازدید ازش ممکن نیست.

داخل باغ پهلوان پور

قیمت بلیط باغ پهلوان پور مهریز

برای بازدید از این باغ توی سال ۱۴۰۳، قیمت بلیط برای هر نفر ۳۰ هزار تومنه. این قیمت برای گردشگرای داخلیه و برای خارجی ها ممکنه یه مقدار فرق داشته باشه. هزینه پارکینگ رایگانه که راحت می‌تونید ماشین‌هاتون رو پارک کنید. فضای پارکینگ هم خوبه و مشکلی پیش نمیاد.

مرورها و نظرات مردم درباره باغ پهلوان پور

نظرهای مردم درباره باغ پهلوان‌ پور مهریز بیشتر مثبت بوده و خیلی‌ ها از فضای قشنگ این باغ خوششون اومده.

مزایا:

  • فضای زیبا و دل‌انگیز: بیشتر بازدیدکننده‌ها از فضای سبز و زیبای باغ تعریف کردن. صدای آب قنات و طراحی طبیعی باغ، جلوه خاصی به محیط داده.
  • نورپردازی جذاب: یکی از نکات جالبی که اشاره شده، استفاده از درختان خشک به عنوان پایه لامپ‌ هاست که حس سنتی و طبیعی باغ رو حفظ کرده.
  • موزه مردم‌شناسی: علاوه بر باغ، موزه مردم‌شناسی هم جذابیت داره و برای بازدیدکننده ها تجربه جدیدی بوده.
  • مناسب برای عکاسی: باغ مکان‌های زیادی برای عکاسی داره که باعث شده برای علاقه‌ مندان به عکاسی مکان خوبی باشه.
  • فضای فرح‌بخش: محیط باغ حس آرامش و راحتی به آدم میده و مخصوصاً توی ایام خلوت یا وسط هفته خیلی پیشنهاد شده که برای آرامش بیشتر بازدید بشه.

معایب:

  • مشکلات در خدمات: یکی از نقاط منفی که اشاره شده، اینه که اجازه بردن حتی فلاسک چای داخل باغ رو نمی‌دادن و این برای بعضی از بازدیدکننده‌ها باعث نارضایتی شده.
  • کم توجهی به نگهداری: بعضی از افراد اشاره کردن که به باغ توجه کافی نشده و ممکنه بعضی بخش‌ها نیاز به نگهداری و رسیدگی بیشتری داشته باشه.
  • جذابیت کم برای کسایی که باغ‌های تاریخی زیادی دیدن: اگه قبلاً باغ‌های تاریخی دیگه‌ای رو دیده باشید، این باغ ممکنه جذابیت خاصی نداشته باشه.

ورودی باغ پهلوان پور

جاهای دیدنی نزدیک به باغ پهلوان پور

پارک کوهستان

پارک کوهستان یزد یکی از بزرگ‌ترین و زیباترین پارک‌های این شهره که ابتدای جاده یزد به تفت قرار داره و سال ۱۳۸۴ ساخته شده. توی پارک کوهستان، هر چیزی که بخوای پیدا می‌شه؛ از دریاچه مصنوعی و قایق‌سواری گرفته تا شهربازی، پیست اسکیت و پیست موتورسواری. تازه، یه آبشار مصنوعی هم داره و کلی آلاچیق و فضای سبز برای چادر زدن و پیک‌نیک وجود داره. برای اطلاعات بیشتر و آشنایی با وسایل بازی پارک کوهستان یزد کلیک کنید.

بقیه جاهای دیدنی هم میتونی توی جدول زیر ببینی:

جاذبه گردشگری فاصله ار باغ پهلوان (کیلومتر)
مسجد جامع باغ بهار 3 KM
مسجد شاه ولی تفت 30.6 KM
خانه نواب وکیل 31.2 KM
موزه نور و روشنایی یزد 33.6 KM
به این مطلب رای دهید
Shares:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *