کویر کاراکال یزد، یه کویر خیلی بزرگه که کلی مسافر رو تو فصل های خنک سال به خودش جذب می کنه. این کویر یکی از بهترین جاهای دیدنی یزد هستش که کلی طرفدار داره. کاراکال تو بافق یه گزینه عالیه واسه کسایی که دنبال یه گشت و گذار تو دل کویر میگردن. اگه دنبال طبیعتگردی هستین، به این کویر راحت میشه دسترسی داشت و امکانات خوبی هم داره. تو راه رسیدن به این کویر میتونی جاذبه‌های دیگه ای هم میبینی که سفرتو پرماجرا و خاطره‌انگیز می‌کنه.

کویر کاراکال کجاست؟

کاراکال یکی از بزرگ ترین کویرهای ایران هستش که توی مرکز استان یزد، نزدیک شهر بافق و روستای صادق‌آباد قرار گرفته. از صادق‌آباد تا این کویر فقط ۵.1 کیلومتر راهه (با ماشین ۷ دقیقه طول می‌کشه). خیلی‌ها به خاطر همین نزدیکی، به جای کاراکال، بهش می‌گن صادق‌آباد. اگه از یزد بخوای بری، باید ۱۴۱ کیلومتر (۱ ساعت و ۵۰ دقیقه با ماشین) تو راه باشی. اگه از تهران بخوای با ماشین شخصی بری این کویر، باید ۷۵۸ کیلومتر بری و حدود ۸ ساعت و نیم تو راه باشی.

لوکیشن کویر کاراکال روی نقشه

دیدنی های کویر کاراکال

دسترسی به کویر کاراکال

اول از همه باید بریم یزد. بعدش یه جاده‌ی کویری حدودا 100 کیلومتری رو به سمت بافق طی می‌کنیم. توی بزرگراه یزد-بافق، باید بریم توی جاده‌ی سنگ آهن مرکزی تا به یه میدان برسیم. از خروجی سوم میدان می‌زنیم بیرون و راهمون رو ادامه می‌دیم تا به یه میدان دیگه برسیم. تو این میدان هم باید از خروجی سوم بریم بیرون. این جاده مارو به روستای باقرآباد می‌رسونه. از روستای باقرآباد رد می‌شیم و به سمت صادق‌آباد می‌ریم تا نهایتا به کویر کاراکال برسیم.

علت نام گذاری کویر کاراکال بافق چیست؟

این کویر از قدیم‌الایام خونه یکی از خوشگل‌ترین و تند و تیزترین گربه‌سانان ایران، یعنی “کاراکال” بوده و اسمش هم از اسم قدیمی این گربه وحشی گرفته شده. کاراکال که الان بهش “سیاه‌گوش” و “منگوله‌گوش” هم می‌گن، یکی از 8 تا گربه‌سانه که توی ایران زندگی می‌کنن. این گربه‌ی چغر و پرشور خیلی تنده و با گربه‌ی طلایی آفریقایی و یوزپلنگ هم فامیل نزدیکه. کاراکال یه حیوونِ تنهاست که شب‌ها فعالیت می‌کنه و حس مالکیت خیلی قوی داره. توی یه منطقه‌ی خشک، یه قلمرو 270 تا 1116 کیلومتری رو برای خودش می‌ذاره و اجازه نمی‌ده هیچ کاراکال دیگه‌ای توی این محدوده پا بذاره.

گربه کاراکال

معرفی گربه کاراکال

کاراکال یه جور گربه‌ وحشی هست که خیلی شبیه وشق اورآسیاییه، ولی یه کوچولو ازش کوچیکتره و اندام ظریف‌تر و کشیده‌تری داره. نرهاش هم یه ذره از ماده‌ها بزرگترن. این گربه‌ها ۱۶ تا ۲۲ کیلوگرم وزن دارن و طول بدنشون بین ۵۵ تا ۹۰ سانت، به اضافه یه دم ۳۰ تا ۳۴ سانتی‌متریه. قدشون تا شونه‌ها هم به ۴۰ تا ۴۵ سانتی‌متر می‌رسه. رنگ پوست کاراکال‌ها هم می‌تونه قرمز شرابی، خاکستری، خاکی و یا حتی سیاه باشه.

برخلاف اسمش که شاید یه جورایی ترسناک به نظر بیاد، کاراکال اصلا اهل جنگ و دعوا نیست. جونور خیلی خجالتیه و توی برخورد با آدم‌ها و ماشین‌ها بیشتر سعی می‌کنه خودش رو قایم کنه تا اینکه بخواد شاخ و شمشیر بکشه. حتی اگه یهو یه ماشین سر برسه و جلوش سبز بشه، ممکنه از ترس خشکش بزنه و کاری نکنه، جوری که میشه راحت با دست گرفتش. از قدیم‌الایام به خاطر همین خلق و خوی آروم و رام‌شوندگیش، و البته مهارت بالایی که تو شکار داره، ازش به عنوان حیوون اهلی برای شکار استفاده می‌کردن. حتی یه عده‌ای هم بودن که کاراکال رو تو خونه نگه می‌داشتن و ازش به عنوان حیوون خونگی نگهداری می‌کردن. اما متاسفانه، این روزها توی غرب و مرکز آفریقا خیلی‌ها دنبال شکار کاراکال هستن تا از پوستش استفاده کنن. این موضوع باعث شده که نسل این حیوون زیبا در خطر باشه و خیلی‌ها نگران آینده‌اش باشن.

بیشتر بخوانید: باغ دولت آباد یزد

تفریحات کویر کاراکال

ویژگی های کویر کاراکال یزد

تا همین چند سال پیش، اسم کویر کاراکال برای خیلی‌ها غریبه بود. یه جایی وسط ایران که نه کسی می‌شناختش و نه توریستی به اونجا می‌رفت. اما یهو یه اتفاق جالب افتاد. سال ۱۳۸۶ بود که یه همایش بزرگ کویرنوردی تو این کویر برگزار شد. کلی آدم از استان‌های مختلف ایران اومدن و قشنگی‌های این کویر رو دیدن. از اون موقع به بعد انگار یه طلسم شکسته شد و یه عالمه آدم عاشق اینجا شدن.

این منطقه یه عالمه جونور و گیاه خاص و قشنگ داره که هیچ جای دیگه ایران مثالشو پیدا نمی‌کنی. از جمله این جونورا میشه به کاراکال (که همون سیاه‌گوشه)، موش صحرایی، کل، بز، قوچ، میش، پلنگ، جبیر، تشی و شاه روباه اشاره کرد. پرندهای خوش‌صدا و قشنگی مثل باقرقره شکم سیاه، زاغ بور و سارگپه هم توی این کویر زندگی می‌کنن و با نغمه‌هاشون دل آدمو می‌برن.

این کویر پر از گیاهان قشنگیه که به هوای گرم و خشک عادت دارن. بیشتر این گیاهان از نوع ماسه‌پسند هستن و اسم‌هایی مثل نسیو، اسکنبیل، گل جالیز، نبکا و تاغ دارن. توی نمک‌زارها و شن‌زارهای حاشیه کویر کاراکال هم می‌تونی درختچه‌های گز رو ببینی که سر از خاک بیرون آوردن و به این منطقه یه زیبایی خاص می‌بخشن.

غروب کویر کاراکال یزد

بهترین زمان سفر به کویر کاراکال یزد

بهترین موقع برای رفتن به این کویر، پاییز و دو ماه اول بهاره. چرا؟ آخه تو این فصلا هوا نه مثل تابستون داغه که آدم رو آب کنه، نه مثل زمستون سرده که اذیت کنه. تو پاییز و بهار، هوا خنک و دلچسبه و می‌تونی حسابی از طبیعت کویر لذت ببری. اما تابستون رو بیخیال شو! گرمای کویر کاراکال اونقدر زیاده که مگه میشه تحملش کرد؟ زمستون هم که هوا خیلی سرده و یه عالمه باد و طوفان هم هست.

دیدنی های کویر کاراکال

یه عالمه نخلستان‌های قشنگ وجود داره که دیدن‌شون حال آدم رو حسابی خوب می‌کنه. این نخلستان‌ها یه جور تابلوی نقاشی طبیعی هستن که آدم رو مجذوب خودشون می‌کنن. علاوه بر نخلستان‌ها، توی این منطقه باغ‌های پسته و انار هم می‌تونی پیدا کنی. اگه توی شهریور و مهر ماه به اونجا سفر کنی، می‌تونی زیبایی این باغ‌ها رو توی اوج خودش ببینی.

یه عالمه رمل‌های شنی پیدا میشه که تا چشم کار می‌کنه می‌رن بالا! بعضی از این تپه‌های شنی، 50 متر هم بلندی دارن. فکر کن بری رو این رمل‌ها موتورسواری، غلت بخوری یا حتی یه پیاده‌روی حسابی بکنی! چه کیفی داره! اینجوری که میگن، رمل‌های شنی کاراکال از باحال‌ترین تفریحات کویره.

یکی از چیزایی که باعث میشه خیلی‌ها عاشق کویر کاراکال باشن، آسمان شب این کویره. وقتی تاریکی شب همه جا رو می‌گیره، انقدر ستاره توی آسمون می‌بینی که انگار رو یه بوم نقاشی پر از الماس و نگین کار شده. می‌تونی بری سراغ رصد ستارگان و از عظمت کهکشان لذت ببری. تازه این فقط یه طرف ماجراست! طلوع و غروب آفتاب تو کویر کاراکال هم یه چیز دیگه‌ست. انقدر قشنگه که آدم محو تماشاش میشه. اگه دنبال هیجان بیشتر هستی، می‌تونی آفرود سواری، سافاری یا شترسواری هم بکنی. موتور چهارچرخ هم یه گزینه باحاله که می‌تونی باهاش ویراژ بدی.

کویر کاراکال در شب

اقامتگاه کویر کاراکال

خیلی‌ها حالشون با کمپ زدن تو کویر حسابی جوره، اما اگه وسایل کافی نداری یا از سرما میترسی، غصه نخور! دور و بر کویر کلی اقامتگاه بوم‌گردی و هتل خوب پیدا میشه که حسابی حالتو جا بیاره. تو شهر بافق می‌تونی بری سراغ هتل‌های چهارستاره مثل نیکان یا علمدار، یا اینکه تو اقامتگاه‌های بوم‌گردی مثل بوم قلعه آریز، باغ دلگشا، سید، سرای بهشت و یا کمپ کویرنوردی شن و شادن یه شب خاطره‌انگیز رو تجربه کنی.

بیشتر بخوانید: آموزش کمپینگ در کویر

جاذبه های گردشگری کویر کاراکال

خانه وحشی بافقی در نزدیکی کویر کاراکال

خانه وحشی بافقی

توی راه کویر کاراکال یه خونه‌ی تاریخی هست که بهش میگن “خانه‌ی وحشی بافقی”. این خونه با معماری قشنگش بین خونه‌های دیگه توی ایران یه چیز خاصه و به خاطر همین جزو آثار ملی هم شده. میگن این خونه از دوران قاجار باقی مونده و قدمتش به قرن دهم هجری قمری می‌رسه. هر سال کلی آدم از جاهای مختلف میرن کویر کاراکال تا این خونه رو ببینن.

آب انبار و حمام کاکامیر یکی از جاذبه های کاراکال

آب انبار و حمام کاکامیر

تو کویر کاراکال یزد، یه جاذبه‌ای هست که هم خنکای تاریخ رو به آدم میده، هم تماشاییه. حمام و آب انبار کاکامیر اسمشونه. آب انبار کاکامیر با ۲۵۰ مترمکعب گنجایش، لقب بزرگ‌ترین آب انبار بافق رو به خودش گرفته. این آب انبار قشنگ، یه گنبد داره و توی عمق ۴ متری زمین ساخته شده. با آجرهای خوش‌رنگ و لعابش، یه جلوه‌ی بی‌نظیر به کویر داده.

قلعه باقرآباد یکی از جاذبه های کویر کاراکال

قلعه باقرآباد

تو بافق یه قلعه‌ی تاریخی هست به اسم قلعه باقرآباد که فقط 2 کیلومتری با کویر کاراکال فاصله داره. این قلعه رو توی دوره قاجار، یه آقایی به اسم عبدالرحیم خان، پسر محمد تقی خان بافقی ساخته. مهم‌ترین کاربری این قلعه، انبار کردن غلات بوده تا تو سال‌های کمبود، مردم گرسنه نمونن. از طرفی، قلعه مثل یه پناهگاه امن هم عمل می‌کرده و توی مواقع خطر، مردم به اونجا پناه می‌بردن. این قلعه‌ی تاریخی ۴۵ تا اتاق، ۲ تا برج نگهبانی، ۳ تا جایگاه برای پرتاب سنگ و ۱۰ تا جایگاه برای تیراندازی داره. از نظر وسعت هم قلعه‌ی بزرگیه و حسابی توی دل کویر خودنمایی می‌کنه.

اقامتگاه کویر کاراکال یزد

مجموعه رفاهی شهید برزگری

اینجا کلی اتاق و سوئیت تمیز و راحت داره که حسابی می‌تونی توشون استراحت کنی و خستگی سفر رو به در کنی. تو مجموعه رفاهی شهید برزگری، سرویس بهداشتی و حمام هم به راحتی دم دستت هست و دیگه لازم نیست نگران این چیزا باشی. یه پارکینگ هم داره که می‌تونی ماشینت رو توش پارک کنی خیالت راحت باشه. اما امکانات این مجموعه فقط به این‌ها ختم نمی‌شه! اینجا یه زمین بدمینتون و یه زمین والیبال ساحلی هم داره که می‌تونی با دوستات حسابی ورزش کنی و کیف کنی. یه جای باحال هم برای آفتاب گرفتن داره که می‌تونی بری اونجا حسابی ریلکس کنی و از آفتاب لذت ببری. جالبه که بدونی تو مجموعه رفاهی شهید برزگری می‌تونی چتر پاراسل هم سوار بشی و از بالا یه منظره بی‌نظیر از کویر رو تماشا کنی. اگه اهل تفریح و هیجان هستی، می‌تونی تو تورهای ریگ ‌نوردی که تو این مجموعه برگزار می‌شن شرکت کنی و یه تجربه هیجان‌انگیز رو داشته باشی. شب‌ها هم می‌تونی تو تورهای رصد آسمان شب شرکت کنی و به تماشای ستارگان درخشان کویر بشینی.

بقیه جاهای دیدنی هم میتونید توی جدول زیر ببینید:

نام مکان فاصله حدودی از کویر (کیلومتر)
کویر درانجیر 10.7
باغ تیتو 14.4
قلعه شهر‌آباد 14.4
مسجد جامع بافق 14.4
دره سنگاب بیشه در 14.4
چنار تاریخی باجگان 14.4
چشمه پیروزه 14.4
ارگ عبدالرضا خان بافقی 14.4
نخلستان های بافق 14.4
موزه سنگ و معدن بافق 14.4
امامزاده عبدالله بافق 15.8
میدان خان بافق 15.9

 

به این مطلب رای دهید
Shares:

1 کامنت

  • 13 آبان 1403 at 7:57 ق.ظ

    […] بیشتر بخوانید: کویر کاراکال […]

    Reply

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *