موزه هگمتانه

موزه هگمتانه همدان | معرفی + قیمت بلیط ۱۴۰۳ + جاهای دیدنی

همدان، استانی که لقب قدیمی ترین شهر جهان رو یدک می‌کشه، پر از جاذبه‌های تاریخی و باستانیه که هر کدومشون یه دنیا حرف دارن. یکی از این گنجینه‌ها، موزه هگمتانه‌ ست که درست دامنه‌ی تپه هگمتانه، یادگار مادها، بنا شده. تپه هگمتانه که قدمتش به هزاران سال پیش می‌رسه، زمانی پایتخت اولین امپراتوری ایران بوده. کاوشگران از دل این تپه، اشیاء قیمتی و نادری رو بیرون کشیدن که حالا تو موزه هگمتانه همدان به نمایش گذاشته شدن. تو این موزه که یکی از بهترین جاذبه های گردشگری همدان هستش، می‌تونی یه سفر در زمان داشته باشی و با تمدن‌های باستانی ایران آشنا بشی. از سفال‌ها و ابزارهای دوران مادها گرفته تا مجسمه‌ها و سکه‌های دوره‌ی هخامنشی، همه و همه داستان شکوه و عظمت تمدن ایران باستان رو روایت می‌کنن.

تبلیغات

ساعت کاری موزه هگمتانه

 

موزه هگمتانه کجاست؟

تپه هگمتانه یه جای خیلی باحاله که توی همدان، آخر خیابون اکباتان، میدون اکباتان، توی محوطه ی پایگاه ملی میراث فرهنگی و گردشگری هگمتانه قرار گرفته. این تپه ی باستانی یه شکل بیضی داره و درست وسط بافت قدیمی شهر همدان جا خوش کرده. تو قسمت شرق این تپه موزه هگمتانه هست که تمام این اشیاء کشف شده رو به نمایش گذاشته.

لوکیشن موزه هگمتانه روی نقشه

دیدنی های موزه هگمتانه

تاریخچه موزه هگمتانه

تپه هگمتانه، یادگاری از دوران باشکوه ایران باستان، فقط یه تپه معمولی نیست، یه گنجینه ارزشمنده که زیر خاک پنهون شده. کاوشگران سال‌هاست که دارن توی این تپه دنبال کشف آثار باستانی می‌گردن و تا حالا هم چیزهای خیلی جالبی پیدا کردن.

تا قبل از انقلاب، کاوش‌ها در هگمتانه بیشتر به دنبال اشیاء برای پر کردن موزه‌های خارجی بود و نظارتی هم روی کار پژوهشگران خارجی وجود نداشت. به همین خاطر، خیلی از آثار تاریخی به ثبت نرسیده بود. سال ۱۳۱۰ تپه هگمتانه به عنوان اثر ملی ثبت شد. سال ۱۳۲۴ دولت تعدادی از آثار هگمتانه را که به خارج از کشور رفته بود، خرید و برگردوند. از سال ۱۳۴۷ کم‌کم حریم تپه آزاد شد و کاوش‌های علمی توسط کارشناسان ایرانی شروع شد. کاوش‌ها ادامه پیدا کرد و با پیدا شدن اشیاء تاریخی بیشتر، تصمیم به ساخت موزه برای نگهداری اونها گرفته شد.

مدرسه‌ای به اسم “پرورش” که در کنار گودال معروف فرانسوی‌ها بود، توسط انجمن باستان‌شناسی خریداری شد و بعد از تبدیل شدن به موزه، به “موزه هگمتانه” تغییر نام داد. سال ۱۳۷۳، بعد از جنگ تحمیلی، موزه هگمتانه به طور رسمی افتتاح شد. اشیاء این موزه از تپه هگمتانه و شهرهای دیگر استان همدان پیدا شده‌اند و قدمتی ۳۵۰۰ ساله دارند. این موزه که قبلاً مدرسه پرورش بود، در سال‌های ۱۳۲۰ تا قبل از انقلاب به عنوان محلی برای پژوهش و تحقیقات باستان‌شناسی استفاده می‌شد. بعد از انقلاب و با زیاد شدن اشیاء کشف شده، از این مکان به عنوان مخزنی برای نگهداری اونها استفاده شد و در نهایت سال ۱۳۷۳ به موزه تبدیل شد. توی سال ۱۳۹۳ از طرف “ایکوم” (سازمان جهانی موزه‌داری) به عنوان “موزه برتر ” معرفی شد.

قیمت بلیط موزه هگمتانه

چه آثاری در موزه هگمتانه وجود دارد؟

موزه هگمتانه مثل یه گنجینه بزرگ پر از اشیاء قیمتیه که هر کدوم یه داستان از دوران مختلف رو تعریف می‌کنن. بریم یه گشتی تو این موزه بزنیم و ببینیم چه چیزهایی تو دلش پنهون کرده.

اول از همه بریم سراغ دسته‌بندی زمانی. اینجا می‌تونید ظروف سفالی قدیمی مثل کوزه و خمره، مجسمه‌های گلی و تابوت‌هایی رو ببینید که یادگار دوران هخامنشی، ساسانی و اشکانی هستن. اما داستان به اینجا ختم نمی‌شه. توی موزه هگمتانه اشیاء مربوط به دوران اسلامی هم پیدا میشه. حوض آبنما، قوچ سنگی و خمره سنگی فقط یه نمونه از این اشیاء هستن.

حالا بریم سراغ دسته‌بندی تخصصی و استانی. تو بخش اختصاصی، می‌تونید اشیاء منحصر به فردی رو ببینید که بعد از مرمت و بازسازی به نمایش در اومدن. مهر شیشه‌ای با نقش نیایشگر، مهرهای استخوانی از دوران هخامنشی، سرپیکان‌ها، پیکره‌های انسانی و کتیبه‌های به خط میخی فقط یه گوشه‌ای از این شگفتی‌ها هستن. تو بخش استانی هم می‌تونید نسخ خطی، تابوت‌های سنگی و سفالی مربوط به دوران اشکانی و اسلامی رو ببینید. قدیمی‌ترین اثر این موزه هم یه خمره سفالی ۵ هزار ساله هستش.

چه آثاری در موزه هگمتانه وجود دارد

تاریخچه موزه هگمتانه

ساعت بازدید از موزه هگمتانه همدان

توی شش ماه اول سال میتونی از ساعت ۹ صبح تا ۷ شب و شش ماه دوم سال از ساعت ۸ صبح تا ۵ بعدظهر از این موزه دیدن کنی. دیدن همه چیزا توی این مجموعه ۱ تا ۲ ساعت طول میکشه.

آثار موجود در موزه هگمتانه (

قیمت بلیط موزه هگمتانه

قیمت ورودی موزه هگمتانه همدان توی سال ۱۴۰۳ برای گردشگرای داخلی ۵۰۰۰۰ تومنه و برای گردشگرای خارجی ۱۰۰۰۰۰تومن هستش. قبل از رفتن به این مکان هم میتونید با شماره ۰۸۱۳۲۵۲۴۰۰۵ تماس بگیرید تا از مبلغ دقیقش مطمئن بشید.

جاهای دیدنی نزدیک موزه هگمتانه همدان

بعد از بازدید از این موزه میتونید از جاهای زیر هم دیدن کنید:

آرامگاه باباطاهر در نزدیکی موزه هگمتانه

آرامگاه باباطاهر

باباطاهر رو که همه می شناسن، شاعر معروف دوبیتی های پر از سوز و حال. آرامگاهش هم بعد از غار علیصدر یکی از بهترین جاهای دیدنی همدانه که به خاطر معماری قشنگش توی دوره جدید معروف شده. این آرامگاه نه فقط به خاطر شاعر بودنش، بلکه به خاطر اینکه جزو آثار تاریخی و ملی ایران هم هست، خیلی مهمه. هر سال مراسم و جشن های مختلفی توی این آرامگاه برگزار میشه که کلی آدم رو به خودش جذب می کنه. از این آرامگاه تا موزه ۲.۱ کیلومتر فاصله داره. برای اطلاعات بیشتر میتونی مقاله آرامگاه باباطاهر رو مطالعه کنی.

گنبد علویان در اطراف موزه هگمتانه

گنبد علویان

این گنبد خوشگل، هم به امامزاده عبدالله نزدیکه، هم به میدون عین‌القضات. یه سر بری خیابون باباطاهر و اکباتان هم سر بزن، بعدش بیا سراغ گنبد. گنبد علویان تو اواخر دوره سلجوقیان، یعنی حدود قرن ششم هجری ساخته شده. یه بنای تاریخی که با دیدنش، غرق معماری اسلامی میشی. قدیما یه مسجد بوده که علویان اون زمان، اونجا مراسم مذهبی خودشون رو برگزار می کردن. الان شده یکی از جاذبه های گردشگری همدان که کلی آدم میرن ببیننش. این گنبد تا موزه حدود ۱.۵ کیلومتر فاصله داره.

بازار همدان در نزدیکی موزه هگمتانه

بازار همدان

بازار همدان یه بازار خیلی بزرگه، ۳۰ هکتار وسعت داره و توی ایران حرف اول رو میزنه. قدمت این بازار هم به دوره قاجار میرسه، یعنی کلی داستانه که برات تعریف کنه. یه جوری طراحی شده که انگار توی یه فیلم تاریخی قدم میزنی. از همه مهمتر، میتونی کلی از سوغاتی های ناب ایران رو توی این بازار پیدا کنی. از ادویه و خشکبار بگیر تا فرش و ظروف مسی، هر چی که بخوای اینجا پیدا میشه. فاصله این بازار تا موزه هگمتانه فقط ۸۰۰ متره.

بجز این جاذبه ها میتونید از موزه باستان شناسی همدان، کلیسای ارامنه ارتدوکس (کلیسای گریگوری استفان)، باغ ایرانی و امامزاده عیسی بن احمد هم دیدن کنید.

Related Posts

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات پربازدید

سیری در وب