غار علیصدر یکی از شگفتیهای طبیعی جهان و یه مقصد بینظیر برای گردشگرهاست که تو دل روستایی به همین نام در شهرستان کبودرآهنگ و 75 کیلومتری شمالغربی همدان قرار داره. این غار که قدمتش به دوره ژوراسیک یعنی دوران دایناسورها برمیگرده، بزرگترین غار آبی قابل قایقرانی جهانه و یکی از معدود غارهای آبی تو دنیاست که میشه توش قایقسواری کرد. وقتی به سمت این غار حرکت میکنید، تازه با دنیایی از زیبایی و اسرار مواجه میشید؛ دالانهای پیچدرپیچ و دریاچههای کوچیک و بزرگ که برای عبور ازشون باید با قایقهای پدالی حرکت کنید. به جز زیباییهای طبیعی و شگفتانگیزش، اطراف غار علی صدر یه مجتمع تفریحی و توریستی کامل وجود داره با هتلها، ویلاهای اقامتی، چندین رستوران و کافیشاپ، دو بازار بزرگ و حتی شهربازی که میتونید از همه اینها لذت ببرید. توی این مقاله، قصد داریم بهطور کامل به معرفی و بررسی این جاذبه بینظیر همدان بپردازیم، پس با ما همراه باش و این تجربه منحصر به فرد رو از دست نده!
ویژگی | توضیحات |
---|---|
محل قرارگیری | روستای علیصدر، ۷۵ کیلومتری شمال غربی همدان |
قدمت | به دورهی ژوراسیک برمیگرده، یعنی حدود ۱۹۰ میلیون سال پیش |
ویژگیهای اصلی | بزرگترین غار آبی قابل قایقرانی جهان، با دریاچههای وسیع و زیبای طبیعی |
امکانات تفریحی | هتل، ویلاهای اقامتی، رستورانها و کافیشاپها، شهربازی، بازار بزرگ |
آب دریاچه | بدون رنگ و بو، شفاف تا عمق ۱۰ متری، غیرقابل خوردن به خاطر املاح معدنی |
دما | ثابت در حدود ۱۲ درجه سانتیگراد، در تابستان خنک و در زمستان گرم و مطبوع |
ارتفاعات | از سطح دریا ۲۱۸۰ متر، عمق آب بین نیم تا ۱۴ متر، حداکثر ارتفاع از سطح آب ۴۰ متر |
هوای داخل غار | پاک و لطیف، عاری از گرد و غبار و آلودگی میکروبی، هیچ گاز سمیای وجود ندارد |
ویژگیهای خاص | سقف غار پوشیده از کربنات کلسیم، استالاکتیتها و استالاکمیتهای زیبا، قایقرانی در دریاچه |
تاریخ کشف | کاوشهای اولیه توسط گروه کوهنوردی همدان در ۱۳۴۲، استفاده عمومی از ۱۳۵۴ |
ساعات بازدید | نیمسال اول: ۸ صبح تا ۶ عصر، نیمسال دوم: ۸:۳۰ صبح تا ۴:۳۰ عصر |
هزینه بازدید | 2,30۰,۰۰۰ ریال |
امکانات رفاهی | ویلای مسکونی، مسجد، پارکینگ، رستوران، کافیشاپ، شهربازی، زمین اسکیت، سرویس بهداشتی، رصدخانه |
ویژگیهای دیگر | شفافیت آب تا عمق چند متری، بدون حیات جانوری، یکی از زیباترین غارهای آبی جهان |
ثبت ملی | در تاریخ ۱۵ دی ۱۳۸۷ به شماره ۲۳ در فهرست آثار ملی طبیعی ایران ثبت شده |
غار علیصدر کجاست؟
غار علی صدر یکی از بهترین جاذبه های گردشگری همدان هستش که تو دل کوههای زاگرس و تو ارتفاعات ساریقیه قرار گرفته. این غار در روستای علیصدر، یکی از روستاهای شهرستان کبودرآهنگ، واقع شده و حدود ۷۵ کیلومتری شمالغربی همدان قرار داره. یعنی اگه بخوای از مرکز همدان راه بیفتی، یه ساعتی راهه تا برسی به این جاذبه شگفتانگیز. اگه تهران باشی و بخوای یه سفر کوتاه به اینجا داشته باشی، حدود 335 کیلومتر راه در پیش داری، یعنی چیزی حدود چهار ساعت رانندگی.
مسیر دسترسی به غار علیصدر
برای رسیدن به غار علیصدر چند تا مسیر پیش روتونه که میتونید انتخاب کنید و هر کدوم از این مسیرها شما رو از یه راه متفاوت به این جاذبه طبیعی میرسونه.
- اگه از همدان راه میافتید، اولین مسیر اینه که به سمت کبودرآهنگ برید، بعد از سهراهی نوژه به سمت روستای علیصدر حرکت کنید و در نهایت به غار علیصدر برسید.
- یه مسیر دیگه از جاده همدان – بیجاره. برای این مسیر، باید از بلوار آیتالله نجفی همدان به سمت غرب برونید و از خروجی جاده همدان – بیجار وارد بشید. این جاده رو مستقیم برید تا به جاده علیصدر در گلتپه برسید. بعد از حدود 55 کیلومتر، به میدانی میرسید که از اونجا به سمت جاده علیصدر میپیچید و با طی حدود 13 کیلومتر دیگه به غار میرسید.
- مسیر دیگه ای هم هست که از جاده همدان – صالحآباد میگذره. از پل شهید قهاری همدان به سمت بلوار ارتش غرب حرکت کنید و وارد بزرگراه همدان – سنندج بشید. این مسیر رو ادامه بدید تا به خروجی جاده روستای کریمآباد در صالحآباد برسید. بعد از اون، وارد جاده روستای آغچه خرابه بشید و بعد از حدود 24 کیلومتر، به یه میدان میرسید. از اونجا، وارد جاده همدان – بیجار بشید و بعدش به سمت جاده علیصدر حرکت کنید تا در نهایت به مقصد برسید.
علت نامگذاری غار علیصدر
یه زمانی تو روستای علیصدر یه جاذبه جالبی بود که مردم بهش میگفتن «علی سرد» یا «علی سد». این غار، برای روستاییها یه جور انبار آب طبیعی بوده و حسابی به کارشون میاومده. حتی توی اسناد و مدارک رسمی روستا هم اسمش «علی سد» ثبت شده بود و تو شناسنامههای اهالی هم همین اسم رو میدیدی: «علی سرد». اما سال ۱۳۵۰ که میرسه، یه خبر خوب براشون میاد؛ بالاخره تصمیم میگیرن یه جاده برای روستا بسازن که راحتتر بتونن رفت و آمد کنن. پیمانکار پروژه وقتی که داشت تابلوی راهنمای جاده رو نصب میکرد، اسم رو عوض کرد و شد «علی صدر». شاید این تغییر اسم در نگاه اول خیلی مهم به نظر نیاد، ولی برای روستا یه اتفاق بزرگ و تازه بود! از اون موقع به بعد، «علی صدر» بهطور رسمی هم برای روستا و هم برای غار استفاده میشه و اون اسم قدیمی «علی سد» دیگه کمکم تو خاطرهها محو میشه.
تاریخچه غار علی صدر
قبل از اینکه غار علیصدر معروف بشه و درش برای همه باز بشه، فقط محلیهای روستای علیصدر و اطرافش بودن که اون رو کامل میشناختن. تو زمانهای جنگ و درگیری، وقتی دشمن حمله میکرد، مردم روستا به این غار پناه میآوردن و یه جورایی اینجا تبدیل به یه مخفیگاه امن میشد. از طرفی، مردم با هدایت آب نهر سراب به داخل غار، آب رو برای روزهای گرم تابستون ذخیره میکردن. اینجوری سطح آب توی غار تا 2.20 متر از کف بالا میاومد، به خصوص تو قسمت شرقی غار که تا نزدیکی دهانه ورودی میرسید. این باعث میشد دسترسی به داخل غار سخت بشه. تا اینکه تو آذرماه 136، یه زلزلهی حسابی میزنه و کف غار رو میشکافه و آب نهر سراب رو قطع میکنه.
حدوداً شش سال طول میکشه تا سال 1342 که سطح آب دوباره به حالت طبیعی خودش برمیگرده. تو همون دوران، یه گروه 14 نفری از علاقهمندان به غارنوردی با وسایل ابتدایی مثل فانوس و لولههای لاستیکی راهی غار علیصدر میشن و بخشی از غار رو کشف میکنن. بعدش تو سال 1346، کوهنوردان کلوپ سینای همدان خبر کشف غار رو رسانهای میکنن و این خبر حسابی تو بوق و کرنا میره. محققان، کوهنوردان و عاشقان طبیعت از هر طرف راهی غار میشن تا این جاذبه طبیعی رو ببینن. در نهایت، سال 1353، عبدالله حاجیلو که ریاست هیئت کوهنوردی همدان رو داشت، با کمک محلیها و اعضای هیئت، دهانهی غار رو عریضتر و بزرگتر میکنه و باعث میشه دسترسی به داخل غار راحتتر بشه و این جاذبهی طبیعی بیشتر تو دل گردشگرها جا باز کنه.
غار علیصدر چگونه به وجود آمده؟
زمینشناسها میگن سنگ های غار علیصدر به دوره ژوراسیک از دوران دوم زمینشناسی برمیگرده. این دوره از حدود 190 میلیون سال پیش شروع شده و تا 136 میلیون سال پیش ادامه داشته. به گفته بعضی ها این جاذبه با غار کتله خور یه قدمت دارن و یه جورایی میشه گفت هم سنن.
این غار نتیجهی یه فرآیند شیمیایی جالب و پیچیده است. وقتی بارون میباره، قطرات بارون با گاز دیاکسید کربن موجود در هوا ترکیب میشن و اسید کربنیک ضعیف درست میکنن. این اسید وقتی به زمینهای آهکی نفوذ میکنه، با سنگهای آهکی واکنش نشون میده و یه مادهی ناپایدار به اسم بیکربنات کلسیم تشکیل میده. چون این ماده در آب حل میشه، در لایههای آهکی ضخیم فضاهای خالی به وجود میاره. این فضاهای خالی میلیونها سال به تدریج گسترش پیدا کرده و به هم پیوسته و در نهایت، این هنر طبیعت باعث شده که غار عظیم و شگفتانگیز علیصدر در دل زمین شکل بگیره.
غار علیصدر چه ویژگی هایی دارد؟
این جاذبه دیدنی تا حدودی شبیه به غار سهولان هستش که در ارتفاع 2.180 متری از سطح دریا قرار داره. عمق آب درون غار بین نیم متر تا 14 متر متغیره و بیشترین ارتفاع غار هم از سطح آب به 40 متر میرسه، در حالی که از عمق آب تا سقف غار، 54 متره. یکی از نکات جالب این غار اینه که باوجود زیرزمین بودنش، هیچگونه گاز سمی یا تنگی نفسی در اون وجود نداره و هوای داخلش بسیار پاک و عاری از آلودگی میکروبیه. آب دریاچه داخل غار هم بدون رنگ و بوست و با اینکه خیلی شفاف و صافه، به خاطر مقدار زیادی املاح، قابل خوردن نیست. جالبتر این که هیچ حیوانی، حتی ماهی کوچیکی، نمیتونه توی این آب زندگی کنه. با این همه ویژگیهای منحصر به فرد، دریاچهی غار علیصدر واقعاً یه تجربه دیدنی و خاصه که ارزش بازدید رو داره!
طول غار علیصدر
تا الان حدود 12 کیلومتر از دهلیزها و مسیرهای غار پیدا شدن و فقط 3 کیلومتر از این مسیرها رو بازدید کنندهها دیدن کردن.
شگفتی های غار علیصدر
علیصدر، یکی از زیباترین و جذابترین غارهای ایران، توی دل خودش یه دنیای شگفتانگیز از اشکال و ساختارهای طبیعی داره که با گذر زمان به وجود اومده.وقتی وارد غار علیصدر میشید، با دنیایی از شگفتیهای طبیعی روبرو میشید که هر کدومشون یه داستان خاص دارن. اولین چیزی که نظرتون رو جلب میکنه، چکیدهها (استالاکتیت) و چکندهها (استالاگمیت) هستن که به شکلهای جالب و منحصر به فردی در اومدن.
برای مثال، توی بخش «میدان ستونها»، چندین ستون سنگی بزرگ کنار هم جمع شدن و یه میدان سنگی رو شکل دادن که واقعاً تماشاییه. حالا اگر به دنبال چیزی خاص هستید، «پنجه اژدها» که یه چکیده بزرگ و زرد رنگ هست، درست شبیه به پنجه یه اژدهای افسانهای به نظر میرسه. یکی دیگه از بخشهای معروف، «آبشار سنگی» هست که دیواره سنگی بزرگی رو میبینید که با استالاگمیتهای قدیمی، شبیه به آبشاری زیبا شده. «پنجه عقاب» هم یه استالاکمیت عجیبه که به شکل پنجه عقاب در اومده و شاید فکر کنید که کار دست آدمهاست، ولی واقعاً طبیعی و شگفتانگیزه. وقتی توی «تالار قندیل بزرگ» پیادهروی میکنید، با یه ستون سنگی بزرگ مواجه میشید که نام این بخش رو از روی اون انتخاب کردن. یه قسمت دیگه هم به نام «تخت جمشید» هست که توش ستونهای سنگی به شکل ستونهای تخت جمشید دیده میشن و خیلی شبیه به آثار باستانی ایران به نظر میرسه. در نهایت، با کمی خلاقیت و دقت، میتونید اشکال زیبا و جالب دیگهای رو هم در دیوارههای این غار پیدا کنید که هر کدومشون جذابیت خاص خودشون رو دارن.
کلمه الله در غار علیصدر
وقتی به بخش «کلمه الله» در غار علیصدر میرید، متوجه میشید که استالاگمیتها به صورتی جالب و منظم کنار هم قرار گرفتن که به راحتی میتونید کلمه «الله» رو روی سقف غار ببینید. این بخش با نورپردازی ویژهای طراحی شده تا بازدیدکنندگان بتونن به وضوح این کلمه رو مشاهده کنن.
آب غار علیصدر از کجا تامین میشود؟
آب دریاچهی غار علیصدر به طور مداوم از چشمههای زیرزمینی و ریزشهای آب از دیوار و سقف غار تامین میشه. این آب به طور کلی از بارشهای جوی میاد. سقف غار توی بعضی قسمتها تا 10 متر بالاتر از سطح آب هست و پوشیده از کربنات کلسیم خالصه، البته در بعضی جاها با عناصر دیگه مخلوط شده. این ترکیبات به خاطر جریان آب از بیرون به داخل غار شکل گرفتهاند.
موجودات غار علیصدر
خیلیها دوست دارن بدونن که تو غار علیصدر اصلا موجود زندهای زندگی میکنه یا نه. حقیقت اینه که این غار بهخاطر نداشتن نور و شرایط خاصی که داره، هیچ نوع حیوان یا گیاهی رو تو خودش جا نداده. حالا شاید بپرسی اصلا موجود زندهای توش پیدا نشده؟ خب، طبق خبرهایی که تو سایتهایی مثل ایسنا منتشر شده، تنها موجود زندهای که تو غار علیصدر کشف شده، یه نوع سختپوست کوچولو به اندازه دو سانتیمتر بوده که تیم غواصی برای بررسی بیشتر ازش نمونهبرداری کرده. غواصها میگن جز تکسلولیها و یه سری جلبک که از رفتوآمد مردم تو غار ایجاد شدن، هیچ موجود زندهای اونجا پیدا نکردن و تو قسمتهایی که بررسی شده، هیچچیز دیگهای دیده نشده.
انتهای غار علیصدر کجاست؟
وقتی وارد غار علیصدر میشید، با یک منظره باورنکردنی از دریاچهای زیرزمینی مواجه میشید که به خاطر عمقهای متغیرش در نقاط مختلف غار، هیچ اطلاعات دقیقی درباره انتهاش نداریم. یعنی نمیتونیم با قاطعیت بگیم که انتهای این غار کجا قرار داره. علی صدر واقعا یه شاهکار هنری طبیعته که تاثیر زیادی روی هرکسی که بهش سر میزنه میذاره. طول کلی کوهی که این غار درونشه، حدود یک و نیم کیلومتره، ولی رودخانهای که درون غار جریان داره، از این مقدار خیلی بیشتره و واقعا تجربهای منحصر به فرد رو به بازدیدکنندهها ارائه میده.
چه زمانی برای بازدید از غار علیصدر مناسب است؟
طبیعتاً، بهار و تابستان بهترین فصل های سال برای سفر و لذت بردن از زیباییهای طبیعت هستند. استان همدان هم تو این فصلها با آبوهوای خنک و دلپذیرش شما رو به خودش جذب میکنه. اما این رو هم بدونید که غار علیصدر، یکی از مقاصد پرطرفدار برای تعطیلات نوروز و تابستان، توی فصلهای سرد هم میتونه خیلی جذاب باشه. دمای داخل غار توی تمام فصول تقریباً ثابت و بین 12 تا 14 درجه سانتیگراد باقی میمونه، پس حتی توی زمستون هم توی غار احساس سرما نمیکنید و میتونید از زیباییهای آن لذت ببرید.
امکانات غار علی صدر
وقتی از غار علیصدر بیرون بیای، اطرافش یه عالمه امکانات و تفریحات جالب داره. اول از همه، یه شهربازی با کلی بازیهای هیجانانگیز داره که میتونی وقت خوشی رو توش سپری کنی. اگه دنبال خرید هستی، یه مرکز خرید با کلی محصولات دستساز و صنایع دستی استان همدان هم داره که میتونی سر بزنی و سوغاتیهای قشنگی بگیری. برای غذا خوردن هم رستورانهای خوبی توی این مجموعه هست که میتونی بهشون سری بزنی و غذاهای خوشمزهای رو امتحان کنی. اگه بیشتر دلت میخواد یه چیزی سبک بخوری، کافیشاپهای اونجا هم هست که میتونی دمنوش یا قهوهای میل کنی. نگران پارک ماشین هم نباش، چون پارکینگ خوبی داره و میتونی با خیال راحت ماشینت رو بذاری. و حتی نمازخانهای هم برای عبادت داره که میتونی ازش استفاده کنی. خلاصه که اینجا همه چیز برای یه روز خوش و راحت آمادهست.
زمان بازدید از غار علیصدر
میتونی هر روز به این غار فوقالعاده سر بزنی و از دیدنش حسابی لذت ببری! ساعات بازدیدش هم بسته به فصل فرق میکنه؛ در شش ماه اول سال از ساعت 8 صبح تا 6 عصر و در شش ماه دوم، از 8 صبح تا 3 عصر میتونی بری. بازدید از غار حدود 1.5 تا 2 ساعت طول میکشه. قایقهای داخل غار هم میتونن حداکثر 8 تا 10 نفر رو با خودشون ببرن. یادت باشه که سیگار کشیدن، استفاده از فلش برای عکسبرداری و حتی استفاده از موبایل در اینجا ممنوعه.
قیمت بلیط غار علیصدر در سال 1403
برای اینکه از این غار شگفت انگیز دیدن کنی باید بلیط تهیه کنی. قیمت بلیط غار علیصدر تو سال 1404 برای ایرانیا که گردشگرای داخلی حساب میشن، نفری 230000 تومنه. برای بچه های بالای 2 سال هم باید پول بلیط کامل بدید. خبر خوب اینکه دو راه برای خرید بلیط وجود داره: حضوری و اینترنتی.
خرید اینترنتی بلیط غار علی صدر
یه سری شماره تماس هست که میتونی برای رزرو تلفنی یا پرسیدن سوالاتت ازشون استفاده کنی: 35444441-081
میخوای بلیط این مجموعه رو آنلاین رزرو کنی؟ اصلا سخت نیست! فقط کافیه به وبسایتشون بری و بلیطتو رزرو کنی. سایتشونم اینه: https://ticket.alisadr.com/
اقامتگاه نزدیک غار علیصدر
بعد از اینکه حسابی از گشتوگذار توی غار علیصدر لذت بردی، وقتشه که فکر اقامت کنی! چندتا گزینه عالی داری. هتل جهانگردی و مهمانسرای جهانگردی نزدیک به غار و توی روستای علیصدر واقع شدن. این هتلها خیلی راحت و با دسترسی خوب به غار هستن. با امکاناتی مثل کافه رستوران با ظرفیت 130نفر، آسانسور، تهویه مطبوع، روم سرویس 12ساعته و پارکینگ، حسابی راحتی رو تجربه میکنی.
اگر اهل کمپینگ و زندگی در دل طبیعتی، میتونی چادرتو در فضای سبز و زیبا اطراف ورودی غار برپا کنی و شبی به یاد ماندنی کنار طبیعت بگذرونی. در کنار هتلها، تعدادی ویلا و سوئیت هم برای اقامت وجود داره که میتونی بر اساس سلیقه و بودجهت انتخاب کنی. برای استراحت، کانکسهای فلزی و آلاچیقهای چوبی هم توی منطقه هست. نکته جالب اینکه در محوطه غار هم امکان چادر زدن وجود داره. اینطور میتونی هم از دیدن غار لذت ببری و هم اقامتی راحت و مطابق با سلیقهت داشته باشی.
امیدواریم این مقاله از مجله گردشگری برای شما جذاب بوده باشه.
سوالات متداول
چه کسانی غار علیصدر را کشف کردند؟
مهرماه 1342، 14 نفر از کوهنوردان همدان که حسابی شوق کاوش توی دلشون موج می زد، راهی سفری هیجانانگیز به سمت غار علیصدر شدند.
عمق آب غار علیصدر چقدر است؟
تو قسمتای مختلف بین 0.5 تا 14 متره که تو حفره های زیرزمینی این عمق به 40 مترم میرسه
مدت زمان بازدید از غار علیصدر چقدره؟
بین 1تا 2 ساعت
فاصله همدان تا غار علیصدر چقدر است؟
75 کیلومتر
یه جای خیلی باحالی بود. دمای توی غار حداقل 10 درجه از بیرونش خنکتر بود. اولش سوار یه قایق میشیم و از روی آب رد میشیم که آبش خیلی سرده. بعد میرسیم به قسمت اصلی. برای رسیدن بهش باید 117 تا پله رو پایین بریم و برای برگشتن هم حدود 120 تا پله رو بالا بیایم.