قلعه رودخان، یکی از عجیب‌ترین و مستحکم‌ترین قلعه‌های ایران، توی دل جنگل‌های استان گیلان قرار داره. این قلعه که به قلعه حسامی هم معروفه، با تاریخ طولانی و پیچیده‌اش از زمان ساسانیان به جا مونده و هنوز هم نشون‌دهنده قدرت و استحکام اون دورانه. مساحت این جاذبه بیش از دو و نیم هکتاره که با ۶۵ برج و دیوار به طول ۱۵۰۰ متر ساخته شده. ارتفاع قلعه از سطح دریا بین ۶۵۵ تا ۷۱۵ متره و تو ارتفاعات جنگلی فومن قرار گرفته. این قلعه به عنوان یکی از آثار ملی ایران تو سال ۱۳۵۴ ثبت شده و از اون موقع تا حالا، تبدیل به یکی از معروف ترین جاهای دیدنی گیلان تبدیل شده.

عکس قلعه رودخان از روبرو

قلعه رودخان کجاست؟

قلعه رودخان یکی از جاهای دیدنی فومن توی گیلانه که توی منطقه‌ای به اسم حیدرآلات قرار گرفته. این منطقه توی ۲۰ کیلومتری جنوب‌غربی فومن قرار داره که حدودا 35 دقیقه زمان می‌بره تا برسی بهش. از تهران که حرکت کنی، تقریبا ۵ ساعت و نیم راه داری، اما از رشت کمتره، حدود یه ساعت و ربع طول می‌کشه تا برسی بهش.

لوکیشن قلعه رودخان روی نقشه

چگونه به قلعه رودخان برویم؟

برای رسیدن به قلعه رودخان، اول باید از جاده فومن به سمت روستای قلعه رودخان بری و تو مسیرت از روستاهای مختلفی مثل ملسکام، سعیدآباد، گشت و کرد محله عبور کنی. وقتی به پارکینگ قلعه می‌رسی، تازه ماجرا شروع میشه؛ چون حدود ۱.۵ تا ۲ کیلومتر پیاده‌روی و پله‌نوردی در انتظارته تا به خود قلعه برسی.

مبدا فاصله تا قلعه رودخان زمان تقریبی
رشت ۵۳ کیلومتر ۱ ساعت و ۱۵ دقیقه
انزلی ۱۰۰ کیلومتر
فومن ۳۰ کیلومتر ۳۵ دقیقه
ماسوله ۴۵ کیلومتر ۱ ساعت و ۱۵ دقیقه
چمخاله ۱۱۷ کیلومتر
ساحل گیسوم ۹۵ کیلومتر
تهران ۵ ساعت و ۳۰ دقیقه
ماسال ۱ ساعت و ۱۵ دقیقه

قلعه رودخان حیدرالات

تاریخچه قلعه رودخان فومن

این قلعه از زمان ساسانی‌ها پابرجا بوده، یعنی چیزی حدود ۱۴۰۰ سال قدمت داره. اما تو دوره سلجوقی‌ها، به دستور حسام‌الدین دباج، دوباره مرمت و بازسازی شده. حسام‌الدین از حاکمای محلی منطقه بود که علیه حکومت مرکزی شورش کرد و این قلعه رو سنگر خودش کرد. می‌گن این دژ اونقدر مستحکم بوده که هیچ دشمنی نتونسته فتحش کنه، و همین باعث شده لقب «یکی از قوی‌ترین دژهای ایران» رو بگیره. با این حال، قلعه تا زمان ورود اروپایی‌ها ناشناخته بود. تا اینکه یه ایران‌شناس لهستانی به اسم الکساندر خوچکو تو سال ۱۸۳۰ میلادی این دژ عجیب رو تو نوشته‌هاش معرفی کرد. نوشته‌های خوچکو، به‌ویژه یه کتیبه قدیمی که حالا تو موزه گنجینه رشت نگهداری می‌شه، از قدیمی‌ترین اسناد مربوط به قلعه رودخانه. این قلعه پر از برج‌ها و اتاق‌هاییه که تو ساختش از سنگ، آجر و چوب استفاده شده؛ چیزی که نشون می‌ده معمارای اون زمان چطور با مصالح مقاوم و تکنیک‌های خاص از دل کوه، یه دژ بی‌نظیر ساختن. مردم محلی بهش “روخان قلعه” می‌گن چون کنار یه رودخونه به اسم رخون ساخته شده. همونطور که از اسمش معلومه، روی کوه قرار گرفته و واسه رسیدن بهش باید از یه راه پر از پله بالا برید. آبان سال گذشته یک سازه عجیب و مخفی توی این منطقه کشف شد که به نظر می‌رسه یک جایگاه ویژه برای یکی از نیروهای زبده‌ی فرماندهی قلعه بوده. این سازه پوشش ساروجی داشت و زیر درخت‌ها مخفی بود، طوری که تا الان کمتر کسی متوجه‌اش شده بود.

پله های قلعه رودخان

قلعه رودخان چند تا پله دارد؟

قلعه رودخان یکی از اون جاهایی که وقتی می‌خوای بری دیدنش، حسابی باید خودت رو برای کلی پله و سربالایی آماده کنی. این جاذبه رو که قدیمی‌ها ساختن، به خاطر پله‌های زیادش به “قلعه هزار پله” هم معروفه. طبق تحقیقات باستان‌شناسی که روی این قلعه انجام دادن، حدود ۹۳۵ تا از پله‌هاش رو کشف کردن که توی راه برج‌ها و دیوار قلعه پخش شدن. اما اگه می‌خوای از راهی که مخصوص بازدیدکننده‌هاست بالا بری، باید بدونی که چیزی حدود ۱۶۰۰ پله باید بالا بری که حدود یک ساعت و نیم طول میکشه! پس اگه زانو درد یا پا درد داری یا سن و سالی ازت گذشته، حواست باشه که مسیر ممکنه برات سخت باشه، ولی قول میدم از اون منظره‌ای که اون بالا می‌بینی لذت می‌بری.

رودخانه کنار قلعه رودخان

امکانات قلعه رودخان

از همون اول مسیر که می‌خواید راه بیفتید، یه عالمه امکانات هست؛ رستوران، فروشگاه صنایع‌دستی، سرویس بهداشتی و حتی نمازخونه و عکاسخونه که می‌تونید عکس‌های یادگاری قشنگ بگیرید. قبل از شروع صعود به هزار پله معروف قلعه، می‌تونید یه چوب بامبوی محلی بگیرید که واقعاً توی مسیر کمک‌تون می‌کنه، چون بعضی جاها شیب و مسیر ممکنه سخت باشه. توی راه چندتا غرفه خوراکی و حتی جاهایی برای استراحت هستش. سرویس بهداشتی هم همون اول مسیر داره و هم بالا نزدیک قلعه. اگه عاشق غذاهای محلی هستید، حتماً به رستوران‌های محلی و غرفه‌های غذای سنتی که توی مسیر هست، سر بزنید. هر چیزی که دلتون بخواد از غذاهای سنتی مثل باقلا قاتوق و میرزاقاسمی پیدا میشه. حتی فروشگاه‌های صنایع‌دستی هم دارن که کلی یادگاری از اونجا می‌تونید بخرید. تو مسیر می‌تونید یه استراحت کوچیک کنید و از کافه‌ها و استراحتگاه‌هایی که گذاشتن استفاده کنید. بعضی مغازه‌ها تخت اجاره میدن که می‌تونید برای نشستن ازش استفاده کنید. اگه قصد دارید زیرانداز پهن کنید و یه پیک‌نیک کوچولو راه بندازید، همون ورودی مناسب‌تره چون بالاتر خیلی جای مناسب واسه کمپ کردن نیست. بابت ماشینتون هم خیالتون راحت، این مجموعه پارکینگم داره.

معماری قلعه رودخان

بهترین زمان سفر به قلعه رودخان

قلعه رودخان یکی از جاذبه‌های طبیعی و تاریخی گیلانه که توی هر فصلی از سال زیبایی‌های خاص خودش رو داره. اما بهترین زمان برای بازدید از این قلعه، فصل‌های بهار و تابستونه که طبیعتش واقعا سرسبز و دیدنی میشه.

  • توی بهار اطراف قلعه رودخان پر از طراوت و سرسبزیه. هوای دلپذیر به همراه صدای رودخانه‌ای که از کنارش می‌گذره، حس آرامش خاصی به آدم میده.
  • این قلعه تابستون پذیرای خیلی از گردشگرانیه که از هوای گرم به دل جنگل‌های فومن پناه می‌برن. البته باید آماده باشید که رطوبت و گرمای هوا ممکنه کمی اذیت‌کننده باشه.
  •  فصل پاییز که میشه، جنگل اطراف قلعه رودخان به رنگ‌های مختلف درمیاد و منظره‌ای بسیار زیبا و تماشایی ایجاد می‌کنه. رنگارنگ شدن برگ‌ها، این منطقه رو به یک محل جادویی تبدیل می‌کنه و بازدید از این قلعه در پاییز تجربه‌ای فوق‌العاده است.
  • قلعه رودخان در زمستان هم زیبایی خاص خودش رو داره. پوشیدن یک لایه برف سفید روی قلعه و طبیعت اطرافش، منظره‌ای عجیب و زیبا خلق می‌کنه. با اینکه این فصل، رفتن به قلعه رو سخت‌تر می‌کنه، اما زیبایی‌های خاصش می‌تونه جذاب باشه.

در نهایت، بهترین زمان برای سفر به قلعه رودخان به‌ترتیب بهار، تابستان و پاییزه. اما باید حواستون باشه که تو فصل‌های سرد سال، به‌ویژه زمستون، بارش برف و بارون ممکنه رفت و آمد رو سخت کنه، پس قبل از برنامه‌ریزی حتما وضعیت جوی رو چک کنید تا سفر راحتی داشته باشید.

جاهای دیدنی قلعه رودخان

مساحت قلعه حدود ۶.۲ هکتاره و با دیوارهایی از آجر، سنگ و چوب ساخته شده که معماریش واقعا منحصر به فرده. اینجا دو بخش داره: ارگ و قورخانه. ارگ جاییه که شاه‌نشین و حرم‌سرا بوده و قورخانه هم مخصوص سربازها و کارای نظامی. معماری قلعه با اون برج‌های استوانه‌ای، دروازه‌ها و فضای بزرگش، هر بازدیدکننده‌ای رو مبهوت می‌کنه.

ورودی قلعه رودخان

ورودی قلعه

برای ورود به قلعه، باید از دروازه اصلی وارد بشید. وقتی از دروازه عبور می‌کنید، دوتا سکو توی دو طرف دروازه توجه شما رو جلب می‌کنه که برای استراحت ساخته شدن. از اونجا چند پله سنگی رو میرید و به پشت‌بام دروازه می‌رسید که منظره خیلی خوبی از قلعه و اطرافش دارید. برج‌های دو طرف دروازه، به شکل استوانه‌ای طراحی شدن و داخلشون اتاق‌های هشت‌ضلعی قرار داره. این برج‌ها زمانی برای نگهبانی و محافظت از قلعه ساخته شدن و با وجود سقف‌ها و دودکش‌های داخلی، راحتی سربازان رو هم در روزهای سرد و بارانی تأمین می‌کرده.

قیمت شاه نشین قلعه رودخان

قسمت شاه نشین قلعه رودخان

شاه‌نشین قلعه یکی از مهم‌ترین بخش‌هاشه که در بلندترین نقطه قلعه قرار داره. این بخش برای استراحت و اقامت پادشاهان و حاکمای زمان خودش ساخته شده. شاه‌نشین تراس بزرگی داره که می‌تونید از اونجا چشم‌انداز اطراف قلعه رو تماشا کنید. جالب اینجاست که این بخش چشمه آبی داشته بوده که آب قلعه از اون تأمین می‌شده. البته بعد از زلزله سال 1369 این چشمه خشکیده بود، اما با مرمت‌های انجام‌شده، الان دوباره آب‌رسانی به قلعه برقرار شده.

بازارچه قلعه

این بازارچه‌ همون اول مسیر قلعه ساخته شده. برای فروش سوغاتی‌ها و محصولات محلی طراحی شده و به نوعی یه استراحتگاه برای بازدیدکنندگانه که بعد از بالا رفتن از پله‌ها به اونجا می‌رسند، محسوب میشه. اگر خستگی به شما غالب شد، می‌تونید به رستوران‌ها و کافی‌شاپ‌های این بازارچه برید و یک نوشیدنی خوشمزه بنوشید تا خستگی‌تون در بره.

آب انبار

یکی از جالب‌ترین بخش‌های قلعه، آب‌انبارشه که در پایین‌ترین نقطه قلعه قرار داره. این آب‌انبار برای تأمین آب مورد نیاز قلعه ساخته شده بود. اما با زلزله‌های شدیدی که گیلان رو درگیر کرد، این آب‌انبار دیگه آب نداشت و به کلی از استفاده افتاد. ولی با گذشت زمان و مرمت‌های زیادی که انجام شد، الان آب‌انبار دوباره فعال شده و آب مورد نیاز قلعه و بازدیدکننده‌ها رو تأمین می‌کنه. جالبه بدونید که این مرمت‌ها باعث شدن قلعه دوباره حال و هوای قدیمی خودش رو پیدا کنه و یه جذابیت دیگه به قلعه بده.

جاهای دیدنی قلعه رودخان

ساعت بازدید قلعه رودخان

درهای قلعه ساعت ۶ عصر بسته میشه و از ساعت ۵ هم شروع میکنن مردم رو بیرون کنن. پس اگه میخواید از قلعه لذت کامل ببرید، حتما به این زمان دقت کنید و بهترین وقت برای بازدید رو صبح زود انتخاب کنید. چون نه تنها هوا خنک‌تره، بلکه به جز روزهای تعطیل که خیلی شلوغه، میتونید راحت‌تر و بدون ازدحام از قلعه دیدن کنید.

قیمت بلیط ورودی قلعه رودخان

ورودی هر ماشین ۸۸ هزار تومنه؛ این مبلغ رو باید قبل از شروع پیاده‌روی پرداخت کنی. حالا وقتی از اون پله‌های طولانی و هیجان‌انگیز بالا رفتی و به قلعه رسیدی، اونجا هم ورودی داره که قیمت بلیط توی سال 1403، نفری ۲۰ هزار تومنه. یه نکته ای که باید حواست باشه اینه که فقط کارت می‌کشن و پول نقد قبول نمی‌کنن.

قلعه رودخان جای خواب دارد؟

اگر قصد دارید به قلعه رودخان سفر کنید و شب رو توی این مکان تاریخی و زیبا سپری کنید، چندتا گزینه برای اقامت دارید. اولین گزینه، سوئیت‌های اجاره‌ای هست که درست پایین قلعه قرار داره و برای مسافران و گردشگرها اجاره داده می‌شه. اگه دنبال یه تجربه هیجان‌انگیزتر باشید، می‌تونید چادر بزنید و کمپ کنید. حالا اگه براتون کمپینگ جالب نباشه یا دنبال راحتی بیشتری باشید، گزینه‌های دیگه‌ای هم هست. می‌تونید برید به اقامتگاه‌های بوم‌گردی، یا حتی خونه‌ها و ویلاهایی که به مسافران اجاره داده می‌شه. اینا می‌تونن یه تجربه محلی و نزدیک به طبیعت رو براتون فراهم کنن. از طرف دیگه، هتل‌های فومن و اطرافش هم گزینه‌های مناسبی هستن که هم راحتی بیشتری دارن و هم دسترسی خوبی به قلعه رودخان. برای مثال، هتل مهر با ۲.۳ کیلومتر فاصله از قلعه، هتل معین با ۲۱ کیلومتر فاصله، و هتل آرام ماسوله که ۲۷ کیلومتر دورتره، می‌تونن گزینه‌های خوبی باشن. اگر هم خواستید انتخاب‌های دیگه‌ای داشته باشید، مجتمع اقامتی توریستی عرفان و خانه مسافر منصور هم نزدیک به قلعه رودخان هستن.

مسیر قلعه رودخان

مرورها و نظرات مردم درباره قلعه رودخان گیلان

و بعد حدود یه ساعتو نیم بالا رفتن از پله ها به قلعه می‌رسید که خود قلعه چیز خاصی نیست ولی مسیرش فوق العادست. چیز عجیبی که باهاش مواجه شدم این یود که بعد یه پیاده روی طولاني قلعه دوباره ورودی داشت که پول نقدم قبول نمیکردن 😐تو کل مسیر مغازه هست که آب بخرید اما آب ۶ تومنیو میفروشن ۱۵. به نظرم بهتره اول مسیر از نی ها بخرید تا تو طول مسیر کمکتون کنه. جالب اینه که تو کل مسیر گوشیتون آنتن داره.پیشنهاد میکنم نون محلی‌ها داغشم امتحان کنید البته هر مغازه یه قیمتی میده یکی میگه ۴۰ یکی ۳۵ یکی ۳۰.

یه مسیر پیاده روی کوتاه تا رسیدن به ابتدای مسیر پله ها هست و کلی مغازه برای خرید شیرمرغ تا جون آدمیزاد داره. سعی کنید حتما عصای کوهنوردی داشته باشید یا در ابتدای مسیر چوبهای بامبویی که بعنوان عصا میفروشن رو بخرید چون خیلی بهتون کمک میکنه. اگر بپرسید ۱۰۰۰تا پله رو توی کوه بالارفتن واقعا ارزششو داره؟ باید بگم که بله، واقعا ارزششو داره. سعی کنید از مسیر لذت ببرید و عجله نکنید و به خودتون فشار نیارید، چون پای من موقع پایین اومدن آسیب دید.

جای خوبی بود از نظر منظره و ویو ولی راه خیلی بدی داشت شیب های خطرناک حتی یک پیچ بود هرکی رد میشد می افتاد تاز اون همه که بالا میرفتی هیچی از قعله تاریخی نبود همش بازسازی شده الکی بود ، پدیوار معلوم بود از سیمان بود اجر هاش اجر پرسی کارخونه ای بود. در کل جای خوبی واسه تفریح بود ولی از نظر تاریخی الکی بود هرچی از قدیم مونده بود تو این بارون رطوبت و زلزله نابود شده بود. ۲ ساعت بالا رفتن طول میکشه هزار خرده ای پله بود و بعضی از پله ها خراب شده بودن و برگشت ۱ ساعت طول میکشه . در حد نم بارون اومده بود پله های سیمانی انقد سر شده بودن نمی شد رفت بالا فقط اول مسیر سرویس بهداشتی دارشت و اخر مسیر کنار قلعه تو راه هم یکسری قرفه داشت هرچند صد متر خوراکی و اب معدنی دارن. واسه ورود به قلعه باید بلیط بخرین همون بالا اگه کارت نداشته باشین اون همه اومده باشین بالا نمی تونید وارد بشید ‌.

برای یکبار تجربه کردن مکان خیلی خوبیه یخورده بالا رفتن و پایین اومدن از پله ها که فکر کنم حدود۱۲۰۰ پله باشه آدم رو اذیت میکنه امکانات رفاهی عالی همه چیز هست سرویس بهداشتی تمیز هم پایین پله ها و هم بالا کنار قلعه فکرش رو نمیکردم وسعت قلعه به این بزرگی باشه واقعا جای خارق العاده ای بود مخصوصا قسمت آب انبار توی مسیر هم جا برای استراحت و مکان هایی برای تهیه و خرید آب معدنی و … وجود داره از لحاظ تاریخی هم واقعا داستان عجیب و جالبی داره که اگر بتونید تحقیق کنید نظرتون رو برای بازدید از مکان جلب میکنه در ضمن غذای محلی هم توی ابتدای مسیر به وفور گیرتون میاد که توصیه میکنم حتما امتحان کنید پارکینگ هم نسبتا بزرگ بود و اینجور که من فهمیدم تو ماه های شلوغ سال جوابگو نیست و از چند کیلومتر قبل از این مجموعه هم ماشین پارک میکنن.

جاذبه های دیدنی اطراف قلعه رودخان فومن

مکان فاصله حدودی از قلعه رودخان(کیلومتر)
روستای فوشه 4.3
آبشار دودوزن 5.9
امامزاده ابراهیم شفت 11.4
مناطق کوهستانی فومن 19.2
آبشار لار چشمه فومن 19.5
ییلاق سلانسر  20.2
رودخانه پلنگ ور صومعه سرا 22.1
آبشار کوشم 24.3
روستای ماسوله گیلان 24.3
دریاچه سقالکسار 27.4
ییلاق سوچاله 35.8
پارک جنگلی سراوان 38.6
تالاب انزلی 46.1
آکواریوم انزلی 57.9
به این مطلب رای دهید
Shares:

2 کامنت

  • 20 آبان 1403 at 6:49 ق.ظ

    […] قلعه رودخان […]

    Reply
  • 20 آبان 1403 at 6:50 ق.ظ

    […] قلعه رودخان گیلان […]

    Reply

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *