غار سهولان یکی از قشنگ‌ ترین و بی نظیرترین غارهای ایران هستش که توی ارتفاع ۲۲۲۲ متر از سطح دریا، قرار گرفته. این غار تو استان آذربایجان غربیه که پر از جاذبه‌ های طبیعی و تاریخیه. هر سال، کلی آدم عاشق طبیعت به این غار میرن تا از زیبایی‌ های حیرت انگیزش لذت ببرن.

تبلیغات

توی دل این غار یه دریاچه پیدا میشه که واسه راحتی بازدیدکننده ها، قایق هم گذاشتن تا بتونن باهاش تو غار بچرخن. فقط کبوترهای وحشی و خفاش ها تو این دریاچه زندگی می کنن. چون تاریکه و نور کم داره، هیچ جلبکی تو آبش رشد نمی کنه و فقط موجودات میکروسکوپی توش پیدا میشه. رسوبات آهکی هم به شکل های مختلف تو غار به وجود اومدن که خیلی قشنگش کردن.

ورودی غار سهولان

غار سهولان کجاست؟

سهولان یه جای قشنگ و خاص تو ایرانه که اگه دنبال یه سفر هیجان‌ انگیز می‌ گردی، حتماً باید بری اونجا. این غار تو غرب ایران، تو استان آذربایجان غربی و نزدیک شهر مهاباد قرار داره. برای رسیدن به به این غار آبی، باید از مهاباد حدود 43 کیلومتر به سمت جنوب شرق بری. تو مسیر، به یه روستای خوشگل به اسم سهولان می‌ رسی که کنار کوه‌ های کوتر قرار گرفته. این روستا و کوه‌ ها با هم یه منظره‌ ی بی‌ نظیر خلق کردن که دیدن داره.

لوکیشن غار سهولان روی نقشه

غار سهولان کجاست

مسیر دسترسی به غار سهولان

برای رفتن به غار سهولان، اول باید برسین به ارومیه. از اونجا می‌تونین راه بیفتین سمت مهاباد و بعد هم برید بوکان. بعد از بوکان باید راه تپه‌های ماهورها رو پیش بگیرین. بعد از رد کردن تپه‌ها و رسیدن به روستای عیسی‌کند، اگه تابلوها رو دنبال کنین، راحت به غار می‌رسین. البته یه کم دورتر از خود غار باید ماشین رو پارک کنین و یه پیاده‌روی کوتاه تا خود غار دارین.

اگه از تهران می‌خواین با ماشین شخصی راه بیفتین، بهترین مسیر از قزوین می‌گذره و از شهرهای قزوین، زنجان و تبریز عبور می‌کنه. این مسیر حدود ۷۶۵ کیلومتره و تقریبا هشت‌ونیم ساعت طول می‌کشه. البته دو تا مسیر دیگه هم از سمت همدان هست که یه کم طولانی‌تره. اولی از همدان، کردستان، مهاباد، نقده و بعد ارومیه می‌گذره و دومی از ساوه، همدان، زنجان و تبریز شما رو به ارومیه می‌رسونه. پیشنهاد میکنم قبل از خوندن ادامه این مطلب، مقاله اطراف ارومیه کجا بریم رو مطالعه کنید تا با این جاهای دیدنی جذاب آشنا بشید.

تاریخچه غار آبی سهولان

فاصله تبریز تا غار سهولان

241 کیلومتر – زمان : 3 ساعت و 20 دقیقه

فاصله ارومیه:

157 کیلومتر – زمان : 2 ساعت و 8 دقیقه

فاصله مهاباد:

44 کیلومتر – زمان : 44 دقیقه

نمای غار سهولان

تاریخچه غار آبی سهولان

سهولان، دومین غار آبی ایران بعد از غار علیصدر هستش و قدمتش به حدود ۷۰ میلیون سال پیش برمی‌گرده؛ یعنی زمان دایناسورها و اواخر دوره کرتاسه. توی هزاره‌های دوم و اول قبل از میلاد، این غار یه جورایی شده بود پناهگاه آدم‌ها، یه خونه‌ی امن وسط کوه‌ها. داستان کشفش هم جالبه! اولین بار حدود ۱۰۰ سال پیش یه فرانسوی به اسم ژاک دو مورگان این غار رو کشف کرد. بعدش توی جنگ جهانی دوم، انگلیسی‌ها هم اومدن سراغش و دست به بررسی زدن. بعدها متخصص‌های خودمون هم شروع به تحقیق کردن و از سال ۱۳۷۹ غار سهولان به‌صورت جدی تحت حفاظت قرار گرفته.

غار سهولان مهاباد

علت نام گذاری غار سهولان

اسم “سهولان” برای این غار به معنی یخ‌بندان در زبان کردی است، که به دلیل ویژگی‌های سرمایی و رطوبتی غار انتخاب شده. از طرف دیگه، “کونه کوتر” که یکی دیگه از نام‌های غار آبی سهولان هست، به معنی “لانه کبوتر” میشه. این اسم به خاطر وجود تعداد زیادی لانه کبوتر داخل غار انتخاب شده. مردم محلی برای بخش آبی غار از اسم “کونه کوتر” استفاده می‌کنن و برای قسمت خشکی، نام “کونه مالان” رو به کار می‌برن که به معنی “پناهگاه” هست.

قیمت غار سهولان

مشخصات غار سهولان

غار تاریخی سهولان یه جای خیلی خفنه که توی ارتفاع ۲۲۲۲ متری از سطح دریا قرار گرفته. این غار دو تا قسمت داره: یه قسمت خشک و یه قسمت آبدار. قسمت آبدارش پایین‌ تره، توی ارتفاع ۱۷۵۱ متری، و باید از ورودی اصلی غار حدود ۲۰ متر پله رو پایین بری تا بهش برسی. توی بخش آبی سه تا حوضچه هست که عمقشون به طور متوسط ۱۵ متره. ارتفاع سقف غار تا سطح دریاچه حدود ۵۰ متره و عمق آب تو بعضیا جاهاش تا ۳۰ متر هم می‌ رسه! مساحت کل غار هم حدود ۲ هکتاره. تا الان ۲۵۰ متر از مسیر آبی و ۳۰۰ متر از قسمت خشک غار کشف شده و میشه ازشون دیدن کرد.

این غار پر از قندیل‌های آهکی و مجسمه‌های طبیعیِ خیلی قشنگه که آدم رو محو تماشای خودش می‌کنه. یه دریاچه‌ی خیلی بزرگ و عمیق هم داره که آبش زلال و کریستاله.غار آبی سهولان از سال ۱۳۸۰ به عنوان یکی از جاذبه‌های طبیعی ایران شناخته شده و حسابی معروف شده. این غار دو تا دهانه داره، ولی بیشتر توریست‌ ها از دهانه بزرگ‌ تر که پر از درخت و بوته است وارد غار می‌ شن.

دو تا ورودی داره که یکی‌ش ۱۷۸ تا پله داره و اون یکی ۱۰۷ تا. از یه ورودی وارد می‌شی و از اون یکی خارج. وقتی این پله‌ها رو پایین می‌ری، به عمق ۳۰ متری زمین می‌رسی. هر چی بیشتر بری پایین، هم هوا سنگین‌تر می‌شه و هم اکسیژن کمتر. رطوبت هم تا ۷۸ درصد بالا می‌ره، واسه همینه که اونجا پر از خزه‌های سبز و قهوه‌ای روی سنگ‌هاست. دمای داخل غار معمولا ۱۰ تا ۱۵ درجه با بیرون فرق داره و توی تابستون و زمستون بین ۱۰ تا ۱۳ درجه‌ ست.

ساعت کاری غار سهولان

ساعت کاری غار سهولان

اگه قصد دارین از غار سهولان دیدن کنین، تو فصل‌های بهار و تابستون از ساعت ۸:۳۰ صبح تا ۶ عصر می‌تونین برین و لذت ببرین. اما اگه پاییز و زمستون قصد دارین برین، یادتون باشه ساعت بازدید یه ساعتی زودتر تموم می‌شه و تا ۵ عصر بازه. پس برنامه‌تون رو طوری بچینین که وقت کم نیارین! برای بازدید از کل غار هم حدود ۲ ساعت زمان نیاز دارید.

قیمت بلیط غار سهولان 1403

قیمت بلیط غار سهولان 1403

برای رفتن به غار سهولان، باید هم ورودی بدی، هم بلیط بگیری. قیمت بلیط برای هر نفر بالای چهار سال حدود ۶۰ هزار تومنه. تازه اگه با ماشین شخصی میری، ۲۰ هزار تومن هم باید برای ورود ماشینت پرداخت کنی. پس اگه خواستین برین، یه حساب سر انگشتی بکنین که چقدر باید همراهتون پول بیارین! یادتون باشه دیدن این جاذبه طبیعی برای افراد سالمند، کودکان زیر پنج سال و کسانی که مشکلات تنفسی یا حرکتی دارن، مناسب نیست. به خاطر پله‌ها و شرایط خاص غار، بهتره این گروه‌ها از برنامه بازدیدشون صرف‌نظر کنن تا تجربه‌ای راحت و بی‌دردسر داشته باشن.

عمق آب غار سهولان

امکانات غار سهولان مهاباد

برای بازدید از غار سهولان، نگران هیچ چیزی نباشید. اطراف غار همه امکاناتی که نیاز دارید فراهمه. از سوپرمارکت و پارکینگ گرفته تا سرویس بهداشتی، نمازخانه، رستوران و حتی آلاچیق‌های مختلف. بعد از گشت و گذار توی غار می‌تونید سری به رستوران بزنید یا توی آلاچیق‌ها استراحت کنید. تو خود غار هم نورافکن‌ها و پروژکتورهای مناسبی نصب شده که خیالتون رو از بابت نور راحت می‌کنه و می‌تونید جزئیات زیبای غار رو به راحتی ببینید. قایق‌های مخصوص هم هست که بهتون کمک می‌کنه بدون دردسر و با خیال راحت، بخش‌های آبی غار رو بگردید. و اگه موقع بازدید به مشکلی برخوردید یا سوالی داشتید، نگران نباشید؛ راهنماها همیشه هستن تا به شما کمک کنن و سوالاتتون رو پاسخ بدن.

جاهای دیدنی نزدیک غار سهولان

جاهای دیدنی نزدیک غار سهولان

مسجد جامع سرخ یکی از جاذبه های نزدیک غار سهولان

مسجد جامع سرخ

مسجد جامع سرخ مهاباد، که به گویش کردی بهش می‌گن “مزگه‌وتی سوور”، یه اثر تاریخی از دوران صفویان توی بافت قدیمی شهره. این مسجد به خاطر استفاده از آجرهای قرمز در ساختش، به اسم مسجد سرخ معروف شده. از نظر معماری، خیلی شبیه به مسجد جامع تسوج در آذربایجان شرقیه. توی شبستانش ده تا ستون سنگی و ۱۸ تا گنبد آجری نیمکره وجود داره. مسجد جامع سرخ یکی از قدیمی‌ترین و باارزش‌ترین عمارت‌های تاریخی اسلامی توی غرب کشوره و به خاطر توازن و زیبایی معماری‌اش، هنوزم به خوبی حفظ شده. این اثر تاریخی در تاریخ ۲۵ آبان ۱۳۴۸ با شماره ثبت ۸۸۲ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران ثبت شده و یکی از جاهای دیدنی مهم مهاباد به حساب میاد.

تپه باستانی قلایچی یکی از جاهای دیدنی غار سهولان

تپه باستانی قلایچی

تپه باستانی قلایچی، که به نام تپه باستانی قالایچی هم شناخته می‌شه، در ۱۵ کیلومتری شمال شرقی بوکان و توی روستای خود قلایچی قرار داره. توی کاوش‌هایی که توی این تپه تاریخی انجام شده، آثار جالبی از هزاره‌ی اول پیش از میلاد پیدا شده. یکی از اولین چیزهایی که پیدا کردن، آجرهای صلیبی و منقوش بود. بعدتر، آثار دیگه‌ای مثل معبد مرکزی، برج‌ها، دیوارهای سنگی، حیاط سنگ‌فرش، پله‌های متصل به حیاط، چند اتاق که با گل‌های قرمز پوشیده شده و نقاشی‌هایی به رنگ سیاه و آبی، هم کشف شد. آجرهای منقوش با طراحی‌های انسانی، هندسی و گیاهی هم توی این منطقه پیدا شده. بررسی‌ها نشون می‌ده که احتمالاً این مجموعه مربوط به دوران حکومت «مانا» بوده و شاید اینجا شهر زیرتو یا ایزیرتو، پایتخت مانایی‌ها، بوده. به خاطر ارزش تاریخی زیادش، تپه باستانی قلایچی توی تاریخ ۱۸ اردیبهشت ۱۳۸۰ با شماره ثبت ۳۸۲۳ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران ثبت شده و یکی از مکان‌های دیدنی مهم بوکان به حساب میاد.

حمام تاریخی میرزا رسول یکی از جاهای تاریخی نزدیک غار سهولان

حمام تاریخی میرزا رسول

حمام تاریخی میرزا رسول یکی از جاهای دیدنی مهاباد با قدمتی از اواخر دوره صفویه و اوایل دوره قاجاریه است. این حمام به خاطر معماری و تزئینات خاصش معروفه. توی این بنا دو تا گنبد با اندازه‌های مختلف وجود داره که روی هرکدوم چهار تا نورگیر نصب شده. گنبدهای گرمخانه و سربینه هم یه نورگیر مرکزی و چهار تا نورگیر کناری دارن. خزینه حمام توی بخش گرمخانه قرار داره و بینه حمام هم پلان مربعی شکله. این حمام تاریخی در تاریخ ۱۹ اسفند ۱۳۸۰ با شماره ثبت ۴۸۴۸ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران ثبت شده و بعد از مرمت‌های اخیر، تبدیل به موزه مردم‌شناسی مهاباد شده. توی این موزه بیش از هزار قطعه شی فرهنگی و تاریخی به نمایش گذاشته شده، از جمله لباس‌های سنتی، ابزارآلات قدیمی، ظروف مسی و سفالی و سکه‌های قدیمی. یه سفر به اینجا نه تنها شما رو با تاریخ و فرهنگ منطقه آشنا می‌کنه، بلکه می‌تونید از زیبایی‌های این بنا هم لذت ببرید!

دخمه فقرگاه یکی از جاهای گردشگری در اطراف سهولان

دخمه فقرگاه

دخمه فقرگاه یکی از جاذبه‌های تاریخی اطراف غار سهولان با سه قبر باستانیه که طبق روایت‌های تاریخی، باید متعلق به فرورتیش و فرماندهان بزرگش باشه. اسم “فقرگاه” احتمالا از نام قدیمی‌ترش “فرهگه” گرفته شده که به معنی “محل بزرگ” یا “جایگاه بزرگان” است. این آرامگاه در بالای یک تپه قرار داره و از اونجا می‌شه به دشت‌های سرسبز و حاصلخیز مهاباد نگاه کرد. روستای نزدیک به اینجا، اگریقاش یا “آتش فروزان”، همواره از این یادگار بزرگ ایرانیان محافظت کرده و یادآور تاریخ و فرهنگ گذشته است.

حوض‌ خانه رستم بیگ در نزدیکی غار آبی سهولان

حوض‌ خانه رستم بیگ

حوضخانه رستم بیگ، که مربوط به دوره قاجار و ساخته شده در سال ۱۲۳۰ هجری قمری است، توی صحن مسجد رستم بیگ قرار داره. این بنا با آجرهای قرمز چهارگوش و ملات گچ و خاک ساخته شده و یه گنبد آجری و مدور هم بالای اون قرار داره. طاق‌های حوضخانه هم به صورت سه قسمتی (جناغی) آجری طراحی شده‌اند. به خاطر اینکه این حوضخانه درون مسجد واقع شده، احتمالاً ازش به‌عنوان وضوخانه استفاده می‌کردن. این اثر تاریخی در تاریخ ۱۲ بهمن ۱۳۸۱ با شماره ثبت ۷۳۸۳ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران ثبت شده.

بازار مهاباد

یه بازارچه مرزی که حتما باید بری و از خوراکی‌ های خوشمزه مهاباد امتحان کنی. قیمت‌ هاش هم خیلی خوبه و از جاهای دیگه ارزون‌ تره. اگه می‌ خوای یه خرید حسابی بکنی، حتما به این بازار سر بزن.

 

سوالات متداول

عمق آب غار سهولان چقدر است؟

توی بعضی قسمت‌ هاش، آب انقدر عمیقه که تا ۳۰ متر هم می‌ رسه!

از تبریز تا غار سهولان چند کیلومتر است؟

241 کیلومتر

غار سهولان به چه معناست؟

مردم محلی به این غار میگن “سهول” که معنی “یخ” رو میده. یه اسم دیگه هم داره که “کونه کوتر” یا “لانه کبوتر” هست. دلیلش هم اینه که کبوترها توی این غار لانه میسازن و زندگی میکنن. قسمت آبی غار رو “کونه کوتر” و قسمت خشکش رو “کونه مالان” که معنی “پناهگاه” رو میده، میگن.

غار سهولان چند پله دارد؟

برای رسیدن به اولین دریاچه داخل غار، باید حسابی پله‌ نوردی کنی! 106 پله بتنی توی عمق 45 متری منتظرت هستن که باید ازشون پایین بری.

 

 

 

Shares:

4 کامنت

  • سهیل اکبرپور
    سهیل اکبرپور
    16 اردیبهشت 1403 at 11:42 ق.ظ

    ولی از ارومیه راحت تر میشه رفت به اینجا تا تبریز

    Reply
  • دانیال نوری
    دانیال نوری
    19 مرداد 1403 at 3:38 ب.ظ

    این غار خیلی شبیه غار علی‌صدره. می‌تونید با قایق توش بچرخید و یه کم تکون بخورید. اگه می‌خواید حسابی حال کنید، بهتره تو روزای غیرتعطیل برید، چون تو شلوغی اصلاً حال نمی‌ده. یه چیز باحال هم اینکه کل داخل غار پر از کبوتره!

    Reply
  • مریم
    مریم
    13 مهر 1403 at 6:49 ب.ظ

    خیلی زیبا و دیدنیه .شبیه به غار علیصدره ولی خیلی کوچیک تر از اونه

    Reply

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بیست − 18 =