عمارت شاپوری شیراز، که بهش باغ یا خانه شاپوری هم می‌گن، یکی از بهترین جاهای تاریخی و باصفای این شهره. این عمارت مال عبدالصاحب شاپوری، یکی از تاجرای معروف کازرون بوده که بین سال‌های ۱۳۱۰ تا ۱۳۱۵ دستور ساختش رو داده. معمار این بنا هم استاد ابوالقاسم مهندسیه، یه معمار شیرازی که حسابی تو کارش دقیق و نکته‌سنج بوده. می‌گن کارش حتی یه تار مو هم خطا نداشته! عمارت شاپوری فقط یه خونه معمولی نیست، یه شاهکار معماریه! این بنا دو طبقه‌ست و زیربناش 840 مترمربعه، تو زمینی به مساحت 4635 مترمربع ساخته شده.

خانه شاپوری شیراز

عمارت شاپوری شیراز کجاست؟

عمارت شاپوری یکی از قشنگ‌ترین و معروف‌ترین جاهای دیدنی شیراز هستش که تو بافت قدیمی شهر، توی محله انوری قرار گرفته. این عمارت تو بلوار کریم‌خان زند، خیابان انوری، تقاطع اهلی قرار داره و دسترسی بهش خیلی راحته.

لوکیشن باغ شاپوری شیراز روی نقشه

نمایی از خانه شاپوری شیراز

مسیر دسترسی به خانه شاپوری شیراز

برای رسیدن بهش راه‌های زیادی داری. اگه با ماشین شخصی میری، می‌تونی از سمت چهارراه پارامونت یا سه‌راه نمازی تو خیابون لطفعلی‌خان زند برونی تا خیابون انوری رو پیدا کنی. عمارت تقریبا وسطای این خیابونه، سمت چپ.

حالا اگه بخوای با وسایل نقلیه عمومی بری، نزدیک‌ترین ایستگاه مترو به عمارت، ایستگاه زندیه‌ست که فقط 550 متر با عمارت فاصله داره. یه کم پیاده‌روی از خیابون توحید و انوری، می‌رسونت به این جای قشنگ.

یا اگه اتوبوس سوار می‌شی، خط پایانه ولیعصر به پایانه نمازی رو بگیر و تو ایستگاه چهارراه زند پیاده شو. از اونجا هم یه پیاده‌روی کوتاه از خیابون انوری داره تا برسی به عمارت. فقط یه نکته: جای پارک ممکنه یه کم سخت پیدا بشه، ولی پارکینگ طبقاتی تو خیابون اهلی یا پارکینگ مرکز خرید مهستان می‌تونه بهت کمک کنه.

باغ شاپوری شیراز

تاریخچه عمارت شاپوری شیراز

عمارت شاپوری یه بنای تاریخی مربوط به دوره پهلوی اوله که بین سال‌های 1310 تا 1315 ساخته شده. این جای دیدنی به دستور یه تاجر معروف کازرونی به اسم عبدالصاحب شاپوری ساخته شد. معمارش هم استاد ابوالقاسم مهندسی بود، یه معمار معروف شیرازی که حسابی تو کارش خبره بود و بناهای دیگه‌ای مثل ساختمان قدیمی دانشکده معماری شیراز هم کار اونه. این عمارت تا اوایل دهه 70 شمسی خونه خانواده شاپوری بود و اونا توش زندگی می‌کردن. ولی بعدش چند سالی متروکه شد و حسابی غبار فراموشی روش نشست. تا اینکه سال 1378 سازمان میراث فرهنگی استان فارس اومد و این عمارت رو خرید و توی فهرست آثار ملی ایران با شماره 2781 ثبتش کرد.

از اون موقع به بعد، این عمارت جون تازه‌ای گرفت و حالا به یه کافه و رستوران شیک تبدیل شده که می‌تونی تو باغ قشنگش بشینی، یه چای یا قهوه بخوری و از فضای تاریخی و حال و هوای بهشتیش لذت ببری. تازه، یه حوض پنج‌ پر خوشگل وسط باغ داره که با کاشی‌های آبی و سنگ گندمک درست شده و دورش پر از گل و گیاهه که حسابی به عمارت جلوه داده.

داخل عمارت شاپوری شیراز

معماری عمارت شاپوری شیراز

چیزی که این عمارت رو خاص می‌کنه، تلفیق معماری ایرانی و اروپاییه. مثلاً بر خلاف خونه‌های سنتی ایرانی که معمولاً ورودی‌شون از جلوی بناست، اینجا باید یه چرخش 90 درجه‌ای به سمت ضلع شمالی بزنی تا وارد عمارت شی. یا مثلاً بالکن بزرگش با 14 ستون قرینه و گچ‌بری‌های خیره‌کننده، یه جورایی نشون‌دهنده تأثیر معماری اروپاییه، چون تو معماری سنتی ایرانی بالکن خیلی مرسوم نبود.

یه چیز جالب دیگه اینه که استاد ابوالقاسم مهندسی تو طراحی این عمارت، هر اتاق رو برای یه کار خاص ساخته، برخلاف خونه‌های قدیمی که هر اتاق چندتا کاربری داشت. مثلاً طبقه اول سالن پذیرایی، اتاق‌های نشیمن، خواب و آشپزخونه داره و طبقه دوم بیشتر برای اتاق‌های خواب و سالن موسیقی بوده. گچ‌بری‌ها، کاشی‌کاری‌ها و پنجره‌های چوبی با شیشه‌های رنگی هم حسابی حال و هوای عمارت رو دلنشین کرده.

باغ عمارت هم خودش یه دنیای دیگه‌ست! پر از درختای انار، انجیر، چنار، سرو، افرا، خرما و نارنجه که فضای باغ رو پر از عطر و رنگ کردن. نکته جالب اینه که برخلاف باغ‌های سنتی ایرانی که همه‌چیز قرینه‌ست، اینجا درختا قرینه کاشته نشدن و این خودش یه سنت‌شکنی باحاله.

عمارت شاپوری شیراز در شب

قیمت بلیط عمارت شاپوری شیراز

هزینه بلیط توی سال 1404، نفری 15 هزار تومن هستش. اگه بخوای از رستوران یا کافی‌شاپش استفاده کنی، این هزینه ورودی رو لازم نیست بدی. ، اگه قصد داری شام بخوری، بهتره از قبل میز رزرو کنی چون گاهی خیلی شلوغ میشه و ممکنه معطل بمونی. منوی رستورانش هم پر از غذاهای ایرانی مثل کباب و کلم‌پلو شیرازی، و حتی یه سری غذای فرنگی مثل پیتزا و بیف استراگانفه.

ساعت کاری عمارت شاپوری شیراز

ساعت بازدیدش از 9 صبح تا 12 شبه. اگه شب بری، نورپردازی عمارت و انعکاسش تو حوض، حسابی تو رو مبهوت می‌کنه. پیشنهاد میکنم قبل از رفتن به شماره +987132347491 زنگ بزنید تا از باز بودنش مطمئن بشید.

داخل رستوران عمارت شاپوری شیراز

مرورها و نظرات مردم درباره خانه شاپوری

همه تقریباً با هم هم‌ نظر بودن که محوطه‌ و فضای عمارت خیلی قشنگ و دیدنیه. یعنی اگه دنبال یه جای باصفا و خوشگل برای یه گشت کوتاه هستی، به کارت میاد. اما یه نکته‌ای که چند نفر بهش اشاره کرده بودن این بود که نسبت به جاهای دیگه شیراز، شاید اونقدری خاص یا پرجاذبه نباشه. یعنی اگه فقط وقتت کمه یا دنبال جاهای خاص‌تری می‌گردی، می‌تونی بذاریش ته لیست.

یه موضوع دیگه هم این بود که اگه بخوای بری داخل ساختمان عمارت، باید بری تو تایمی که رستوران یا کافی‌شاپ بازه، چون ورود آزاد نیست. مثلاً تایم ناهار یا شب، که رستوران طبقه بالا باز باشه، اون موقع می‌تونی بری داخل. یکی هم گفته بود که حراست دم در خیلی خوب رفتار می‌کرد و با حوصله توضیح می‌داد که از داخل ساختمون فقط میشه تا رستوران و کافی‌ شاپ بازدید کرد.

اما بریم سراغ بخش منفی ماجرا که خیلی صریح و تند بیان شده بود. بعضیا به شدت از برخورد کارکنان و مدیریت عمارت شاکی بودن، گفتن برخوردشون بد و بی‌ادبانه‌ست، غذاش افتضاحه و در کل انتقادای تندی کردن از اینکه چرا همچین جای زیبایی رو دادن دست آدمای نابلد.

نمایی از حیاط خانه شاپوری شیراز

جاهای دیدنی نزدیک به باغ شاپوری در شیراز

نام مکان فاصله تقریبی توضیحات
ارگ کریم‌ خان 3 دقیقه با ماشین / 15 دقیقه پیاده قلعه تاریخی دوره زندیه، محل زندگی کریم‌خان، با معماری سنتی و حمام تاریخی.
مسجد وکیل 5 دقیقه با ماشین / 20 دقیقه پیاده مسجدی با کاشی‌کاری‌های خیره‌کننده و معماری زیبای دوره زندیه.
حمام وکیل 5 دقیقه با ماشین / 20 دقیقه پیاده حمام تاریخی با معماری سنتی، نزدیک بازار و مسجد وکیل، بسیار دیدنی.
بازار وکیل 5 دقیقه با ماشین / 20 دقیقه پیاده بازار تاریخی با حال‌وهوای سنتی، پر از مغازه‌های صنایع دستی و سوغاتی.
حرم شاهچراغ 7 دقیقه با ماشین / 25 دقیقه پیاده آرامگاه احمد بن موسی، با معماری مذهبی و فضای معنوی، نزدیک مسجد عتیق. برای اطلاعات بیشتر مقاله آرامگاه شاهچراغ در آنجاست رو بخونید.
مسجد جامع عتیق 7 دقیقه با ماشین / 25 دقیقه پیاده یکی از قدیمی‌ترین مساجد شیراز، با کتیبه‌های تاریخی و قدمت صفویه.
باغ نارنجستان قوام 10 دقیقه با ماشین / 30 دقیقه پیاده باغی با عمارت زیبا و موزه، پر از درخت‌های نارنج و کاشی‌کاری‌های قاجاری.برای اطلاع از هزینه ورودی نارنجستان قوام کلیک کنید.
عمارت زینت‌ الملک 10 دقیقه با ماشین / 30 دقیقه پیاده خانه تاریخی قوام با گذرگاه زیرزمینی به نارنجستان، پر از نقاشی و گچ‌بری.
حافظیه 10 دقیقه با ماشین / 35 دقیقه پیاده آرامگاه حافظ با فضای شاعرانه و باغ زیبا، یکی از محبوب‌ترین جاهای شیراز.
باغ موزه هفت‌تنان 12 دقیقه با ماشین / 40 دقیقه پیاده باغی با عمارت زندیه و آرامگاه عرفا، با نقاشی‌های دیواری و فضای آرام.
دروازه قرآن 12 دقیقه با ماشین / 45 دقیقه پیاده دروازه تاریخی در ورودی شهر، با منظره‌ای زیبا و فضای تاریخی.
باغ جهان‌ نما 12 دقیقه با ماشین / 45 دقیقه پیاده باغی قدیمی با عمارت تاریخی، نزدیک حافظیه، با فضای سرسبز و دل‌انگیز. برای اطلاع از ساعت کاری باغ جهان نما کلیک کنید.
موزه پارس (عمارت کلاه‌فرنگی) 5 دقیقه با ماشین / 20 دقیقه پیاده موزه‌ای در باغ نظر با آثار تاریخی از دوره‌های مختلف، نزدیک ارگ کریم‌خان.

 

 

به این مطلب رای دهید
Shares:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *