روستای پاده یکی از جاهای دیدنی سمنان تو کویر ایران به حساب میاد. این روستا تو مسیر قدیمی‌ترین جاده‌ی تجاری دنیا یعنی جاده ابریشم قرار داره و به همین دلیل هم از زمان‌های قدیم اهمیت زیادی داشته. این جاده از پاده می‌گذشته و باعث شده که روستا همیشه مورد توجه تجار و کاروان‌ها باشه. تو این روستا هنوز آثار تاریخی زیادی از جمله کاروانسرا، قلعه‌ها، امامزاده و تکیه‌هایی که ساخته شدن، به چشم می‌خوره و همه‌ی این‌ها نشونه‌ای از تاریخ غنی این منطقه هست.

روستای پاده کجاست
منبع عکس: گوگل مپ

روستای پاده کجاست؟

روستای پاده در استان سمنان و در ۴ کیلومتری شمال شرقی شهر آرادان قرار داره. ارتفاعش از سطح دریا حدود ۸۴۰ متره و آب و هوای نیمه بیابانی داره.

لوکیشن روستای پاده روی نقشه

مسیر دسترسی به روستای پاده گرمسار

اگر قصد دارید به روستای پاده و تپه‌های مریخی معروفش برید، باید از تهران به سمت گرمسار حرکت کنید. برای رسیدن به این منطقه، اول از اتوبان خاوران خارج بشید و به سمت گرمسار برید. بعد از عبور از پاکدشت، به گرمسار می‌رسید و از اونجا باید حدود ۲۰ کیلومتر به سمت آرادان برید. وقتی وارد آرادان شدید، حدود یک کیلومتر جلوتر یک خروجی به سمت راست هست که به علی‌آباد پایین میره. وارد این مسیر بشید و ادامه بدید تا به روستای پاده برسید.

بیشتر بخوانید: قلعه سارو سمنان

تاریخچه روستای پاده گرمسار
منبع عکس: گوگل مپ

تاریخچه روستای پاده گرمسار

مردم اینجا به گویش الیکایی پاده‌ای صحبت می‌کنن و مثل بیشتر مردم ایران، مسلمان و شیعه جعفری هستن. حدود ۱۵۰ سال پیش، همه اهالی داخل قلعه زندگی می‌کردن، ولی کم‌کم از قلعه بیرون اومدن و اطرافش خونه ساختن.

توی سال‌های اخیر، به دلایل مختلفی، افراد جدیدی به این روستا مهاجرت کردن و این باعث شده تنوع فرهنگی تو پاده بیشتر بشه. ساز محلی اینجا نی هست که باهاش نغمه‌های قشنگی می‌نوازن. از غذاهای معروف پاده هم می‌شه به اشکنه اشاره کرد.

دلیل نام گذاری روستای پاده سمنان

درباره ی دلیل نام‌گذاری روستای پاده، چند تا نظریه وجود داره:

  • پایین‌ ده: صنیع‌الدوله می‌گه که اسم اصلی این روستا “پایین‌ده” بوده، چون از سمت غرب که می‌گذری، به جز ده‌نمک، آبادی دیگه‌ای نیست و اینجا رو به همین خاطر پایین‌ده نامیدن.
  • حصار بالا و پایین: یه نظریه دیگه می‌گه که قبلاً روستا دو بخش داشته: حصار بالا و حصار پایین. مرکز روستا تو حصار پایین بوده که حمام، آسیاب، مسجد و امکانات مهم دیگه‌ای اونجا قرار داشته. به مرور زمان، اسم روستا از پایین‌ده به پاده تغییر کرده.
  • بهره‌ ده: بعضیا هم معتقدن که زمین‌های این روستا خیلی حاصلخیز بوده و بهش “بهره‌ده” می‌گفتن که به مرور برای راحتی تلفظ، شده پاده.

پیشنهاد میکنم از معدن نمک گرمسار سمنان هم دیدن کنید.

جاهای دیدنی روستای پاده

تپه های مریخی

روستای پاده تو منطقه آرادان سمنان، پر از جاهای دیدنیه که هم طبیعتش خاصه، هم تاریخش. یکی از معروف‌ترین این جاها هم تپه‌های مریخی هستن که دقیقا شبیه به سطح مریخ به نظر می‌رسن. این تپه‌ها رنگ‌ها و شکل‌های عجیبی دارن که هر کسی رو جذب می‌کنه. اگه اهل پیاده‌روی باشی، قدم زدن بین این تپه‌ها واقعا یه تجربه خاصه که نباید از دست بدی.

این تپه ها با رنگ‌های زرد، قرمز، نارنجی و قهوه‌ای، منظره‌ای شبیه به سطح مریخ رو به نمایش می‌ذارن. بازدید از این تپه‌ها رایگانه و حدود سه ساعت وقت می‌بره تا تو دلشون بگردید و لذت ببرید.

قلعه پاده
منبع عکس: گوگل مپ

قلعه پاده

در کنار این تپه‌ها، قلعه پاده هم یکی از جذاب‌ترین دیدنی‌هاشه. این قلعه به دوران ساسانی‌ها برمی‌گرده و زمانی تو بلندترین نقطه روستا ساخته شده بود تا مردم بتونن از هر طرف به راحتی مراقب باشن. قلعه خیلی مرتفع و باعظمته و جالبه که تا حدود ۱۵۰ سال پیش هم مردم توش زندگی می‌کردن! البته در حال حاضر متاسفانه وضعیتش خوب نیست و بخاطر بی‌توجهی مسئولین بهش، خیلی از بخش‌ها خراب شده، اما هنوز هم جزو یکی از آثار تاریخی مهم سمنان حساب می‌شه. درباره معماری قلعه هم شنیدیم که دروازه اولیه‌ اون از سنگ ساخته شده بوده و بعدا تبدیل به پل شده بوده!

پارک ملی کویر گرمسار
منبع عکس: گوگل مپ

پارک ملی کویر

این پارک یکی از قدیمی‌ترین و بزرگ‌ترین مناطق حفاظت‌شده ایران به حساب میاد و پر از حیات وحشه. از حیوانات نادر مثل یوزپلنگ ایرانی گرفته تا قوچ و میش وحشی تو این پارک پیدا می‌شن. علاوه بر این‌ها، کاروان‌سرای قصر بهرام هم تو دل این پارک قرار داره که از زمان شاه‌عباسی‌ها باقی مونده و توی تاریخ پر از داستان‌های جالب بوده. جالبه بدونی که این کاروان‌سرا رو هم به ثبت ملی رسوندن.

حمام کربلایی

حمام کربلایی هم یکی دیگه از جاهای تاریخی جالبه روستای پاده است که بیشتر از ۱۲۰ سال قدمت داره و با معماری خاصش هنوزم تقریبا سالم مونده. این حمام حدود ۵۰ سال پیش بازسازی شده و می‌تونی ساختارش رو هنوز هم ببینی.

آب انبار خونی گرمسار
منبع عکس: گوگل مپ

آب‌ انبار خونی

این آب‌ انبار با سقف گنبدی آجریش توی جنوب شرقی یخدان روستا قرار داره و عمقش حدود ۷ متر بوده. اهالی روستا سال‌ها از این آب‌انبار استفاده می‌کردن و خیلی جالب که این بنا با گذشت زمان هنوز هم از نظر معماری جذابه.

 

 

به این مطلب رای دهید
Shares:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *