دشت لار، یه دشت فوق العاده زیبا که توی مرز تهران و مازندران جا خوش کرده، یه مقصد بی نظیر برای طبیعت گردیه. این دشت خوشگل که به پارک ملی لار هم معروفه، یه منطقه شکار ممنوعه و تحت حفاظت محیطزیسته. اما یه چیز دیگه که دشت لار رو خاص میکنه، شقایق های وحشیشه که توی بهار کل دشت رو قرمز می کنن. یه منظرهی رویایی که آدم رو محو خودش میکنه. علاوه بر شقایق، توی این دشت میتونی سد و دریاچه لار، قله ی دماوند، آبشار و رودخونه، کوه و دشت و یه عالمه چیزای قشنگ دیگه رو هم ببینی. خلاصه که اگه دنبال یه جای بکر و قشنگ برای طبیعت گردی میگردی، اینجا رو از دست نده!
معرفی دشت شقایق لار
این جادبه طبیعی از قدیم الایام به خاطر آب و هوای خنک و دلنشین، گلهای زرد و قرمزش، تنوع گیاهی و جانوری فوقالعاده و چشمههای پرآبش معروف بوده. پادشاهان و حاکمان قدیم عاشق این دشت بودن و تابستانها رو اینجا میگذروندن. دشت لار یکی از زیباترین جاهای دیدنی مازندران هستش که تو گذشتهها جزئی از ناحیه تاریخی قصران بوده و بهش دشت لار قصران میگفتن.
لار یه تیکه از بهشته که ۷۳ هکتار و ۵۰۰ متر مربع وسعت داره. این دشت قشنگ و دلنشین توی سال ۱۳۵۴ به عنوان پارک ملی ثبت شده و جزو مناطق حفاظت شده سازمان محیط زیست قرار گرفته. از سال ۱۳۶۱ هم که شورای عالی حفاظت محیط زیست یه مصوبه گذاشته، دشت لار به عنوان منطقه حفاظت شده اداره میشه. جالبه که بدونید از سال ۱۳۷۰ هم یه سری از مناطق این دشت قشنگ، که در مجموع ۵۶ هزار هکتار میشه، به عنوان منطقه شکار و تیراندازی ممنوع اعلام شده.
دشت لار کجاست؟
لار یه دشت قشنگه که بین استانهای تهران و مازندران قرار گرفته. این دشت دو تا بخش داره، یه بخش شمالی و یه بخش جنوبی. بخش شمالی و شمال شرقی دشت لار توی لاریجان مازندرانه و بخش جنوبی و جنوب غربی اون توی استان تهران قرار گرفته و جزئی از شمیرانات محسوب میشه. دشت لار توی دامنهی کوه دماوند قرار داره و از یه طرف به کوههای نور مازندران میرسه و از طرف دیگه به ایرا، دماوند و پلور. از جنوب به روستای افجه، امامه و لواسان بزرگ میخوره و از غرب به خاتون بارگاه و گرمابدر میرسه.
بیشتر بخوانید: مسیرهای صعود به قله دماوند
لوکیشن دشت لار
مسیر دشت لار با ماشین
میخوای با ماشین بری دشت لار دماوند؟ عالیه! کلی راه مختلف داره که میتونی انتخاب کنی.
- مسیر اول از روستای ایرا شروع میشه و تا پاسگاه محیطبانی قوشخانه که دم درِ جنوبیه پارک ملی لاره میرسه. برای اینکه به ایرا برسی، میتونی از لواسان شروع کنی و از برگ جهان و نیکنام ده رد بشی. یه راه دیگه هم هست که از جاجرود بری و از کنار سد لتیان، رسنان، چهارباغ و روستای کلان رد بشی تا به ایرا برسی.
- مسیر دوم از شهر پلور شروع میشه و از جادهی آبعلی میگذره. توی این مسیر به یه پاسگاه محیطبانی به اسم دلیچای میرسی که دروازهی شرقی پارک ملی لار هم اونجا قرار داره.
- بیشتر عشایر و دامدارها از این مسیر استفاده میکنن. برای عبور از این مسیر باید از پاسگاه شکاربانی گرمابدر مجوز بگیری. این مسیر از روستای گرمابدر شروع میشه و از سمت غرب به دشت لار میرسه.
دیدنی های دشت لار
دریاچه و سد لار
تو دشت لار که یه دشت بزرگ و سرسبزه، یه دریاچه و سد قشنگ هم پیدا میشه. این سد اسمش لاره و جزو پارک ملی لار نیست، ولی یکی از جاذبه های استان مازندران حساب میشه. سد لار سال ۱۳۶۱ ساخته شده و یه بخش از آب رود لار رو برای خوردن و کشاورزی به تهران می بره. بقیه آب هم تو منطقه پلور به رود هراز می ریزه. از این سد برق هم تولید می کنن.
یکی از جاذبههای اصلی دشت لار، دریاچه سدش هستش که یه تابلوی نقاشی بینظیر رو به نمایش میذاره. توی این دریاچه میتونی به تفریحات هیجانانگیزی مثل ماهیگیری، قایقرانی و طبیعتگردی بپردازی و کلی خوش بگذرونی. دوچرخهسواری هم توی این منطقه حسابی میچسبه، مخصوصاً که مسیرهای دوچرخهسواریش جزو بهترینهای ایران هستن و حسابی میتونی از رکابزدن توی این طبیعت بکر لذت ببری.
میدونستید که اولین مسابقه ماهیگیری بعد از انقلاب تو ایران، سال ۱۳۷۹ تو دریاچه سد لار برگزار شده؟ جالبه که از اون موقع تا حالا، هر سال یه همچین مسابقهای اونجا برگزار میشه. اگه اهل ماهیگیری هستید، خبر خوب اینه که فصل مجاز صید تو دریاچه لار از اول خرداد شروع میشه و تا آخر شهریور ادامه داره. فقط یادتون باشه که برای ماهیگیری تو این دریاچه، باید یه پروانه ویژه صید روزانه رو از واحدهای محیط زیست قوشخانه، پلور یا دلیچای بگیرید.
دشت شقایقهای لار، یه تابلوی نقاشی واقعی!
یکی از چیزایی که دشت لار رو معروف کرده، گلهای شقایق قرمزش هستن. بهار که میشه، کل دشت پر میشه از این گلهای خوشگل قرمز، انگار یه حریر نازک و نرم از شقایق روی زمین پهن شده. به همین خاطر هم به این دشت سرسبز و قشنگ، دشت شقایقهای وحشی میگن. اگه دنبال یه جای رویایی و قشنگ میگردی که پر از گلهای شقایق باشه، حتماً تو بهار یه سر به لار بزن. مطمئنم که عاشق این دشت زیبا میشی.
کوه های دشت لار، نگهبانان طبیعت
دشت لار پر از کوهه، مثل یه قلعه طبیعی میمونه که کوهها دورش رو احاطه کردن و ازش محافظت میکنن. عاشق کوهنوردی که باشی، اینجا یه عالمه فرصت داری که خودت رو به چالش بکشی و از قلهها بالا بری. اسمای قشنگ این کوهها: دیو آسیاب، یخ کمر، گل زرد، پهنک، زرشکی، کمردشت، نمک کوسر، سیاه چال، آرو برارو، اسب کلک، کافر راه و کبود. هر کدوم یه شکلی و یه جوری قشنگن. تو جنوب دشت لار هم کوههای دیگه هستن مثل مهرچال، آتشکده، ریزان، سیاه چال و ماز. از سمت شمال شرقی هم که نگاه کنی، کوههای خنسک و شادکوه رو میبینی.
دشت لار و رودهای پر آبش
از دل کوههای دشت لار، جویبارهای پر از آب زلال و گوارا بیرون میاد و توی دشت جاری میشه. این رودها مثل رگهای حیاتی، دشت رو سیراب و سرسبز نگه میدارن. توی این منطقه میشه کلی رود پیدا کرد که هر کدوم زیبایی و ویژگیهای خاص خودشون رو دارن. از رودهای این دشت رویایی میشه به لار، دیو آسیاب، سفید آب، ورارود، الرم، چهل بره، آب امام پهنک و آب سیاه چال اشاره کرد.
آبشار سفیدآب
اگه دنبال یه جای خنک و سرسبز می گردی که یه آبشار قشنگ هم داشته باشه، حتما به آبشار سفیدآب سر بزن. این آبشار که به اسم آبشار قو هم شناخته میشه، تو انتهای یه دره ی قشنگ به اسم سفیدآب قرار گرفته. این دره محل قشلاق دامدارها و عشایره، و پر از گل و گیاهه.
بهترین فصل رفتن به دشت لار
دشت لار یه جوریه که هر موقع بری، یه جور قشنگه. بهار که میشه، پر میشه از شقایق قرمزای خوشگل. انقدر قشنگه که سیر نمیشی از نگاه کردن بهش. بهترین موقع واسه رفتن به این دشت، بهار، مخصوصا از اواسط خرداد به بعده. تابستون هم هواش خیلی خنک و خوبه و حال میده توش پیادهروی کنی و از طبیعت لذت ببری. زمستوناش هم واسه کوهنوردای حرفهای که دنبال برف و کوه و این چیزا هستن عالیه.
اقامت در دشت لار
تو دشت لار کلی جا هست که میتونی شب رو بمونی. یه راهش اینه که چادر بزنی و از طبیعت بکرش لذت ببری. یادت باشه که حتماً وسایل لازم رو ببری و با محیطبانی هماهنگ کنی. یه راه دیگه هم اینه که تو خونههای عشایری که تو دشت هستن بمونی، یا بری تو یکی از اقامتگاه های شهرهای نزدیکش.
سوالات متداول
دشت لار مال کدام استان است؟
هم به مازندران و هم به تهران تعلق داره.
فاصله تهران تا دشت لار چقدر است؟
از تهران تا دشت لار با ماشین ۱۱۸ کیلومتر و ۲ ساعت و ۳۹ دقیقه ست.
پارک ملی لار کی باز میشود؟
درهای پارک ملی لار از ۱۵ خرداد باز میشه.