آرامگاه باباطاهر عریان یکی از معروف ترین جاذبه های گردشگری همدان به حساب میاد و از سال ۱۳۷۶ هم به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده. این بنای زیبا که طراحی‌اش رو مهندس هوشنگ سیحون و مهندس فروغی انجام دادن، بین سال‌های ۱۳۴۶ تا ۱۳۴۹ ساخته شده. باباطاهر، شاعر و عارف بزرگ ایرانی، در اواخر قرن چهارم و اوایل قرن پنجم زندگی می‌کرد و به خاطر دوبیتی‌های قشنگش، خیلی معروفه. امروز هم مدفن این شاعر محبوب، مکانی برای گردشگران و عاشقان ادبیاته.

آرامگاه باباطاهر کجاست؟

آرامگاه باباطاهر عریان توی یکی از معروف‌ترین و قشنگ‌ترین نقاط همدان، یعنی میدون باباطاهر، جا گرفته. اینجا یه آرامگاه تاریخی و خیلی خاصه که روی یه تپه کوچیک توی شمال غربی شهر قرار گرفته. به خاطر موقعیتش دسترسی خیلی راحتی داره. از چند تا بلوار معروف مثل بلوار فلسطین، بلوار نیروی انتظامی و بلوار ستار ابراهیمی می‌تونی به راحتی برسی به اینجا. حالا اگه بخوای با تاکسی بری، باید بگم از هر جای شهر که باشی، تاکسی‌ها راحت تو رو به میدان باباطاهر می‌رسونن. واسه اتوبوس هم که مسیر راحتیه، فقط کافیه سوار اتوبوس‌های خط شهرک الوند بشی و درست تو ایستگاه میدان باباطاهر پیاده بشی.

لوکیشن آرامگاه باباطاهر روی نقشه

تاریخچه آرامگاه باباطاهر

باباطاهر عریان، این شاعر و عارف معروف، یه آدم خاص بود که تو دوره سلجوقیان زندگی می‌کرد. لقب «عریان» هم به خاطر اینه که همیشه حرفاش رو بدون پرده و صاف و صریح می‌زد. اولین بار توی قرن ششم هجری، تو دوران سلجوقیان، یه بنای هشت‌ضلعی آجری ساخته شد که متأسفانه به مرور زمان خراب شد. بعد از اون، در زمان پهلوی، یک بنای دیگه ساخته شد. اما بنای فعلی که الان می‌بینیم، مربوط به سال ۱۳۴۴ هست و در سال ۱۳۷۶ هم به عنوان یکی از آثار تاریخی و ملی ایران ثبت شد. این بنا در سال ۱۳۲۹ به خاطر وضعیتش مرمت شد و بعد از اون در سال ۱۳۴۵، مهندس هوشنگ سیحون و مهندس فروغی طرح جدیدش رو طراحی کردن. ساخت دوباره این آرامگاه هم در سال 1346 شروع شد و بعد از سه سال کار و زحمت، بالاخره در سال ۱۳۴۹ تموم شد. علاوه بر باباطاهر، تو این آرامگاه افراد نام‌آور دیگه‌ای هم دفن شدن؛ مثل محمد ابن عبد العزیز، که یه ادیب از سده سه، ابوالفتح اسعد، فقیه سده شش، میرزا علی نقی کوثر، دانشمند سده سیزده، مفتون همدانی، شاعر سده چهارده و علی نیک‌طلب، عارف سده سیزدهه.

معماری آرامگاه باباطاهر

آرامگاه باباطاهر عریان یکی از شاهکارهای معماری ایرانیه که با تلفیق معماری قرن هفتم و هشتم هجری، فضایی خاص و جذاب رو ایجاد کرده. این آرامگاه توی یک میدان مستطیلی شکل قرار داره و زیربنای اون به همراه باغی که داره، حدود ۸۹۶۵ متر مربع میشه. فضای سبز و زیبای اطرافش هم جلوه‌ی خاصی به این مکان داده. برج آرامگاه روی پایه‌ هشت‌ضلعی ساخته شده و ارتفاعش از سطح تپه ۲۰٫۳۵ متر و از سطح خیابون ۲۵٫۳۰ متره. ابعاد بنای اصلی هم ۱۰ در ۱۰ متره که با منشورها احاطه شده. این بنا با کلاف‌های بتنی تقویت شده و پی‌سازی اون از سنگ و آهک هست. از نظر زیبایی‌شناسی، سقف آرامگاه با کاشی‌کاری معرق تزئین شده که خیلی جلب توجه می‌کنه. اما چیزی که چشم هر گردشگری رو می‌گیره، گنبد فیروزه‌ای و خاص این آرامگاهه.

دیواره‌های این بنا به شکل مثلث‌های متساوی الساقین طراحی شدن و این طراحی باعث میشه که ناخودآگاه چشم بیننده به سمت آسمون بره. این شیوه طراحی هم نشون‌دهنده‌ی خلاقیت معمار و مفهوم عروج و فراز به حساب میاد. با توجه به تندی زاویه‌ها، ارتفاع بنا بیشتر احساس میشه و در عین حال، ابعادش کوچیک‌تر به نظر میاد. آرامگاه هشت ستون گرانیتی داره و سنگ مزار، کف و پله‌هاش هم از گرانیت حجاری شده‌ست. نمای ساختمان از سنگ سفید مرغوب ساخته شده و با درزهایی برای ورود نور طراحی شده. داخل آرامگاه ۲۴ دوبیتی از اشعار باباطاهر روی ۲۴ سنگ مرمر نوشته شده که خوندنشون واقعاً ارزشمنده. همچنین دو لوح برنجی هم وجود داره که یکی نام هیئت مؤسس انجمن آثار ملی و اون یکی اسم افرادی که در کنار باباطاهر دفن شدن رو نشون میده.

داخل آرامگاه باباطاهر

قیمت بلیط آرامگاه باباطاهر

هزینه بلیط توی سال ۱۴۰۳، ۲۵ هزار تومنه. راستش، این مبلغ در مقابل تجربه‌ای که اینجا بهت می‌ده، واقعا هیچی به حساب نمیاد. چون نه تنها با یه فضای تاریخی و فرهنگی آشنا می‌شی، بلکه حس آرامش و عرفانی خاصی رو هم تجربه می‌کنی.

بیشتر بخوانید: قیمت بلیط غار علیصدر

ساعت بازدید آرامگاه باباطاهر

هر روز از ۹ صبح تا ۷ عصر بازه و می‌تونی به راحتی سر بزنی. بازدید از آرامگاه بیشتر از نیم ساعت تا ۱ ساعت زمان نمی‌بره، ولی بستگی داره به اینکه چقدر بخوای تو فضای اطراف بچرخی و از جو آرومش لذت ببری.

تصاویر آرامگاه باباطاهر

جاهای دیدنی نزدیک به آرامگاه باباطاهر

مکان فاصله
امامزاده هادی ابن علی 85 m
باغ ایرانی همدان 460.3 m
گنبد علویان 633.3 m
کلیسای حضرت مریم 1 KM
مسجد جامع همدان 1 KM
تپه هگمتانه همدان 1 KM
موزه هگمتانه 1.1 KM
حمام قلعه همدان 1.2 KM
بازار همدان 1.2 KM
تله کابین همدان 1.3 KM
دره امامزاده کوه 1.3 KM
دوزخ دره 1.3 KM
آرامگاه استر و مردخای 1.3 KM
کلیسای گریگوری استفان 1.3 KM
آرامگاه بوعلی سینا 2 KM
تپه عباس آباد همدان 2.7 KM
روستای ورکانه 17.9 KM

 

به این مطلب رای دهید
Shares:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *