آبشار ورزان، که بعضیها بهش آبشار ورازان هم میگن، یکی از جاذبههای دیدنی و خاص استان گیلان به حساب میاد. این منطقه با طبیعت فوقالعادهاش معروفه و توی مسیر رسیدن به آبشار، شما میتونید از مناظر بکر و زیبا لذت ببرید. آبشار ورزان با ارتفاعی بیش از ۱۰۰ متر از صخرههای عظیم به پایین میریزه و منظرهای فوقالعاده زیبا و دیدنی به وجود میاره. آب این آبشار از رودخانه ورزان، که یکی از شاخههای رودخانه بزرگ لیسار به حساب میاد، تامین میشه و سرچشمه اون هم از چشمههای بالادست ییلاق سر هست.
آبشار ورزان کجاست؟
این آبشار توی روستای ورزان قرار داره که توی شمال غربی سوباتان هست و از منطقه ییلاقی سوباتان حدوداً چهار کیلومتر فاصله داره.
دسترسی به آبشار ورزان
برای اینکه بتونید به این آبشار دسترسی پیدا کنید، اولین قدم اینه که خودتونو برسونید به تالش. از دو راه میتونید برید:
- از رشت: اگه از رشت میرید، باید از جاده رشت-آستارا بیاید. حدود ۱.۵ تا ۲ ساعت طول میکشه.
- از آستارا: اگه از آستارا میرید، مسیر خیلی کوتاهتره و تقریبا نیم ساعت بیشتر طول نمیکشه.
وقتی رسیدید به تالش، باید به سمت روستای ورزان برید. این روستا دقیقا در غرب تالش و نزدیک سوباتان قرار داره. از تالش تا روستای ورزان تقریبا ۲۰ دقیقه راهه. حالا که به روستای ورزان رسیدید، باید دنبال مسیرهایی بگردید که شما رو به آبشار ورزان میبره. این مسیرها معمولا جادههای خاکی و شیبدار هستند، پس بهتره کفش راحت و مناسب پیادهروی بپوشید. فاصله روستا تا آبشار حدود ۱ تا ۲ کیلومتره و ممکنه چند دقیقهای پیادهروی کنید.
دلیل نامگذاری آبشار ورزان
آبشار ورزان یکی از جاذبه های دیدنی استان گیلان هستش که اسمش رو از روستای ورزان گرفته. یعنی دقیقاً توی نزدیک همین روستا قرار داره و شاید هم به خاطر همین، به این نام معروف شده. اما یه نظریه دیگه هم وجود داره که میگه این اسم ریشه در زبان تالشی داره. به این صورت که “ورز” توی زبان تالشی یعنی “گلپر” و “تن” هم یعنی “وطن”، پس “ورزان” میتونه معنی “وطن گلپر” رو بده. این نظریه هم به خاطر گیاه گلپر که اطراف آبشار رشد کرده، یه جورایی تأیید میشه.
اما چرا هنوز این موضوع دقیقاً روشن نشده؟ خب یکی از دلایلش اینه که این نامگذاری خیلی قدیمیه و مدارک دقیقی برای تأییدش وجود نداره. علاوه بر این، ممکنه که اسم آبشار توی گذر زمان تغییر کرده باشه و اسم امروزی اون، اسم اصلی نباشه. یه نکته دیگه هم اینه که تحقیقات خیلی کاملی روی تاریخچه و نامگذاری این آبشار انجام نشده و شاید به همین خاطر هنوز نتونستیم جواب قطعی بگیریم.
جالبه بدونید که مناطق اطراف این آبشار در گذشته محل زندگی و کوچ عشایر بوده. شاید عشایری که اونجا زندگی میکردن، به خاطر ویژگی خاصی که این آبشار داشته، اسم ورزان رو براش انتخاب کرده باشن.
پوشش گیاهی و حیوانات آبشار ورزان
اگه به اینجا سفر کنید، میبینید که درختها، بوتهها و گیاهان علفی مختلفی وجود دارن که خیلی از گیاهان دارویی هم در اینجا رشد میکنن. مثلاً درختهای راش، ممرز، بلوط، توسکا، فندق، گردو و گیلاس وحشی رو میشه توی این منطقه پیدا کرد. علاوه بر اینها، بوتههایی مثل زرشک، آلوچه، تمشک و زالزالک هم توی این منطقه پیدا میشن. و اگه به گیاهان علفی علاقه دارین، حتماً گل گاوزبان، بابونه، نعناع، گلپر و حتی قارچهای خوراکی رو میبینید که در فصلهای مختلف رشد میکنن.
حیواناتی مثل خرس قهوهای، گراز، روباه، گرگ، شوکا و بز کوهی در اینجا زندگی میکنن و گاهی اوقات میتونین اونا رو توی جنگلهای اطراف آبشار ببینید. علاوه بر پستانداران، پرندگانی مثل عقاب طلایی، کرکس، دارکوب، کبک و قرقاول هم در این منطقه وجود دارن. خزندگان هم از جمله مار، مارمولک و لاکپشت در اینجا پیدا میشن. حشرات هم مثل پروانه، زنبور و سنجاقک توی این منطقه فراوان هستن و همه اینها باعث میشه که ورزان یه زیستگاه خیلی ارزشمند برای انواع گونههای جانوری باشه.
بهترین زمان سفر به آبشار ورزان تالش
بهترین زمان برای بازدید از آبشار ورزان بهار و تابستانه. توی این فصل ها، آبشار پرآب و زیباییهای طبیعی اطرافش به اوج میرسه و هوای خنک و دلپذیری داره. همچنین دسترسی به آبشار راحتتره و امکانات گردشگری فعالتر هستن.
پاییز هم میتونه زمان خوبی باشه، با رنگارنگ شدن برگها، ولی ممکنه بارندگیها دسترسی رو سخت کنه. زمستان آبشار یخ میزنه و منظرهای خاص میسازه، ولی سرمای هوا و برف ممکنه سفر رو سخت تر کنه. قبل از سفر، وضعیت هوا رو چک کنید تا بهترین تجربه رو داشته باشید.
امکانات آبشار ورزان
آبشار ورزان تالش یک منطقه طبیعی و بکره که به همین دلیل امکانات رفاهی خیلی زیادی توش پیدا نمیشه. اینجا بیشتر سعی کردن طبیعت دست نخورده بمونه و به همین خاطر امکانات خیلی خاصی هم برای بازدیدکنندهها در نظر نگرفتن. با این حال، چند تا امکانات اولیه برای راحتی بازدیدکنندهها توی این منطقه پیدا میشه:
مسیر پیادهروی: مسیر رسیدن به آبشار کاملاً مشخصه و هموار هم هست. یعنی اگه قصد دارید پیاده به آبشار برید، راحت میتونید تو مسیر حرکت کنید و از طبیعت لذت ببرید.
پارکینگ: یه فضای کوچک برای پارک ماشین نزدیک آبشار داره که میتونید ماشینتون رو بذارید و برید به دیدن آبشار.
آلاچیق: چند تا آلاچیق برای استراحت کردن وسط مسیر یا نزدیک آبشار به چشم میخوره که میتونید برای یه استراحت کوتاه ازشون استفاده کنید.
دسترسی به آب: تو بعضی نقاط مسیر چشمههایی هست که میتونید از آبشون برای نوشیدن استفاده کنید.
اما باید بگم که اینجا اصلاً مثل یه منطقه گردشگری شلوغ و پر از امکانات نیست. یعنی انتظار رستوران، فروشگاه یا سرویس بهداشتی بزرگ رو نداشته باشید. البته توی بعضی روزا ممکنه سرویس بهداشتی سیار هم تو مسیر باشه، ولی این بستگی به زمان سفر شما داره.
شرایط اقامت در آبشار ورزان
هتلهای لوکس و امکانات اقامتی چند ستارهای اطراف این جاذبه وجود نداره. اما برای کسایی که به دنبال آرامش و طبیعتگردی هستن، گزینههای اقامتی متنوعی وجود داره. یکی از بهترین انتخابها برای تجربه زندگی محلی، اقامت توی خانههای بومی و محلیه. این خانهها معمولاً امکانات ساده و تمیز دارن و به شما فرصت میدن که زندگی روستایی رو از نزدیک تجربه کنید. اگر به دنبال راحتی بیشتر هستید، در اطراف آبشار ورزان ویلاهای اجارهای زیادی وجود داره که با امکانات مختلف و قیمتهای متفاوت برای گروههای مختلف قابل اجاره هستن. برای علاقهمندان به طبیعتگردی و کمپینگ هم، اطراف آبشار ورزان مکانهای مناسبی برای برپایی چادر وجود داره.
البته بهتره قبل از برپایی چادر با مسئولین محلی هماهنگیهای لازم رو انجام بدید تا مشکلی پیش نیاد. بهتره وسایل ضروری مثل پتو، کیسه خواب، چراغ قوه و مواد غذایی رو همراه خود داشته باشید. مناطق اطراف آبشار ورزان مثل سوباتان، تالش و روستاهای اطراف گزینههای مناسبی برای اقامت هستن. توی شهر تالش هم میتونید هتلها و مهمانخانههایی برای اقامت پیدا کنید. هتل رستوران قصر نگین که حدود ۳۰.۱ مایل با آبشار ورزان فاصله داره و با ماشین تقریباً ۱ ساعت و ۵۶ دقیقه طول میکشه تا به اونجا برسید، هتل و تالار لیوادر که حدود ۲۸.۵ مایل از آبشار فاصله داره و تقریباً ۱ ساعت و ۵۳ دقیقه با ماشین باید برید. این هتلها ممکنه در فصلهای پرگردشگری پر باشن، بنابراین پیشنهاد میکنیم قبل از سفر رزرو کنید.
مرورها و نظرات مردم درباره آبشار ورزان
نظرات مردم درباره آبشار ورزان نشون میده که این مکان یه مقصد دیدنی و خاصه، اما برای دسترسی به اون باید آماده یک مسیر پرچالش و خطرناک باشید. اول از همه، مسیر رسیدن از تالش به سوباتان حدود دو ساعت زمان میبره که میشه با خودروهای آفرود بومی های اونجا رفت. بعد از رسیدن به سوباتان، برای رسیدن به آبشار باید حدود دو ساعت پیاده روی و کوهنوردی کنید که مسیرش خطرناکه و باید خیلی مراقب باشید. این مسیر خیلی شیبدار و تنگه، و روزای بارانی هم بهتره که سفر رو کنسل کنید. بنابراین، بهتره با یک لیدر و تور برید تا بتونید با خیال راحتتر این مسیر رو طی کنید.
توی مسیر پیادهروی، حتی یه سری افراد به دلیل ترس از ارتفاع یا سرگیجه نتونستن تا انتها برن، که نشون میده این مسیر ممکنه برای همه مناسب نباشه. اما اگه از نظر جسمی آماده باشید، مناظر فوقالعادهای پیش روی شما قرار میگیره.
یکی دیگه از نکات جالبی که مردم اشاره کردن اینه که صبحها در سوباتان، جنگل ابر دیدنی به نمایش درمیاد که خیلیها میگن تقریبا اکثر روزهای سال این پدیده رخ میده. اگر قصد دارید که این سفر رو تجربه کنید، حتماً از خودروهای مناسب استفاده کنید و راننده باید مهارت کافی داشته باشه چون مسیر ممکنه خطرناک باشه.
جاهای دیدنی نزدیک به آبشار ورزان
دریاچه نئور
دریاچه نئور، یه جاذبه طبیعی فوقالعاده در مرز استانهای اردبیل و گیلان، بین شهرهای اردبیل و خلخال قرار داره. این دریاچه در ارتفاع حدود ۲۵۰۰ متری از سطح دریا و در دامنههای کوههای تالش واقع شده و به خاطر همین موقعیت، آب و هوای خنک و بارونی داره که بیشتر وقتا یه هوای مهآلود به خودش میگیره. برای اطلاعات بیشتر مقاله دریاچه نئور اردبیل کجاست رو بخون. فاصله این دریاپه تا آبشار حدود 10 کیلومتره.
دریاچه سراگاه
اگه دنبال یه جای دنج و زیبا برای استراحت و لذت بردن از طبیعت هستی، دریاچه سراگاه در روستای سراگاه تالش، گزینهی عالیه. این دریاچه حدود ۱۰ کیلومتری شمال غرب تالش قرار داره و به خاطر آب زلال و شفافش، مناظر اطراف رو بهخوبی منعکس میکنه. آب دریاچه از چشمههای زیرزمینی تأمین میشه و اهالی روستا در اون به پرورش ماهی مشغول هستن. برای اطلاعات بیشتر و اینکه بدونی دریاچه سراگاه کجاست، کلیک کن. فاصلش تا آبشار هم حدود 24 کیلومتره.
دریاچه سوها
دریاچه سوها یه مکان دنج و زیبا تو استان اردبیله که با مناظر خیرهکننده و طبیعت سرسبزش، هر کسی رو جذب خودش میکنه. این دریاچه در ۳۵ کیلومتری شرق اردبیل و در نزدیکی روستای سوها قرار داره. اطرافش پر از چمنزارهای وسیع و جنگلهای سرسبزه که منظرهای دلنشین رو به وجود میاره. برای اطلاعات بیشتر مقاله دریاچه سوها اردبیل کجاست رو بخون. فاصلش تا آبشار هم حدود 35 کیلومتره.
جاذبه | فاصله از نقطه مرجع (کیلومتر) |
---|---|
ییلاق سوباتان تالش | 3.9 KM |
ییلاق شکردشت تالش | 6.1 KM |
پل معلق هیر اردبیل | 19.2 KM |
منطقه حفاظت شده لیسار | 20.3 KM |
مقبره شیخ امین الدین جبرائیل (بقعه کلخوران) | 23.3 KM |
رودخانه کرگان رود تالش | 26.2 KM |
روستای مریان | 27.5 KM |
قلعه سلسال | 27.5 KM |
کاخ ییلاقی و قشلاقی نصرالله خان | 27.5 KM |
حمام قدیمی آق اولر | 27.5 KM |
مناطق باستانی تول | 27.5 KM |
بقعه شاه میلرزان | 27.5 KM |
پارک جنگلی سیاه داران تالش | 28.6 KM |