دریاچه سوها یه جای خلوت و قشنگه که تو استان اردبیل قرار داره. این دریاچه با مناظر خیره کننده و طبیعت سرسبز و آرومش، هر کسی رو مجذوب خودش میکنه. سوها یه مقصد محبوب برای طبیعت گردهاست و تو فصل تابستان با آب و هوای خنک و دلپذیری که داره، کلی آدم رو به خودش جذب می کنه.
علاوه بر طبیعت گردها، عکاسای حیات وحش و کسایی که به ورزش های آبی علاقه دارن هم عاشق سوها هستن. این دریاچه یه فرصت عالیه که عاشقان طبیعت بتونن از زیبایی های این منطقه لذت ببرن.
حالا بیاین با هم بریم به یه سفر فراموش نشدنی به سوها یکی از بهترین دریاچه های ایران، جایی که پر از آرامش و زیباییه و تو دل کوهستان های سرسبز اردبیل قرار داره.
دریاچه سوها کجاست؟
یه دشت بزرگ تصور کن، انگار یه زمین گلفه که فقط برای بازی کردن ساخته شده. یه گله گوسفند و چند تا اسب وحشی هم اونجا دارن چرا می کنن. دور و برت رو نگاه کن، کوه و جنگل تا چشم کار می کنه می بینی. وسط این همه قشنگی یه دریاچه آروم و قشنگ هم هست که دل همه رو می بره. این دریاچه، سوهاست که تو شهر نمین قرار داره و با اردبیل حدود 35 کیلومتر فاصله داره.
وقتی از دهستان سوها رد می شی، یه دریاچه قشنگ می بینی. یه جوریه که انگار وسط یه دشت بزرگ یه تیکه از بهشت رو زمین گذاشتن.جالبه که بدونی جنگلهای دور و بر این دریاچه، دروازه ورود به جنگل های استان گیلان هستن.
آدرس: استان اردبیل، ۳۶ کیلومتری شهر اردبیل، شهرستان نمین، ۴ کیلومتری شمال شرقی روستای سوها
مسیر دسترسی به دریاچه سوها
برای رفتن به دریاچه سوها، باید از جاده اردبیل به سمت “بریس” بری. بعد از اینکه از “بریس” گذشتی و به “نیارق” رسیدی، دنبال تابلوهای راهنمای روستای سوها توی شهرستان نمین بگرد. وقتی به روستای سوها رسیدی، یه جاده خاکی هست که حدود 4 کیلومتر طول داره و به سمت شمال شرق روستا میره. باید از این جاده خاکی بری تا به دریاچه سوها برسی. در ادامه مسیرهای دسترسی به این دریاچه را از نقاط مختلف بررسی می کنیم:
از نمین:
۵۵ دقیقه (۳۴٫۴ كيلومتر) از طریق فندقلو
از تبریز:
۴ ساعت ۳۵ دقیقه (۲۵۶٫۴ كيلومتر) از طریق بزرگراه سراب – بستان آباد و جاده سراب – اردبیل
از سرعین:
۱ ساعت ۳۰ دقیقه (۶۸٫۹ كيلومتر) از طریق جاده سراب – اردبیل و جاده نیارق
سوها به لاتون کجاست؟
عاشقان طبیعت و هیجان، گوش کنید! فقط دیدن دریاچه سوها برای شما کافی نیست؟ میخواید یه تجربه ی خفن تر داشته باشید؟ پس باید از سوها به سمت آبشار لاتون راهی بشید. یه مسیر ۱۶ کیلومتری پر از جنگل، کوه و دشت که دلتون رو می بره!
این مسیر یه شاهکار طبیعیه! انقدر قشنگه که هر کسی میبینتش مات و مبهوت می مونه. اصلا تعجب نکنید اگه بگم یکی از بهترین مسیرهای طبیعت گردی تو کل ایرانه!
دو تا راه برای رفتن از سوها به لاتون وجود داره:
۱. مسیر کوتهکومه:
- از یه جنگل مه گرفته شروع میشه و بعد به ارتفاعات اسپیناس تو تالش میره.
- حدود ۶ ساعت طول میکشه.
- بعدش باید از ارتفاعات تالش پایین بیای که بیشتر از ۱۰ ساعت طول میکشه.
- تو این مسیر از کنار جنگلهای بکر، تپه های سرسبز، چشمههای جوشان و پرتگاه های وحشتناک رد می شی!
۲. مسیر نیارق:
- یه کم سخت تره و حدود ۸ تا ۹ ساعت طول می کشه.
- از کنار دشتهای ییلاقی و کوههای مرتفع رد می شی.
- اگه می خوای این مسیر رو بری، باید از قبل با یه راهنمای محلی هماهنگ کنی.
آخر هر دو مسیر هم به آبشار لاتون میرسی:
- یه آبشار ۱۰۰ متری که بلندترین آبشار ایرانه!
- تو یه منطقه بکر و وحشی قرار داره که پر از درختهای میوه وحشی و حیوانات مختلفه.
- میتونی از دیدن گلابی، گردو، فندق و بقیه میوهها تو این منطقه لذت ببری.
مسیر سوها به لوشکی
لمیر یه روستای قشنگه که تو استان گیلان، بین جاده تالش به آستارا و مابین شهرهای حویق و لوندویل قرار گرفته. یه عالمه جاذبه طبیعی تو این منطقه هست که میشه ازشون دیدن کرد. یکی از این جاذبه ها، آبشار لوشکیه که به عنوان یکی از بلندترین آبشارهای گیلان شناخته میشه. مسیر رسیدن به این آبشار یه جنگل قشنگ و سرسبزه که اسمش ییلاقات لمیره. اگه اهل طبیعت گردی هستی، میتونی یه برنامه دو روزه برای پیاده روی از لمیر به دریاچه سوها تو استان اردبیل بچینی. این مسیر یکی از زیباترین مسیرهای طبیعت گردی گیلانه و کلی چیزای قشنگ میتونی توش ببینی. عکس های زیر از مسیر سوها به لوشکی گرفته شده.
وضعیت آب و هوای دریاچه سوها
سوها یه منطقه کوهستانیه که تو اردبیل قرار داره. هواش تو تابستون خیلی خنک و عالیه، واسه همین خیلی ها تابستون میرن اونجا.تو سوها یه دریاچه قشنگ به اسم دریاچه سوها هست که دور و برش پر از درخت و جنگله. تو ماه تیر، صبح ها که از خواب بیدار میشی، میبینی که همه جا پر از مه شده. یه حس خیلی قشنگ و رویاییه. هواش اونقدر خنکه که آدم کیف میکنه. نسیم که میاد، قطرات آب میاد رو صورتت و حسابی سرحالت میاره.اگه دنبال یه جای خنک و قشنگ واسه تابستون میگردی، سوها یه انتخاب عالیه.
دریاچه سوها با زیباییهای بینظیرش، یکی از جذابترین مقاصد گردشگری در اردبیل به حساب میاد، اما تنها جاذبهی این منطقه نیست. اگر به دنبال یه تجربه متفاوت و هیجانانگیز هستید، پیشنهاد میکنم حتماً سراغ پل معلق هیر اردبیل هم برید. این پل معلق که در نزدیکی اردبیل قرار داره، فوقالعاده زیباست و منظرهای منحصر به فرد از طبیعت اطراف رو بهتون نشون میده. پس بازدید از این پل رو هم در برنامهتون قرار بدید و لذت سفر خودتون رو تکمیل کنید.
ماهیگیری دریاچه سوها
دریاچه سوها یه آب راکد داره که واسه شنا و آبتنی خوب نیست. ولی همین آب ساکن باعث شده که بشه توش ماهیگیری و قایق سواری کرد. البته ماهیگیری تو این دریاچه همیشه هم آسون نیست. اینجا محل زندگی قزل آلای رنگین کمانه و اداره حفاظت محیط زیست استان اردبیل خیلی مراقب این منطقه هست و تو فصل تخم ریزی، ماهیگیری رو ممنوع می کنه. اطراف دریاچه سوها پر از اسب های وحشی و قشنگه که کره هاشون تو فصل بهار بازی می کنن و تماشاچی ها رو مجذوب خودشون می کنن.
جاهای دیدنی نزدیک دریاچه سوها
خیلیها دریاچه سوها رو فقط به خاطر اینکه توی مسیر آبشار لاتون هست می شناسن. در واقع، این دریاچه شروع مسیر پیاده روی به سمت آبشار لاتون و جاذبه های دیگه است.
پس اگه بعد از گشت و گذار توی دریاچه سوها هنوز رمق داشتین، می تونین به جاذبه های دیگه هم سر بزنین.
آبشار لاتون
آبشار لاتون تو گیلان یه جای دیدنیه که حسابی معروفه. واسه رسیدن بهش باید از روستای سوها رد بشی. ولی حواست باشه که مسیرش یه ذره سخته و باید با راهنما یا GPS بری. البته وقتی به بزرگترین آبشار ایران میرسی، دیگه خستگی راه یادت میره. اگه بهار بری، یه عالمه از آب و هوای خوبش لذت میبری. پاییز هم که میشه، اینجا پر از مه میشه و عکسهای قشنگی میتونی بگیری.
جنگل فندقلو
اگه عاشق طبیعت بکری و دشت پر از گل بابونه هستی، بعد از دیدن دریاچه سوها، حتماً یه سر به جنگل فندقلو هم بزن. این جنگل که به اسم “مشه” هم معروفه، تو استان اردبیل و شهر نمین قرار داره. برای رسیدن به جنگل فندقلو، میتونی از ماشین استفاده کنی، اما اگه دنبال یه تجربه هیجان انگیز هستی، مسیر پیادهروی دریاچه سوها و آبشار لاتون رو امتحان کن. این مسیر خیلی قشنگه و از طبیعت بکر لذت میبری. جنگل فندقلو حدود 16 هزار هکتار وسعت داره و پر از درخت فندقه، واسه همین به این اسم معروف شده. اگه اواخر بهار یا اوایل تابستان به این جنگل سفر کنی، میتونی تو جشنواره گلهای بابونه هم شرکت کنی. تو این جشنواره، میتونی از دیدن دشت پر از گل بابونه لذت ببری و صنایع دستی محلی مثل گلیم و جاجیم رو هم ببینی.
قله اسپیناس
حالا یه قلعه توپ دیگه هم معرفی میکنم که عاشقش میشید! اگه بعد از اینکه حالشو با طبیعت بردید، هوس یه جای تاریخی هم کردید، قلعه اسپیناس منتظرتونه. این قلعه خوشگل 17 کیلومتری لوندویل آستارا، یه جای دیدنی دیگه توی حوالی دریاچه سوهاست. اما رسیدن بهش یه ذره سخته. چون قلعه خانوم رو بلندترین قله کوه اسپیناس ساختن و از بالای سرش میتونی تا چشم کار میکنه، قشنگی ببینی.این قلعه تاریخی رو به اسم “شیندان” یا “سندان” هم میشناسن و قدیمها ازش به عنوان آتشکده هم استفاده میکردن.
موقع دیدن این قلعه خوشگل، حتماً سنگها و ملاتهای خاصش نظرتون رو جلب میکنه. واسه ساختنش از سنگهای محلی به اسم “ساروج” استفاده کردن که خیلی هم به قشنگیش توی دل سبزی کوه اسپیناس اضافه کرده. راحتترین راه واسه رسیدن به کوه اسپیناس، از سمت آستاراست؛ ولی اگه از سمت اردبیل و روستای سوها برید، خیلی جذابتره. توی این مسیر باید یه ذره بیشتر پیادهروی کنید؛ ولی دیدن انواع گیاهها و جونورهای مختلف، خاطرهای که هیچوقت یادتون نمیره رو براتون میسازه. یه نکته جالب هم اینکه آبشار لاتون که قبلاً معرفی کردیم، از همین کوه اسپیناس سرچشمه می گیره.
بقیه جاهای دیدنی هم میتونید توی جدول زیر ببینید:
جاذبه گردشگری | فاصله (کیلومتر) |
---|---|
گردنه حیران آستارا | 10.4 |
امامزاده ابراهیم و قاسم | 15.2 |
قلعه تک آغاج | 16.9 |
پناهگاه حیات وحش لوندویل | 17.1 |
تالاب استیل آستارا | 17.5 |
تله کابین گردنه حیران | 17.6 |
دریاچه نئور | 33.5 |
اقامت در دریاچه سوها
خیلی ها که اولین بار دریاچه سوها رو می بینن، با دیدن این همه زیبایی و آب و هوای عالی، دلشون می خواد همونجا چادر بزنن و شب رو بمونن. ولی یه نکته مهم هست که باید بهش توجه کنید. شب ها ممکنه دور و بر دریاچه حیوون های وحشی مثل گراز، گرگ و مار پیدا بشه که خطرناکه. یه مشکل دیگه هم اینه که امکانات رفاهی تو این منطقه خیلی کمه و ممکنه برای پیدا کردن چیزایی که نیاز دارید، به دردسر بیفتید. با توجه به این ها، عاقلانه تره که به جای چادر زدن، دنبال یه ویلا، اقامتگاه یا خونه تو نزدیک ترین شهر، یعنی نمین بگردید. یه راه دیگه هم اینه که تو اردبیل که فاصله زیادی با دریاچه سوها نداره، یه هتل یا اقامتگاه خوب رزرو کنید. اگه میخواهید اقامت راحتتری داشته باشید، پیشنهاد میکنم با بهترین آژانس مسافرتی اردبیل در ارتباط باشید تا براتون بهترین هتل یا اقامتگاه تو اردبیل که فاصله زیادی با دریاچه سوها نداره، رزرو کنن.
مرورهای دریاچه سوها
نظرهای مختلفی وجود داره. از یه طرف، خیلیها از زیبایی این دریاچه و طبیعت اطرافش حرف میزنن و میگن که جنگلهای فندقلو و پیادهروی در این منطقه یکی از زیباترین تجربههای طبیعتگردیشون بوده.
البته مسیر رسیدن به دریاچه میتونه برای بعضیها سخت باشه؛ بعضیها از جادههای خراب و کوهنوردی سخت شکایت کردن و به نظرشون این مسیر اوننطور که عکسها نشون میدن، نیست.
از طرفی، نگرانیهایی هم از آسیب به محیط زیست و طبیعت منطقه وجود داره. برخی گردشگران به بیتوجهی به محیط زیست اشاره کردن و گفتن که متاسفانه زبالهها در این مکان زیاد دیده میشه و باید بیشتر مراقب این مکانهای طبیعی باشیم. حتی برخی از بومیها هم از حضور گردشگران زیاد نگرانن و بهویژه به عدم رعایت فرهنگ محیط زیست انتقاد کردن.