کوه سبلان یا به ترکی آذربایجانی “ساوالان”، با ارتفاع ۴,۸۱۱ متر، جزو با ارتفاع ترین کوه های ایران بعد از دماوند و علم کوهه. این کوه خداییش طبیعتش خیلی قشنگه، واقعاً جایی منحصربه‌فرده. توی دامنه کوه سبلان، چشمه‌های آب گرم طبیعی دست نخورده‌اش هستن که بهترین جاهایی هستن برای یه آب‌گرمی خوب.

یه چیز دیگه که جالبه اینه که توی این کوه، یخچال‌ها و برف دائمی وجود داره که باعث شده تا یه پیست اسکی با نام آلوارس توی اینجا تاسیس بشه و کسانی که دوست دارن اسکی بزنن، می‌تونن اینجا رو انتخاب کنن.

 

 

قله سبلان که توی زبان تالشی با نام “سلفون” شناخته می‌شه، در فهرست آثار طبیعی ملی کشور با شماره ۱۹۴۹۶/۱۲ ثبت شده. این کوه به مساحت زیادی از حدود ۶,۲۰۰ هکتار که ارتفاعش بالای ۳,۶۰۰ متره، توسط سازمان حفاظت از محیط زیست اداره میشه.

به طور کلی، اگه به سبلان برید، می‌تونید صعود به ارتفاعات این کوه یا لذت بردن از چشمه‌های آب گرمشو تجربه کنید. اینجا توی تمام فصول سال جذابیت داره و خیلی از گردشگران و کوه‌نوردان توی هر فصل به این منطقه سفر می‌کنن.

 

کوه سبلان کجاست؟

کوه سبلان، از جاهای دیدنی قشنگ مشگین شهره و واقع در استان اردبیل. از اردبیل تا اینجا حدوداً ۳۵ کیلومتر و از شهرستان مشگین شهر نیز تقریباً ۲۵ کیلومتر فاصله داره.

اگه دلتون بخواد کوه سبلان رو ببینید و برید دست کم ۳ مسیر مختلف براتون توضیح می‌دم:

مسیر اول: برای رسیدن به مسیر صعود شمالی کوه سبلان، باید از شهر لاهرود به سمت جنوب حرکت کنید تا به آبگرم شابیل برسید. از آبگرم شابیل می‌تونید با ماشین خودتون به پناهگاه سبلان برید یا اگه دوست دارید کمی ورزش کنید، می‌تونید همون مسیر رو پیاده بروید. با ماشین حدود نیم ساعت و پیاده حدود چهار تا پنج ساعت زمان می‌بره.

 

کوه سبلان کجاست

 

مسیر دوم: برای رفتن به مسیر صعود جنوبی کوه سبلان، از پیست اسکی آلوارس شروع کنید. این پیست از سرعین حدود ۳۰ کیلومتر فاصله داره و تمام این مسیر آسفالت داره. حدود ۲۰۰ تا ۳۰۰ متر قبل از رسیدن به پیست آلوارس، یه راه کوچیک سمت چپ داره که به عشایر محلی تعلق داره و در امتداد کوه بالا می‌ره. این مسیر رو می‌تونید با ماشین شاسی‌بلند یا پیاده طی کنید. با ماشین حدود ۲۰ دقیقه و پیاده حدود دو ساعت زمان می‌بره.

مسیر سوم: برای رفتن به مسیر صعود غربی کوه سبلان، از مسیر تهران به مشگین شهر حرکت کنید و به سمت سه‌راهی لاهرود برسید. از اونجا به‌سمت آبگرم شابیل برید. اگه قبلیاً تنظیماتشونو با لندرورهای محلی هماهنگ کرده باشید، از اونا هم می‌تونید استفاده کنید. بعد از شابیل، وارد جاده‌ای خاکی بشید که به دریاچه قارا گول می‌رسه و مسیر صعود از این نقطه شروع می‌شه.

مواظب خودتون باشید و از سفرتون لذت ببرید!

بیشتر بخوانید: پل معلق هیر

لوکیشن کوه سبلان

 

نقشه کوه سبلان

نقشه کوه سبلان

نماد کوه سبلان

یه سنگِ که شبیه به یه عقابه، ولی چشمش به سمت شرقه. این سنگ عقاب توی غرب قله‌ی سلطان ساوالانه، که میگن مقدس‌ترین کوه ایرانه، ایستاده.

میگن که زرتشت توی بالای کوه سبلان، کنار دریاچه‌ای زیر یه سنگ بزرگ معبود شده. نوشته‌های باستانی هم توصیف کردن که زرتشت توی این کوه دنبال آرامش و خلوت بوده. حتی کتاب فردریش نیچه هم به این موضوع اشاره کرده، که زرتشت از کوه سبلان پایین میاد.

اینجوریه که تو این منطقه، ویژهٔ بومیا‌ها و عشایر، این مکان به عنوان جای مقدس و ویژه شناخته میشه.

نماد کوه سبلان

جغرافیای کوه سبلان

سبلان، یه کوه آتشفشانی خفن و غیرفعاله که از دره قره‌سو تا کوه قوشاداغ امتداد داره، اونم تو شمال غرب اردبیل. این کوه آتشفشانی به شکل یه مخروط چینه‌ای خفن از یه منطقه به وسعت ۱,۲۰۰ کیلومتر مربع رو می‌پوشونه.

توی دل سبلان، سه قله معروف داریم. بزرگ‌ترینشون قله «سلطان»ه که خیلی شهرت داره. دو تا قله دیگه هم به اسم «هرم» و «کسری» شناخته می‌شن. یه جاذبه دیگه توی این منطقه هست که به نوعی نماد سبلان محسوب میشه، یه سنگ طبیعی به شکل یه عقاب. این سنگ که به اسم قارتال هم شناخته می‌شه، توی جبهه غربی قله سبلان و کنار جان‌پناه قرار داره.

جغرافیای کوه سبلان

دریاچه کوه سبلان

یه چیز جالب تو درباره کوه سبلان بگم، اینه که روی قلّه‌ش یه دریاچه‌ای هست که شکلش مثل یه تخم مرغه. این دریاچه جلب خیلی از گردشگرا رو به سمت خودش می‌کشه. عمق این دریاچه حدوداً 40 متره، به اندازه‌ای عمیق که واقعاً تا اخر تابستون آب تازه و تمیز داره.

چیز جالبی که درباره این دریاچه وجود داره اینه که به جز در تابستون، تو ماه‌های دیگه از سال این دریاچه یخ می‌زنه. ولی تو تابستون، آبش براق و صافه.

دریاچه کوه سبلان

 

یه نکته دیگه اینه که به خاطر اینکه نور آفتاب به قسمت جنوبی دریاچه نمی‌رسه، تو تمام طول سال اون قسمت پوشیده از برفه. آب دریاچه از باران و ذوب برف روی قلّه تامین میشه و موجودات زنده‌ای مثل جلبک‌ها و جانداران سخت‌پوست تو این دریاچه زندگی می‌کنن.

همچنین، دور اطراف دریاچه سنگ‌های بزرگی هستن که از جنس بازالت، آندزیت و تراکیت هستن و تا درون دریاچه هم ادامه دارن. این دریاچه توی ارتفاع ۴,۸۱۱ متری واقع شده و توی لیست دریاچه‌های بلندترین در جهان هم ثبت شده.

صعود قله کوه سبلان

سبلان قله‌ای داره که بهش میشه سه راه مختلف رفت. همه این مسیرها در درجه‌های مختلف سختی هستن. اگه نقشه مسیر صعود به قله سبلان رو بخواین ببینین، اینجاست:

مسیر جبهه جنوبی قله سبلان

رفتن به قله سبلان از جبهه جنوبی خیلی سخته، چون اونجا هیچ پناهگاه یا محل اقامت رسمی نداره. به عبارت دیگه، توی اونجا نمی‌تونید به راحتی یه هتل یا خونه برای خواب پیدا کنید. بیشتر مردمی که می‌خوان قله رو بپیمایند، شب رو کنار چادرهای عشایر می‌گذرونند.

برای شروع مسیر، باید از کنار چای گوزی شروع کنید. برای دسترسی به قله، دو مسیر وجود داره، ولی اکثر مردم از مسیر اول استفاده می‌کنن. این مسیر از قره مسجد عبور می‌کنه و حدود پنج تا شش ساعت طول می‌کشه. مسیر دوم دشوارتره و کمتر استفاده می‌شه.

 

مسیر جبهه جنوبی قله سبلان

مسیر جبهه غربی قله سبلان

مسیر جبهه غربی قله سبلان از دریاچه‌ی قارا گول آغاز می‌شه، و بعد از عبور از هرم چال و یخچال بزرگ، تا پناهگاه غربی و در نهایت به قله‌های سبلان ادامه پیدا می‌کنه. پناهگاه غربی توی ارتفاعی حدود ۴,۲۰۰ متری قرار داره و سنگ عقاب توی همین مسیر قرار گرفته. باید دقت داشته باشید که بعد از رسیدن به پناهگاه، صعود به قله نیاز به انرژی زیادی داره و همچنین بازگشت به پناهگاه خیلی ممکنه خسته کننده و خطرناک باشه. در کل، این مسیر جذابیت‌ها و چالش‌های خاص خودش رو داره.

مسیر جبهه غربی قله سبلان

مسیر شمال شرقی قله کوه سبلان

مسیر شمال‌شرقی قله سبلان خیلی معروفه و خوبه برای کسانی که تازه شروع به کوهنوردی کردن. پناهگاه سبلان هم توی یه ارتفاع ۳,۷۰۰ متری واقع شده و با ماشین می‌شه راحت بهش دسترسی پیدا کرد. مسیر از پناهگاه به سمت قله هم خوب ترتیب داده شده و توش پرچم‌های راهنما هم گذاشتن. بسته به سرعت راهرو، راه از پناهگاه تا قله سبلان حدود چهار تا پنج ساعت زمان می‌بره.

مسیر شمال شرقی قله کوه سبلان

چه زمانی باید به کوه سبلان بریم؟

بهترین زمان برای صعود به کوه سبلان، وسط بهار تا اواخر تابستونه. چرا؟ چون تو این ماه‌ها، از سرما و برف نگران نباید باشی و طبیعت به چشم می‌آرزه. اما یه نکته رو هم باید به خاطر داشته باشی: در فصل فروردین و اردیبهشت، گاهی هوا تو قله‌های سبلان پرتابله و بادهای شدیدی داره.

به علاوه، اگه دوست داری زمستون رو با اسکی و ماجراجویی‌های زمستونی بگذرونی، کوه سبلان هم گزینه‌ی خوبیه. پیست اسکی آلوارس هم اینجاست که علاقه‌مندان به این ورزش رو به خودش جذب می‌کنه و فصل سرما هم بازدیدکننده‌های زیادی داره.

در نهایت، تو این دو فصل، کوه سبلان یه مقصد عالی برای طبیعت‌گردی و ماجراجوییه، هم با تمام زیبایی‌های بهار و تابستون و هم با امکانات زمستانی که ارائه می‌ده.

بهترین زمان برای بازدید از کوه سبلان

نکات مهم در صعود به کوه سبلان

کوه سبلان، یک مقصد خوب برای کوهنوردی برای تازه‌کارهاست. همچنین، باید بگم که بدرجه سختیش متوسطه. بعدازظهرها، آب و هوا اغلب ابری میشه و باران میباره. پس بهتره که قبل از اینکه برید، از تجهیزاتتون و آمادگی جسمانی‌تون اطمینان حاصل کنید.

اگه علاقه دارید، میتونید با گروه‌های کوهنوردی مشگین‌شهر و سرعین تماس بگیرید. اونا هفتگی به کوه سبلان میرن و شما هم میتونید باهاشون بیاید.

در مسیرهای صعود به کوه سبلان، کمپ‌ها و ایستگاه‌های مختلفی وجود داره که شما میتونید ازشون استفاده کنید، البته با پرداخت هزینه مناسب. واقعا میتونه تجربه‌ی جالبی باشه.

یک نکته مهم دیگه اینه که وقتی به کوه میرید، سعی کنید طبیعت رو حفظ کنید. این خیلی مهمه. صعود به کوه سبلان هم رایگانه، پس میتونید بدون هیچ هزینه‌ای اونجا برید و لذت ببرید.

نکات مهم در صعود به کوه سبلان

 

دانلود به صورت پی دی اف

به این مطلب رای دهید
Shares:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *