کاخ مرمر رامسر که بهش کاخ شاه هم میگن، یکی از زیباترین جاذبههای تاریخی ایرانه که توی یه باغ بزرگ و سرسبز ساخته شده و قدمتش به دوره پهلوی اول برمیگرده. باغ این کاخ ۶۰ هزار متر مربع وسعت داره و پر از درختای مرکبات اصلاح شده و گیاهای نایاب تزئینیه.
کاخ شاه رامسر کجاست؟
این کاخ تو جنوب شرقی رامسر، خیابون رجایی، نزدیک به میدان انقلاب قرار گرفته. اگه از مرکز شهر بخوای بیای، فقط ۶ کیلومتر فاصلهست که با ماشین کمتر از ۱۵ دقیقه میرسی.
اگه از تهران راه بیفتی، ۲۲۷ کیلومتر (حدود ۴ ساعت)، از رشت ۱۱۶ کیلومتر (حدود ۲ ساعت) و از ساری ۲۴۸ کیلومتر (نزدیک به ۴ ساعت) تا اینجا راهه. کاخ مرمر فقط ۴ کیلومتر با فرودگاه رامسر فاصله داره (۷ دقیقهای میرسی) و از ترمینال سوار یهای شهرم فقط ۳ کیلومتر (حدود ۵ دقیقه) فاصله داره.
آدرس: بلوار معلم، جنب هتل قدیم رامسر
مسیر دسترسی به کاخ مرمر رامسر
اول خودتو به شهر رامسر میرسونی، از هر طرف که وارد شهر بشی، باید به سمت جنوب شرقی حرکت کنی. بهترین مسیر اینه که بیای خیابون مطهری، مستقیم بری تا به میدان انقلاب برسی. تو اینجا باید از اولین خروجی بپیچی تو خیابون رجایی و چند متر جلوتر ورودی باصفای کاخ مرمر رو میبینی.
اگه با ماشین شخصی بیای، مسیر خیلی راحت و تابلوها هم کاملاً مشخصه. اگه با اتوبوس یا تاکسی باشی هم فقط کافیه به راننده بگی کاخ مرمر، چون همه میدونن کجاست! از هر نقطه شهر، بهخصوص مرکز شهر، فقط با یه مسیر کوتاه و سرراست به این کاخ میرسی.
حتی اگه پیادهروی هم دوست داشته باشی، یه مسیر سرسبز جلوت هست که تو هر قدمش میتونی از منظره های زیبا لذت ببری.
تاریخچه کاخ مرمر رامسر
قصه ساخت کاخ مرمر برمی گرده به سال ۱۳۱۶، زمانی که رضاشاه پهلوی دستور داد یه کاخ درست کنن که بشه اقامتگاه خانواده سلطنتی. اینجا حتی شاهد ماه عسل محمدرضا شاه پهلوی و ثریا اسفندیاری هم بوده. جالبه بدونی که دلیل اسمش هم استفاده از سنگهای مرمریه که استفاده شده.
بعد از رضاخان، محمدرضا شاه و خانوادهش هم چند روزی از سال رو تو این کاخ میگذروندن. یه شخصیت جالب که اون موقعها تو کاخ اقامت داشت، ارنست پرون، دوست و همکلاسی شاه تو سوئیس بود که تو طراحی و گسترش باغ کاخ کمک زیادی کرد.
کاخ مرمر یه سیستم برق خاص داشت که توسط شرکت اشکودای چکسلواکی راهاندازی شد و چون اون زمان رامسر برق نداشت، از موتور برق استفاده میکردن. بعد از انقلاب ۵۷، کاخ به دست بنیاد مستضعفان افتاد و تا ۲۱ سال بسته بود. سال ۷۸ تو لیست آثار ملی ثبت شد و سال ۷۹ بالاخره درش رو به روی مردم باز کردن. حالا به اسم موزه تماشاگه خزر هم میشناسنش و علاوه بر بازدید، پژوهشگرها توش تحقیقات مربوط به دریای خزر رو انجام میدن.
بعد از انقلاب، این کاخ تبدیل شد به موزه و الان مجموعه ای از بخش های مختلف مثل موزه حمام قدیم، موزه اسناد، کاخ شاه، موزه مردم شناسی رامسر و موزه بین المللی عاج ایران رو تو خودش جا داده. جالبه بدونی که این کاخ موزه، تو سال ۱۳۹۰ تونست لقب پربازدیدترین موزه ایران رو بگیره!
معماری کاخ شاه رامسر
معماری کاخ مرمر، یه ترکیب جذاب از سبک ایرانی و اروپاییه. توی ساختش کاخ از سنگ مرمر سفید استفاده شده که به ساختمان جلوه شیک و مجلل داده.
چهار ستون مرمری جلوی کاخ و دوتا مجسمه ببر مرمری که ورودی رو نگهبانی میدن، حس قدرت و ظرافت رو با هم بهت منتقل میکنه. داخل کاخ هم پر از اشیای نفیس و آثار هنریه که هرکدوم یه بخشی از تاریخ و فرهنگ این مرز و بوم رو روایت می’کنن.
کاخ مرمر طراحی خاصی داره که نمیتونی مستقیم واردش بشی یا حیاطش رو ببینی. ورودی کاخ از دو جهت شرقی و غربی هست که این موضوع، المان حجاب رو در معماری ایرانی نشون میده. مسیرهای باغ با شن و ماسه پوشیده شدن و با شمشاد و گلهای تزیینی تزئین شدن. بعد از عبور از باغ، جلوی کاخ یه حوض آبیرنگ میبینی که بعضی روزها میتونی ماهیهای خاویاری رو توش ببینی. آب کاخ مرمر هم از سال ۱۳۱۲ از یه چشمه قدیمی تأمین میشه.
بخش های مختلف باغ شاهنشاهی رامسر
باغ کاخ مرمر
وقتی وارد کاخ مرمر میشی، اول از همه با یه باغ بزرگ و سرسبز روبهرو میشی که مساحتش حدود ۶۰ هزار متر مربع هست. اینجا یکی از باغهای گیاهشناسی ایرانه و توش گیاهای کمیاب و منحصر به فردی پیدا میشن.
مثلاً اولین نهالهای مرکبات اصلاحشده و گیاهان تزیینی نایاب توی این باغ کاشته شدن. جالبتر اینکه دومین باغ توی آسیا و اولین خاورمیانه ست که گیاه «برهنه» یا «ساقه برهنه» توش کاشته شده. همچنین، گیاه «پسیلتوم نودم» که فقط در آمریکا و ژاپن دیده میشه، توی این باغ هست. یه درخت کاج با ارتفاع ۲۳ متر و قطر تنه بیش از ۱٫۵ متر هم توی این باغ هست که بهش «چهار شاخ» میگن. باغ بامبو، باغ کیوی، مجموعه مرکبات، باغچه چای و باغچه گل گاو زبان هم از بخشهای دیگه این قسمت هستن.
کاخ موزه
ساختمان کاخ با مساحتی حدود ۶۰۰ متر مربع، توسط مهندس هوانس اونیک قریبیان طراحی شده و توی ساخت اون از معماران ایرانی و آلمانی هم کمک گرفته شده. نمای بیرونی کاخ با سنگ مرمر سفید رگهدار مشهد تزئین شده که قطر هر قطعه حدود ۳۰ سانتیمتره. ایوان کاخ با چهار ستون حجاریشده به شکل سرستونهای هلنی و طرح گل نیلوفر آبی، ارتفاعی حدود ۱۰ متر داره که با هنر حجاری یونانی تزیین شده.
داخل کاخ، گچبریهای ظریف و زیبایی با طرحهای متنوع از حیوانات، گیاهان و انسانها دیده میشه. این گچبریها در سقف ایوان، هال و اتاقهای اطراف هال قرار دارن. همچنین، در اطراف شومینهها و دیوارها، گچبریهایی با طرح گل و گیاه مشاهده میشن.
کف اتاقها با پارکتهای چوبی از چوبهای مختلف مانند سرو آزاد کانادایی، گردو، ملچ و فوفول پوشیده شده که با طرحهای هندسی و منبتکاریهای هنرمندانه، زیبایی خاصی به فضا میبخشه.
آثار کاخ موزه رامسر
مبلمان و وسایل تزئینی: داخل کاخ، مبلمان و وسایل تزئینی از بهترین مواد و با کیفیت بالای دوران پهلوی ساخته شده و هنوز هم قابل استفادهان. این وسایل شامل مبلمان چوبی با منبتکاریهای هنرمندانه، شمعدانها و بوفههای آنتیک میشن که هر کدوم با طراحی خاصشون به زیبایی فضا افزودهاند.
مجسمهها و آثار هنری: در گوشه و کنار کاخ، مجسمههای برنزی و مرمرین نفیسی قرار دارن که هنر دست هنرمندان ایرانی و خارجی هستن. این مجسمهها با جزئیات دقیق و طراحیهای زیبا، جلوهای خاص به محیط بخشیدن.
فرشها و تابلوها: فرشهای دستباف ایرانی با طرحها و رنگهای متنوع، کف اتاقها رو پوشونده و به فضا گرمی و صمیمیت میبخشن. همچنین، تابلوهای نقاشی از هنرمندان مشهور جهان بر دیوارها آویزون هستن که هنرهای مختلف رو به نمایش میذارن.
هدایای بینالمللی: یکی از جالبترین بخشهای کاخ، هدایای پادشاهان و مقامات کشورهای دیگه به پادشاه و وزرای ایرانیه. برای مثال، شمشیری که شاه تایلند به جمشید آموزگار هدیه داده، در معرض نمایش قرار داره و نشوندهنده روابط دیپلماتیک و فرهنگی ایران با کشورهای دیگه است.
یافتههای باستانشناسی: علاوه بر وسایل و آثار هنری، تعدادی از یافتههای باستانشناسی هم در کاخ به نمایش گذاشته شده که تاریخ و فرهنگ غنی ایران رو به تصویر میکشن.
این آثار توی سالنهای مختلفی از جمله تالار فیل، تالار جنگافزار، تالارهای تزیینات و سالن مبلمان قرار دارن.
موزه های باغ کاخ شاه رامسر
نام موزه | توضیحات |
---|---|
موزه حمام قدیم یا موزه رضاشاه | این حموم قدیمی رو بازسازی کردن و الان شده موزه. دو تا حوضچه داشته، یکی با آب گرم معدنی و یکی با آب گرمی که با کوره گرم میشده. الان توش مجسمه گذاشتن و میتونی بری ببینی. |
موزه بینالمللی عاج ایران | این موزه تو ساختمونیه که قبلاً مال زن پهلوی اول بوده. پر از چیزهای ساخته شده از عاج فیل هست که خیلی هم گرونقیمتن. میگن اولین و تخصصیترین موزه عاج تو ایران و خاورمیانه است. |
موزه مردمشناسی رامسر | این موزه کوچیکه و نزدیک موزه عاج هست. توش کلی وسیله قدیمی هست که مردم شمال کشور ازشون استفاده میکردن. یه آقایی به اسم عیسی خاتمی این موزه رو درست کرده و خودش همه این وسیلهها رو جمع کرده. |
امکانات باغ کاخ مرمر
کافه و رستوران: در کنار حمام تاریخی کاخ، کافه و رستورانی وجود داره که میتونید در اونجا استراحت کنید و از نوشیدنیها و غذاهای متنوع لذت ببرید.
پارکینگ: برای راحتی بازدیدکنندگان، پارکینگی اختصاصی در نظر گرفته شده تا بدون دغدغه از خودروهای شخصی خود استفاده کنید.
بازارچه صنایع دستی: در بازارچهای که در محوطه کاخ قرار داره، میتونید صنایع دستی محلی و سوغاتیهای رامسر رو تهیه کنید و یادگاری از سفر خود داشته باشید.
آلاچیق چوبی: برای استراحت و لذت بردن از مناظر طبیعی، آلاچیقهای چوبی در گوشه و کنار باغ کاخ تعبیه شده که مکان مناسبی برای استراحت و گپ و گفت با همراهان فراهم میکنه.
فروشگاه سوغات: در شرق فروشگاه کاخ، فروشگاهی برای خرید سوغاتیهای محلی و یادگاریهای رامسر وجود داره که میتونید از اونجا خرید کنید.
سرویس بهداشتی: برای راحتی بازدیدکنندگان، سرویسهای بهداشتی در جنوب شرق باغ کاخ در نظر گرفته شده تا نیازهای اولیه شما تأمین بشه.
نمازخانه: نمازخانهای در مجموعه کاخ وجود داره که برای نمازگزاران محترم فراهم شده.
مسیرهای ویژه برای توانیابان: برای دسترسی آسانتر، مسیرهای بهسازیشدهای برای توانیابان در نظر گرفته شده تا همه بازدیدکنندگان بتونن از امکانات کاخ بهرهمند بشن.
غرفه عکاسی: برای ثبت لحظات خاطرهانگیز، غرفهای برای عکاسی در مجموعه کاخ وجود داره که میتونید از اون استفاده کنید.
ساعت بازدید کاخ شاه رامسر
توی شش ماه اول سال، از فروردین تا شهریور، همه روزه از ساعت ۸:۳۰ صبح تا ۸:۳۰ شب میتونید برید، اما از مهر تا اسفند، ساعت بازدید کاهش پیدا میکنه و فقط تا ۵ بعدازظهر میتونید از کاخ دیدن کنید.
در روزهای شنبه و ایام سوگواری هم کاخ مرمر تعطیله، پس حواستون باشه که این روزها رو برنامهریزی نکنید.
قیمت بلیط کاخ شاه رامسر ۱۴۰۳
قیمت ورودی کاخ مرمر رامسر توی سال ۱۴۰۳ برای گردشگرای داخلی ۱۵۰ هزار تومنه و برای خارج یها هم ۷۵۰ هزار تومن.
مرورها و نظرات مردم درباره کاخ مرمر رامسر
با توجه به کامنتهایی که مردم گذاشتن، به طور کلی میشه گفت بیشترشون از کاخ شاه رامسر راضی بودن و اینجا رو جای خوبی برای بازدید میدونستن. اما چند تا نکته مثبت و منفی هم بود که جلب توجه میکنه:
نکات مثبت:
زیبایی و تاریخی بودن: همه از معماری قشنگ و محوطه سبز کاخ تعریف کردن. باغهای سرسبز و گیاهان زیبا واقعا به چشم میخورن. عمارتهای کوچیک اطراف هم که الان به موزه تبدیل شدن، جذابیت خودشون رو دارن.
موقعیت عالی و آبوهوا: یکی از دلایلی که اینجا رو به عنوان محل ساخت کاخ انتخاب کرده بودن، طبیعت و مناظر فوقالعاده اطرافشه. آبوهوای معتدل رامسر هم که یه مزیت بزرگ بود.
جذاب برای علاقهمندان به تاریخ: اگه اهل تاریخ باشین، مخصوصا تاریخ معاصر، اینجا برای شما خیلی جذابه.
نکات منفی:
هزینه بالای بلیط: بیشتر افراد گفتن که هزینه ورودی زیاد بود و این که با توجه به خدماتی که ارائه میشه، به نظر خیلی منطقی نمیاد.
رفتار حراست: یکی از کامنتها اشاره کرده بود که حراست خیلی سختگیرانه رفتار میکنه و از این بابت خیلی ناراضی بودن.
جاهای دیدنی نزدیک به کاخ پادشاهی رامسر
جنگل دالخانی
جنگل دالخانی، که به «دالان بهشت» هم معروفه، یکی از زیباترین و بکرترین جنگلهای شمال ایرانه. این جنگل در ۳۰ کیلومتری جنوب شرقی رامسر و در مسیر جاده رامسر-تنکابن قرار داره. ارتفاع این جنگل حدود ۸۰۰ متر از سطح دریاست و مساحتش حدود ۶۰۰ هزار متر مربعه. برای اطلاعات بیشتر و نقشه جنگل دالخانی رامسر کلیک کنید.
آبشار سیاسرت
آبشار سیاسرت یکی از جاذبههای طبیعی فوقالعاده رامسره که در جنوب این شهر و در نزدیکی روستای سیاسرت قرار داره. این آبشار با ارتفاع حدود ۷۰ متر و عرضی نزدیک به ۱۵ متر، یه منظره بسیار زیبا و دیدنی رو به نمایش میذاره. پایین آبشار هم یه حوضچه طبیعی هست که آبش خیلی خنکه و آدم رو به وجد میاره. برای اینکه بیشتر آشنا بشی و بدونی آبشار سیاسرت کجاست کلیک کن.
آبشار جلیسان
آبشار جلیسان، که به نام آبشار تودارک هم شناخته میشه، یکی از جاذبههای طبیعی دیدنی تنکابنه. این آبشار توی ۱۷ کیلومتری جنوب شرقی تنکابن و در روستای تودارک قرار گرفته و با ارتفاع حدود ۴۵ متر، یکی از بلندترین آبشارهای مازندران به حساب میاد. برای اطلاعات بیشتر مقاله آبشار جلیسان کجاست رو بخون.