محله اسکودار توی یکی از معروف‌ ترین و قدیمی‌ ترین جاهای دیدنی قسمت آسیایی استانبول به حساب میاد. این محله درست کنار تنگه بسفره و حال‌ و هوای خاصی داره که هم برای توریست‌ ها جذابه، هم برای کسایی که دنبال زندگی توی یه جای آروم و اصیلن. اسکودار با اون کوچه‌ پس‌کوچه‌ های باریک و رنگارنگش، یه جورایی حس نوستالژی و زندگی محلی رو به آدم میده.

محله اسکودار

محله اسکودار در استانبول کجاست؟

این محله توی قسمت آناتولی (آسیایی) استانبول قرار داره و از شمال با بیکوز، از شرق با عمرانیه، از جنوب شرقی با آتاشهیر، از جنوب با کادیکوی و از غرب با تنگه بسفر همسایه‌ ست.

اگه بخوای از جاهای دیدنی قسمت اروپایی استانبول بری اسکودار، بهترین راهش سوار شدن به کشتی‌ های فریه که از جاهایی مثل امینونو، بشیکتاش یا کاباتاش حرکت می‌کنن. این کشتی‌ها هم ارزونن، هم یه تجربه باحال کنار بسفر بهت میدن. توی خود اسکودار هم حمل‌ونقل با مترو (مثل خط مارمارای)، اتوبوس و مینی‌بوس یا همون دولموش حسابی روبراهه. یه چیز باحال دیگه اینه که اسکودار تا قبل از سال ۱۹۲۶ یه استان جدا بود، ولی بعدش به استانبول وصل شد و الان یکی از ۳۳ محله بزرگ این شهره.

لوکیشن محله اسکودار روی نقشه

محله اسکودار ترکیه

تاریخچه محله اسکودار

چیزی حدود نیم میلیون نفر توی این منطقه زندگی می‌کنن که باعث میشه یکی از پرجمعیت‌ترین جاهای استانبول باشه. اسکودار یه تاریخ طولانی داره که به قرن هفتم قبل از میلاد برمی‌گرده. اون موقع‌ها یونانی‌ها این‌جا رو ساخته بودن و بهش می‌گفتن “شهر طلایی” یا همون “کریسوپولیس”، چون هم موقعیتش عالی بود، هم تجارتش حسابی رونق داشت. تو دوره بیزانس و عثمانی، اسکودار حسابی مهم شد و به یه مرکز فرهنگی و مذهبی تبدیلش شد.

تو زمان بیزانس یه بندر مهم بود و حتی یه مدت بهش “اسکوتاری” می‌گفتن که تو زبان ایتالیایی و انگلیسی هنوزم شناخته‌شده‌ ست. وقتی عثمانی‌ها اومدن، این محله رو به یه پایگاه بزرگ برای تجارت با آناتولی و حتی ایران تبدیل کردن. یه مسافر معروف ترک به اسم اولیا چلبی تو قرن هفدهم نوشته که اسکودار اون موقع ۷۰ تا محله مسلمون‌ نشین داشته و بیشتر آدمای اونجا از آناتولی مهاجرت کرده بودن. تازه، یه سری محله‌های یونانی و ارمنی هم داشته، ولی خبری از محله‌ های فرانسوی نبوده.

یه نکته جالب دیگه اینه که اسکودار تو دوره عثمانی نقطه شروع سفر زائرای مکه هم بوده. کاروان‌ها از اینجا راه می‌افتادن و هدایای سلطان‌ها رو برای مکه و مدینه می‌فرستادن. از اون طرف، قبرستون “قره‌ جه احمد” که قدیمی‌ترین و بزرگ‌ترین قبرستون مسلمونای استانبوله، تو اسکوداره و با درختای سرسبزش بیشتر شبیه یه پارکه تا قبرستون.

میگن توی دوره پارسی‌ها، طلاهایی که از شبه‌ جزیره آناتولی جمع می‌کردن، توی خزانه اسکودار نگه می‌داشتن. یه نکته جالب دیگه اینه که اسکودار پر از مسجده، چیزی حدود ۱۸۰ تا! بیشترشون هم از دوره عثمانی به جا موندن و معماری‌ شون آدم رو مبهوت می‌کنه.

جاهای دیدنی اسکودار استانبول

مسجد شاکرین در محله اسکودار

مسجد شاکرین

این مسجد رو می‌گن مدرن‌ترین مسجد تو کل استانبوله و با معماری عجیب و غریبش حسابی چشم همه رو می‌گیره. چه گردشگرا، چه رسانه‌ها، همه ازش حرف می‌زنن و به یکی از معروف‌ترین مساجد شهر تبدیل شده. حالا بذار یه چیز جالب‌تر بهت بگم: این مسجد رو یه خانواده خیّر به اسم شاکرین ساختن و کارش رو دادن به زینب اوغلو، که اولین معمار زن تو ترکیه‌ست. همین باعث شده این مسجد یه حس خاص و متفاوت داشته باشه.

وقتی پاتو می‌ذاری تو این مسجد، باید حسابی سرتو بالا بگیری و دور و برت رو نگاه کنی. چرا؟ چون یه لوستر فوق‌العاده داره که انگار از یه دنیای دیگه اومده! این لوستر سه تا حلقه‌ی درهم تنیده‌ست که کریستال‌هاش شبیه قطره‌های بارونه. واقعاً با دیدنش دهنت باز می‌مونه. داخلش هم پر از جزئیات قشنگه؛ از پنجره‌های بزرگ و شیشه‌های رنگی گرفته تا طراحی مینیمال و شیکش. حتی محرابش هم با خطاطی ظریف و کاشی‌کاری‌های خوشگل تزئین شده.

کاخ عادیله سلطان

کاخ عادیله سلطان

این کاخ یکی از بهترین جاذبه های دیدنی استانبول هستش که داستانش برمی‌گرده به عادیله سلطان، دختر سلطان محمود دوم، که از پادشاهای عثمانی بود. عادیله یه زن خاص بوده، چون تنها شاعر زن تو تاریخ عثمانی‌ست که دیوان شعر داره. این کاخ خوشگل چیزی حدود 40 سال خونه‌ی این خانم شاعر بوده. بعد از اینکه از دنیا رفت، کاخ رو دادن به یه مدرسه دخترانه. ولی الان دیگه یه جای محبوب برای مردم استانبوله که مراسم‌های مختلف مثل عروسی و جشناشون رو اونجا برگزار می‌کنن و یه خاطره فراموش‌نشدنی برای خودشون می‌سازن.

خود کاخ یه ساختمون چوبی قشنگه که تو سال 1861 توسط سرکیس بالیان، یه معمار معروف ارمنی، ساخته شده. وقتی می‌ری اونجا، انگار داری تو تاریخ قدم می‌زنی. باغ سرسبزش هم که پر از درختای بلند و منظره‌های رویاه، جای عالی برای عکس گرفتنه. حتی می‌گن عادیله سلطان بعد از مرگ شوهر و بچه‌هاش، همه دار و ندارش رو وقف خیریه کرد و این کاخ هم یه جورایی حس سخاوتش رو نشون می‌ده.

مسجد مهر و ماه

مسجد مهرماه سلطان

این مسجد که به اسم “مسجد اسکله” هم می‌شناسنش، کار معمار معروف عثمانی، سینان، هستش و به سفارش دختر سلطان سلیمان ساخته شده. هم معماریش چشم‌نوازه، هم حال‌ و هوای تاریخیش آدم رو می‌بره به چند قرن پیش.

برج دختر در محله اسکودار

برج دختر

معروف‌ترین جاذبه این محله برج دختر یا همون “کیز کولِسی” هست که وسط تنگه بسفر، روی یه جزیره کوچیک قرار گرفته. این برج با اون قصه‌ها و افسانه‌های عجیبش که از قدیم نقل می‌کنن، حسابی جذابش کرده. حدود ۲۰۰ متر از ساحل سالاجاک فاصله داره و می‌تونی با قایق بری اون‌جا. می‌گن قدمتش به ۳۴۰ سال قبل از میلاد برمی‌گرده. الان توش یه رستوران و کافه باحال داره که می‌تونی هم غذا بخوری، هم منظره‌ی خفن بسفر رو تماشا کنی. برای اطلاعات بیشتر و نحوه رفتن به برج دختر استانبول کلیک کنید.

مسجد چاملیجا

تپه چاملیجا

تپه چاملیجا رو داری که بهش “بام استانبول” می‌گن. از بالای تپه می‌تونی تنگه بسفر، پل‌های معروف و حتی جزایر پرنسس رو ببینی. یه کافه و رستوران هم داره که می‌تونی یه چای ترکی دبش بنوشی و غرق منظره بشی. یه مسجد بزرگ و قشنگ به اسم مسجد چاملیجا هم اونجاست که معماریش حرف نداره و بزرگ‌ترین مسجد ترکیه‌ ست.

کاخ بیلربیی در محله اسکودار

کاخ بیلربیی

این کاخ عثمانی که مال قرن نوزدهم میلادیه، یه جای شیک و پر از جزئیات باحاله. از سنگ مرمر سفید ساختنش و داخلش پر از لوسترهای خفن، نقاشی‌های دیواری و دکوراسیونیه. یه باغ خوشگل هم داره که می‌تونی توش قدم بزنی. این کاخ یه جورایی اقامتگاه تابستونی سلطان‌ها بوده، ولی حالا موزه‌ست و حسابی طرفدار داره.

باغ فتحی پاشا استانبول

باغ فتحی پاشا

اگه دنبال یه جای سبز و آروم برای فرار از شلوغی شهر می‌گردی، این باغ جای شماست. پر از درخت‌های بلند و مسیرهای پیاده‌رویه که می‌تونی توشون گشت بزنی و حال کنی. رستوران‌های تو باغ هم غذاهای ترکی خوشمزه‌ای دارن که می‌تونی با ویوی بسفر نوش جون کنی.

چشمه احمد سوم محله اسکودار

چشمه احمد سوم

این چشمه‌ی تاریخی که سال ۱۷۲۸ ساخته شده، درست روبروی اسکله‌ست. با سنگ مرمرای خوشگل و کنده‌کاری‌های پرجزئیاتش، یه جورایی انگار داری یه اثر هنری رو می‌بینی. اطرافش هم پر از کافه‌های کوچیک و بامزهست.

ساحل اسکودار

پیاده‌روی تو ساحل اسکودار، مخصوصاً موقع غروب، یه چیز دیگه‌ست! می‌تونی با یه چای یا قهوه تو دستت، قدم بزنی و کشتی‌هایی که میان و میرن رو تماشا کنی. حس و حالش خیلی بومی و صمیمیه، انگار واقعاً تو دل زندگی مردم محلی هستی.

محله کوزگونجوک در اسکودار

کوزگونجوک

یه محله باحال دیگه تو اسکودار، کوزگونجوک هست که پر از خونه‌های رنگارنگ و کوچه‌های قدیمیه. اینجا یه جورایی حس نوستالژیک داره و کافه‌های دنجش برای یه استراحت کوتاه عالی‌ان. اگه دنبال خرید و گشت‌وگذار هم باشی، مرکز خرید اعمار اسکوئر توی همین منطقه‌ست که هم برندهای معروف داره، هم رستوران و سینما.

 

به این مطلب رای دهید
Shares:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *