رود اترک

رود اترک ؛ مرز بین ایران و ترکمنستان (ویدیو، لوکیشن و PDF)

رود اترک، واقعاً یک رود خروشان و پرآب تو شمال ایرانه، دیگه! این رود از استان خراسان رضوی شروع می‌شه و تا ترکمنستان می‌ره. وقتی به ترکمنستان می‌رسه، به دریای خزر می‌ریزه. با وجود اینکه طولش تقریباً 669 کیلومتره و پنجمین رود بلند ایرانه، ولی تو خود ترکمنستان، بلندترین و طولانی‌ترین رودشونه.

این رود از شهرها و زمین‌های زیادی عبور می‌کنه، از شروع تا لبه مرز ایران حدوداً 120 کیلومتره. و خب، تقریباً تمام طول سال آب داره، حتی تو بهار که از بقیه ماه‌ها آب بیشتری داره و گاهی اوقات تو قسمت‌هایی از مسیرش، به خاطر شدت آب، ممکنه مسیرش تغییر کنه. آب این رود به حدی زیاده که سیلاب‌های شمال ایران تو استان گلستان اخیراً بخاطر همین رود بیشترین دستاورد رو داشته.

 

 

فکر کنید چقدر عجیب و جالبه که این رود تو ایران آغاز میشه و تو ترکمنستان به اوج می‌رسه، همه چیز رو برعکس کرده!

یه نکته جالب درباره این رودخونه اینه که تو اطرافش دشت‌ها و مراتع زیبایی از ترکمن دیده می‌شه. تقریباً 60 درصد مناطق اطراف این رودخونه تو ایران رو دشت‌های ترکمن تشکیل می‌دن. اگه برای اولین بار به این رودخونه برید، می‌تونید اقوام ترکمن رو کنار اقوام ایران تو این ناحیه ببینید. این رودخونه یکی از رودخونه‌های دائمی ایرانه.

قطعاً دیدن سوارکارهای ترکمن تو اطراف رود اترک برای همه لذتبخشه. همچنین، زمین‌های کشاورزی و باغ‌هایی که اطراف این رودخونه هستند، خیلی جذابن. بخش‌هایی از مسیر این رودخونه هم تبدیل به شوره‌زار و حتی باتلاق شده.

 

رود اترک کجاست؟

دوست عزیز، رود اترک، از قوچان آغاز می‌شه. انگار یه قصه‌ایه که از اونجا سفرش شروع میشه. سرچشمه این رودخونه تو کوه‌های بلندیه که به اسم هزار مسجد، آلاداغ و بینالود شناخته میشن. این کوها، وقتی برف میافته تو پاییز و زمستون، آب زیادی به رودخونه‌ها می‌ریزن و اینجا رو به یکی از منابع آب مهم ایران تبدیل می‌کنن.

شاخه اصلی رود اترک از روستای قوچان شروع میشه و به مرز ایران و ترکمنستان می‌رسه. تو مسیرش، به خیلی از تالاب‌ها و دریاچه‌ها سر می‌زنه. از جمله تالاب‌های مهمش میشه به آلاگل، آلماگل و آجی گل در استان گلستان اشاره کرد. اینجاها مکان‌های زیبا و طبیعتی هستن که به مسافران امکان می‌ده که از آب‌های آرام و زیبای رود اترک لذت ببرن.

_ پس، رود اترک یه سفر زیبا و جذاب از قوچان تا مرز ترکمنستانه که توش می‌تونیم از زیبایی‌های طبیعت و مناظر خوش‌آب‌وهویی این منطقه لذت ببریم.

 

رود اترک کجاست

 

لوکیشن رود اترک

 

 

دلیل نام گذاری رود اترک

عزیزم، این رود اترک یه چیز داره که خیلیا ازش حرف زدن. اترک چیزی نیست جز اسمی که به یه رودخونه توی گلستان دادن. ببین، این رودخونه از اونجایی می‌گذره که ترک‌ها زندگی می‌کنن، و برای همین گفتن رود اترک.

حالا داستان دیگه‌ای هم هست که می‌گن که این رود رو قبلاً رود اتک می‌خواستن. اتک تو زبان ترکی دشت یا دامنه رو معنی می‌کنه. بعداً این اسم به اترک تغییر کرد. ولی خب، منبع مشخصی برای این نام‌گذاری پیدا نشده. ولی چه فرقی می‌کنه؟ این رودخونه از زمین ترکمن‌ها رد می‌شه، از اون دشت‌ها و دامنه‌های خوشگلشون عبور می‌کنه. حتی در باستانشناسی هم چیزهای قدیمی از اقوام ترکمن توی این مناطق پیدا شده.

 

دلیل نام گذاری رود اترک

 

بیشتر بخوانید: چشمه دیمه کوهرنگ کجاست

 

خلاصه اینه که اسمش ممکنه از کجا اومده باشه، ولی مهمترین چیز اینه که اترکمن‌ها باهاش ارتباط دارن و توی این مناطق زندگی می‌کنن.

 

مسیر رود اترک

رود اترک، از قوچان شروع می‌کنه و تا دریای خزر پیش می‌ره. این رودخونه خودشو توی مسیرش نمی‌ذاره و از اراضی زیادی عبور می‌کنه. اولش از خراسان رضوی شروع می‌کنه، سراغ دشت‌های قوچان می‌ره، بعد به فاروج، شیروان و بجنورد می‌رسه. و در آخر، به مرز ایران و ترکمنستان می‌رسه و از اونجا به دریا خزر می‌ریزه.

حالا بیا بگم که منطقه مراوه تپه واقعاً جاهای خوبی داره. با ۵ هزار هکتار مزرعه گندم، یکی از بزرگترین و مهم‌ترین منابع تولید گندم توی ایرانه. اینجا آب‌های رود اترک به عنوان منبع زنده‌ای برای این مزارع به حساب میاد و به این محیط زیبا زندگی می‌بخشه.

 

مسیر رود اترک

 

ماهی های رود اترک

رود اترک، مثل بقیه رودخانه های ایران ، یه خزانه طبیعیه برای ماهی‌ها و جانداران مختلف. دلیلش اینه که اینجا مناطق خوبی داره، که پرندگان بومی و مهاجر رو طی فصول مختلف می‌شه اونجا دید. هر ساله هزاران پرنده مهاجر به تالاب‌های مهم رود اترک مهاجرت می‌کنن. این پرندگان شامل قو، فلامینگو، اردک، پرستو، غاز، پلیکان، سلیم و دیگران هستن.

با ماهی‌ها هم داستان جالبی داریم. انواع ماهی‌های مختلفی مثل سیاه ماهی، البرنوس، کپور، آمورچه، گامبوزیا، تیره کولی و غیره در این رود پیدا می‌شن. اگه عاشق ماهیگیری هستید، می‌تونید تو بخش‌های مختلف این رود برید و ماهی بگیرید. ولی بهتره بگم که تو تالاب‌های خوبی که تو استان گلستان ساخته شدن، می‌تونید بهترین تجربه ماهیگیری رو داشته باشید.

 

ماهی های رود اترک

 

یه نکته مهم اینه که بخش‌های زیادی از این رود خیلی سریع جاری هستن و برای ماهیگیری خیلی مناسب نیستن. وقتی رود به دشت‌ها و زمین‌های هموار نزدیک‌تر میشه، سرعت جریان کمتر میشه و اونجا ماهیگیری بهتری رو تجربه می‌کنید.

 

بیشتر بخوانید: ارگ بم کرمان کجاست

 

رود اترک مرز بین ایران و ترکمنستان

ببینید، این رود جزو جاذبه‌های طبیعی زیبای ایران هستش، ولی یه نکته دیگه هم داره، که خب خیلی اهمیت داره، اونم اینه که یکی از مرزهای سیاسی ایرانه. توی منطقه‌ای به نام اینچه برون و تنگلی و نزدیک به پاسگاه پل، این رود به دو قسمت تقسیم میشه. یک بخشش به سمت دریاچه آلاگل جاری میشه و بخش دیگه‌ش وارد کشور ترکمنستان میشه.

حالا ببینید، تاریخچه این مرز از سال ۱۸۸۱ میلادی شروع میشه، وقتی یه توافق بین ایران و روسیه به اسم قرارداد آخال به وجود اومد و این رود به عنوان مرز رسمی بین دو کشور تعیین شد. بعد توی سال ۱۹۲۶، با یه توافق دیگه، تصمیم گرفتن که ۵۰٪ از این رود به‌وسیله ایران به ترکمنستان تقسیم بشه. اختصاراً، این رود اترک یک جاذبه طبیعی خوب و یه مرز مهم بین دو کشوره.

 

رود اترک مرز بین ایران و ترکمنستان

 

بیشتر بخوانید: باغ دولت آباد یزد

 

بهترین زمان برای بازدید از رود اترک

بهترین زمان برای رفتن و ماهیگیری توش، اواخر بهاره. تو این موقعی که فصل بهار تا اخرین لحظه تازگی‌هاشو نشون میده، می‌تونی راحت بری جلوی رودخونه و بدون مشکل ماهی بگیری.

ولی یه نکته‌ای هم هست، بخش‌های زیادی از این رودخونه نمیشه توش شنا کرد، اصلاح اینجا تازه می‌تونه تو یه روز آفتابی و گرم انجام بشه. همچنین نزدیک تالاب‌های آلماگل، رودخونه خیلی باتلاقی میشه و به شنا کردن مناسب نیست، پس بهتره اونجا رو از دور ببینیم و از دور لذت ببریم. پس اگه دلت خواست به رودخونه اترک بری و ماهی بگیری، اواخر بهار بهترین زمانه. ولی از شنا توی بخش‌های عمیقش دوری کن.

 

دانلود به صورت پی دی اف

 

Related Posts

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نه − 2 =

مقالات پربازدید