خب دوستان، اسمش رودخانه سزار، یه جای خفن تو استان لرستان که خیلیا خبر دارن. این رودخونه یکی از خروشانترین رودخانه های ایران و پرتلاطم ترین تو غرب ایرانه. آبش خیلی تند و خشنه، به خاطر همینم خیلی از علاقهمندا به رفتینگ تو اینجا میان. حالا اوضاعش واضحه، این رود یه جورایی به یه قطعه هنری تبدیل شده تو این منطقه.
ماهیهای خوشمزهای تو اینجا زندگی میکنن و واقعاً چشم نوازن. میشه تو این رودخونه هم ماهیگیری کرد و هم آببازی لذت برد. واقعاً دست و پا شکسته نمیشه از اینجا گذشت، وقتی که این همه چیز داخل یه جا باشه: طبیعت خوب، آب جاری و ماهیهای قشنگ. اطلاع دارین، این رودخونه یکی از پرآبترین رودهای ایرانه و بهش خیلی افتخار میکنن.
خلاصه اینکه، حتما اگه تو استان لرستان راه میافتین، این رودخونه رو از دست ندین. تجربهی خوبی میشه، با این همه جذابیت که داره.
رودخانه سزار کجاست؟
یه رودی تو استان لرستان هست به نام سزار که همیشه آب داره. اونم معروفه به نام آب دزه. این رود، از جمله سرچشمههای اصلی رود دزه. خیلی جاها این رود سزار با نام آب دزه شناخته میشه. این رود از کوههای زاگرس شروع میشه و با هیاهوی خودش از تو دل زمین زیبای لرستان عبور میکنه.
حالا که دنبال مکان دقیق رود سزار هستید و میخواید بدونید از کجا سرچشمه میگیره، باید به مناطق کوهستانی بروجرد، دورود، ازنا و الیگودرز برید. اینجاها جریانهای کوچک آب از دورود، الیگودرز و ازنا با هم ادغام میشن و یه رود بزرگتر به نام ماربُره میسازن. از طرف دیگه، رودهای کوچیکی مثل دورود، کرتول و گلهرود هم به یه رودخونه دیگه به اسم رود تیره ملحق میشن. و در آخر، این همه رودکی و رودخونه با هم ترکیب میشن و رودخانه سزار خروشان شکل میگیره.
ممکنه اسم سزار از واژه سهزار الهام گرفته باشه. این واژه به ذهن میاره که سه تا رودخونه به هم متصل میشن و یه چیز جدید و بزرگتر ایجاد میشه، مثل این رودخانه خروشان سزار.
لوکیشن رودخانه سزار
بهترین مسیر رودخانه سزار
ببینید، رودخانهی سزار که در استان لرستانه، واسه دیدنش بهتون میگم بهترین جاش کجاست: باید برید شهرستان دورود تو لرستان. از مرکز استان خیلی دور نیست، فقط حدود ۸۴ کیلومتره. توی خود شهر دورود تا ایستگاه تنگ پنج، این رودخونه رو میشناسن و بهش میگن سزار.
بدون شک اینجا نگفتم، تو نیشابور روستای دررود هم هست، ولی این دوتا اسم شباهت زیادی تو نگارش و تلفظ دارن. اما از نظر فاصله جغرافیایی، دررود نیشابور خیلی دورتره از دورود لرستان.
بیشتر بخوانید: رودخانه جاجرود
رودخانه سزار چه ویژگی هایی دارد؟
سزار، اون شاخهای از رودخانه دزه که خیلیا باهاش آشنایی دارن. رود دز در نهایتش به کارون میریزه. این سزار از چند تا رودخانه به جریان درآمده، به همین خاطر همیشه آبش توی جیغ و جوشه. از مناطق کوهستانی هم رد میشه، اونم با همه پیچ و خمهاش که دلشون به هم میزنه. طولشم به قولی تا بندقیر همین حدود ۵۱۵ کیلومتره، یعنی یکی از درازترین رودهای ایران.
توی این مسیرش چه فرشته و حشیش، پیچ و تابهای زیادی داره که هر چشم به اون مینشینه خوش میشه. این رود تاپر تا پایین همیشه داره جاری میشه و حتی تو فصلهای خشکم بلند میشه و قشنگ از همه چیز میگذره.
گفتنیه که سزار همراه با دز، تا بندقیر به اون وسعت زیباش میرسن. انقدر هم آب میاره که کل مناطق اطرافشو سیراب میکنه. دماغه آبگیرشم حدود ۲۲ هزار و ۱۰۰ کیلومترمربعه. سالیانه حدود ۷،۳۹۶ میلیون مترمکعب آب از این سزار جاری میشه، فکر کنید چه همه جا رو تر و تازه میکنه!
با این همه آب، تو همه جا که رود سزار رد میشه، سرسبز و تازهست. البته باید بگم چندتا قسمتش یه کم دشوارن، اونا رو برای علاقهمندان به ماجراجویی پیشنهاد نمیکنم. ولی با این همه سختی، مناظر اطراف رود، چشم نوازن.
جاذبه های رودخانه سزار
رودخانه سزار واقعاً خیلی جذابه. انگار هر چی آدم توی این رودخونه بره، یه نوع جذب و جذابیت خاص خودش رو پیدا میکنه. اصولاً هر جا توی این رود باشی، با آبی که داره میجوشه رو به رو میشی. به همین دلیل میگن که آبش و اون حسِ رودخونهسراپا، اولین چیزیه که ادمو به سمت سزار جلب میکنه.
ماهیگیری در رودخانه سزار
خب، از این مکان جذاب گذشتیم و به سمت ماهیهای خوشمزه اینجا، توی رودخونه، داریم میرسیم. خبر خوب اینجاست که رودخونهی سزار یکی از بهترین رودهای ماهیگیری در ایرانه. تعداد زیادی ماهی مختلف مثل کفال، کفزیها، گربهماهی و تعداد زیادی گونه کپور اینجا پرورش پیدا میکنن و خیلی زیادن.
ازتون یه چیزی بگم، مخصوصاً ماهی کپورا، یه طعم و مزهی ویژه دارن که نمیشه از دستشون بیفتی. بنابراین اگه قراره سفری به سزار داشته باشید، بهتره یه چوب ماهیگیری هم با خودتون ببرید، تا از این لذتهای خوشمزه بهرهبرداری کنید.
یه چیز دیگه که بگم، ماهیگیری توی آبهای جاری و تپش دار خیلی هیجانانگیزه. اینجا اصلاً وقتتون به طور خیلی مفرح و پرهیجان گذرونده میشه. پس اگه داشتید به سمت سزار راهی میشید، حتماً یه سری به ماهیگیری بندازید و لحظات خوبی رو اونجا سپری کنید.
بیشتر بخوانید: جاذبه های شهر یزد
عکاسی در رودخانه سزار
ببینید، وقتی رود سزار توی این مسیر طولانیش رو میپیمایه، اتفاقاً کنار راه آهن اصلی ایران هم عبور میکنه. واسه گردشگرا که دارن این مسیر رو میپیماین، یه جذابیت دیگه هم اینجاست که میتونن قطارهای راه آهن رو کنار رودخونه دیده و عکس بگیرن. واقعاً خیلی خفنه، به نظر من حتماً امتحان کنید وقتی سفرتون به سزار میرسه.
یه چیز دیگه اینه که وقتی دارین تو این مسیر حرکت میکنید، در آخرین مرحله به رود دز میرسید. اگه به جای رودخونهگردی، دنبال مسیر سزار میرید، به سمت سد دز هم میرسید. این سد واقعاً جاذبهی باحالیه و توی مسیر رود دز قرار داره. میتونید یه سری به یکی از بزرگترین سدهای ایران بزنید و از منظرهی دریاچهی زیباش لذت ببرید.
بیشتر بخوانید: نقشه حرم شاهچراغ
بهترین زمان برای بازدید از رودخانه سزار
فکر کن که سزار همیشه پر آب و جوشنده است، اما اگه دوست داری ببینیش وحشتناکتر از همیشه، باید یه سفر بهاری راه بندازی. اون موقع، امواج رودخونه تا بالای سر میرسه و دل ماجراجویان رو فرا میخونه.
واقعا لرستان تو بهار آفرینشه. کوها اطراف رودخونه یه رنگارنگی خاصی پیدا میکنن و بوی شکوفههای بهاری همه جا رو فرا میگیره. سزار و دوراش تو اردیبهشت واقعا جذاب میشن، بهشون بیعرضه دیدن میکنی. حتی از تابستونهای لرستان هم حرفی برای گفتن داره.
اینجا یه نکتهای هست، به عنوان دیاکونیای کوهستانی، تابستونا خیلی داغ نیستن. یه جورایی هوا خنکه، از گرما مصونیت میده. همچنین، حالا که کنار رودخونهای هستی، احساس خنکی و راحتی کنار آب رو میشه تجربه کرد. اون حتی تو پاییز هم قشنگه. فصلی که بعدش میاد هم، مخصوصاً از اواخر پاییز به زمستون، سرد میشه. همه جا برف پوشیده میشه، پرندهها هم کمکم جای خودشون رو ترک میکنن.
پس، حالا داستان طبیعت لرستان رو تو ذهنت تا زمستون جلو ببر. امیدوارم لذت ببری از تغییرات موسمی این منطقه و زیباییهایی که هر فصل بهتون هدیه میده.
امیدواریم این مقاله از مجله گردشگری برای شما جذاب بوده باشد.