دژ محمدعلی خان دزفول یکی از شگفتی‌های تاریخی و طبیعی استان خوزستانه که با معماری منحصر‌به‌فردش روی دیواره‌ های کوه و توی ارتفاع ۱۵۵۰ متری قرار گرفته. این دژ که با اسم‌هایی مثل دژ علی‌مردان خان هم شناخته می‌شه، نمادی از مقاومت تاریخی مردم منطقه است.

این دژ زمان قاجار محل قیام محمدعلی خان اول علیه ظلم‌های خانلر میرزا و پسرش ابراهیم‌میرزا بوده. بعدها توی دوره پهلوی، علی‌مردان خان و یارانش از این دژ برای پناه گرفتن در برابر نیروهای رضا شاه استفاده کردند. این بنا با وجود تنها یک ورودی، موقعیت استراتژیک و طراحی طبیعی فوق‌العاده‌ای داره که اون رو به یکی از جاذبه‌های گردشگری بی‌ نظیر خوزستان تبدیل کرده.

عنوان بخش نکات مهم
تاریخچه دژ – محل قیام محمدعلی خان اول در دوره قاجار
– پناهگاه علی‌مردان خان در برابر نیروهای رضا شاه
– محل تشکیل هیئت اجتماعیه بختیاری توسط علی‌مردان خان در سال 1307
موقعیت جغرافیایی – 25 کیلومتری شمال سردشت
– 65 کیلومتری شمال شرقی دزفول
– مسیر شامل جاده سردشت و یک راه کوهستانی
مسیر دسترسی – عبور از روستاهای گوروی (توت علیا)، لب سفید، و ابوالحسن
– 6 کیلومتر بعد از روستای ابوالحسن به دژ می‌رسید
– مسیر پاکوب 15 دقیقه‌ای به پایین دره
ویژگی‌های طبیعی و تاریخی – موقعیت استراتژیک و طراحی طبیعی فوق‌العاده
– آبشار دوقلو در نزدیکی دژ
– چشم‌انداز زیبای رشته‌کوه زاگرس و طبیعت اطراف
بهترین زمان بازدید – از آذر تا اوایل اردیبهشت
– هوای ملایم و طبیعت زیبا، به‌ویژه در فصل بهار با گل‌های زرد خاکشیر
– تجربه مه‌آلود در روزهای بارانی
نکات بازدید – همراه داشتن وسایل ضروری مانند آب، دارو، کرم ضدآفتاب
– استفاده از راهنمای محلی برای صعود به قله
– مسیر دسترسی بیشتر صاف اما صخره‌ای و دشوار در برخی نقاط
آبشار دژ محمدعلی خان بختیاری
منبع عکس: گوگل مپ

دژ محمدعلی خان کجاست؟

این دژ یه جاذبه خاص تو دل طبیعت خوزستانه که کنار رشته‌کوه زاگرس جا خوش کرده. موقعیتش توی ۲۵ کیلومتری شمال سردشت و ۶۵ کیلومتری شمال شرقی دزفوله. مسیر رسیدن به دژ اولش جاده‌ایه تا سردشت و بعد یه راه کوهستانی ۲۵ کیلومتری که می‌رسه به این اثر طبیعی بی‌نظیر. از همون شروع مسیر کوهستانی، منظره‌های جذاب کوه هفت‌تنان با اون عظمت و زیبایی‌ش منتظرتونه تا عکس‌های خاطره‌انگیز بگیرین.

لوکیشن دژ محمد علی خان

مسیر دسترسی به دژ محمدعلی خان بختیاری

برای رسیدن به اینجا،کافیه از جاده سردشت شروع کنی و از روستای «گوروی» یا همون «توت علیا» بگذری. یه جاده فرعی به اسم «احمد فداله» هست که تو رو به روستای «لب سفید» می‌رسونه. بعد از اینجا، ارتفاع بیشتر می‌شه و بلوط‌های زاگرس، کم‌کم پیداشون می‌شه. وقتی به روستای «ابوالحسن» رسیدی، فقط کافیه ۶ کیلومتر دیگه ادامه بدی تا دژ رو تو سمت چپت ببینی. باور کن اون لحظه حس می‌کنی به یه لوکیشن فیلم تاریخی پا گذاشتی!

یه نکته جالب اینه که ارتفاع جاده نزدیک دژ، حدود ۸۵۰ متر از سطح دریاست و از اون بالا یه دره عمیق زیر پاته. از یه مسیر پاکوب می‌تونی حدود ۱۵ دقیقه‌ای به پایین دره برسی، جایی که پر از درختای بلوطه. بعدش یه مسیر مشخص تا پای کوه هست که می‌تونی با خیال راحت بری.

ولی داستان به اینجا ختم نمی‌شه؛ ابتدای مسیر به سمت دژ، می‌تونی یه سری به منطقه گاومیر بزنی. یه جای بزرگ و حیرت‌انگیز که از ارتفاعاتش منظره‌هایی می‌بینی که تا عمر داری یادت نمی‌ره. بعدش که راهتو ادامه بدی، دژ محمدعلی خان رو می‌بینی.

عکس دژ محمدعلی خان
منبع عکس: گوگل مپ

تاریخچه دژ محمدعلی خان دزفول

دژ محمدعلی خان که به نام دژ سردشت هم شناخته می‌شه، یکی از بناهای تاریخی و با ارزش ایرانه که تاریخش به سال ۱۲۳۲ برمی‌گرده. این دژ دوره قاجار محل مبارزات محمدعلی خان اول و برادرش علی‌مردان خان علیه ظلم‌های حاکمان اون دوره بوده. از این دژ توی کتاب‌های تاریخی با نام‌های دز استوار، مندزون و دژ محمدعلی خان هم یاد شده.

دژ یه جورایی یه قلعه طبیعی محسوب می‌شه چون دیواره‌های بلند کوه‌ها و دسترسی سخت به قله‌ باعث شده که در گذشته به‌عنوان پناهگاه یا پایگاه نظامی ازش استفاده بشه. همچنین، علی‌مردان خان، برادر محمدعلی خان، تو سال ۱۳۰۷ هیئت اجتماعیه بختیاری رو تشکیل می‌ده و با حمایت طوایف بختیاری علیه رضا شاه قیام می‌کنه. بعد از یه سال مبارزه، با وساطت بعضی از خان‌ها، تسلیم می‌شه و بعد از دستگیری تو زندان قصر، تو سال ۱۳۱۳ اعدام می‌شه.

این منطقه، یکی از جاهای فوق‌العاده برای طبیعت‌ دوستاست و منظره‌ای فوق‌العاده از آبشارها و پوشش گیاهی اطرافش داره. آبشار دوقلو هم که در این منطقه قرار داره، خیلی جذابه. یکی از آبشارها پشت درختی پنهانه و جریان آبش کمتره، ولی آبشار دیگه کاملاً مشخصه و زیبایی خاصی به این منطقه می‌ده.

دژ محمدعلی خان در دزفول
منبع عکس: گوگل مپ

بهترین زمان سفر به دژ محمدعلی خان دزفول

بهترین زمان برای سفر به دژ محمد‌علی خان از آذر تا اوایل اردیبهشت هست. این مدت زمانی عالی برای بازدید از دژ به‌خاطر هوای ملایم و طبیعت زیباست. خصوصا فصل بهار، دشت‌های اطراف دژ پر از گل‌های زرد خاکشیر میشه که واقعاً چشم‌نواز و دیدنی هستن. این گل‌ها، یه جاذبه خاص و طبیعی ایجاد میکنن که حتما نباید از دست بدید.

یکی از تجربیات جالبی که میشه از دژ محمد‌علی خان داشت، تماشای اون توی هوای مه‌آلود هست. این تجربه خیلی خاص و متفاوت از روزهای آفتابی به نظر میاد، چون مه به فضای دژ یه حس مرموز و تاریخی میده. البته باید حواستون به شرایط مه‌آلود هم باشه چون صعود به دژ در چنین شرایطی ممکنه خطراتی به همراه داشته باشه. پس حتما قبل از رفتن، شرایط آب و هوا رو بررسی کنید و یه راهنمای محلی هم همراه داشته باشید تا سفر ام ن‌تری داشته باشید. پیشنهاد میکنم بعد از این جاذبه، به دیدنی های اهواز هم سر بزنید.

دژ محمدعلی خان چهارلنگ-بختیاری-سردشت
منبع عکس: گوگل مپ

نکات بازدید از قلعه محمدعلی دزفول

  • برای بازدید از دژ محمدعلی خان، چند نکته مهم هست که باید بهش توجه کنید. این دژ  از اون دسته جاذبه‌هاییه که به خاطر ابعاد بزرگش، نیاز به یک دید کامل و از فاصله داره تا بتونید تمام شکوه و زیباییش رو در قاب دوربین بگنجونید. برای گرفتن بهترین عکس از دژ، حتما از دور شروع کنید، چون با نزدیک‌تر شدن، دیگه نمی‌تونید تمام دژ رو در تصویر بگنجونید.
  • اگر قصد دارید که به این دژ برسید، بهترین کار اینه که از یه راهنمای محلی کمک بگیرید. مسیرهای مختلفی برای رسیدن به دژ وجود داره، اما مسیرهایی که از کنار آبشار دوقلوی محمدعلی خان می‌گذره، یکی از جذاب‌ترین‌هاست. این مسیر حدود ۲۰ دقیقه تا نیم ساعت طول می‌کشه، اما از هر سمت که برید، تفاوت زیادی از نظر زمانی ندارید. البته این مسیر بیشتر صاف و راحته، به جز وقتایی که شرایط آب‌ و‌ هوایی بد بشه، مثلا بارون بیفته یا باد شدیدی باشه.
  • در صورت تصمیم به صعود به قله دژ، حتما با یه راهنمای محلی همراه باشید، چون مسیر اونجا خیلی صخره‌ای و دشواره. از طرفی، هیچ فروشگاهی توی مسیر وجود نداره، پس وسایل مورد نیاز مثل آب، دارو، کرم ضدآفتاب، عینک آفتابی و حتی کلاه رو فراموش نکنید. اگه فصل بارندگی میرید، حتما پانچو همراه داشته باشید.
  • دژ محمدعلی خان حدود یک ساعت از جاده اصلی دزفول-سالند فاصله داره و جاده‌ای که به دژ می‌رسه، آسفالت و کوهستانیه. اگه به فصل بارندگی برید، می‌تونید آبشارهای زیبا و جریان‌های آب که به دژ جلوه‌ای خاص می‌بخشه، رو مشاهده کنید.
دژ محمدعلی خان در خوزستان
منبع عکس: گوگل مپ

اقامت در دژ محمدعلی خان سردشت

در اطراف این منطقه، چند تا اتاقک سنگی وجود داره که قبلاً عشایر برای استراحت ازش استفاده می‌کردن. این اتاقک‌ها می‌تونن در شرایط مناسب و با رعایت نکات ایمنی به‌عنوان پناهگاه استفاده بشن، ولی باید حواستون باشه که شب رو داخلش نمی‌تونید بمونید چون سقفش به‌طور کامل از بارون محافظت نمی‌کنه.

از اون طرف، کمپ زدن در کنار این آبشار دوقلو هم خیلی پیشنهاد میشه. این جا، آرامش خاصی داره و یه تجربه بی‌نظیر برای کسانی که دنبال لذت بردن از طبیعت هستن، فراهم می‌کنه.

تصاویر دژ محمدعلی خان بختیاری
منبع عکس: گوگل مپ

مرورها و نظرات مردم درباره دژ محمدعلی خان

  • خیلی‌ها از این منطقه به عنوان یکی از بهترین لوکیشن‌های دیدنی یاد کردن. اکثر مردم گفتن که این دژ از زیبایی خاصی برخورداره و وقتی که هوا بارونیه، واقعا جذاب‌تر میشه.
  • یکی از نکات جالب اینه که مردم تاکید داشتن بهترین زمان برای بازدید از دژ، وقتی‌ هست که بارون میاد، چون باعث میشه آبشارهای کوچیکی شکل بگیرن و رودهای مختلف جاری بشن. خیلی‌ها هم گفتن که وقتی به این منطقه میرید، حتما باید قبلش وضعیت آب‌و‌هوا رو چک کنید، چون در روزهای بارانی سیل‌آسا، ممکنه مسیر بازگشت سخت بشه.
  • نظر یکی دیگه از بازدیدکنندگان هم این بود که مسیری که به دژ می‌رسه خیلی سخت نیست ولی پیاده‌روی نسبتا طولانیه، اما ارزشش رو داره و وقتی به دژ میرسید، تمام خستگیتون در میره. البته باید حواستون باشه که جاده‌های مسیر آسفالت هستن، اما بعضی جاها خرابه و باید با دقت رانندگی کنید. در کل، اگه توی روزهایی که بارون زیادی نیومده، برید، دژ ممکنه خشک باشه.
آب و هوای دژ محمدعلی خان
منبع عکس: گوگل مپ

جاهای دیدنی نزدیک به دژ محمدعلی خان دزفول

جاذبه فاصله حدودی از دژ محمدعلی خان خوزستان
سالن کوه 0.2 متر
پارک جنگلی شقایق خوزستان 1.6 کیلومتر
دره توبیرون دزفول 14.9 کیلومتر
روستای گردشگری دیونی دزفول 18 کیلومتر
کول خرسون 27.2 کیلومتر
موزه آثار باستانی گتوند دزفول 28.2 کیلومتر
روستای لیوس 28.2 کیلومتر
چال کندی (چم سبز) 28.6 کیلومتر
پارک جنگلی لاله 29.3 کیلومتر
قلعه مختار 29.6 کیلومتر
تفریحگاه ساحلی دز 30.4 کیلومتر
آبشار شوی دزفول 33.5 کیلومتر
سد دز اندیمشک 34 کیلومتر
آرامگاه یعقوب لیث صفاری 34.1 کیلومتر
روستای پامنار دزفول 64 کیلومتر
به این مطلب رای دهید
Shares:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *