دریاچه گهر

دریاچه گهر دورود | معرفی کامل + مسیرها + جاهای دیدنی

دریاچه گهر یکی از بزرگ‌ ترین دریاچه‌های آب شیرین ایران و بهترین جاهای دیدنی لرستانه که یه طبیعت فوق‌العاده داره و هر کسی رو مجذوب خودش می‌کنه. آبش انقدر زلاله که انگار تهش معلومه و می‌تونی ماهی‌ها رو ببینی که دارن شنا می‌کنن. تازه، یه مکان عالیه برای ماهیگیری قزل‌آلا، مخصوص کسایی که عاشق این ورزش هستن. اگه اهل کوهنوردی هستی، می‌تونی از قله‌های اشترانکوه که دور و بر دریاچه هستن بالا بری و یه کوهنوردی حسابی رو تجربه کنی.

تبلیغات

مشخصات دریاچه گهر

دریاچه گهر کجاست؟

تو دلِ کوه‌ های لرستان، یه جایی هست که انگار یه تیکه از بهشته. اسمش دریاچه گهره. این دریاچه تو منطقه حفاظت‌شده اشترانکوه، جنوب شرق دورود جا خوش کرده و یه عالمه زیبایی رو به رخ تماشاچی‌ها می‌کشه. گهر یه دریاچه دائمیه که سمت غربی اشترانکوه، پایین گردنه پنبه کال و تنگه تاپاله و شمال شرق کوه سرسبز قرار گرفته. اگه از خرم‌آباد راه بیفتی، باید حدود ۱۲۰ کیلومتر تا این دریاچه خوشگل باید بری، ولی از دورود فقط ۳۵ کیلومتر فاصله داره.

برای دیدن لوکیشن این دریاچه روی نقشه کلیک کنید.

دریاچه گهر کجاست

مسیرهای دسترسی و پیاده روی دریاچه گهر

این دریاچه یه نگین قشنگه که درست پشت کوه اشترانکوه قایم شده. حالا برای رسیدن به این گنج پنهون، دو تا راه داری:

مسیر دریاچه گهر از دورود

یه راه آسفالت ۲۰ کیلومتری از دورود تا پارکینگ چشمه خیه (خرم) هست که ماشین‌تون رو اونجا می‌ذارید و بعدش باید ۱۲.۵ کیلومتر خاکی رو پیاده برید.
اولش یه سربالایی ۴.۵ کیلومتری تا گردنه پنبه کار هست و بعدش هم ۲.۵ کیلومتر با شیب تند می‌رید پایین دره. ۵.۵ کیلومتر آخرش شیب ملایمی داره سمت دریاچه تا اینکه به گردنه خدا قوت می‌رسید که آخرین سربالاییه. ۴ تا ۵ ساعت طول می‌کشه تا این مسیر رو پیاده برید، البته می‌تونید با قاطر و الاغ هم برید که کرایه شون ۷۰ تا ۱۰۰ تومنه. تو مسیر دورود، جاهایی مثل پنبه کار سخت میشه، ولی چون پارکینگ داره و خیالتون از امنیتش راحته، خیلی ها این مسیر رو برای رفتن به دریاچه انتخاب می‌کنن.

مسیر دریاچه گهر از الیگودرز

مسیر الیگودرز به دریاچه گهر کوتاه تره و پیاده‌روی کمتری داره، ولی خب یه کم کوهستانی‌تره و به نسبت سخت‌تره. اگه می‌خوای از الیگودرز بری، باید با ماشین آفرود یا شاسی‌بلند یه مسیر ۶۵ کیلومتری رو طی کنی، چون ماشینای معمولی اونجا کم نمیارن. تو راه از چند تا روستای خوشگل مثل جوشان، ززم و خان‌آباد رد می‌شی و بعدش می‌رسی به یه دشت قشنگ و بزرگ که توی اردیبهشت پر میشه از لاله‌های واژگون. بعدش می‌رسی به تپه تاپله که آخر مسیر ماشینه و باید ۷ کیلومتر باقی‌مونده رو پیاده بری و از روستای تیان به دریاچه برسی. تو راه رودخونه‌ای که به دریاچه گهر می‌ریزه رو هم می‌بینی و بعد از ۵ کیلومتر گهر کوچک و دو کیلومتر اون‌طرف‌تر گهر بزرگ رو می‌بینی. مسیر الیگودرز امنیت کافی نداره، نه نیروی انتظامی هست و نه محیط‌بان. با این مسیر به ضلع شرقی دریاچه می‌رسی که نه سرویس بهداشتی داره و نه جای کمپینگ. برای همین، این مسیر رو به خانواده‌ها اصلا پیشنهاد نمی‌کنیم.

بیشتر بخوانید: تنگه و آبشار پیازه لرستان

مسیر دریاچه گهر

مشخصات کامل دریاچه گهر دورود

تو لرستان یه دریاچه هست به اسم گهر که یه جور نگین فیروزه‌ای وسط کوه‌های اشترانکوهه. گهر یکی از قشنگ ترین دریاچه های ایران هستش که هر کی می‌بینتش ماتش می‌بره. این دریاچه ۲۳۶۰ متر از سطح دریا بالاتر قرار گرفته و می‌گن یه زمانی یه زلزله بزرگ باعث به وجود اومدنش شده. چون این دریاچه درست روی یه خط زلزله خیز قرار گرفته و یه سنگ ریزش بزرگ یه دره رو بسته و این دریاچه به وجود اومده.

دریاچه گهر دو تا بخش داره: گهر بزرگ که بهش “کله گهر” هم می‌گن و گهر کوچیک که “کره گهر” صداش می‌کنن. گهر بزرگ که عرضش بین ۴۰۰ تا ۸۰۰ متر و طولش ۱۸۰۰ متره، هر سال کلی مسافر و گردشگر از ایران و خارج میرن اونجا رو ببینن. تو این منطقه سالانه بین ۵۰۰ تا ۹۰۰ میلی‌متر برف می‌باره و زمستون ها که میشه، سطح دریاچه یخ می‌زنه و یه عالمه قشنگ میشه.

آب این دریاچه از یه رودخونه به اسم تاپله تامین میشه. آبی که از تاپله میاد، هم خیلی تمیزه و هم خنک. اول به یه دریاچه کوچیک میریزه و بعد از یه مسافت کوتاه، راهشو به دریاچه گهر بزرگ پیدا میکنه. خود آب دریاچه هم مثل آب رودخونه، فوق‌العاده تمیزه. انقدر که تو بعضی جاها میشه کف دریاچه رو دید و حتی ماهی‌ها رو هم در حال شنا کردن تماشا کرد. این شفافیت یه جوریه که وقتی نور خورشید بهش میفته، رنگش فیروزه‌ای میشه و یه منظره‌ی بی‌نظیر خلق می‌کنه.

دریاچه گهر یه طرفش ساحل ماسه‌ای داره و میشه حسابی آفتاب گرفت و حال کرد، یه طرفشم صخره‌ای و کوهستانیه و میشه کوهنوردی کرد و از طبیعت لذت برد. اما یه چیز خیلی خفنی که این دریاچه داره، جنگل انبوهیه که دور تا دورش رو گرفته. این جنگل هم پایین دریاچه هست و هم بالاخره، یه جوری که انگار دریاچه رو توی خودش قاب کرده.

عکس دریاچه گهر دورود

حیوانات دریاچه گهر

۴۵ مدل پستاندار، ۳۰ مدل خزنده، ۱۹۵ مدل پرنده و ۵ مدل دوزیست توی این دریاچه زندگی می‌کنن. حالا یه کم از جونورهای خطرناکش بگم که از یادتون نره، مار افعی و گرزه مار هم پیدا می‌شن. مارماهی، لاک پشت، قورباغه، دو مدل قزل‌آلا (خال‌قرمز و رنگین‌کمان) و یه ماهی به اسم زردپر هم توی این دریاچه زندگی می‌کنن. اطراف دریاچه هم پر از جونورهای وحشی مثل قوچ، آهو، خرگوشه. آسمونش هم پر از پرنده‌های قشنگ مثل عقاب، کبک، شاهین و تیهو. البته اگه دلتون برای یه کم هیجان تنگ شده، دیدن پلنگ، گرگ، گراز، خرس قهوه‌ای، کفتار، روباه و شغال دور و بر دریاچه گهر، مو به تنتون سیخ می‌کنه!

تصاویری از دریاچه گهر دورود

بهترین زمان سفر به دریاچه گهر لرستان

اگه دنبال بهترین زمان برای رفتن به دریاچه گهر هستی، باید بگم که اواخر بهار تا اواسط تابستون عالیه! البته یادت باشه که شب‌های دریاچه خیلی سرده. اوایل بهار که هنوز قله‌های اشترانکوه پُر از برف هستن و هوا خیلی سرده، اصلا به رفتن به اونجا فکر نکن. یا باید حسابی مجهز باشی و تجهیزات زمستونی همراهت باشه، یا قیدشو بزن. تابستون هم که میشه میشه گفت بهترین فصل برای دیدن دریاچه گهر، اما خب خیلی هم شلوغه. از وقتی که هوا سرد میشه و برف شروع به باریدن می‌کنه، دریاچه یخ می‌زنه و دیگه به راحتی نمیشه بهش رفت. ❄️ تو این فصل فقط کوهنوردای حرفه‌ای به اونجا می‌رن و از دیدن طبیعت سفیدپوشش لذت می‌برن. ️

دریاچه گوهر لرستان

محل اقامت در دریاچه گهر

راه رسیدن به دریاچه سخته و چند ساعت طول می‌کشه، چون باید پیاده‌روی کنی. به همین خاطر، اکثر کسایی که به این منطقه می‌رن، شب رو هم اونجا می‌مونن و کمپ می‌زنن. پس یادت باشه که حتماً با خودت چادر و وسایل شب‌مانی رو ببری و فقط توی محل‌های مشخص‌شده برای کمپ زدن، چادر بزنی. بهترین جای کمپ زدن، سمت غرب دریاچه‌ست. اونجا برق و نگهبان داره و یه سکوی مخصوص چادر زدن هم هست. اگرم خواستی میتونی توی اطراف دریاچه ویلا یا اقامتگاه رزرو کنی. میتونی تو الیگودرز، خرم‌آباد، بروجرد و بقیه شهر و روستاهای دور و بر دریاچه، یه اقامتگاه باحال برای موندن پیدا کنی.

مکان های دیدنی دریاچه گهر

دره نی گاه یکی از دیدنی های دریاچه گهر

دره نی گاه

یه رود خروشان به اسم “سفید آب” از دریاچه گهر راه می‌افته و توی مسیرش با آب رودهای دره گردو و دره خرس قاطی میشه. اینجوری یه رود پرآب و تماشایی درست میشه که از دل یه دره سرسبز و صخره‌ای می‌گذره. عرض دره حدود ۵۰۰ متره و طولش ۱۲ کیلومتر. توی این مسیر، گل‌ها و گیاه‌های قشنگ و یه عالمه درخت میوه می‌بینی. رنگ فیروزه‌ای آب رود هم که هوش از سرت می‌بره! خلاصه که یه جای فوق‌العاده‌ست برای اینکه حسابی کیف کنی.

راستی می‌تونی از مسیرهای کوتاه‌تر هم به دره نی‌گا بری. یه راه از سمت دریاچه گهر دوروده و یه راه هم از انتهای روستای تی. یه نکته دیگه اینکه توی این دره می‌تونی کلی گیاه خوراکی مثل ریواس و میوه‌هایی مثل گردو، بادام و انجیر پیدا کنی. حیوون‌های وحشی هم توی این منطقه زندگی می‌کنن، مثل روباه، گراز، گربه وحشی، خرس، گرگ، پلنگ و پرنده‌های مختلف.

آبشار بیشه گرمه در نزدیکی دریاچه گهر

آبشار بیشه گرمه

تو لرستان، یه آبشار قشنگ هست به اسم “بیشمه گرمه” یا “آبشار گرمه” یا “آبشار چنار”. این آبشار تو شهرستان خرم آباد، نزدیک روستای چم چیت قرار گرفته. آبشار چنار از دل کوه بیرون میاد و توی یه تالاب به اسم “ازگن” سرازیر میشه. این تلاقی آبشار و تالاب، یه منظره‌ی بی‌نظیر و دل‌انگیز خلق کرده که هر کسی رو مجذوب خودش می‌کنه. آبشار چنار توی ۲۳ کیلومتری جنوب غربی دورود، کنار رودخانه سزار قرار گرفته.

کوه پریز جاذبه طبیعی اطراف دریاچه گهر

کوه پریز

کوه پریز، با قله‌ای سر به فلک کشیده که ارتفاعش بین ۳۰۷۰ تا ۳۰۹۵ متر متغیره، توی لرستان، یه تابلوی نقاشی بی‌نظیره که هر کوهنورد و طبیعت‌گردی رو مجذوب خودش می‌کنه. این کوه فقط ۱۰ کیلومتری جنوب شرقی دوروده و از چشمه “راکن” تا قلعه پریز یه پیاده‌روی کوتاه و دلچسبه. راستی یادم رفت از قلعه‌های معروفش بگم، قلعه “کُر” و “دختر” که سر به آسمان ساییدن. غار “پریز” هم یه رفیق گرمابه و گلستانه که توی دل کوه پریز جا خوش کرده. چشمه و آبشار “وقت ساعت” هم که دیگه حرف نداره.

اما یه دشت پر از لاله‌های واژگون و وحشی و یه دره سرسبز به اسم “نی‌گاه” و آبشار “ازنادرو” هم توی دامنه کوه پریز خودنمایی می‌کنن. خلاصه که اگه دنبال یه طبیعت‌گردی بی‌ نظیر توی لرستان می‌گردی، کافیه از دورود سوار قطار بشی و بری سمت جنوب شرق. از روستای چم چید، برآفتاب، چنار و ده کولیان که رد شدی و به چشمه راکن رسیدی، کوه پریز رو با اون عظمتش می‌بینی که منتظرته.

Related Posts

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات پربازدید

سیری در وب