دریاچه مهارلو، که به دریاچه صورتی هم معروفه، یکی از جاذبه‌های طبیعی استان فارسه که حدود 27 کیلومتری جنوب شرقی شیراز قرار گرفته. این دریاچه مساحتی حدود ۶۰۰ کیلومتر مربع داره و طولش به ۲۸ کیلومتر و عرضش به ۱۵ کیلومتر می‌رسه. عمقش هم حداکثر ۳ متره. ارتفاع دریاچه مهارلو صورتی شیراز از سطح دریا حدود ۱۵۰۰ متره و به دلیل شوری بالای آبش، هیچ ماهی‌ ای توش زندگی نمی‌کنه. اما پرنده هایی مثل فلامینگو، آنقوت، تنجه، کاکایی و گیلانشاه در اطرافش دیده می‌شن.

دریاچه سرخ شیراز
منبع عکس: گوگل مپ

دریاچه صورتی مهارلو کجاست؟

این دریاچه توی جنوب شرقی شیراز و بخش کوهنجان شهرستان سروستان استان فارس، نزدیک روستای مهارلو یا دشت گل قرار داره. این دریاچه فصلی و نمکی، حدود 40 کیلومتر از جاده شیراز به فسا فاصله داره و هیچ جزیره یا خشکی توش دیده نمی‌شه.

لوکیشن دریاچه مهارلو روی نقشه

دریاچه مهارلو فارس
منبع عکس: گوگل مپ

مسیر دسترسی به دریاچه صورتی شیراز

برای رسیدن به دریاچه صورتی اول باید بیایید شیراز. وقتی به این شهر رسیدید، باید به سمت فسا حرکت کنید و وارد جاده شیراز به فسا بشید. این جاده یه مسافتی حدود ۵۷ تا ۶۰ کیلومتر داره. وقتی این مسیر رو طی کردید، به روستای مهارلو می‌رسید. از اینجا می‌تونید یه جاده خاکی رو پیدا کنید که شما رو می‌رسونه به دریاچه سرخ مهارلو. مسیرش یه مقدار خاکیه، پس حواستون باشه که با دقت رانندگی کنید.

دریاچه صورتی شیراز
منبع عکس: گوگل مپ

تاریخچه دریاچه مهارلو

دریاچه صورتی، به‌ خاطر نزدیکی به روستای مهارلو این اسم رو گرفته. توی متن های قدیمی، این دریاچه با اسم های «جنکان»، «جمکان»، «ماهلویه»، «مهلو» و «مهلویه» هم شناخته می‌شده.

مطالعات نشون می‌ده که این جاذبه چیزی حدود ۲۰ هزار سال قدمت داره و شوری و انباشته‌شدن نمک توش به حدود ۱۰۰۰ سال قبل برمی‌گرده. آب دریاچه مهارلو از چندتا رودخونه‌ی فصلی تأمین می‌شه. رودخونه خشک شیراز، رودخونه سلطان‌آباد و رودخونه سروستان مهم‌ترین منابع تأمین آب این دریاچه هستن. البته یه سری آب‌های زیرزمینی هم از سمت شمالی و غربی وارد دریاچه می‌شن، ولی چون تبخیر آب تو این منطقه خیلی زیاده، معمولاً سطح دریاچه تو تابستونا پایین میاد و حتی بعضی وقتا تقریباً خشک می‌شه.

این دریاچه یکی از منابع اصلی تأمین نمک استان فارس محسوب می‌شه. از طرف دیگه، جلبک دونالیلا سالینا که توی دریاچه رشد می‌کنه، ارزش بالایی داره و تو صنایع مختلف استفاده می‌شه.

در حال حاضر متأسفانه به‌ دلیل کمبود بارندگی و خشکسالی‌های اخیر، سطح آب دریاچه کاهش پیدا کرده و حتی توی بعضی روزها کاملاً خشک شده. آلاینده‌ها و فلزات سنگین ورودی از رودخانه‌های دیگه هم به این مشکل اضافه کردن.

دریاچه مهارلو خشک شده
منبع عکس: گوگل مپ

چرا دریاچه مهارلو صورتی است؟

این رنگ به‌خاطر وجود یه جلبک به نام «دونالیلا سالینا» هست که توی آب شور رشد می‌کنه. وقتی دما بالا میره و آب دریاچه تبخیر میشه، شوری آب زیاد میشه و این جلبک‌ها شروع به ترشح ماده‌ای قرمز رنگ به نام «آستاگزانتین» می‌کنن که باعث میشه آب دریاچه به رنگ صورتی یا قرمز دربیاد.

این جلبک‌ها و موادی که ترشح می‌کنن، هیچ خطری برای محیط‌زیست دریاچه ندارن و حتی منبع غذایی مهمی برای موجودات آبزی مثل سخت‌پوستان و ماهی‌ها هستن. همچنین، این جلبک‌ها در صنایع دارویی و آرایشی هم کاربرد دارن. با اینکه رنگ آب دریاچه خاصه، اما برای سلامتی ضرری نداره. ولی به‌خاطر شوری بالای آب، قابل شرب نیست.

دریاچه مهارلو فلامینگو
منبع عکس: گوگل مپ

دریاچه مهارلو چه زمانی صورتی است؟

اگه می‌خواید رنگ صورتی دریاچه رو توی اوج خودش ببینید، وسطای تابستون هم می‌تونید سر بزنید، چون به‌ خاطر تبخیر زیاد آب، غلظت نمک بالا میره و رنگ دریاچه پررنگ‌ تر میشه.

بهترین زمان سفر به دریاچه مهارلو شیراز

اگه می‌خواید دریاچه رو توی پرآب‌ترین حالتش ببینید و از آب‌ و هوای معتدل لذت ببرید، بهترین زمان برای بازدید، از پاییز تا وسطای بهاره. چون تو این فصل‌ها به‌ خاطر بارندگی، سطح آب دریاچه بالاست و هوا هم معتدل تره.

دریاچه نمک صورتی مهارلو
منبع عکس: گوگل مپ

مرورها و نظرات مردم درباره دریاچه مهارلو

  • خیلی از کسانی که دریاچه مهارلو رو دیدن، نظرهای متفاوتی دادن، ولی یه سری نکات مشترک توی کامنت‌ها هست که میشه گفت بهش توجه شده.
  • اولین چیزی که بیشتر مردم بهش اشاره کردن اینه که دریاچه از زیبایی خاصی برخورداره، اما متأسفانه وضعیتش چندان خوب نیست. به دلیل تبخیر شدید آب، سطح آب خیلی پایین اومده و در نتیجه شوری آب زیاد شده. این شوری زیاد باعث شده دریاچه با یه جلبک قرمز رنگ به نام «کشند قرمز» پوشیده بشه که همین باعث میشه دریاچه به رنگ صورتی دربیاد. خیلی‌ها به این زیبایی و رنگ‌های عجیب اشاره کرده‌ن، اما از وضعیت دریاچه نگران بودن، چون خیلی‌ها گفتن که دریاچه در حال مرگ و خشک شدن هست.
  • در مورد دسترسی، یکم مشکل داشتن. جاده به دریاچه، مخصوصاً اون مسیر خاکی که باید برید، خیلی واضح و مشخص نیست و ممکنه آدم رو سردرگم کنه. همچنین تاکید داشتن که بهتره با خودرو نزدیک دریاچه نشید، چون ممکنه توی خاک گیر کنید و مجبور بشید ماشین رو یدک بزنید.
  • بیشتر کسانی که از بهار و تابستون بازدید کردن، گفتن که گرما خیلی آزاردهنده است. ولی اگر بتونید روز ابری یا قبل از اردیبهشت برید، خیلی تجربه بهتری خواهید داشت. در این صورت می‌تونید قایق سواری هم بکنید. در تابستان، دریاچه بیشتر رنگ قرمزش رو نشون میده و آبش هم کمتره که این یه حالت خاص به دریاچه می‌ده. از طرف دیگه، پاییز هم زیبایی‌های خاص خودش رو داره.
تفریحات دریاچه مهارلو
منبع عکس: گوگل مپ

جاهای دیدنی اطراف دریاچه صورتی مهارلو

باغ دلگشا

باغ دلگشا یکی از زیباترین و قدیمی‌ترین باغ‌های شیراز است که قدمتش به دوران ساسانیان می‌رسه و به‌عنوان یکی از جاذبه‌های اصلی این شهر شناخته میشه. این باغ به‌خاطر ساختار خاص و زیباش، خیلی‌ها رو جذب خودش کرده. چند سال پیش هم به‌عنوان اثر ملی در فهرست آثار ایران ثبت شده. برای اطلاع از هزینه ورودی باغ دلگشا کلیک کنید. فاصله این باغ تا دریاچه حدود 25 کیلومتره.

نارنجستان قوام

باغ نارنجستان قوام دوره قاجار ساخته شده و به خاطر درخت‌های نارنجی که داره، به این اسم معروفه. این باغ توی محله بالاکفت و در انتهای شرقی خیابان لطفعلی‌خان زند قرار داره. خاندان قوام، که از نسل‌های حاکم و والیان شیراز بودن، توی این عمارت زندگی می‌کردن. در این باغ، عمارت‌های زیبایی با معماری دوره قاجار وجود داره که هنر و فرهنگ اون دوران رو به نمایش می‌ذاره. برای اطلاعات بیشتر و هزینه ورودی نارنجستان قوام کلیک کنید. فاصله دریاچه تا این باغ حدود 26 کیلومتره.

مسجد نصیرالملک

مسجد نصیرالملک شیراز، که به «مسجد صورتی» هم معروفه، یکی از زیباترین مساجد این شهره که توی محله گود عربان، نزدیک حرم شاه‌چراغ قرار داره. ساخت این مسجد از سال ۱۲۹۴ هجری قمری شروع شد و سال ۱۳۰۵ تموم شد. معماراش، حاج محمدحسن معمار و میرزا رضا کاشی‌گر، با استفاده از کاشی‌های صورتی و رنگی، فضای دلنشین و رویایی خلق کردن. برای اطلاعات بیشتر و ساعت بازدید مسجد نصیرالملک کلیک کنید. از اینجا تا دریاچه حدود 27 کیلومتره فاصله هست.

 

 

5/5 - (1 امتیاز)
Shares:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *