جنگ حرا قشم

جنگل حرا قشم ؛ معرفی کامل و ساعت بازدید (ویدیو، لوکیشن و PDF)

از جنگل حرا تازه شروع می‌کنم. جایی که خشکی و دریا به هم می‌ریزه و یه تالاب زیبا به وجود میاره. حالا جنگل حرا رو باید بگم یکی از بزرگترین جنگل های ایران. اون تو قشمه و به اسم “طلا سبز قشم” هم شناخته میشه. چون درختا تو اینجا ریشه‌شون تو آبه. این جنگل حرا یه تالابه با درختا که تو مناطق خشک و گرم حاره‌ای قرار دارن.

جنگل حرا در جزیره قشم خیلی وقت پیش، توی سال ۱۳۵۱، به عنوان “منطقه حفاظت شده حرا” معرفی شد. بعداً توی سال ۱۳۵۴، وسعتش به ۸۵,۶۸۶ هکتار افزایش پیدا کرد و به عنوان “پارک ملی حرا” شناخته شد. بعداً توی سال ۱۳۵۶، این جنگل زیبا به شبکه جهانی انسان و زیست‌کره یونسکو پیوست. این منطقه حالا تحت مراقبت اداره کل محیط زیست استان هرمزگان قرار داره.

جنگل حرا شرایط بسیار خوبی برای اکوسیستم داره و به همین دلیل پرندگان مهاجر از مناطق گرمسیری مثل حواصیل بزرگ، حواصیل هندی، کفچه نوک تیز، گیلانشاه، سلیم خاکستری، کاکائی و… اینجا رو به عنوان خونه خودشون انتخاب کردن. علاوه بر این پرندگان، ماهی‌ها، آبزیان، و حتی موجوداتی مثل مارهای دریایی و لاک‌پشت‌ها هم در این منطقه زندگی می‌کنن. یه نکته جالب اینه که ۸۰ درصد از آبزیان دریای خلیج فارس توی این منطقه تخم‌ریزی می‌کنن.

 

 

جنگل حرا قشم کجاست؟

“جنگل حرا”، یک جاذبه فوق‌العاده در استان هرمزگان و جزیره قشم است که افتخاراً در سواحل شمال غربی جزیره قشم دارد. تمامی زیبایی این جنگل در مثلث بندر لافت، روستای کوران، و منطقه گازی گورزین خودنمایی می‌کند.

برای دسترسی به این جنگل زیبا، شما نمی‌توانید از راه خشک به آن بروید؛ تنها گزینه بازدید از این مکان زیبا از طریق دریا و با راهی کوتاه از آب است. در اینجا ناخدایان با تجربه‌ای وجود دارند که مسیرهای راه آبی این جنگل را دقیقاً می‌شناسند و با همراهی آن‌ها، تجربه‌ای فراموش‌نشدنی خواهید داشت. برای بازدید از جنگل حرا، به اسکله‌های روستای طبل، بندر لافت یا اسکله سهیلی بروید، سپس با یک قایق کوچک به دل این جنگل سحرآمیز بروید. اسکله سهیلی به عنوان یکی از محبوب‌ترین مبادله‌گاه‌ها در این منطقه شناخته می‌شود و امکاناتی مانند فروشگاه‌های صنایع دستی و سوغاتی، سرویس بهداشتی، سوپرمارکت و دیگر ویژگی‌های رفاهی را در اختیار شما قرار می‌دهد.

تصور کنید که روی این قایق در آبهای خلیج فارس حرکت می‌کنید. در ابتدا همه چیز به نظر عادی می‌آید، اما به محض اینکه درختان حرا از هر سو برایتان ظاهر می‌شوند، شما دچار شگفتی خواهید شد و زیبایی این مناظر طبیعی شگفت‌انگیز را تجربه خواهید کرد. در فصل‌های سرد سال نیز، می‌توانید با تنوع پرندگان مهاجر آشنا شوید و لذت ببرید.

جنگل حرا یکی از آن مکان‌هایی است که واقعاً باید تجربه شود و تصاویر و خاطراتی به یادگار خواهید داشت.

 

جنگل حرا قشم

 

لوکیشن جنگل حرا قشم

 

 

فاصله قشم تا جنگل حرا چقدر است؟

فاصله از جزیره قشم تا جنگل حرا حدوداً ۷۴ کیلومتره و اگه بخوایم از جنگل لذت ببریم، بهترین گزینه اینه که از اسکله سهیلی استفاده کنیم. این جنگل توی تنگه خوران واقع شده که واقعاً بین بندر خمیر و جزیره قشم زیبایی‌های خاص خودش رو داره.

ولی برای رسیدن به این منطقه خوش طراحی و خوش حالت، راه خشکی وجود نداره. بنابراین بعد از رسیدن به اسکله سهیلی، بهتره یک ناخدای با تجربه پیدا کنیم که ما رو توی یه قایق ببره تا به جنگل حرا برسیم. افراد با تجربه می‌تونن ما رو از آبراهه‌های مختلف بگذرونن و زیبایی‌های بی‌پایان این منطقه رو بهمون نشون بدن.

 

جنگل حرا

 

عجایب درختان جنگل حرا قشم

درختای اونجا با شاخه‌ها و برگهای سبز روشن و ارتفاع حدود سه تا شش متر هست. اینا به عنوان درختان آب‌شورزی شناخته میشن. پوستشون خاصیتی داره که میتونه آب دریارو جذب کنه و نمک رو ازش دفع کنه تا آب شیرین بشه. میشه گفت درخت حرا یه جورایی تصفیه‌خانه طبیعی برای آب شیرین‌کنیه.

این درختان جنگل حرا زیبایی‌شون رو حفظ می‌کنن و تمام فصول سال سرسبز هستن. به همین خاطر به نام “جنگل همیشه بهار” هم شناخته میشن. وقتی خرداد میاد، گل‌های زردرنگی می‌ده که توی این درختان سبز و درخشان بین شاخه‌هاش واقعاً دیدنیه.

در مورد تکثیرشون، دانه‌ها روی درخت جوانه می‌زنن و بعد از جدا شدن از درخت مادری، توی خاک می‌افتن و نهال جدیدی ایجاد میشه. این روش تکثیر باعث شده که این منطقه به یک جنگل زیبا تبدیل بشه.

 

عجایب درختان جنگل حرا

 

بیشتر بخوانید: چشمه قلقل دامغان

 

برگهاشون شکل بیضی دارن و میوه‌هاشون مثل بادام شکله و تو تابستون به رسیدگی می‌کنن. بعد مدتی این میوه‌ها از درخت پاشیده و ریشه می‌زنن توی خاک ساحلی.

جنگل‌های حرا تونستن به مرور زمان سازگاری خوبی با سواحل دریا و آب شور پیدا کنن و به جزء گیاهان مقاوم‌ترین محسوب میشن. ریشه‌هاشون کوتاه هستن و تعداد زیادی ریشه فرعی دارن که به بالا می‌رن و تقریباً تا ۳۰ سانتیمتر رشد می‌کنن.

در کل، این درختان حرا و جنگل‌هایشون با میلیون‌ها سال تجربه توانستن به یکی از محیط‌های مقاوم و زیبا تبدیل بشن.

 

درختان جنگل حرا چه کاربردی دارند؟

جنگل حرا، یعنی اون دسته جنگلها که نه فقط به قشم محدودن، بلکه به دور سواحلی مثل بندر پهل، بندر خمیر، و جزیره هرمز هم ادامه داره. خیلی از مردم بومی توی این مناطق، وقتی موج دریا کم میشه، سراغ این جنگلها میرن تا یا ماهی بگیرن یا از درختای اونجا برگ و شاخه جمع کنن. واقعاً، جمع کردن برگ و شاخه‌ها به رشد بهتر درختها کمک می‌کنه و به طور همزمان، بومیان می‌تونن از اونا برای مصرف شخصی یا حتی فروش هم استفاده کنن.

این درخت حرا نقش مهمی توی تامین غذای دامها، تولید زغال، چوب، کاغذ و… داره. همچنین، شیره‌های این درخت درمان برخی از بیماری‌های پوستی رایج در هرمزگان هم مفیده.

 

درختان در آب جنگل حرا

 

یکی از ویژگی‌های جالب این درختها، تنه‌های محکم و دوامیشونه. این خصوصیت تا گذشته رو هم برای ساخت دهل از چوب حرا بهره می‌بردن. واقعاً، اولین دهل جزیره قشم با استفاده از چوب درخت حرا ساخته شده بود.

یک نکته دیگه اینه که چوب این درخت توی سوختن دود سیاه نمی‌ده، بنابراین ازش زغال خوبی میشه تهیه کرد. همچنین میوه و برگ این درختها به عنوان گیاه دارویی هم کاربرد دارن. ریشه این درخت حرا هم مثل یه نوع سدی طبیعی در مقابل امواج و طوفان‌های دریایی عمل می‌کنه.

در آخر هم باید بگم که آب و گل جنگل حرا دارای نمک و آهک هستن و در گذشته مردم از گل اون برای لاغر شدن استفاده می‌کردن. روشش این بود که گل رو روی بدن مالیدن و بعد از خشک شدن، خودشونو با آب شستشو می‌دادن.

 

دیدنی های جنگل حرا

وقتی به سهیلی از جزیره قشم می‌ری، می‌تونی بلیت بگیری و با اون با قایق‌های موتوری تو جنگل حرا گردش کنی. اکثر راننده‌های این قایق‌ها مردم بومی و اعراب منطقه هستن، و دوست دارن با لهجه خوبی که دارن درباره‌ی این منطقه باهات حرف بزنن.

جنگل حرا تو این منطقه، از بندر لافت تا روستای طبل در شمال غربی جزیره قشم پخش شده. این جنگل به دلیل اینکه یه منطقه سبز و خوش‌آب و هوا توسط دریا و کویر گرمازا احاطه شده، توی فصل‌های سرد سال میزبان پرندگان مهاجر میشه. پس اگه علاقمند به پرنده نگری و دیدن پرندگانی هستی که معمولا نمی‌شناسی، پاییز و زمستون بهترین زمان برای سفر به جنگل حراه. حواصیل، مرغ‌های دریایی، مرغ‌های ماهی‌خوار، مرغ‌های گل‌خوار و لک‌لک از اون دست پرندگانی هستن که می‌شناسیم.

 

قایق سواری در جنگل حرا

 

بهترین ساعت بازدید از جنگل حرا

با توجه به داغونی هوا توی جنوب ایران، بهترین وقت برای گشت و گذار تو جنگل حرا، تو آخر پاییز، زمستون، یا اوایل بهاره. چرا؟ چون تو این ماه‌ها هوا شلوغ و گرمای خفه‌کننده نیست.

 

بهترین زمان برای بازدید از جنگل حرا

 

بیشتر بخوانید: نقشه رود کارون

 

ساعت بازدید از جنگل حرا

برای سفر به جنگل حرا، باید قایقی را برای عبور از آبها اجاره کنیم. قایق‌های موتوری از بندر سهیلی با دریافت هزینه‌ای قابل قبول، ۶ نفر را به این منطقه زیبا می‌برند. باید در نظر داشته باشیم که برای دیدن جنگل حرا، حدوداً یک ساعت زمان نیاز است.

یک نکته مهم دیگر این است که در جنگل حرا، هر ۶ ساعت یک بار جزر و مد رخ می‌دهد. به عبارت دیگر، اینجا دور زدن جزر و مد آب امری مهم است. خوشبختانه، مردم بومی و قایق‌ران‌های ماهری که از طرز تغییرات آب آگاهند، این موضوع را به خوبی می‌دانند. بنابراین، ساعتی که می‌توانیم به جنگل حرا برویم، به وقوع جزر و مد آب بستگی دارد. اما معمولاً ساعات بازدید از این منطقه از ساعت ۸ صبح تا ۷ شب، یعنی تا ۱۹، ممکن است.

پس برای یک تجربه جذاب و بی‌نظیر در جنگل حرا، از این نکات مهم تبادل اطلاعات با مردم محلی و نظارت بر ساعات جزر و مد آب استفاده کنیم.

 

ساعات بازدید از جنگل حرا

 

امیدواریم این مقاله از مجله اطلاعات گردشگری برای شما جذاب بوده باشد.

 

دانلود به صورت پی دی اف

 

Related Posts

دیدگاه‌ها 1

  1. Sina_KLO می‌گوید:

    ایران واقعا جاهای قشنگی داره قشم و جنوب که همه می دونید چقد خفنه من یه بار رفتم و به نظرم همه باید برن البته سعی کنین پاییز یا زمستون برین که گرماش اذیتتون نکنه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوزده + 9 =

مقالات پربازدید