تکیه معاون‌الملک، یکی از مهم‌ترین آثار باقی‌مانده از دوره قاجار و جاهای دیدنی کرمانشاه به حساب میاد. این تکیه با کاشی‌کاری‌های رنگارنگ و فوق‌العاده‌اش معروفه که داستان‌های مذهبی، تاریخی و عاشورایی رو به شکل‌های زیبا به تصویر می‌کشه. وقتی وارد این مکان می‌شید، فضای داخلی و خارجی با تزئینات هنری و معماری سنتی ایرانی حسابی شما رو مجذوب می‌کنه.

تکیه معاون الملک کجاست؟

تکیه معاون الملک یکی از جاهای دیدنی کرمانشاه هست که تو محله قدیمی آبشوران، بلوار مطهری قرار گرفته. امروزه خیابان آبشوران که این اثر زیبا رو در دل خودش جا داده، به اسم «حداد عادل» تغییر نام داده، ولی هنوز هم بین مردم با همون اسم قدیمی شناخته می‌شه.

لوکیشن تکیه معاون الملک روی نقشه

تکیه معاون‌ الملک

مسیر دسترسی به تکیه معاون الملک

برای رسیدن به این تکیه باید اول به میدان آزادی، که توی مرکز شهر کرمانشاهه، بری. از اونجا به سمت جنوب حرکت کن و بعد از یک کیلومتر به دوراهی خیابان‌های نواب صفوی و مدرس می‌رسی. هر دو خیابون به تکیه میرسن.

تاریخچه تکیه معاون الملک کرمانشاه

این تکیه تو سال ۱۲۷۰ شمسی و وقتی که تکیه‌ها کم‌کم داشتند تو کرمانشاه محبوب می‌شدن، توسط چهار تا برادر به اسم‌های حسین خان معین الرعایا، کبرخان معاون لشکر، حسن خان معاون الملک و شیخ علی عسکر (اصغر معین) ساخته شد. این برادرها یه زمین از حشمت السلطان دولتشاهی تو محله آبشوران خریدن و تصمیم گرفتن اونجا یه تکیه بسازن که بعداً به حسینیه وکیل الرعایا معروف شد. حسین خان هم برای ساخت این حسینیه، اصغر معمار رو صدا کرد تا کار رو شروع کنه. بعد از کلی زحمت، تو سال ۱۲۸۲ شمسی، حسینیه آماده شد. اینجا فقط یه مکان برای عزاداری نبود، بلکه به عنوان جایی برای حل و فصل اختلافات هم استفاده می‌شد. حتی مشروطه‌خواها هم جلساتشون رو اینجا برگزار می‌کردن. اما متأسفانه، تو سال ۱۲۸۷، ظهیر الملک دستور توپ‌بارون کردن حسینیه رو داد و بعدش هم حسین خان معین الرعایا ترور شد.

بعد از این ماجراها، حسینیه مدتی رها شد تا اینکه تو سال ۱۲۸۸، برادرای معین الرعایا تصمیم گرفتن دوباره بسازنش. با اینکه یه بازسازی انجام شد، اما تعمیرات اصلی‌تر تو سال ۱۳۲۰ شمسی به دست میرزا حسن خان معاون الملک و با کمک چند هنرمند دیگه انجام شد. حدود ۶ سال بعد هم، حسن خان ساختمان‌های کناری حسینیه رو خرید و اونا رو به زینبیه و عباسیه تبدیل کرد تا برای عزاداری جا بیشتری داشته باشن. اوضاع مالی حسن خان با تغییر حکومت به پهلوی سخت شد و به همین خاطر، سید محمد میبدی و آقا شیخ محمدهادی جلیلی پیشنهاد دادن که عباسیه رو به مدرسه علوم اسلامی تبدیل کنن تا عوایدش صرف تعمیر تکیه بشه. این پیشنهاد پذیرفته شد و عباسیه به مدت ۳۰ سال به عنوان مدرسه کار کرد. تکیه معاون الملک تو سال ۱۳۵۲ به اداره فرهنگ و هنر داده شد و سال ۱۳۵۴ هم به عنوان یکی از آثار ملی ایران ثبت شد.

زینبیه تکیه معاون‌ الملک

معماری تکیه معاون الملک

این تکیه چهار ورودی داره که فقط ورودی سمت خیابان حداد عادل بازه. برای وارد شدن به این مکان زیبا، باید حدود ۱۸ پله رو پایین برید، چون تکیه حدود ۶ متر زیر سطح خیابان ساخته شده. سمت راست پله‌ها، سقاخونه پنج‌ضلعی با کاشی‌کاری‌های قشنگ هست که صحنه‌های مختلفی از زندگی حضرت سکینه و حضرت عباس رو به تصویر کشیده. وقتی از سقاخونه و ورودی اصلی عبور کنید، حیاط با حوضی آبی و دلنشین به شما خوشامد می‌گه. دیوارهای حیاط پر از کاشی‌های قصه‌گو هستن که داستان‌های مذهبی و اشعار محتشم رو با نقوش گل و بوته و طرح‌های هندسی به نمایش می‌ذارن. زینبیه تکیه هم با زیبایی‌هایی مثل مسجد نصیر الملک شیراز، رقص نور پنجره‌ها و کاشی‌های فیروزه‌ای، فضایی خیلی جذاب و شگفت‌انگیز رو ایجاد کرده.

عباسیه، یکی دیگه از بخش‌های این تکیه، حیاط بزرگ با حوضی دایره‌ای شکل و گل‌کاری‌های چشم‌نواز داره و مثل بقیه بخش‌ها، کاشی‌های قصه‌گویی از واقعه کربلا رو به نمایش می‌ذاره. تکیه معاون‌الملک به‌خاطر کاشی‌کاری‌های بی‌نظیرش شهرت زیادی داره. این کاشی‌ها جلوه‌ای استثنایی از پیوند معماری و هنر کاشی‌کاری رو به نمایش می‌ذارن و تنوع رنگ و طراحی‌شون، تکیه رو به یکی از زیباترین بناهای به‌جامانده از دوران قاجار تبدیل کرده. مرحوم «حسن خان معینی»، بانی این تکیه، با هزینه شخصی‌اش هنرمندان بزرگی مثل استاد محمد بنا و حاج حسن کاشی‌پز تهرانی رو گرد هم آورد تا هنر ایرانی اسلامی رو زنده نگه‌دارن. کاشی‌های تکیه بیشتر به موضوعاتی مثل واقعه عاشورا و داستان‌های مذهبی و ملی پرداخته و به دو گروه کاشی‌های برجسته و هفت رنگ تقسیم می‌شن.

عباسیه تکیه معاون‌ الملک

ساعت بازددید تکیه معاون الملک

این تکیه ساعت‌های بازدیدش از ۸ صبح تا 7 شب هست و توی روزهای پنجشنبه و جمعه، این ساعت‌ها تا 8 شب هم تمدید میشه.

قیمت ورودی تکیه معاون الملک کرمانشاه

قیمت بلیط این تکیه هم خیلی مناسبه و فقط ۲۰ هزار تومن هست، که به نظرم برای دیدن این همه زیبایی و تاریخ، کاملاً ارزشش رو داره.

مرورها و نظرات مردم درباره تکیه معاون الملک

  • خیلی‌ها گفتن که تکیه واقعاً فوق‌العاده زیباست و دیواراش پر از نقاشی‌های شاهان، شاعران و شخصیت‌های معروف ایران و حتی خارجیه. این هنرها و نقوش، واقعاً آدمو به خودش جذب می‌کنه و می‌گن که حتماً ارزش دیدن داره.
  •  معماری این تکیه مربوط به اواخر قاجاره و بعضی‌ها گفتن که ۲۰ دقیقه وقت برای بازدیدش کافیه. این زمان به نظر میاد برای گشت و گذار در این فضا مناسبه.
  • بعضی‌ها هم اشاره کردن که چون تکیه در قسمت شلوغ شهر قرار داره، پیدا کردن جای پارک مشکله.
  • اگه کسی به نقوش اسلیمی و آثار مذهبی علاقه‌مند باشه، حتماً باید یه سر به اینجا بزنه. یه سریا هم گفتن که می‌تونید تکیه بیگلر بیگی رو هم ببینید که موزه هم داره. پارکینگ نزدیک تکیه بیگلر بیگی هست و فاصله بین دو تکیه هم حدود ده دقیقه پیاده‌رویه که از وسط بازار سنتی کرمانشاه می‌گذره.

جاهای دیدنی نزدیک تکیه معاون الملک

مکان فاصله حدودی از تکیه معاون الملک
موزه مردم ‌شناسی کرمانشاه ۲۰۰ متر
مسجد حاج شهبازخان ۸۰۰ متر
مسجد عماد الدوله ۸۰۰ متر
مسجد جامع شافیعی ۱.۳ کیلومتر
خانه تاریخی سعدوندی ۱.۷ کیلومتر

 

به این مطلب رای دهید
Shares:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *