تالاب هشیلان، یکی از جاهای دیدنی کرمانشاه هستش که حدود 38 کیلومتر ازش فاصله داره. این تالاب به خاطر زیبایی و تنوع حیات وحشش، تحت حفاظت اداره کل محیط زیست کرمانشاه قرار گرفته و به عنوان منطقه ممنوع برای شکار و تیراندازی شناخته میشه. این تالاب جالب، حدود ۱۱۰ جزیرهی بزرگ و کوچیکه که اندازههاشون بین ۱۰۰ متر تا یه هکتار متغیره. جالب اینجاست که تو فصل زمستون و روزای بارونی، با افزایش آب، خیلی از این جزیرهها زیر آب میرن و حال و هوای تازهای به تالاب میدن. این تالاب نه تنها برای طبیعتدوستان و عکاسان فوقالعادهست، بلکه برای هر کسی که دوست داره از زیباییهای طبیعی لذت ببره، یک جای دیدنی و منحصر به فرد به حساب میاد.
تالاب هشیلان کجاست؟
تالاب هشیلان یه مکان واقعا زیبا و دیدنیه که بین شهرهای کرمانشاه، پاوه و روانسر قرار داره. اگه بخواید به این تالاب برید، از هر شهر نزدیکش میتونید مسیرهای متفاوتی رو انتخاب کنید. از کرمانشاه که بخواید راه بیفتید، باید ۳۸ کیلومتر رو طی کنید و حدود ۴۳ دقیقه زمان بگذارید. اگه از کامیاران حرکت کنید، فاصلهتون به ۶۲ کیلومتر میرسه و حدود ۵۴ دقیقه توی راه هستید. از جوانرود که بخواید بیاید، باید ۷۰ کیلومتر رو برید و این مسیر حدود ۶۵ دقیقه طول میکشه. از روانسر هم ۴۸ کیلومتر و حدود ۴۰ دقیقه توی راه هستید.
یکی از بهترین مسیرها برای رسیدن بهش اینه که باید از جاده کرمانشاه به روانسر برید. توی مسیر، از سهراه قزانچی به سمت پاوه حرکت کنید و بعد به امیر آباد برید. بعدش هم به سمت ملک تپه ادامه بدید و به تالاب برسید.
علت نامگذاری تالاب هشیلان
اسم تالاب هشیلان یکمی مبهمه و دقیقا معلوم نیست چرا اینجوری نامگذاری شده. جلالالدین کزازی، استاد دانشگاه و یکی از بزرگترین شاهنامهپژوههای ایرانی، میگه که واژه «هشیلان» از دو قسمت درست شده: «ههشی» که به معنی «مار» هست و «لان» که یعنی «خانه». پس به نظرش، هشیلان یعنی «خانه مارها». این اسم هم به خاطر وجود کلی مارماهی و انواع مارهای دیمی و آبی توی این تالاب بهش داده شده. اما بعضیها هم میگن که «ههشی» به معنی «خرس» هست و از این نظر میگن که هشیلان یعنی «لانه خرسها».
مشخصات تالاب هشیلان سراب سبزعلی
حوالی روستای یاوری، یه منظره فوقالعاده و بکر براتون نمایان میشه. دشت وسیع و ناهمواری که بین دو کوه «خورین» و «ویس» جا خوش کرده، حس و حال خوبی داره که نمیتونید ازش چشم بردارید. به دهستان الۀ ارخانی میرسید، نزدیک روستای هشیلان تالاب هشیلان رو میبینید. این تالاب یکی از جاذبههای طبیعی خیرهکنندهست که از حدود ۱۱۰ جزیره کوچک و بزرگ تشکیل شده. جالب اینجاست که تو فصل بارون، خیلی از این جزیرهها زیر آب میرن و نمایی فوقالعاده رو ایجاد میکنن. مساحت این تالاب هم ۴۵۰ هکتاره که خودش یه شگفتی به حساب میاد. پوشش گیاهی تالاب هشیلان سراب سبزعلی خیلی متنوعه.
قدمت این تالاب هم به دوران ژوراستیک برمیگرده که خودش نشونهای از ارزش تاریخی و طبیعی این منطقهست. از نظر حیات وحش، با اینکه گونههای مختلفی در این تالاب زندگی میکنن، منطقه خیلی امنه و هر ساله گردشگران زیادی به اینجا سفر میکنن. اهمیت این تالاب هم به این خاطر هست که آبهای زیرزمینی رو تغذیه میکنه و از وقوع سیل جلوگیری میکنه. ضمن اینکه اینجا زیستگاه خاصی برای پرندگان بومی و مهاجره که زمستون رو در آرامش سپری میکنن. سراب سبزعلی هم به عنوان اصلیترین منبع تأمین آب تالاب شناخته میشه. نکته جالب اینه که در این تالاب درخت خودرویی دیده نمیشه و فقط چند تا درخت بید پراکنده رو میشه پیدا کرد. پوشش گیاهی سطح تالاب بیشتر علفیه و گیاهان آبزی هم توی آب رشد کردن.
حیوانات تالاب هشیلان
توی این تالاب میتونی انواع و اقسام جانورای مختلف رو ببینی، از جوندگان و خزندگان گرفته تا پرندگان و پستانداران. مثلاً میتونی موشها، مارمولکها، سمندر و آگاما رو در گوشه و کنار تالاب پیدا کنی. حیوانات پستاندار هم توی این منطقه کم نیستن. از گرگ و یوزپلنگ ایرانی بگیر تا خرگوش، گزار وحشی و شغال. همچنین روباه و گربههای وحشی هم ساکن این اطراف هستن. اما جالبتر از همه، وجود چندین گونه مار، مخصوصاً مار چلیپر و مار آبی، هست که تالاب هشیلان رو به زیستگاه این موجودات تبدیل کرده. از آبزیها هم غافل نشیم! توی این تالاب ماهیهایی مثل سیاه ماهی، عروس ماهی و انواع مختلف ماهی کپور زندگی میکنن. همچنین قورباغهها، خرچنگها و لاکپشتها هم از سختپوستان و دوزیستانی هستن که توی اینجا به وفور یافت میشن. هشیلان نه تنها یک زیستگاه طبیعی هست، بلکه به عنوان یک منطقه حفاظتشده در کشور شناخته میشه و به عنوان یک توقفگاه امن برای پرندگان مهاجر هم محسوب میشه. هر سال در فصلهای پاییز و زمستان، پرندگانی مثل اگرت، غاز خاکستری، خوتکا و حتی فلامینگوها به اینجا مهاجرت میکنن. تجربه دیدن این پرندگان در کنار مناظر زیبای تالاب، قطعاً یکی از اون خاطرههای فراموشنشدنیه که تا مدتها باهات میمونه. اگه عکاسی از حیات وحش رو دوست داری، پیشنهاد میکنم توی فصول سرد سال یه سر به تالاب هشیلان بزنی. مطمئناً با دیدن این همه زیبایی، یه عالمه عکسهای قشنگ میگیری!
بهترین زمان بازدید از تالاب هشیلان
این تالاب هر فصلی از سال جذابیت خاص خودش رو داره. ولی اگر میخواید بدونید کدوم ماهها بهترین وقت برای گشت و گذار تو اینجا هست، من به شما اردیبهشت، خرداد، تیر و مرداد رو پیشنهاد میکنم. تو این ماهها میتونید با خیال راحت ساعتها وقت بگذرونید و از دیدن مناظر زیبا و صدای دلنشین آب لذت ببرید. تالاب هشیلان در کنار کوه خورین واقع شده و این ترکیب کوه و آب باعث شده که همیشه هوای خنک و مطبوعی داشته باشه. پس اگه دنبال یه جا برای فرار از گرما هستید، اینجا گزینهی عالیه! البته اگه به دیدن پرندههای مهاجر هم علاقه دارید، بهتره فصلهای پاییز و زمستون رو انتخاب کنید، چون اون موقع این پرندهها به تالاب سر میزنن. حالا درباره ساعتها هم بگم که از طلوع آفتاب تا چند ساعت بعدش بهترین زمان برای بودن در هشیلان هست. شب که میشه، حیوانات بومی کمکم به صحنه میاد و به دلیل نبود نور کافی و امکانات مناسب، بهتره که بعد از غروب آفتاب تالاب رو ترک کنید.
مرورها و نظرات مردم درباره تالاب هشیلان
- تالاب هشیلانه یکی از اون جاهاییه که حرفهای ضد و نقیض زیادی در موردش شنیده میشه. از یه طرف، کسایی که میرن و از طبیعت بکرش تعریف میکنن، مثل اینکه میگن انگار داری یه تیکه از بهشت رو میبینی. از اون جاهایی که وقتی میرسی، حس میکنی زندگی واقعاً جریان داره. یه جور آرامش عجیب که توی دل این تالاب موج میزنه. اما از طرف دیگه، خب مشکلاتی هم داره که باید حتماً قبل از رفتن بدونی.
- مسیر دسترسی به تالاب، اگه از روستای هشیلان بخوای بری، راه خاکی و پر از سنگهای درشت داره که اگه با ماشین سواری بری، ممکنه واقعاً اذیت بشی. تازه بعد از اینکه به روستا رسیدی، باید حدود ۲۰ دقیقه پیادهروی کنی، از بین مزارع گندم و علفها که اگه هوا گرم باشه، یه کم خستهکننده میشه، به خصوص برای بچهها یا افراد مسن. البته میگن راه دیگهای هم هست برای رسیدن به تالاب، ولی بیشتر کسایی که رفتن همین راه رو تجربه کردن و خیلی راضی نبودن.
- از طرف دیگه، زیرساختها هم خیلی خوب نیست. مثل سرویس بهداشتی که اصلاً وجود نداره، و این یه مشکل بزرگه برای کسایی که میخوان زمان بیشتری اونجا بگذرونن. از نظر فصل مناسب، بهار بهترین زمان برای رفتنه چون هم هوا خوبه و هم از گرمای تابستون خبری نیست. چون اونجا نه درختی هست، نه سایهای که بتونی توی تابستون ازش استفاده کنی.
- اما یه چیز دیگهای که باید حواست باشه، اینه که بعضیا میگن تالاب به خاطر خشکسالی خشکیده و اون جذابیت همیشگیش رو نداره. پس شاید همه این راه و سختیهایی که تحمل میکنی، اونقدر که فکر میکنی ارزش نداشته باشه، مخصوصاً اگه ماشین شاسیبلند یا آفرود نداشته باشی، ممکنه به جلوبندی ماشینت هم آسیب بزنی.
جاهای دیدنی نزدیک به تالاب هشیلان
نام تجربه گردشگری | فاصله از تالاب هشیلان سراب سبزعلی |
---|---|
غار تنگ پیر چوپان | 8.5 KM |
غار زیلو | 16.6 KM |
سراب نیلوفر | 19.7 KM |
گوردخمه روانسر | 24.7 KM |
سراب روانسر | 24.9 KM |
تپه چغاخزان | 25.3 KM |
غار دو اشکفت | 30.4 KM |
مرکز خرید الهیه | 30.8 KM |
طاق بستان | 31.6 KM |
موزه مردم شناسی کرمانشاه | 34 KM |
غار پراو | 37.9 KM |