بویین میاندشت، یکی از جاهای دیدنی اصفهان به حساب میاد که خیلی‌ها هنوز کامل باهاش آشنا نیستن. این شهر از سه محله بوئین، میاندشت و ششجوان تشکیل شده که آب‌ و هوای کوهستانیش باعث میشه تو بهار خنک و تو تابستون معتدل باشه.

بویین با ارتفاع 2430 متری از سطح دریا، دومین منطقه مرتفع کشوره و به خاطر آب‌وهوای خنک و کوهستانیش، به خصوص تو تابستون‌ها یه مقصد جذاب واسه گردشگرها محسوب میشه. این شهر شامل دو شهر و پنج دهستانه و توش ترکیبی از اقوام ترک، لر، فارس، ارمنی و گرجی زندگی می‌کنن. یکی از نکات جالبش اینه که قدمتش به حدود ۴ هزار سال می‌رسه؛ حتی ابزارهایی مثل نیزه و وسایل کشاورزی خیلی قدیمی اینجا پیدا شده که نشون میده مردمش از قدیم اهل کشاورزی بودن و هنوزم همین شغل رایجه.

موضوع توضیحات
موقعیت جغرافیایی بویین میاندشت در 170 کیلومتری مرکز استان اصفهان واقع شده و از شمال به خوانسار، از جنوب به فریدونشهر، از شرق به فریدن و از غرب به لرستان می‌رسد.
ارتفاع این شهر با ارتفاع 2430 متر از سطح دریا، دومین منطقه مرتفع کشور است.
آب‌و‌هوا آب‌وهوای کوهستانی با تابستان‌های معتدل و بهارهای خنک.
ترکیب جمعیتی شامل اقوام ترک، لر، فارس، ارمنی و گرجی.
تاریخ قدمت این شهر به حدود ۴ هزار سال پیش می‌رسد و شغل اصلی مردم آن از ابتدا کشاورزی بوده است.
محله‌ها از سه محله بوئین، میاندشت و ششجوان تشکیل شده است.
ویژگی‌های تاریخی آثار تاریخی از دوران صفویه و قاجاریه شامل حمام‌ها، قلعه‌ها، و مساجد.
جاذبه‌های طبیعی آبشار نوغان، تفرجگاه دره حوض، بیشه‌زار پیلستون، دشت لاله‌های واژگون، سد و سرچشمه‌های افوس و آغچه.
جاذبه‌های تاریخی ۶ حمام قاجاری، ۴ مسجد تاریخی، ۵ خانه سنتی، یک کلیسا، یک قلعه و دو پل قدیمی.
مسیر دسترسی از اصفهان ۲ ساعت و ۱۵ دقیقه، از تهران حدود ۵ ساعت طول می‌کشد.
آثار ملی ثبت شده ۵ اثر از آثار تاریخی این منطقه در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده‌اند.
بهترین زمان سفر بهار برای دیدن گل‌ها و لاله‌های واژگون، تابستان به دلیل هوای خنک کوهستانی، و پاییز برای رنگارنگ شدن طبیعت.
مناطق دیدنی حسینیه بویین، خانه تاریخی رئیسی، قلعه هژبرپور.

مسیر بویین میاندشت

بویین میاندشت کجاست؟

شهر بویین میاندشت که حدود 170 کیلومتری مرکز استان اصفهان قرار گرفته، یکی از اون جاهای خاص و دیدنیه که میشه گفت تلفیقی از تاریخ، طبیعت و فرهنگ مختلفه. از لحاظ جغرافیایی یه موقعیت عالی داره: از شمال به خوانسار، از جنوب به فریدونشهر، از شرق به فریدن و از غرب به استان لرستان و شهر افوس می‌رسه. کل وسعتش حدود 1030 کیلومتر مربعه، ولی با این حال خیلی از جاذبه‌های طبیعی و تاریخی مثل کوه‌ها، رودخانه‌ها و بناهای مربوط به دوره‌های صفویه و قاجار اینجا پیدا میشه.

لوکیشن بویین میاندشت روی نقشه

مسیر اصفهان به بویین میاندشت

واسه رسیدن به بویین میاندشت چندتا مسیر اصلی داریم. اگه از اصفهان می‌خوای بری، فاصله‌اش چیزی حدود ۱۷۸ تا ۱۹۰ کیلومتره و حدود ۲ ساعت و ۱۵ دقیقه تا ۲ ساعت و ۲۰ دقیقه طول می‌کشه. بهترین مسیر از اصفهان به بویین میاندشت اینه که از کمربندی شمالی بری و بعد بزرگراه‌هایی مثل نجف‌آباد به تیران و داران رو دنبال کنی تا برسی به مقصد. البته اگه ماشین شخصی نداری، می‌تونی با اتوبوس‌های مسیر اصفهان به بویین میاندشت هم راحت سفر کنی.

اما اگه از تهران میای، مسیر طولانی‌تره و حدود ۴۰۰ کیلومتر راهه که ۵ تا ۵ ساعت و نیم زمان می‌بره. باید از جاده قم شروع کنی، به اصفهان برسی و بعد از اونجا مسیر گفته شده رو ادامه بدی.

طبیعت بویین میاندشت اصفهان

تاریخچه بویین میاندشت

تاریخچه اینجا برمی‌گرده به حدود 4 هزار سال پیش! بر اساس کشفیات باستان‌شناس‌ها، ابزارهایی مثل نیزه، چاقو، تیغه، و وسایل سنگی کشاورزی تو این منطقه پیدا شده که نشون میده اولین شغل مردم اینجا کشاورزی بوده. حتی هنوزم کشاورزی تو این منطقه پررنگه و مردم بیشتر به کاشت گندم و جو مشغولن.

این شهر یه جورایی دو بخشی بوده: بویین و میاندشت که با هم یکی شدن. اسم “بویین” به معنی یه جای وسیع و بازه و “میاندشت” هم یعنی وسط دشت. گذشته‌ش برمی‌گرده به زمان شاه عباس اول، وقتی که گرجی‌های تبعیدشده از گرجستان رو به اینجا آوردن. جالبه بدونی، محله میاندشت قبلاً به اسم “تورل” شناخته می‌شده که تو زبان گرجی معنی “ماه” میده.

از لحاظ تاریخی، کلی بنای جذاب از دوران صفویه و قاجاریه تو اینجا پیدا میشه، مثل حمام‌های قدیمی و قلعه‌ها که بخشی از اونا تو فهرست آثار ملی هم ثبت شده. تازه شهر زیرزمینی جالبی هم تو این منطقه کشف شده که ارتفاعش از سطح زمین ۱۵ متره و بخشی ازش برای بازدید عموم آماده شده.

جاهای دیدنی بویین میاندشت

اینجا می‌تونید ۶ حمام قدیمی از دوران قاجاریه، ۴ مسجد تاریخی، ۵ خانه سنتی، یه کلیسا، یه قلعه و دو پل قدیمی رو مشاهده کنید. این آثار تاریخی گویای فرهنگ و معماری خاص این منطقه هستن. نکته جالب اینه که از بین این آثار تاریخی، ۵ مورد به ثبت ملی رسیدن.

آبشارهای بویین میاندشت

آبشار نوغان

یکی از جاذبه‌های خاص این منطقه، آبشار نوغانه که از دل رشته‌کوه‌های زاگرس مرکزی سرچشمه می‌گیره. این آبشار در ۱۵ کیلومتری غرب بویین میاندشت قرار داره و اطرافش پر از درخت‌های بلند و سایه‌دار مثل بید و صنوبره. اگه به این منطقه سفر کردید، حتماً دیدن این آبشار رو از دست ندید. طبیعت اطراف آبشار، فضای آرامش‌ بخش و دلچسب داره که می‌تونه خستگی رو از تنتون بیرون کنه.

تفرجگاه دره حوض

اینجا یه رود زیبا از بین طبیعت عبور می‌کنه و اطرافش پر از گیاهان سرسبزه. یه جای عالی برای پیک‌نیک یا یه روز خوب در کنار خانواده و دوستان. تفرجگاه دره حوض که حدود ۲۵ کیلومتر از غرب بویین میاندشت فاصله داره، محیطی داره که هم کوهستان‌های سرسبز داره، هم درختان بلند و خرم، و هم رودخانه‌ای که همیشه پرآب و شفافه.

بیشه‌ زار پیلستون

بیشه‌زار پیلستون هم یکی دیگه از جاذبه‌های طبیعی بویین میاندشته که با درختان خودرو و بوته‌های میوه‌ای که داره، محیطی سرسبز و دل‌انگیز ایجاد کرده. این منطقه امتداد رودخانه‌ای قرار گرفته که از ارتفاعات زاگرس سرچشمه می‌گیره و یکی از بهترین مکان‌ها برای پیاده‌روی و مشاهده حیات‌وحش منطقه ست. جایی که طبیعت وحشی و زیبای بویین میاندشت رو به بهترین شکل می‌شه دید.

حسینیه بویین

این حسینیه که ۲۵۰ سال پیش ساخته شده، یکی از دیدنی‌ترین مکان‌ها توی بویین میاندشته. هر سال در ایام محرم، میزبان زائران و نمازگزاران زیادیه که برای تماشای تعزیه‌های سنتی به اینجا میان. داخل حسینیه، دست‌نوشته‌های قدیمی هم پیدا میشه که تاریخ چند صد ساله رو تو خودش داره​.

دشت لاله های واژگون در بویین میاندشت

دشت لاله‌های واژگون

این مکان، به دلیل زیبایی‌های طبیعی و هوای خنک، یک گزینه عالی برای عکاسی و گشت‌ و گذار در طبیعت به حساب میاد. گردشگرانی که به این منطقه سفر می‌کنن، می‌تونن از این فرصت استفاده کنن و خاطراتی فوق‌العاده از این دشت به یادگار بذارن.

سد و سرچشمه افوس

سرچشمه افوس توی جنوب غربی بویین میاندشت و نزدیک شهر افوس قرار داره. طبیعت اینجا با آب و هوای خنک و چشم‌اندازهای سرسبزش، به‌ویژه در بهار و تابستون، خیلی دل‌انگیزه.

این سرچشمه یه رود بزرگ و سرحال داره که اطرافش پر از درخت و چمنه. گردشگرا می‌تونن کنار این رود تو آلاچیق‌های مسقف بشینن و از امکانات رفاهی مثل پارکینگ و سرویس بهداشتی استفاده کنن. خیلی‌ ها اینجا بساط ناهارشونو پهن می‌کنن و با صدای جریان آب و هوای دلپذیر، یه روز شاد و آروم رو سپری می‌کنن.

سرچشمه افوس با سرمایه‌گذاری‌های شهرداری و میراث فرهنگی منطقه، حسابی مرتب و مناسب گردشگری شده. البته باید بگم اینجا تو فصل‌ های پاییز و زمستون هم زیبایی خاص خودش رو داره؛ پاییز با برگای رنگارنگ و زمستون با برف‌های سفیدش، یه فضای فوق‌العاده می‌سازه. برای رسیدن به اینجا، از بویین میاندشت یا از مسیرهای دیگه مثل جاده نائین به انارک میشه استفاده کرد. توی سفر به این شهر، خرید سوغات نایین رو فراموش نکنید.

سد (سراب) و سرچشمه آغچه

این سد یکی از سرچشمه‌های رودخانه‌های دائمی بویین میاندشته که بعد از طی مسیری طولانی به سد گلپایگان می‌ریزه. علاوه بر این، در اطراف این سد، طبیعتی بکر و کوهستان‌هایی با رگه‌هایی از برف وجود دارن که زیبایی خاص خودشونو دارن. همینطور در منطقه اطراف رودخانه آغچه، پوشش گیاهی و درختان خودرو به وفور پیدا میشه که می‌تونید در این محیط سرسبز و دل‌انگیز استراحت کنید و از هوای پاک لذت ببرید.

قلعه هژبرپور

قلعه هژبرپور

قلعه هژبرپور که توی روستای تخماقلو قرار داره، یکی از جاذبه‌های تاریخی و جذاب شهرستان بویین میاندشته. این قلعه که به دوران صفویه تعلق داره، ساختار مستطیلی و چهارگوشی داره و یه برج دیدبانی خشتی هم از بقایای اون باقی مونده. مهم‌ترین ویژگی این قلعه اینه که در گذشته به عنوان یه پایگاه نظامی استفاده می‌شده و اطرافش برج‌هایی برای دیده‌بانی و تیراندازی بوده. از این قلعه تا امروز فقط قسمت‌هایی از دیوارها و اتاق‌ها مونده که همگی شاهد تاریخ پر فراز و نشیب این منطقه بودن. توی قلعه ۲۰ اتاق به طور کلی ساخته شده که هر کدوم وظیفه خاصی داشتن.

جالب‌ تر اینکه روستای تخماقلو که قلعه هژبرپور در اون قرار داره، قدمت چند هزار ساله داره. این روستا اولا به خاطر درختان سنجدش به “سنجدستان” معروف بود، اما بعد از اینکه قوم آق‌قو‌یونلوها بر اون تسلط پیدا کردن، اسمش به تخماقلو تغییر کرد.

حمام قدیمی بویین میاندشت

این حمام با معماری خاص خودش از قدیم‌الایام مورد استفاده مردم محلی بوده و الآن به عنوان یک مکان تاریخی برای بازدید از بقایای گذشته شناخته می‌شه. توب این حمام می‌تونید حس و حال دوران قدیم رو تجربه کنید و با تاریخ منطقه آشنا بشید.

خانه تاریخی رئیسی

خانه تاریخی رئیسیه که در روستای ماربر قرار داره. این خانه که به «قالا» هم شناخته میشه، یه بنا با معماری خاصه که از آجر نما و کاشی‌کاری‌های زیبای آب رنگ بهره می‌بره. خانه رئیسی زمانی متعلق به یکی از خان‌های معروف منطقه بوده و بعد به فردی به نام رئیسی رسیده. این خونه با مساحت ۸۰۰ مترمربع، یه باغ هم داره که درخت‌های میوه‌ای توش رشد می‌کنن و فصل بهار، منظره فوق‌العاده‌ای داره.

بویین میاندشت در زمستان

بهترین زمان سفر به بویین میاندشت

اینجا با اقلیم کوهستانیش شناخته میشه و زمستون‌های سرد و تابستون‌های خنک داره. میانگین بارش سالانه حدود ۴۰۰ میلیمتره که بیشترش به شکل برف و بارون می‌باره. زمستون‌هاش گاهی تا منفی ۳۴ درجه سرد میشه، ولی تابستون هم دمای ۳۴+ رو تجربه کرده.

این شهر با آب‌وهوای چهار فصل خودش حسابی دل همه رو می‌بره. تو بهار، دشت‌های پر از گل‌های رنگارنگ و به خصوص لاله‌های واژگون تو منطقه‌هایی مثل ماهورستان دیدنیه. این فصل حال و هوای خاصی داره که انگار طبیعت دست‌به‌کار شده تا یه تابلو نقاشی جذاب بسازه. تابستون‌ها هم خنکای کوهستانیش یه فرار جانانه از گرمای طاقت‌فرسای شهرهای بزرگه.

اما پاییز؟ اون یه داستان جداست! رقص برگ‌های زرد و نارنجی با بارون‌های پاییزی اینجا رو به یه بهشت عاشقانه تبدیل می‌کنه. حتی زمستون هم زیبایی خودش رو داره؛ همه‌جا سفیدپوش میشه و تصویر کوه‌ها با برف حسابی دل‌انگیزه. البته اگه تو زمستون قصد سفر داری، حتما وضعیت جاده‌ها رو چک کن چون برف و یخبندان ممکنه رفت‌وآمد رو سخت کنه.

سوغات بویین میاندشت

از گلیم و جاجیم‌های خوش‌رنگ و نقاشی‌های دست‌باف گرفته تا تابلوفرش‌های نفیس و جعبه‌های چوبی که همه این‌ها می‌تونن یادگاری‌های عالی از سفر شما باشن. جالب اینجاست که تابلوهای معرق‌ کاری هم جزو صنایع دستی‌ اینجا حساب می‌شن و می‌تونید یه اثر هنری واقعا خاص بخرید.

بویین میاندشت برای شکموها هم حرف زیادی داره! لبنیات محلی اینجا مثل ماست، کشک، و دوغ اصیل می‌تونن یه تجربه جدید از طعم واقعی لبنیات رو به شما بدن. برای علاقه‌مندان به گیاهان دارویی هم که اینجا پر از گیاهان دارویی مثل بابا آدم، گل گاو زبان و کنگر هست که می‌تونید با خودتون ببرید و از خواص فوق‌ العاده‌شون بهره‌مند بشید. علاوه بر این‌ها، عسل و روغن حیوانی هم جزو سوغاتی‌های باکیفیت این منطقه هستن که می‌تونید به عنوان هدیه یا برای خودتون تهیه کنید.

جاهای دیدنی اطراف بویین میاندشت اصفهان

جاذبه گردشگری فاصله حدودی از بویین (کیلومتر)
آبشار پونه زار 25.3
کوچه باغ های خوانسار 26.8
غار هیکل 26.8
امامزاده سید محمود 26.8
امامزاده سید صالح 26.8
تجربه های گردشگری دارکوب 26.8
مسجد آقا اسدالله 26.8
بازار دوراه خوانسار 26.8
بقعه دختران بکر 27.7
چشمه لنگان 27.8
پل ساسان 29.4
غار دامنه خوانسار 31.1
غار قلعه جمال 36.4
چشمه دیمه 68.8
دریاچه گهر 85.3
به این مطلب رای دهید
Shares:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *