باغ فتح آباد کرمان که به عمارت بیگلربیگی هم معروفه، از دوره قاجاره و تو 25 کیلومتری کرمان، یه جایی تو روستای اختیارآباد جا خوش کرده. این باغ یه زمانی حسابی رونق داشته و اصلا یه جوری بوده که ازش برای ساخت باغ شاهزاده ماهان که الان تو دنیا معروفه هم ایده گرفتن. حالا یه چند سالی میشه که فتح آباد که یکی از باغ های تاریخی ایران هستش رو حسابی مرمت کردن و شده یه تیکه از بهشت تو دل کویر. درختای بلند و قشنگ، یه حوض بزرگ و باحال، نورپردازی های شب که آدم رو محو خودش میکنه، یه رستوران و یه چایخونه باصفاء، همه و همه باعث شدن که باغ تاریخی فتح آباد یه جای عالی برای گردش و تفریح باشه.
باغ فتح آباد کرمان کجاست؟
باغ فتحآباد یه جای باحال تو منطقه اختیارآباد کرمانه که حدود 25 کیلومتری مرکز شهره. اگه میخوای بری اونجا باید بری بلوار جمهوری، بعد از اونجا هم باید بری بلوار هوانیروز. از دور که برسی عمارت باابهت فتحآباد رو میبینی. یه مسیر دیگه هم هست که از کیلومتر 8 جاده زنگی آباد میتونی به این مکان برسی. با توجه به اینکه کجای کرمان هستی میتونی یکی از این مسیرهارو انتخاب کنی. خیلی راحت میتونی با ماشین خودت به باغ بری. فقط یادت باشه که آدرس دقیق رو بلد باشی، چون اتوبوس یا تاکسی مستقیم به اونجا نمیره.
لوکیشن باغ فتح آباد کرمان روی نقشه
تاریخچه باغ فتح آباد کرمان
فتح آباد یه باغ قشنگه که تو دوران محمد شاه قاجار ساخته شده. فضل علی خان بیگلربیگی که حاکم کرمان بوده دستور ساخت این باغ رو تو روستای اختیارآباد داده و ساختنش 5 سال طول کشیده. بعد از محمد شاه، حاکمهای دیگه کرمان هم برای اینکه حال و هوایی عوض کنن و یه تفریحی داشته باشن می اومدن تو این باغ. تو سالهای اخیر این باغ رو حسابی مرمت کردن و الان به یکی از قشنگ ترین جاذبههای گردشگری کرمان تبدیل شده. فرقی نمیکنه که روز بری باغ فتح آباد یا شب، یه عالمه چیز قشنگ میبینی. شبها نورپردازیهای خیلی زیبایی تو باغ انجام میشه که آدم محو تماشا میشه. این باغ تاریخی سال 1381 تو فهرست آثار ملی ایران ثبت شده. جالبه که بدونید با اینکه باغ فتح آباد کرمان جزو املاک وقفیه استان کرمان هست، ولی کارهای مرمتش رو سازمان میراث فرهنگی انجام داده.
بخش های مختلف باغ تاریخی فتح آباد کرمان
این باغ یه جورایی ترکیبی از معماری اروپایی و ایرانیه. همین که وارد باغ میشی یه حوض بزرگ میبینی که انعکاس عمارت اصلی تو آبش یه منظرهی فوقالعاده درست کرده. ساختمان اصلی دو طبقهی ته باغ، سمت شماله. یه عالمه طاقنما دور تا دورش داره و اتاقاش هم سه دری و پنج دری ان. با خشت خام و گل درستش کردن و روش هم یه لایه گچ کشیدن. داخل ساختمـونم پر از گچبریهای قشنگه که کار دست هنرمندای ماهره. بالای سر در ورودی عمارت هم چند تا روزنه هست که قدیما توش ذرهبین میذاشتن تا نور چراغها رو منعکس کنه و داخل اتاق روشن باشه.
یه موزه هم هست که توش زندگینامه و عکسهای حاکمهای قبلی کرمان رو میتونی ببینی. عمارت اصلی یه اتاق نقاشی هم داره که قدیما محل زندگی حاکم کرمان بوده. دور تا دور این اتاق پر از نقاشیهای نفیس با آب طلاست. سی متر بعد از عمارت اصلی، سمت شرق، یه عمارت تکطبقهی دیگه میبینی به اسم عمارت چهارفصل. این عمارت یه گنبد وسطش داره و ایوانهای ستوندارش پر از آجرکاری و گچبریهای قشنگه. حتماً میدونی که استان کرمان به خاطر گیاهان داروییش معروفه و سوغاتی اصلی این استان هم همین گیاهانَن. یه بخش از باغ فتح آباد هم بعد از مرمت به کشت این گیاهان اختصاص داده شده و جوری شده که بزرگترین مجموعه کشت گیاهان دارویی تو کل کشوره.
داخل باغ فتح آباد کرمان
امکانات باغ فتح آباد کرمان
یه عالمه امکانات باحال داره که حال و هواتو حسابی عوض میکنه:
- شربتخانه و چایخانه: یه عالمه عرقیات، گیاهان دارویی و معطر، فالوده کرمانی و بستنی سنتی دارن که میتونی ازشون لذت ببری. یه عالمه صندلی هم تو حیاط باغ هست که میتونی بشینی و از فضای قشنگش کیف کنی. این چایخانه از 5 عصر تا 8 شب بازه.
- آلاچیقهای چوبی: تو محوطه باغ یه عالمه آلاچیق چوبی هست که بهشون تو کرمان “کپر” میگن. میتونی بری تو یکی از این کپرها بشینی و حسابی استراحت کنی و خستگی در کنی.
- غرفههای صنایع دستی و گیاهان دارویی: میتونی از این غرفهها صنایع دستی خوشگل کرمانی و انواع محصولات گیاهی رو به عنوان سوغاتی ببری برای شهر خودت.
- اقامت: اگه دوست داری میتونی یه شب هم تو باغ فتح آباد کرمان بمونی. میتونی یکی از اتاقهای شاهنشین یا عمارت چهار فصل رو اجاره کنی. یا اینکه اجاره یه اتاق معمولی رو انتخاب کنی.
- میتونی تو عمارت چهار فصل هر جور مراسمی که دلت میخواد برگزار کنی، از سمینار و جلسات کاری گرفته تا مهمونیهای خانوادگی و دانشجویی و جشن تولد. عمارت پارکینگ اختصاصی هم داره و خیالت راحته که مهمونهات راحت میتونن ماشینهاشون رو پارک کنن.
بیشتر بخوانید: جاهای دیدنی لاله زار کرمان
ساعت کار باغ فتح آباد کرمان
ساعت بازدید این عمارت همه روزه از 8 صبح تا 10 شب هستش. این باغ یه تابلوی نقاشی تموم عیاره، انقدر قشنگه که آدم کیف میکنه فقط بشینه و نگاش کنه. اگه نقاش یا نویسندهاید، حتماً یه سر به این باغ بزنید، شک نکنید که کلی ایدههای ناب برای خلق آثار بینظیر بهتون میده. یه پیشنهاد دیگه هم دارم، سعی کنید حوالی غروب آفتاب به باغ برید. تو این تایم هم میتونید از زیباییهای روز لذت ببرید، هم میتونید غروب خورشید رو تماشا کنید و عکسهای فوقالعادهای بگیرید. البته نورپردازی های قشنگ تو شب هم نمیشه نادیده گرفت.
قیمت ورودی باغ فتح آباد کرمان
بلیط باغ فتح آباد کرمان در سال 1403 نفری 20 هزار تومان هستش. برای همه ردههای سنی و توی همه ساعت ها در روز این همین مبلغ گرفته میشه. باغ فتح آباد کرمان که یه زمانی حسابی خراب شده بود، توی این چند سال اخیر با 9 میلیارد تومن پول حسابی نو نوار شده. فقط یادتون باشه که موقع بازدید از باغ حواستون باشه که به گل و گیاه ها و بقیه چیزاش آسیب نزنید. این باغ یه یادگار ارزشمند از گذشتگامونه و باید برای نسل های آینده هم حفظش کنیم.
دیدنی های اطراف باغ فتح آباد کرمان
جاذبه های گردشگری نزدیک این باغ، موارد زیر هستن:
کاروانسرای گنجعلی خان
تو میدون گنجعلی خان یه مدرسهی خیلی قدیمی هست که اسمش کاروانسرای گنجعلی خانه. میگن که این مدرسه زمانی پر از طلبه و دانشجو بوده و حسابی رونق داشته. بعد از یه مدت، مدرسه رو تبدیل کردن به کاروانسرا و دیگه ازش درس و مشق خبری نشده. روی سردر این کاروانسرا یه کاشی کاری خیلی قشنگ هست که روش نوشته شده سال 1007 هجری قمری. معمارش هم یه یزدی بوده به اسم محمد سلطانی. الان دیگه از اون کاروانسرا هم خبری نیست و شده دانشکدهی هنر دانشگاه باهنر کرمان. جالبه که بدونین این کاروانسرا توی فهرست آثار ملی ایران هم ثبت شده. برای اطلاعات بیشتر پیشنهاد میکنیم مقاله مجموعه گنجعلی خان رو مطالعه کنید. عمارت فتح آباد تا این مجموعه 21 کیلومتر فاصله داره.
بازار وکیل
این بازار ته بازار اختیاری و تو مجموعه وکیل قرار گرفته. یه زمانی، سال 1282 هجری قمری (1856 میلادی)، محمد اسماعیل خان وکیلالملک، حاکم کرمان، دست به کار شد و یه مجموعه حسابی باحال ساخت که شامل کاروانسرا، بازار، حمام و مسجد میشد. اسم این مجموعه رو هم گذاشتن وکیل که تا به امروز هم به همین اسم شناخته میشه. بازار وکیل مثل بقیه بازارهای ایران، یه راسته دراز و کشیده داره و هر قسمتش به یه صنف خاص تعلق داره. مثلا یه جا میتونی بری سراغ قالیچه و فرش، یه جا هم پر از ادویه و زعفرونه. خلاصه که هر چی بخوای تو این بازار پیدا میشه. فاصله این مکان تا باغ فتح آباد کرمان 22 کیلومتره.
بقیه جاهای دیدنی هم میتونید توی جدول زیر ببینید.
نام مکان | فاصله از مرکز کرمان (کیلومتر) |
---|---|
مجتمع تجاری شفا کرمان | 12.2 KM |
مرکز خرید فایتون کرمان | 13.5 KM |
خانه هرندی (باغ موزه هرندی) | 15 KM |
مجتمع تجاری صالح المهدی کرمان | 15.2 KM |
یخدان مویدی کرمان | 15.2 KM |
کتابخانه ملی کرمان | 15.3 KM |
موزه هنرهای معاصر صنعتی کرمان | 15.5 KM |
قبه سبز (گنبد سبز) | 16 KM |
بازار ارگ کرمان | 16.4 KM |
بازار نقارخانه کرمان | 16.4 KM |
بازار میدان قلعه | 16.5 KM |
آتشکده زرتشتیان کرمان | 17.2 KM |
فضای باغ واقعاً دیدنیه؛ یه فضای سبز فوقالعاده قشنگ با یه عمارت شیک که تو انتهای باغ قرار گرفته. اگه شب برید، نورپردازیهای خاصش جلوه باغ رو چند برابر قشنگتر میکنه. از امکانات خوبی هم که اونجا هست، میشه به پارکینگ رایگان و یه رستوران اشاره کرد . از مرکز شهر کرمان هم تا باغ فقط ۲۰ دقیقه فاصله دارین.