تو همین نزدیکی‌های کرمان، یه شهر هست که ماهان صداش می‌کنن.  معروف‌ ترین جاذبه این شهر، باغ شاهزاده ماهان کرمان هستش که اسمش توی یونسکو هم ثبت شده. یه باغ قشنگ و سرسبز که انگار یه نگین سبز توی دل کویر می‌درخشه. این باغ رو زمان قاجار، یه آقایی به اسم محمد حسن خان ساخته. اون موقع‌ها جاده‌ای که از بم به کرمان می‌رفت، از وسط ماهان رد می‌شده. این جاده همون جاده ابریشم معروف بوده که خیلی‌ها ازش عبور می‌کردن. به خاطر همین، ماهان توی اون زمان خیلی رونق داشته. وقتی وارد باغ می‌شی، انگار که از دنیای واقعی می‌ری یه دنیای دیگه. یه دنیای پر از درختای بلند و قشنگ، حوض‌های پرآب با فواره‌های قشنگ، و جوی‌های آبی که توی تمام باغ جاری هستن.

عنوان جزئیات
مکان 35 کیلومتری جاده کرمان به بم، 6 کیلومتر مانده به ماهان
تاریخچه ساخت در زمان قاجار توسط محمد حسن خان سردار ایروانی و تکمیل توسط پسرش شاهزاده عبد الحمید میرزا ناصرالدوله
ویژگی‌ها ثبت در فهرست آثار ملی ایران (1353) و میراث جهانی یونسکو (1390)
معماری استفاده از آجر و کاهگل، 12 سطح پلکانی، درختان بلند، حوض‌ها و فواره‌های زیبا
ساعت کاری 9 صبح تا 7 شب (تعطیل در ایام سوگواری رسمی)
قیمت بلیط 20 هزار تومان ورودی + 15 هزار تومان پارکینگ
جاهای دیدنی نزدیک مقبره شاه نعمت‌الله ولی، موزه زرتشتیان کرمان، باغ موزه هرندی، بازار تاریخی کرمان و گنبد جبلیه

سفر به باغ شاهزاده ماهان کرمان

باغ شاهزاده ماهان کرمان کجاست؟

کافیه از جاده کرمان به بم راه بیفتی، بعد از 35 کیلومتر و 6 کیلومتر مونده به شهر ماهان، این باغ تاریخی و قشنگ رو میتونی پیدا کنی. نیم ساعتی که به سمت ماهان رانندگی کنی، یهو تو دل کویر، توی دامنه کوه‌های تیگران، یه عالمه درخت سرسبز میبینی که مثل سراب از دور خودشون رو نشون میدن.

لوکیشن باغ شاهزاده ماهان روی نقشه

تصاویر باغ شاهزاده ماهان

تاریخچه باغ شاهزاده ماهان کرمان

این باغ که یکی از قشنگ ترین جاذبه های گردشگری کرمان هستش، یه زمانی محمد حسن خان سردار ایروانی، حاکم کرمان، شروع کرد به ساختنش. بعد از مرگش، پسرش، شاهزاده عبد الحمید میزرا ناصرالدوله، کار رو دنبال کرد و توی 11 سال حکومتش باغ رو تموم کرد. یعنی از سال 1276 که شروع کردن به ساختنش تا سال 1287 که تموم شد، 11 سال طول کشید. حالا یه ذره فکر کنید که توی اون گرمای کرمان، ساختن یه باغ به این قشنگی چقدر کار سختی بوده! به خاطر اینکه این باغ برای کرمان و کل ایران خیلی مهمه، توی سال 1353 توی فهرست آثار ملی ایران ثبت شد.

شازده ماهان فقط یه باغ معمولی نیست. این باغ انقدر قشنگه که توی سال 1390 توی فهرست میراث جهانی یونسکو هم ثبت شد. یونسکو یه سازمانی هست که مسئول حفظ آثار تاریخی دنیا هست. اون‌ها انقدر از باغ شازده ماهان خوششون اومده بود که اطلاعاتش رو به 35 زبان ترجمه کردن و توی نقشه توریستی خودشون هم گذاشتن.

عکس باغ شاهزاده ماهان کرمان

معماری بخش های مختلف باغ شاهزاده ماهان

توی ساخت بنای باغ از آجر و کاهگل استفاده شده. دیوار باغ هم با گل پوشیده شده و بعضی جاها هم با گچ تزئین شده. کف باغ رو با قلوه سنگ و ملات درست کردن و دور و بر عمارت و سردر هم یه طرح های هندسی قشنگ روش کار کردن. باغ شاهزاده ماهان کرمان 12 تا سطح پلکانی داره. توی این سطوح یه عالمه آبشار و فواره و حوض هستش که خیلی قشنگن. درختای بلند قامت باغ یه حس قشنگ توی آدم ایجاد میکنن

باغ شازده ماهان حدود 5.5 هکتار وسعت داره و از دو بخش شرقی و غربی تشکیل شده. یه عمارت دو طبقه داره که بهش میگن کوشک. سر در این عمارت خیلی قشنگه و یه معماری منحصر به فرد داره که باعث شده از بقیه باغ های ایرانی متمایز بشه. توی طراحی این عمارت  چیزای مختلفی مثل آب و هوا، فضای سبز، سایه و هندسه موثر بوده.  یه راه صاف و مستقیم یا یه راه پیچ در پیچ و مورب میتونه آدم رو به این عمارت برسونه. توی این عمارت یه عالمه فضای باز و نیمه باز و بسته وجود داره که خیلی قشنگه. یه تضاد قشنگ بین فضای بسته عمارت و فضای باز باغ و درختای دور و برش هستش. یه عالمه در و پنجره چوبی خوشگل هستش که نور رو به داخل هدایت میکنن.

یه عمارت دیگه هم توی باغ هست که بهش میگن بالاخانه. این مکان رو بالاترین نقطه باغ ساختن. یه حوض قشنگ هم جلوی این عمارت هست که 5 تا فواره داره. باغ شازده ماهان یه حوض مستطیلی هم داره که پر از آبه. درست پایین ترین نقطه باغ یه سردر قشنگ هست که با کاشی های آبی و زرد و سفید و سیاه تزئین شده. توی باغ پر از درختای مختلفه مثل چنار، سرو، درخت میوه، سپیدار و تبریزی. یه نهر آب هم عبور میکنه که از بالای باغ شروع میشه و تا پایین باغ میره. این آب از قنات تیگران میاد و بعد از آبیاری باغ، به سمت ماهان میره.

آدرس باغ شاهزاده ماهان کرمان

سرچشمه آب باغ شاهزاده ماهان

سرچشمه آب باغ شاهزاده ماهان از اون برف‌های سفید و سنگین کوه‌های جوپار میاد. این کوه‌ها که همیشه یه لایه برف روشونه، آب مورد نیاز باغ رو تأمین می‌کنن. وقتی برف‌ها آب می‌شن، این آب‌ها از راه قنات تیگران حرکتشون رو شروع می‌کنن. حالا این قنات خودش یه مهندسی بی‌نظیر سنتیه که از قدیم الایام تو کرمان استفاده می‌شده تا آب رو از دل کوه بیارن و تو مناطق خشک‌تر پخش کنن.

قنات تیگران از بالای باغ وارد می‌شه و خیلی خوشگل از وسط باغ رد می‌شه. این آب وقتی تو باغه، باعث می‌شه درخت‌ها و گل‌ها همیشه سبز و تازه باشن. تو تابستونای داغ کرمان، همین آب بهشت کوچیک شاهزاده رو زنده نگه می‌داره. بعد از اینکه آب حسابی تو باغ یه دوری زد و هر جا که باید آبیاری شد، جلوی در باغ، انگار با باغ خداحافظی می‌کنه و به راهش ادامه می‌ده.

حالا اینجا داستان تموم نمی‌شه! رود تیگران می‌ره به سمت روستای مقسم تیگران. اونجا هم کلی زندگی به وجود میاره و حتی از کوه رد می‌شه و می‌رسه به مناطق کویری. یعنی برکت کوه‌های بلند و پربرف جوپار فقط به باغ شاهزاده و روستا محدود نمی‌شه، بلکه حتی به کویر هم سهمی از آب می‌ده و خاکای خشک کویر رو هم یه کم جون می‌ده.

عکس عمارت باغ شازده ماهان

ساعت کاری باغ شاهزاده ماهان کرمان

باغ شازده ماهان از صبح زود تا غروب آفتاب منتظر دیدنتونه. دروازه‌های باغ از ساعت 9 صبح تا 7 شب به روی بازدیدکنندگان بازه. اگه می‌خواید یه شب توی باغ بمونید و حس و حال قاجاریه رو تجربه کنید، می‌تونید با شماره 034-33772103 تماس بگیرید و از جزئیات اقامت و پذیرایی توی باغ با خبر بشید. یادتون باشه که این جاذبه دیدنی توی ایام سوگواری رسمی تعطیله.

هزینه ورودی باغ شاهزاده ماهان

قیمت بلیط ورودی باغ شازده ماهان کرمان توی سال 1403، 20 هزار تومن هستش. اگه بخوای از پارکینگم استفاده کنی، باید 15 هزار تومن هم ورودی جداگانه بدی. فقط یادت باشه که امکاناتی مثل رستوران و مهمانسرای، استفاده از کالسکه و اسب سواری توی محوطه باغ، هزینه جداگانه داره.

عکس هوایی باغ شاهزاده ماهان

مرورهای باغ شاهزاده ماهان

زیبایی باغ: خیلی از نظرات بر اینه که باغ شازده یه نمونه‌ی اصیل از باغ‌های ایرانیه، با آب‌نماهای پله‌ای که از بالا تا پایین باغ می‌ریزه و یه حس خنک و دلنشین می‌ده. درختای بلند دو طرف مسیر و معماری سردر و عمارت هم از نکات خیلی جذابشه. این شیشه‌های رنگی و معرق‌های چوبی اتاق‌های ۵دری و ۳دری، انگار تو یه قصه‌ی رویایی قدم می‌زنی.

بهترین زمان برای بازدید: چند نفر پیشنهاد کردن که شب بری. نورپردازی باغ تو شب خیلی حال و هواش رو خاص می‌کنه. می‌تونی با حوصله تو باغ قدم بزنی و کنار آب‌نماها یا زیر درختا بشینی. ولی اگه دنبال یه پیک‌نیک روی چمنا هستی، شاید اینجا خیلی جایی برای نشستن و پهن کردن سفره نباشه.

مشکلات: خب، یکی دو نفر از نظافت اطراف و کمبود خدمات رستورانی گله کردن. مسیر پیاده‌روی یه کم سربالایی داره و ممکنه برای بعضیا سخت باشه. همچنین، بعضی قسمت‌های باغ هنوز در حال بازسازیه و شاید نتونی وارد همه جا بشی.

شباهت‌ها و تفاوت‌ها: بعضی گفتن که شبیه باغ ارم شیراز یا باغ‌های دیگه ست، ولی معماری ورودی و سردرش خاص و متفاوتش کرده. از طرفی، این که بدونی یه باغ به این سرسبزی وسط کویر خشکی ساخته شده، خودش حس عجیبی می‌ده و تجربه‌ش رو خاص‌تر می‌کنه.

جاهای دیدنی نزدیک به باغ شاهزاده ماهان

جاذبه‌ها فاصله از مرکز (کیلومتر)
آرامگاه شاه نعمت الله ولی ماهان 4.0
عمارت شتر گلو ماهان 4.2
آبشار سکنج 13.7
قنات گوهرریز جوپار 16.2
پیست اسکی سیرچ 21.1
روستای سیرچ 31.8
تخت درگاه قلی بیگ 32.1
درخت پاچنار روستای گینکان 32.4
جنگل پردیسان قائم 32.9
گنبد جبلیه 33.8
قلعه اردشیر 34.2
آتشکده آناهیتا (قلعه دختر) 34.7
موزه ساعت 35.0
مسجد ملک 35.1
آرامگاه مشتاقیه 35.2
بازار وکیل 35.4
آتشکده زرتشتیان کرمان 35.5
مجموعه گنجعلی خان 35.5

 

باغ شاهزاده ماهان کرمان ، یه مقصد گردشگری بی‌ نظیر برای تمام سلیقه‌ هاست. اگر به دنبال یه سفر به یه مکان تاریخی و سرسبز هستید، حتماً از این باغ دیدن کنید. برای خوندن مطالب بیشتر حتما یه سری به سایت مجله گردشگری بزنید .

1/5 - (1 امتیاز)
Shares:

2 کامنت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *