بانک مرکزی یه مصوبه جدید صادر کرده که به مسافرای سفرهای خارجی یه کمک هزینه سفر میده که بهش میگن ارز مسافرتی. این ارز به صورت اسکناس دلار به مسافران داده میشه. برای دریافتش، مسافر باید بره تو سامانه آنلاین ارز مسافرتی، ثبتنام کنه و ارزشو بگیره. اما خب، خیلیها فکر میکنن که این کار خیلی راحت و بیدردسره، اما واقعیت اینه که گرفتن ارز مسافرتی ۱۴۰۳ یه سری مراحل و مدارک لازم داره که باید رعایت بشه. اگه این سوال که ارز مسافرتی چیست و شرایط دریافتش توی سال 1403 چجوریه ذهنتو مشغول کرده، این مقاله رو از دست نده.
ارز مسافرتی چیست؟
ارز مسافرتی یعنی اینکه اگه قصد سفر به خارج از کشور رو داری، میتونی از بانک مرکزی ارز با قیمت خیلی پایینتر از بازار آزاد بگیری. این ارز فقط یه بار در سال به هر فرد داده میشه و هدفش اینه که کمک کنه هزینههای سفر خارجی کمتر بشه. البته باید بلیط هواپیمای خودت رو خریداری کنی و بعد از طریق سامانههای مختلف مثل اپلیکیشن بله اقدام کنی.
قبلاً این ارز برای هر نفر 1000 دلار بود، ولی از وقتی قیمت ارز خیلی بالا رفت، به 300 دلار برای هر نفر کاهش پیدا کرد. خوشبختانه الان این رقم برای سال 1403 برای یه خانواده 4 نفره حدود 2000 تا 2200 دلار شده.
مهمترین نکته اینه که فقط یه بار در سال میتونی این ارز رو بگیری و برای کشورهای خاص مثل کشورهای زیارتی باید شرایط متفاوتی داشته باشی. همچنین برای دریافت این ارز، باید مدارک مختلفی مثل بلیط هواپیما، گذرنامه و ویزای مقصد رو آماده کنی.
نرخ ارز مسافرتی در سال 1403 چقدر است؟
سال ۱۴۰۳، شرایط ارز مسافرتی تغییرات زیادی داشته که ممکنه برای مسافرا گیجکننده باشه. قبلاً سهمیهای که به مسافرا تعلق میگرفت، به ۲۲۰۰ یورو میرسید و خیلی ساده بود که شما برای هر مقصدی به این مبلغ دسترسی داشتید. ولی از دی ماه ۱۴۰۰ بانک مرکزی تصمیم گرفت این ارز رو تنظیم کنه و سقف اون رو کاهش داد. این روند حتی تیرماه ۱۴۰۱ دوباره کاهش پیدا کرد.
الان وضعیت به این صورت شده که اگر بخواید سفر هوایی به کشوری با ویزا داشته باشید، سهمیه ارز مسافرتی شما ۵۰۰ دلاره، و اگر مقصد شما کشوری باشه که نیازی به ویزا نداشته باشه، مبلغ ارز شما ۳۰۰ دلاره. البته این تصمیم ها از سال گذشته به طور موقتی توی ایام عید تغییر کرد و به ۱۰۰۰ دلار افزایش پیدا کرد، اما بعد از اون دوباره به همون ۵۰۰ دلار کاهش پیدا کرد.
ارز مسافرتی ترکیه چند دلار است؟
اگه قصد داری بری ترکیه و مثلا جاهای دیدنی استانبول رو ببینی و میخوای ارز مسافرتی بگیری، باید بدونی که شرایط و مبلغش بستگی به نوع سفرت داره. اگه هوایی میری، میتونی 500 دلار یا 500 یورو ارز مسافرتی دریافت کنی، اما اگه زمینی یا با قطار میری، این مبلغ به 300 دلار یا 300 یورو کاهش پیدا میکنه.
مدارک لازم برای گرفتن ارز مسافرتی
اول از همه اصل و کپی گذرنامه رو باید داشته باشی که حداقل ۶ ماه اعتبار داشته باشه. بلیط هواپیما هم لازم داری که یا مهر آژانس روش باشه یا اگه اینترنتی خریدی، کد رهگیری و اطلاعات کاملش مشخص باشه. اگه برای یه کشور ویزا لازمه، باید ویزای مقصد رو هم حتما ارائه بدی.
از طرفی کارت ملی و رسید پرداخت عوارض خروج از کشور هم جزو مدارک مهمه. یه نکته دیگه اینکه شماره موبایل و حساب بانکی که معرفی میکنی، باید حتما به اسم خودت باشه.
برای ثبت درخواست هم دو تا راه داری: یا میری به شعبه های بانک ملی، ملت یا سامان، یا از طریق اپلیکیشنهایی مثل “بله” این کار رو انجام میدی.
شرایط دریافت ارز مسافرتی
این ارز فقط به افرادی که قصد سفر خارجی دارن تعلق میگیره و نیازه مدارکی مثل بلیط سفر، گذرنامه با حداقل ۶ ماه اعتبار، کارت ملی، و رسید واریز عوارض خروج از کشور رو ارائه بدید. نکته دیگه اینه که ارز مسافرتی فقط یک بار در سال به هر فرد داده میشه و فقط افراد بالای ۱۸ سال مجاز به دریافتش هستن.
برای دریافت ارز زیارتی، نام متقاضی باید حتماً در پرتال سازمان حج و زیارت ثبت شده باشه. این موضوع از الزاماته و اگر ثبتنام نکرده باشی، امکان دریافت این ارز رو نداری.
این نکته درسته که هر فرد برای دریافت ارز مسافرتی باید خودش حضور داشته باشه. اگر خانواده چهار نفرهای باشید، باید مدارک همه افراد به صورت جداگانه بررسی بشه و ارز تحویل هر کدوم از اعضای خانواده به صورت شخصی در فرودگاه انجام میشه.
اگه گذرنامهات رو عوض کردی یا المثنی گرفتی، ارائه گذرنامه قبلی برای شفافسازی سوابق سفر الزامیه. این موضوع کمک میکنه از هرگونه سوءاستفاده احتمالی جلوگیری بشه.
طبق قوانین جدید، بانکهای عامل حواله ارزی رو توی فرودگاه و در مرحله خروج از کشور تحویل میدن. پس باید حتماً حواله و مدارکت رو همراه داشته باشی.
اگه سفر کنسل بشه، نهایتاً تا ۱۰ روز فرصت داری به بانک مراجعه کنی و درخواست ابطال حواله ارزت رو ثبت کنی. بعد از این زمان، ممکنه مشکلاتی توی بازگشت وجه پیش بیاد.
به افرادی که دو تابعیتی هستن یا کسایی که گذرنامه خدماتی یا سیاسی دارن، این نوع ارز تعلق نمیگیره. دلیلش اینه که بانک مرکزی برای مدیریت بهتر منابع ارزی، این محدودیتها رو اعمال کرده تا فقط مسافرای معمولی بتونن از این ارز استفاده کنن.
از کجا ارز مسافرتی بگیریم؟
بانک مرکزی گفته اگه دنبال ارز مسافرتی هستین، اول باید برین توی «سامانه برخط مرکز مبادلات ارز و طلای ایران» ثبتنام کنین. اما یه روش دیگه هم هست که راحتتر و سریعتره: استفاده از اپلیکیشن «بله»!
توی این اپلیکیشن، اول باید اطلاعات سفرتون مثل بلیط و تاریخ رو ثبت کنین. بعد مبلغ ریالی رو پرداخت میکنین و یه کد مخصوص بهتون میده که همون تو فرودگاه، پشت گیت خروجی، میتونین با نشون دادن پاسپورت، دلار مسافرتیتون رو بگیرین. اینجوری نه نیاز به رفتن حضوری به شعبه دارید، نه وقتتون تلف میشه.
ثبت نام ارز مسافرتی در بله
برای خرید ارز مسافرتی از سامانه «بله»، باید یه سری نکات رو در نظر داشته باشی. اولین چیزی که باید بدونی اینه که فروش ارز فقط از شنبه تا پنجشنبه و از ساعت ۷ صبح تا ۴ بعدازظهر انجام میشه. اگر برنامه سفر داری، میتونی حداکثر سه روز قبل از پروازت ارز رو از این سامانه بگیری. البته حواست باشه که بعد از خرید ارز، باید توی ۴ روز بعد از خرید، برای دریافتش از دستگاههای خودپرداز فرودگاه اقدام کنی.
مراحل درخواست ارز مسافرتی از «بله» هم خیلی ساده است: اول باید مشخصات خودت رو وارد کنی، بعد اطلاعات پروازتو وارد میکنی و ارز مورد نظر رو انتخاب میکنی. بعد از پرداخت مبلغ ارز، رسید پرداخت رو دریافت میکنی و نهایتاً میری فرودگاه، به باجه یا دستگاه خودپرداز مربوطه میری و ارز رو دریافت میکنی.
سوالات متداول
آیا ارز مسافرتی به مسافران زمینی تعلق میگیرد؟
بله. همه کسایی که میخوان به صورت زمینی، ریلی و دریایی برن، میتونن این ارزو بگیرن.
چند روز قبل از سفر ارز مسافرتی بگیریم؟
باید حداکثر سه روز قبل از پرواز این کار رو انجام بدید. یعنی از روزهای قبل پرواز، فرصت دارید برای ثبتنام و ارائه مدارک برای دریافت ارز.
ارز مسافرتی چند بار در سال است؟
هر کسی یک بار در سال میتونه این ارز مسافرتی رو بگیره.