روستای شواز یزد

روستای شواز یزد | معرفی کامل + جاهای دیدنی آن

شواز یه روستای خوشگله که تو جنوب شرقی استان یزد جا خوش کرده. این روستا یه طبیعت بکر و دست نخورده داره که آدمو محو خودش می‌کنه. اگه یه نگاه به پشت روستا بندازی، کوه‌های سر به فلک کشیده رو می‌بینی و اگه به روبرو نگاه کنی، یه دشت پهناور پیش روت قرار میگیره. اگه دوست داری با روستای شواز یزد که قدمت چند هزار ساله داره بیشتر آشنا بشی تا آخر این مقاله همراه ما باش.

عکس روستای تاریخی شواز یزد

روستای شواز کجاست؟

روستای تاریخی شواز یکی از جاهای دیدنی یزد هست که تو تفت یعنی جنوب غربی این استان، منطقه پشتکوه و نزدیک روستای نصرآباد قرار داره. فاصله‌اش تا تفت حدود ۶۸ کیلومتر و تا یزد ۹۵ کیلومتره. برای رسیدن به این روستای، اول باید از جاده یزد به ابرکوه برید و بعد از اون، به سمت روستای علی‌آباد حرکت کنید. از اونجا باید جاده فرعی روستا رو دنبال کنید تا به مقصد برسید.

لوکیشن روستای شواز روی نقشه

قدمت روستای شواز

تاریخچه و قدمت روستای شواز

شواز یه روستای قدیمی و باحالیه که از خیلی وقت پیشا بوده. اگه یه سر به قبرستونای قدیمی‌ش بزنی یا قلعه بزرگ و محکمشو ببینی، تازه می‌فهمی که این روستا چه قدمت طولانی‌ای داره. یه عالمه سنگ‌نگاری هم تو این منطقه پیدا شده که خیلی به سنگ‌نگاریای کوه ارنان شبیه‌ن. می‌گن این سنگ‌نگاریا به هفت تا دوازده هزار سال پیش برمی‌گردن! یعنی خیلی خیلی قدیمیه! البته هنوز خیلی چیزای دیگه تو این روستا هست که دانشمندا نتونستن دربارش به نتیجه قطعی برسن.

موقعیت جغرافیایی و وضعیت زمین‌شناسی روستای شواز خیلی به روستای توران پشت نیر شبیه هست. این روستا با تصرف یه بخش بزرگ از کفه طاقستان، تونسته با حملات و غارت‌های دشمنان مقابله کنه. به خاطر همین ویژگی‌ها، شواز تو ذهن مردم به عنوان یه منطقه مقاوم و اسطوره‌ای جا افتاده.

روستای تاریخی شواز

 

بهترین زمان سفر به روستای شواز یزد

اگه میخوای بری روستا و قلعه شواز یزد و اونجا حسابی خوش بگذرونی، بهترین وقتش اوایل بهار یا اوایل پاییزه. یه آب و هوای دلچسب داره که نه خیلی گرمه نه خیلی سرد. خلاصه اینکه این دو فصل، بهترین زمان برای گشت و گذار تو یزد و اطرافشه.

دیدنی های روستای شواز یزد

قلعه شواز یکی از دیدنی های روستای شواز

قلعه شواز

قلعه شواز، که به عنوان یه نماد قدرت و استراتژی عمل می‌کنه، در جلوی روستا قرار داره و کمک می‌کنه تا دفاع روستا خیلی قوی‌تر بشه. این قلعه بلند و محکم یکی از مهم‌ترین قلعه‌های کوهستانی استان یزد به حساب میاد و خیلی هم جذابه. قلعه شواز روی یه صخره سخت و با ارتفاع تقریبی ۱۰۰ متر از سنگ‌های رسوبی ساخته شده و دور تا دورش با پرتگاه‌ها و خاک‌ریزهای تند محافظت می‌شه. این قلعه که حدود ۵۰۰۰ متر مربع مساحت داره، در گذشته محل سکونت مردم بوده.

دیوارهای اصلی قلعه از سنگ ساخته شده و داخلش با خشت پوشیده شده. دیوارها و سقف اتاق‌ها عمدتاً از خشت هستن و تو بعضی از طاق‌ها هم از آجر استفاده شده. درگاه ورودی قلعه از آجر ساخته شده و سمت شرق قلعه یه پله آجری برای تخلیه آب وجود داره. مصالح به کار رفته برای ساخت این قلعه شامل سنگ، خشت و گل هست و دیوارها و حوائط هم با خشت ساخته شدن.

قلعه شواز برج‌هایی برای نظارت و حفاظت داره که با سنگ و خشت ساخته شدن. بعد از ساخت برج‌ها، نمای بیرونی‌شون با سنگ تقویت شده تا مقاومتشون در برابر حملات بیشتر بشه. مصالح استفاده شده شامل سنگ، خشت و گل هست و ملات‌ها هم از گل تهیه شده و گاهی با کاه خرد شده تقویت و ریگ‌بندی می‌شن. دیوارها و حوائط قلعه از خشت ساخته شده و خشت‌ها به سه نوع مختلف تقسیم می‌شن.

آبشار شواز یکی از جاهای دیدنی روستا شواز

آبشار شواز

یکی از جاذبه‌های روستای شواز، آبشار تلخ و شورشه که تو منطقه‌ای دور از روستا و بین صخره‌ها قرار داره. نکته جالب این آبشار اینه که آبش طعم تلخ و شوری داره. آبی که از این آبشار بیرون میاد، منفذ مشخصی نداره. یعنی وقتی به آبشار نگاه می‌کنید، یه جوی باریک از آب رو می‌بینید که از هر جایی از زمین بیرون می‌زنه و جاری میشه. رسوبات نگینی روی بستر آبشار و آبی که ازش می‌گذره، مناظر فوق‌العاده زیبایی رو به وجود آورده. این آبشار روی دره‌ای قرار داره که فرسایش آب باعث تشکیلش شده و اطرافش پر از درختچه‌های کوچیک و زیبای کویریه که به طبیعت کویر تعلق دارن. این ویژگی‌ها باعث شده که آبشار شواز نسبت به سایر پدیده‌های طبیعی مشابه، خیلی متفاوت و خاص باشه.

گورستان شواز یکی از جاذبه های روستا شواز

گورستان شواز

تو این روستا یه قبرستون قدیمی داریم که خیلی مرموزه. قبرهای این‌جا یه شکل خاصی دارن. بالای سر خیلی از قبرها سنگ‌های بزرگ و سنگینی گذاشتن که آدمو یاد فیلم‌های ترسناک میندازه! هنوز هیچ‌کس نفهمیده چرا این سنگ‌ها رو اینجا گذاشتن و چه کاری انجام می‌دادن. این سنگ‌ها هم که خیلی ساده و بدون هیچ نقش و نگاری هستن. جالب اینجاست که این قبرستون تقریباً چهل تا قبر داره. کل قبرستان حدوداً ۴۰ تا قبر داره و سال ۱۳۸۲ به عنوان یکی از آثار ملی ایران ثبت شده.

اگر به این استان سفر کردید پیشنهاد میکنم از  باغ دولت آباد یزد هم دیدن کنید.

Related Posts

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات پربازدید