آبشار پونه زار توی کوه‌های زاگرس مرکزی قرار گرفته و بهش می‌گن بهشت گمشده‌ی اصفهان. فکرشو بکن، یه آبشار خوشگل با دیواره‌های پر از خزه سبز که انگار طبیعت یه نقاشی زنده کشیده. اطرافش هم پر از گیاه پونه‌ست که اسمش رو از همین گرفته، درختای زرشک وحشی و گل‌های رنگارنگ هم اونجا پیدا می‌شه که این منظره رو قشنگ تر میکنه.

آبشار پونه زار در بهار
منبع عکس: گوگل مپ

آبشار پونه زار کجاست؟

این آبشار خوشگل یکی از جاهای دیدنی اصفهان، نزدیک شهر فریدون‌شهر قرار داره. فریدون‌شهر خودش یه شهر کوهستانی و مرتفع‌ترین شهر ایرانه که حدود ۲۵۳۰ متر از سطح دریا بالاست و فقط ۲۵ کیلومتر با آبشار پونه‌ زار فاصله داره. برای رسیدن بهش باید از فریدون‌شهر به سمت روستای پشتکوه بری.

توی مسیر، بوته‌های زرشک وحشی و گیاه‌های دارویی مثل پونه رو می‌بینی که حال و هوات رو عوض می‌کنن. ضمناً، پایین آبشار چشمه‌هایی هست که محلی‌ها ازش برای پرورش ماهی استفاده می‌کنن و حتی می‌گن آبش خواص درمانی داره!

لوکیشن آبشار پونه زار روی نقشه

مسیر دسترسی به آبشار پونه زار

اگه از اصفهان بخوای راه بیفتی، اول باید خودت رو برسونی به فریدون‌شهر که حدود ۱۸۰ کیلومتر از اصفهان فاصله داره. از اونجا که جاده‌ها یه کم پیچ‌وخم دارن، باید با حوصله رانندگی کنی و تقریباً ۳ ساعت تو راه باشی. از فریدون‌شهر که رد شدی، از میدان جهاد بزن بیرون و بعد از ۳ کیلومتر به یه دو راهی می‌رسی. اینجا باید سمت راست رو انتخاب کنی. مسیر رو ادامه بده، بعد از حدود ۱۰ کیلومتر می‌رسی به روستای چیغورت (یا همون چغیورت). از روستا که رد شدی، باز ۷ کیلومتر دیگه برو تا نزدیک روستای دربند. حالا یه جاده پر پیچ‌وخم ۴ کیلومتری پیش روته که آخرش تابلوی آبشار پونه‌ زار رو سمت چپت می‌بینی. ماشینت رو توی پارکینگ بذار و آماده شو برای یه پیاده‌روی ۲۰-۳۰ دقیقه‌ای که حسابی حالتو جا میاره.

اگه از تهران بخوای بری، باید اول بری سمت سلفچگان قم، بعد داران و از اونجا فریدون‌شهر. کلاً ۵۵۰ کیلومتر راهه و با احتساب جاده‌های کوهستانی، ۷-۸ ساعتی طول می‌کشه.

از شهرکرد هم می‌تونی بیای؛ از جاده شیخ شبان شروع کن، از روستاهای کمیشک، سنیگرد، اسکندری و خویگان رد شو، بعد برو داران و آخر سر فریدون‌شهر. از فریدون‌شهر تا آبشار هم که گفتم ۲۵ کیلومتره، ولی چون جاده‌اش باریک و پر پیچ‌وخمه، حداقل نیم ساعت وقت می‌بره تا به پارکینگ برسی. توی مسیر پیاده‌روی به سمت آبشار هم یه شیب نسبتاً تند هست که باید با احتیاط بری پایین، چون هم سنگ‌ها ممکنه لیز باشن و هم لبه‌های آبشار خطرناکه.

ارتفاع آبشار پونه زار
منبع عکس: گوگل مپ

مشخصات آبشار پونه زار

فریدون‌شهر بلندترین شهر ایرانه و خیلی از مردمش به زبان گرجی حرف می‌زنن، چون چند قرن پیش از گرجستان به اینجا کوچ کردن. اسم “پونه‌زار” هم از یه کلمه گرجی میاد که به معنی جای پونه‌ست.

ارتفاع این جاذبه حدود ۷۰ متره و بلندترین آبشار استان اصفهان حساب می‌شه. آبش از چشمه‌های زاگرس و برفای آب‌شده‌ی قله‌ها میاد و آخرش به رودخونه وهرگان می‌ریزه.

تو این منطقه، گیاهایی مثل پونه، کنگر، شوید، گلپر و شنگ رشد می‌کنن که هر کدومشون یه عالمه خاصیت دارویی دارن و برای سلامتی خیلی به درد می‌خورن. مثلاً پونه که اسمش رو این آبشار گذاشتن، هم عطرش آدم رو سر حال میاره، هم برای مشکلات گوارشی و سرماخوردگی یه درمان طبیعی حساب میشه. کنگر هم که پر از فیبره و برای کبد و گوارش عالیه. شوید و گلپر هم هر کدوم به نوبه خودشون تو آشپزی و طب سنتی حسابی کاربرد دارن و شنگ هم که یه گیاه کوهی خوشمزه‌ست و کلی خاصیت آنتی‌اکسیدانی داره.

اگه دنبال یه ماجراجویی تو طبیعت بکر هستی، همین حالا برنامه‌ریزی کن و به آبشار پشندگان فریدونشهر سر بزن! برای اطلاعات بیشتر و مسیر دسترسی، مقاله رو بخون.

آبشار پونه زار فریدونشهر
منبع عکس: گوگل مپ

حیوانات آبشار پونه زار اصفهان

سمندرای کوچیک و رنگی و بزمجه‌های گنده که گاهی تو مسیر پیاده‌ روی به چشم می‌خورن، از ساکنای ثابت اینجان. اینا بیشتر از مارمولک، سنجاب و پرنده‌های کوچیک تغذیه می‌کنن و اگه صبح زود یا موقع غروب که هوا خنکه بری سمت آبشار، شانس دیدنشون رو داری. سمندرا معمولاً نزدیک چشمه‌ها و جاهای مرطوب می‌چرخن و بزمجه‌ها هم که یه جورایی پادشاهای این منطقه‌ان، تو شیب‌ها و سنگای اطراف آبشار قایم میشن. حتی گاهی اگه خوش‌شانس باشی، می‌تونی پرنده‌های کوهی یا حتی سنجابای شیطون رو هم تو طبیعت اطراف ببینی.

آب و هوای آبشار پونه زار

جایی که این آبشار قرار گرفته، به هر حال به خاطر ارتفاع زیادش از سطح دریا، یه آب‌ و هوای خنک و کوهستانی داره.

توی بهار، هوا اونجا خیلی دل‌چسب میشه؛ دما معمولاً بین ۵ تا ۱۵ درجه‌ست و طبیعتش سرسبز میشه، مخصوصاً پونه‌هایی که به اسم این آبشار معروف شدن. بارون هم توی بهار یه کم کمتر میشه، ولی ممکنه یه نم بارونی هم بزنه.

تابستونا که می‌رسه، هوا گرم‌تر میشه، ولی نه خیلی؛ دما بین ۱۵ تا ۲۵ درجه میشه و شب‌ هاش حسابی خنکه. این موقع از سال، آبشار هنوز پرآبه و برای فرار از گرمای شهر، جای باحالیه.

پاییز که میاد، هوا خنک‌ تر میشه و طبیعت رنگارنگ میشه؛ برگ‌ها زرد و نارنجی می‌شن و یه حس دیگه داره.

زمستون هم که دیگه داستان خودشو داره؛ هوا حسابی سرد میشه، دما گاهی زیر صفر می‌ره و آبشار یخ می‌زنه. اگه قصد داری زمستون بری، باید حسابی مجهز باشی، چون جاده‌ها ممکنه لغزنده باشن.

پیشنهاد میکنم توی سفرتون به اصفهان، از آبشار بی بی سیدان هم دیدن کنید.

رودخانه آبشار پونه زار
منبع عکس: گوگل مپ

بهترین زمان سفر به آبشار پونه زار فریدونشهر

اگه دنبال بهترین وقت برای رفتن به اینجای بکر و دیدنی هستی، به نظرم فصل بهار و اوایل تابستون حرف نداره. چرا؟ چون توی این موقع از سال، آبشار حسابی پرآبه و طبیعت اطرافش هم یه جورایی انگار تازه نفس کشیده، پر از گل و گیاه و سبزی و طراوته. مثلاً توی اردیبهشت، دشت‌های اطراف پر از لاله‌های واژگون میشه که واقعاً دیدنش یه تجربه ناب و خاصه.

تازه، بوی پونه‌ های وحشی که کنار آبشار رشد کردن، حسابی توی هوا می‌پیچه و حال آدم رو خوب می‌کنه. ولی خب، پاییز و زمستون رو هم دست‌کم نگیر! توی پاییز، طبیعت رنگ و روغنش عوض می‌شه و یه منظره هزار رنگ درست می‌کنه که چشمات رو خیره نگه می‌داره. زمستون هم اگه برف بیاد، آبشار یخ می‌زنه و یه جورایی شبیه تابلوی نقاشی می‌شه، ولی جاده‌ها ممکنه خطرناک بشن و باید حسابی حواست رو جمع کنی و با تجهیزات بری.

یادت باشه، اگه می‌خوای شلوغی و ازدحام نباشه، بهتره روزهای وسط هفته رو انتخاب کنی، چون آخر هفته‌ها و تعطیلات، اینجا حسابی پر می‌شه از آدمای مشتاق طبیعت‌گردی.

کمپینگ در آبشار پونه زار
منبع عکس: گوگل مپ

شرایط اقامت در آبشار پونه زار

خود آبشار امکانات اقامتی درست‌حسابی مثل هتل یا مهمان‌پذیر نداره، ولی جای نگرانی نیست، چون چند تا گزینه داری. می‌تونی تو طبیعت اطرافش کمپ بزنی، البته اگه اهل چادر زدن و شب‌مونی تو طبیعت باشی. شبای این منطقه حسابی سرده، پس باید حسابی مجهز باشی؛ کیسه‌خواب، لباس گرم و پتو رو حتماً با خودت ببر. چند تا جایگاه کمپینگ هم اونجا درست کردن که کارتو راحت‌تر می‌کنه.

اگه کمپینگ نمیخوای، می‌تونی بری فریدون‌شهر. اونجا گزینه‌هایی مثل مهمان‌سرا، سوئیت یا آپارتمان‌های شخصی پیدا می‌شه که برای یه اقامت راحت‌تر بد نیستن. بعضی‌ها هم صبح زود از شهرهای نزدیک مثل اصفهان یا شهرکرد میان برای بازدید و شب برمی‌گردن، چون این شهرها امکانات اقامتی بیشتری دارن، مثلاً هتل و اقامتگاه بوم‌گردی که حسابی متنوعن.

اگه بخوای تجربه محلی‌تری داشته باشی، تو روستاهای اطراف مثل پشتکوه یا دربند، اقامتگاه‌های بوم‌گردی هستن که حس و حال خونه‌های سنتی رو دارن. اینجا می‌تونی صبحت رو با نون محلی و غذاهای سنتی شروع کنی که خیلی می‌چسبه. فقط تو فصل بهار و تابستون که شلوغ‌تره، بهتره از قبل رزرو کنی، چون جا زود پر می‌شه.

مرورها و نظرات مردم درباره آبشار پونه زار اصفهان

✅ زیبایی مسیر: خیلی‌ها مسیر فریدونشهر به آبشار رو قشنگ و چشم‌نواز دونستن و از طبیعتش تعریف کردن.

⏳ دسترسی سخت: راه رسیدن به خود آبشار یه مقدار سخته، پله‌هایی داره ولی مسیرش لغزنده‌ست و باید حسابی حواستون باشه. بعضیا گفتن خطرناکه، مخصوصاً اینکه توی بازدیدشون چند نفر سقوط کردن و آسیب دیدن.

🚗 مشکل پارکینگ و امکانات کم: جای پارک محدوده، پارکینگش فاصله داره از خود آبشار، امکانات خاصی مثل سرویس بهداشتی هم نداره که یه نکته‌ی منفی برای بعضیا بوده.

🚫 خطر و محدودیت مسیر: مسیر پایین رفتن به خاطر خطر سقوط و اتفاقایی که افتاده، فنس‌کشی شده و بستن. بعضیا گفتن ارزش دیدن نداره چون آبشار کوچیکه و آبش هم کم بوده.

📶 عدم آنتن‌دهی و نیاز به وسایل همراه: خط ایرانسل و همراه اول اونجا جواب نمیده، پس اگه چیزی لازم دارین باید از قبل بخرین و با خودتون ببرین.

📌 نظر کلی: بعضیا گفتن ارزش دیدن داره و مسیرش قشنگه، اما به خاطر سختی راه، نبود امکانات، خطر سقوط و اندازه‌ی کوچیک آبشار، خیلی‌ها توصیه نکردن و گفتن جاهای بهتر از این تو زاگرس هست که هم قشنگ‌ترن، هم دسترسی راحت‌تری دارن.

جاهای دیدنی اطراف آبشار پونه زار

نام جاذبه فاصله حدودی از آبشار (KM)
پیست اسکی فریدون‌شهر 10.9
چشمه لنگان 13.4
آبشار آب سفید 33.1
آبشار توف اسپید ایذه 33.1
مقبره بابا پیر خوانسار 45.7
پناهگاه تنگ مس خرم‌آباد 45.8
قالی کوه 45.8
خانه حبیبی‌ها خوانسار 46.0
دشت شیمبار مسجد سلیمان 46.2
دشت لاله‌های واژگون کوهرنگ 49.9
دشت لاله‌های واژگون گلستان کوه خوانسار 50.0
کوچه‌باغ‌های خوانسار 50.9
غار هیکل 50.9
چشمه دیمه 58.1
به این مطلب رای دهید
Shares:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *