کویر شهداد

کویر شهداد کرمان | معرفی کامل + جاهای دیدنی + عکس و لوکیشن

تا حالا فکر کردید گرم ترین نقطه زمین کجاست؟ شاید باورتون نشه، اما این نقطه تو همین ایران خودمون، توی استان کرمان و کویر شهداد قرار گرفته. این کویر نه تنها گرمای طاقت‌فرسایی داره، بلکه یه پدیده جالب به نام کلوت رو هم تو خودش جای داده. کلوت شهداد یه جاذبه طبیعی و منحصر به فرد و یکی از خاص ترین کویرهای ایران هستش که می‌تونی توش کلی تفریح هیجان‌انگیز مثل سافاری و کویرنوردی رو تجربه کنی. شهداد همیشه یادآور آرامش و سکوت بوده و طرفداران زیادی داره. حالا تصور کن که تو این کویر آروم، یه پدیده قشنگ و جذاب مثل کلوت هم وجود داشته باشه. وسعت این پدیده تو شهداد انقدر زیاده که بعضیا به جای اسم کویر، از کلوت برای شهداد استفاده می‌کنن. با مجله گردشگری همراه باش تا اطلاعات بیشتری درباره این بیابون بدست بیاری.

تبلیغات

کلوت های کویر شهداد

کویر شهداد کجاست؟

کلوت شهداد یه منطقه‌ست پر از تپه‌های تیز و بلندی که نزدیک یه شهر به همین اسم توی استان کرمان قرار گرفته. این تپه‌ها که بهشون کلوت هم می‌گن، حدود ۴۳۰ متر از سطح دریا ارتفاع دارن و از دشت لوت تقریباً ۳۰ کیلومتر فاصله دارن. یه طرف کلوت شهداد به جلگه تکاب می‌رسه و طرف دیگه‌ش هم به یه تل ماسه‌ای بزرگ توی شرق کویر می‌خوره.

 

مسیر دسترسی به کلوت کویر شهداد

اول باید بری سمت نهبندان. بعد از اینکه رسیدی نهبندان، باید راهتو ادامه بدی تو جاده کرمان – بم. تو این مسیر یه تابلوی راهنمایی هم هست که کمکت می‌کنه بری شهداد. راستش رو بخوای تا یه جاهایی از این مسیر، بزرگراهه و خیلی راحت میتونی بری. اما بعدش یه جاده کوهستانی تک باندیه که یه عالمه زیبایی داره و میتونی ازش لذت ببری. فقط یادت باشه که توی این جاده کوهستانی باید احتیاط کنی و حواست به رانندگیت باشه.

کویر شهداد در کرمان

کلوت های کویر شهداد

کلوت ها یه جور برجستگی هستن که وسط کویر سر از خاک بیرون آوردن. یه جوری که انگار یه عالمه تپه ریختن وسط زمین! نکته جالب اینه که سطح بالای این تپه ها صاف صافه، ولی سمتی که به باد میخوره خیلی شیب داره. میگن این تپه ها از رسوبات قدیمی دریاچه ها به وجود اومدن و بعد به مرور زمان فرسوده شدن و این شکلی شدن. اسمشون هم از دو تا کلمه “کل” و “لوت” اومده. “کل” یعنی آبادی و “لوت” هم که اسم دشت لوته.

کلوت های شهداد هر بار که بارون میاد و باد می وزه، یه شکل جدید به خودشون میگیرن. بادهایی که از سمت استان سیستان و بلوچستان میاد، توی یه دوره ۱۲۰ روزه به کلوت ها می خوره و باعث میشه دیواره هاشون فرسایش پیدا کنه و یه شکل جدید بهشون بده. بعضی از زمین شناس ها میگن که رود شور توی شکل گیری این کلوت ها خیلی تاثیر داشته. آب این رود رطوبت لازم برای به وجود اومدن کلوت ها رو فراهم می کنه و باعث میشه دیواره هاشون مرطوب بمونه. رود شور تنها رود دائمی تو دل کویر لوت هست و از کوه های شمال بیرجند سرچشمه می گیره. این رود بعد از طی کردن یه مسیر ۲۰۰ کیلومتری به کوه نمک سریا و چاله معدن نمک می رسه و به همین خاطر هم خیلی شوره.

این جاذبه طبیعی بی‌نظیره که فقط یه نمونه مشابهش تو یوتا آمریکا پیدا میشه. این کلوت‌ها که ۲۰ هزار سال پیش بر اثر باد و بارون شکل گرفتن، یه منطقه ۱۴۵ کیلومتری رو از شمال تا جنوب دشت لوت پوشوندن و ۱۱ هزار کیلومتر مربع وسعت دارن. گرمای این منطقه اونقدر زیاده که اسمش تو فهرست آثار جهانی یونسکو هم به عنوان گرم‌ترین نقطه زمین ثبت شده. یه بیابان‌گرد معروف به اسم پروفسور پرویز کردوانی این موضوع رو کشف کرده و بعداً ناسا هم با اندازه‌گیری، دمای هوا رو ۷۰.۷ درجه سانتیگراد اعلام کرده.

دیدنی های کلوت شهداد

منطقه ممنوعه کویر شهداد

شهداد که یکی از بهترین جاهای دیدنی کرمان محسوب میشه سه تا منطقه داره که هر کدوم یه جوریه:

سبز: این منطقه یه تیکه از جاده شهداد – نهبندانه که حدود ۲ کیلومتری میشه. اینجا می‌تونی راحت کلوت‌های قشنگ کویر رو تماشا کنی. اگه دنبال کویرگردی حرفه‌ای نیستی و فقط می‌خوای یه نگاه کلی به کویر بندازی، این منطقه عالیه.

نارنجی و قرمز: این دو تا منطقه ممنوعه هستن که درست بعد از منطقه سبز شروع می‌شن. اگه دلت می‌خواد بری اینجا، باید حتما با راهنما بری و مجوز داشته باشی. راستی، بدون راهنما توی بیابون گم شدن خیلی راحته، پس یه وقت ریسک نکن و با تورهای گردشگری که توی این منطقه برگزار می‌شن برو.

بیابان کلوت شهداد کرمان

بهترین زمان برای رفتن به کلوت شهداد

گرمای کلوت شهداد کرمان توی تابستون که از اردیبهشت شروع میشه و تا شهریور ادامه داره، اونقدر زیاده که هیچ توری توی این منطقه برگزار نمیشه. بهترین موقع برای رفتن به کلوت شهداد، فصل های خنک سال، یعنی از پاییز تا عیده. توی این فصل ها هوا خیلی عالیه و میتونی حسابی از دیدن این شاهکار طبیعت لذت ببری. یه نکته دیگه هم هست که یادت باشه: اگه دنبال خلوت و کم‌جمیتی هستی، روزهای غیرتعطیل رو برای سفرت انتخاب کن. نوروز و تعطیلات دیگه که میشه، کرمان پر میشه از مسافر و همه میخوان از کلوت دیدن کنن.

بیشتر بخوانید: کویر مصر کجاست

آسمان شب کویر شهداد

اقامتگاه کویر شهداد

می‌خوای شبت رو تو قلب کویر شهداد بگذرونی؟ مشکلی نیست! کمپ‌هایی تو این منطقه هستن که می‌تونی شب رو اونجا بمونی. این کمپ‌ها تنها جایی هستن که تو کل دشت می‌تونی شب‌نشینی کنی و یه چیز جالبی که دارن اینه که خیلی محکم و استوارن و طوفان‌های وحشتناک کویر هم کاریشون نمی‌کنه. تو این کمپ‌ها همه چی پیدا می‌شه، از سرویس بهداشتی و پارکینگ گرفته تا آلاچیق و تورهای کویرگردی. خلاصه که می‌تونی یه شب خاطره‌انگیز رو تو دل کویر تجربه کنی و کلی تفریح کنی.

یه چیز خیلی باحال تو کمپ های کویر شهداد این آلاچیق های گنبدی شکله که کف سیمانی، دیوار و سقف چوبی دارن. یه نکته جالب هم اینه که برق هم دارن! این آلاچیق های خوشگل تو نوار غربی دشت لوت قرار گرفتن و با نورپردازی قشنگی که دارن شبیه ستاره می درخشن. فقط یه نکته رو یادت باشه: قبل از اینکه راهی شهداد بشی حتما یه چک بکن ببین کمپ ها بازن و کار میکنن یا نه.

بیشتر بخوانید: آموزش کمپینگ در کویر

دیدنی های کویر شهداد

دریاچه کلوت شهداد

دریاچه کلوت شهداد

یه دریاچه‌ی جوون و نوظهور که انگار از دل معجزه بیرون اومده! توی فروردین ۹۸ سیلابی اومد و این دریاچه رو وسط کویر خشک و بی‌آب شهداد به وجود آورد. یه همچین چیزی تو این شهر خالی از سکنه که پر از کلوت‌های بلند و ماسه‌زاره، واقعا یه معجزه است. یه عالمه پرنده‌ی مهاجر راهشون رو به سمت این دریاچه کج کردن و کلی گیاه جدید هم توی مسیر دریاچه سبز شده. خلاصه که این دریاچه‌ی جوون، یه عالمه تغییر و تحولات با خودش آورده و یه عالمه زیبایی به این منطقه اضافه کرده.

رود شور یکی از دیدنی های کویر شهداد

رود شور

رود شور از دل کوه‌های بیرجند سرچشمه می‌گیره و توی یه جایی به اسم چاله معدن نمک سر ریز میشه. این رود همیشه پرآبه، ولی انقدر شوره که هیچ موجود زنده‌ای نمی‌تونه ازش استفاده کنه. اگه بری اونجا، انگار وارد یه سیاره دیگه شدی که هم آب داره هم خاک، ولی بخاطر شوری زیاد، هیچ آدمی نمی‌تونه اونجا زندگی کنه. رود شور کلوت شهداد کرمان رو کرده یه مریخ آبدار، پر از آب شور و خاک!

پلی گون های شهداد

پلی گون ها

باد و آب تو این منطقه نمک‌ها رو به شکل‌های جالبی درمیارن. یکی از این شکل‌ها که خیلی هم باحاله، شش ضلعی‌هایی هستن که بهشون “پلی‌گون” می‌گن. این پلی‌گون‌ها بیشتر دور دریاچه جمع شدن و یه جورایی میشه گفت از جاذبه‌های طبیعی کلوت شهداد کرمان به حساب میان. البته ممکنه تو نمکزارای اطراف هم بتونید ببینیدشون. پلی‌گون‌ها یه جور شاهکار هندسی از طرف طبیعت هستن.

نمکزارهای کلوت شهداد

نمکزارها

تو طب سنتی می‌گن که شستن پا با نمک کلی مفیده، خستگی رو از پاها می‌گیره و باعث میشه سبک‌تر بشی. حالا یه همچین جایی رو تصور کن که پر از نمک باشه و بتونی روش راه بری و به پاهات یه عالمه انرژی بدی. پا که قلب دوم ماست و حسابی به یه ذره استراحت و رسیدگی نیاز داره! نمکزارهای شهداد خیلی فرقی با بقیه نمکزارهای ایران ندارن، فقط یه چیزیشون فرق می‌کنه. اونم اینه که وقتی داری رو نمکزارها راه می‌ری، می‌تونی کلوت‌های شهداد رو هم از نزدیک ببینی.

نبکاهای کویر شهداد

نبکا

تو کلوت شهداد کرمان، یه پدیده طبیعی خیلی جالبی وجود داره که بهش میگن نبکا. این نبکاها انگار یه عالمه گلدان ماسه‌ای هستن که توش درختچه‌های گز کاشته شده! تو کلوت شهداد میشه یه جورایی پوشش گیاهی پیدا کرد و نبکاها هم دقیقا تو همین محدوده‌ها هستن. جالبه که بعضی از این نبکاها خیلی بلند شدن و شبیه گلدان‌های غول‌پیکر میمونن.

Related Posts

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات پربازدید

سیری در وب