مسجد نصیرالملک شیراز

مسجد نصیرالملک شیراز | ساعت بازدید + جاهای دیدنی

مسجد نصیر الملک شیراز یکی از قشنگ‌ترین مساجد این شهر به حساب میاد که تاریخش به دوران قاجاریه برمی‌گرده. این مسجد توی محله‌ای قرار داره که قبلاً به خانواده قوام تعلق داشته و کلی از آثار تاریخی اون زمان هم دور و برش پیدا میشه. این جاذبه تاریخی که به اسم مسجد صورتی هم معروفه، یکی از پرطرفدارترین جاهای دیدنی استان فارس توی شیراز به حساب میاد و بین گردشگران داخلی و خارجی حسابی محبوب شده. اگر به شیراز سفر کردید، حتماً باید یه سر به این مسجد زیبا بزنید!

تبلیغات

حیاط مسجد نصیرالملک

مسجد نصیرالملک کجاست؟

مسجد نصیرالملک یکی از خاص‌ترین و خوش‌آب‌ورنگ‌ترین جاذبه های گردشگری شیراز هستش که تو محله گودعربان، نزدیک خیابون لطفعلی خان زند جا گرفته. این مسجد تو محله‌ایه که قبلاً به خاندان قوام تعلق داشته، همون خاندان معروف شیرازی که کلی آثار تاریخی ازشون به جا مونده. قدیما این محله به اسحاق بیگ معروف بود.

لوکیشن مسجد نصیرالملک روی نقشه

دسترسی به مسجد نصیرالملک

ماشین شخصی

اگه میخواید با ماشین خودتون برید، پارکینگ‌‌های استقلال، فرهنگ و طالقانی توی خیابان پیروزی و فاصله پنج دقیقه‌ای از مسجد قرار گرفتن که می‌تونید برای پارک ماشینتون از اونا استفاده کنید.

مترو

فقط کافیه بری سراغ خط ۱ مترو و تو ایستگاه ولیعصر پیاده شی. بعدش یه کم پیاده‌روی داری، حدوداً ۱.۵ کیلومتر که می‌تونی هم تو خیابونای قدیمی شیراز قدم بزنی تا به مسجد برسی. برای اینکه راهنمایی بیشتر میتونی به نقشه مترو شیراز یه نگاه بندازی.

اتوبوس

حالا اگه با اتوبوس حال می‌کنی، باید سوار اتوبوس‌های خط ولیعصر-نمازی بشی و تو چهارراه مشیر پیاده شی. بعدش یا ۱.۵ کیلومتر راه بری، یا اگه پیاده‌روی برات سخته، یه تاکسی بگیری و مستقیم بری دم در مسجد.

تاکسی

اگه هم بخوای با تاکسی بری، خیلی راحت می‌تونی از تاکسی‌های آنلاین یا خطی استفاده کنی و بری خیابون لطفعلی خان زند، که مسجد همون نزدیکیاس.

مسجد نصیرالملک یا مسجد صورتی

تاریخچه مسجد نصیر الملک

داستان مسجد نصیرالملک برمی‌گرده به یکی از بزرگ‌ترین خاندان‌های شیراز؛ خانواده قوام. میرزا حسن علی‌خان، که به نصیرالملک معروف بود، تو سال ۱۲۵۵ خورشیدی تصمیم می‌گیره این مسجد رو بسازه. نصیرالملک از اشراف‌زاده‌های شیراز و پسر قوام‌الملک بود، یه خونواده حسابی پرقدرت و سرشناس که تو امور سیاسی و اقتصادی شیراز خیلی تاثیرگذار بودن. حالا چیزی که این فرد رو از بقیه متمایز می‌کرد، عدالت و بخشندگی‌اش بود. اون نه‌تنها به فکر خودش بود، بلکه بخش زیادی از املاک و درآمدش رو وقف خیریه کرد. جالبه بدونی هنوز هم نوه‌ها و نتیجه‌هاش دارن درآمد این مسجد رو برای کارهای خیر خرج می‌کنن. این روحیه بخشندگی یه جورایی تو خون این خونواده بوده.

مسجد نصیرالملک یه شاهکار معماریه. وقتی واردش می‌شی و به کتیبه‌ها نگاه می‌کنی، می‌بینی که دو نفر از معروف‌ترین معمارهای اون دوره یعنی حاج محمدحسن معمار و میرزا رضا کاشی‌گر، دست به‌کار شدن و ساخت این بنا رو انجام دادن. ساخت مسجد ۱۱ سال طول کشید و نهایتا تو سال ۱۲۶۶ تموم شد، اما هنوز اون شیشه‌های رنگی خفن که امروزه همه شیفته‌ش شدن، نصب نشده بودن. چند سال بعد، استاد حاج میرزا میاد و شیشه‌های رنگی مسجد رو طراحی می‌کنه. احتمالا خودش می‌دونست که این شیشه‌ها یه چیز خاصی دارن، اما شاید هرگز فکر نمی‌کرد که قرن‌ها بعد، این بازی نور و رنگ به یکی از نمادهای شیراز و حتی ایران تبدیل بشه. در حال حاضر هرکسی که از در مسجد وارد می‌شه، با دیدن نورهای رنگی که از شیشه‌ها عبور می‌کنن و روی فرش‌های مسجد پخش می‌شن، انگار وارد یه دنیای جادویی می‌شه. این شیشه‌ها طوری طراحی شدن که موقع طلوع آفتاب، یه نمایش نور و رنگ فوق‌العاده به وجود میاد که آدم رو شگفت‌زده می‌کنه.

مسجد زیبای نصیرالملک شیراز

معماری مسجد نصیرالملک شیراز

وقتی جلو درهای چوبی بزرگ و زیبا مسجد نصیرالملک بایستید و سرتون رو بالا ببرید، با یک طاق بزرگ و مقرنس‌کاری شده مواجه می‌شید که به طرز شگفت‌انگیزی چشمتون رو می‌گیره. کاشی‌های هفت‌رنگ این مسجد، مثل خیلی از مساجد دیگه نیستند، چون رنگ صورتی که توشون هست، به‌خوبی خودشو نشون می‌ده و جلوه‌ی خاصی به بنا می‌بخشه. جالب اینجاست که رنگ‌های کاشی‌ها کاملاً طبیعی به نظر می‌رسند. پاتون رو داخل هشتی آجری بذارید و وارد حیاط مسجد بشید. این حیاط، دل‌انگیز و تماشاییه! حوض وسطش، گلدون‌های دورش و ساختمون‌هایی که هرچند چشم‌نوازند، ممکنه خیلی فرق خاصی با مساجد دیگه نداشته باشن.

مسجد تاریخی نصیرالملک شیراز

بخش های مختلف مسجد نصیر الملک در شیراز

سردر ورودی

وقتی به ورودی این مسجد می‌رسی، یه طاق نمای بزرگ و زیبا جلو چشمت میاد که سقفش پر از کاشی‌های هفت رنگه. قسمت پایینی این طاق‌نما رو از سنگ گندمک ساخته‌اند و تزئیناتش هم با مقرنس‌کاری‌های خوشگل به سبک کاشی‌های هفت رنگ مزین شده. درهای ورودی هم دو تا در چوبی بزرگ هست که بالای اون‌ها یک شعر از شوریده شیرازی به یاد سازنده مسجد و تاریخ تموم شدنش حک شده.

شبستان غربی

این مسجد دو شبستان داره، یکی شرقی و یکی غربی. جالب اینه که برخلاف معمول، این دو شبستان به خاطر جهت‌گیری قبله، دقیقاً در امتداد اون قرار گرفته‌اند. شبستان غربی که خیلی هم زیباست، پوشش آجری داره و بیشتر روش کار شده. طاقش هم روی ستون‌های سنگی با طرح مارپیچ قرار داره که به تعداد دوازده تا (نیک به نیت دوازده امام) در دو ردیف شش‌تایی چیده شده. این شبستان هفت درگاه داره که با درهای چوبی و شیشه‌های رنگارنگ به حیاط مسجد وصل میشه و به همین خاطر بهش شبستان زمستانه هم میگن. در جلوی این شبستان یه ایوان به عرض ۶ متر قرار داره که با هشت طاق‌نما از حیاط جدا شده و هفت جرز آجری داره. روی این جرزها و پیشانی طاق‌نماها آیات قرآنی و طرح‌های گل و بوته کاشی‌کاری شده.

عکس مسجد نصیر الملک با کیفیت

شبستان شرقی

این شبستان هم از سنگ گندمک یک‌پارچه ساخته شده و تزییناتش به مسجد وکیل و مشیر شیراز الهام گرفته شده. طاق و دیوارها با کاشی‌کاری‌های زیبایی تزئین شده و سقفش پر از گل و بوته و نقش‌های اسلیمی و چند آیه از قرآن به خط ثلث عالیه. کف شبستان هم با کاشی‌های فیروزه‌ای زینت داده شده و محرابش که از کف پایین‌تره، از جنس مرمر ساخته شده. عرقچین‌های بین تویزه‌ها هم کمی داره ارتفاع. این شبستان در واقع تابستانه محسوب میشه. در این شبستان دری وجود داره که به یک چاه آب می‌رسه. به این راهرو “چاه گاو” می‌گن و در کنار اون یه حوضچه و دالان هم وجود داره. شبستان شرقی الآن تبدیل به موزه اوقاف شده.

طاق مروارید

مسجد دو ایوان شمالی و جنوبی داره که شکلشون با هم فرق داره و ایوان شمالی زیباتر از ایوان جنوبی به نظر میاد. ایوان شمالی سه نیم‌طاق داره و از سمت چهارم به صحن راه داره. طاق میانی این ایوان معروف به “طاق مروارید” هست. روی دیوارهای این طاق آیات قرآنی و احادیث نوشته شده و در سمت چپش تاریخ ۱۲۹۹ هجری قمری به چشم می‌خوره. این ایوان هم چهار غرفه داره و سقف میانیش با مقرنس‌کاری و کاسه‌سازی پنج کاسه زینت داده شده. برای جلوگیری از لرزش زلزله، در بین آجرهای این طاق چوب‌هایی کار گذاشته شده.

مسجد نصیرالملک شیشه رنگی

چرا به مسجد نصیرالملک مسجد صورتی میگویند؟

دلیل اینه که توی کاشی‌کاری‌هاش کلی رنگ صورتی به کار رفته. نه فقط تو شبستان مسجد، که تو همه جای این بنا می‌شه رد پای این رنگ دلبر رو دید. جالب اینجاست که استفاده از رنگ صورتی تو مساجد قدیمی ایران اصلاً مرسوم نبوده. واسه همین، مسجد نصیرالملک با همین کاشی‌های خاص و متفاوتش یه شهرت خاص پیدا کرده و از مساجد دیگه متمایز شده. حتی عکسا و تصاویری که ازش می‌بینی، این بازی نور و رنگ صورتی رو به بهترین شکل نشون می‌ده و هر کی رو وسوسه می‌کنه بره و از نزدیک این زیبایی رو تجربه کنه.

مسجد نصیرالملک از نظر معماری

بهترین زمان بازدید از مسجد نصیرالملک

بهترین زمان برای بازدید و عکاسی، قبل از ساعت ۱۰ صبحه. چرا؟ چون نور آفتاب به شیشه‌های رنگی مسجد می‌تابه و اینجا رو حسابی قشنگ می‌کنه. به خصوص تو فصل پاییز و زمستون، که آفتاب پایین‌تره و نورش بیشتر از این شیشه‌ها می‌تابه و فضای مسجد رو حسابی رنگین می‌کنه. پس پیشنهاد می‌کنم حتماً بین ساعت ۷ تا ۱۰ صبح بیاید. هر چی به ظهر نزدیک‌تر بشید، دیگه رنگ‌ها کم‌کم باریک‌تر و طرح‌ها هم نامشخص می‌شن و فقط یه سری رنگ متفاوت دیده می‌شه. تازه، نزدیک به ظهر هم مسجد خیلی شلوغ می‌شه و کار عکاسی براتون سخت‌تر میشه. پس بهتره زودتر برید و از زیبایی های اونجا لذت ببرید!

مسجد نصیرالملک در شب

ساعت کار مسجد نصیرالملک شیراز

مسجد نصیر الملک یک سری ساعات بازدید داره که بسته به فصل تغییر می‌کنه. توی نیمه اول سال می‌تونید از ساعت ۸ صبح تا ۵ عصر به این مسجد زیبا سر بزنید. اما وقتی میریم به نیمه دوم سال، ساعت بازدید به ۷ صبح تا ۴:۳۰ عصر کاهش پیدا می‌کنه. فقط یادتون باشه که اینجا توی روزهای خاصی مثل اربعین، تاسوعا و عاشورا، شهادت امام علی (ع)، رحلت پیامبر (ص)، رحلت امام خمینی (ره) و شهادت امام جعفر صادق (ع) بسته‌اس و نمی‌تونید ازش دیدن کنید.

عکس مسجد نصیرالملک با کیفیت بالا

قیمت ورودی مسجد نصیرالملک شیراز

هزینه بلیط این جاذبه فوق‌العاده تو سال ۱۴۰۳ برای گردشگرای خارجی ۲۵۰ هزار تومن می‌شه، اما برای خودمون، ایرانی‌ها، فقط ۳۰ هزار تومن! هر کسی هم بخواد میتونه به صورت انفرادی نماز بخونه. اگه خواستی میتونی به عکاس اونجا بگی ازت عکس بندازه. البته هزینه هر فایلی که بهت میده حدود ۱۵۰ هزار تومنه.

جاذبه های گردشگری اطراف مسجد نصیرالملک شیراز

ارگ کریم خان یکی از جاذبه های نزدیک مسجد نصیر الملک

ارگ کریم خان زند

این بنا رو کریمخان زند، همون وکیل الرعایا معروف، حدوداً سال ۱۱۸۰ هجری قمری ساخت. بعد از اینکه کریمخان به قدرت رسید و شیراز رو پایتخت کرد، تصمیم گرفت یه میدون بزرگ مثل نقش جهان اصفهان بسازه، که اسمش رو گذاشت “توپخونه”. این میدون قدیمی که حسابی بزرگ و شلوغ بوده، از هر طرف یه عالمه بنای مهم داشت: تو شمالش دیوانخونه کریمخان، سمت شرقش بازار وکیل و چندتا کاروانسرا، سمت جنوبش حمام و مسجد وکیل و جنوب غربیش یه باغ. ارگ کریمخانی و اندرونی هم که تو غرب میدون قرار گرفته بودن. فاصله این جاذبه تا مسجد نصیر الملک ۲.۸ کیلومتره

عمارت شاپوری یکی از دیدنی های اطراف مسجد نصیر الملک

عمارت شاپوری

این باغ‌عمارت قدیمی برمی‌گرده به دوره پهلوی اول، و ترکیب جذابی از معماری سنتی ایرانی و اروپایی داره که آدمو می‌بره توی یه دنیای دیگه. از یه طرف، باغ‌های قشنگ و سرسبزش چشم آدمو نوازش می‌ده و از طرف دیگه، ساختمونش با اون معماری خفن و خاص، دلتو می‌بره. همه اینا کنار هم یه منظره رویایی ساخته که واقعاً آدمو مجذوب خودش می‌کنه. اگه شیراز رفتی و دنبال یه جای دیدنی متفاوت بودی، عمارت شاپوری همون جاییه که باید بری. فاصله این عمارت تا مسجد صورتی حدود ۲ کیلومتره.

بقیه جاهای دیدنی هم توی جدول زیر براتون آوردیم.

نام جاذبه فاصله حدودی از مسجد نصیرالملک (متر)
آرامگاه شیخ روزبهان ۳۰۶.۸
خانه زینت الملوک شیراز ۳۴۴.۸
مدرسه خان ۳۴۷.۷
مسجد جامع عتیق شیراز ۳۵۰.۹
بقعه سید میر محمد ۳۸۷.۱
نارنجستان قوام ۴۱۸.۱
بازار مسگرهای شیراز ۵۰۷.۱
حرم شاهچراغ ۵۰۷.۹
سرای مشیر شیراز ۵۵۷.۲
خانه صابر (موزه لباس‌های سنتی و آیینی) ۶۲۱.۲
بازار وکیل شیراز ۶۵۸
خانه منصورکرونی ۶۸۳.۴
مسجد نو شیراز ۷۰۵
مسجد وکیل ۷۰۷.۲
حمام وکیل شیراز ۷۷۰

 

سوالات متداول

مسجد نصیرالملک به چه ویژگی خاصی معروف است؟

بخاطر کاشی های صورتی رنگی که توش زیاد به کار رفته، به مسجد صورتی معروفه

مسجد نصیرالملک تا چه ساعتی باز است؟

نیمه اول سال تا ساعت ۵ و نیمه دوم سال تا ساعت ۴.۵

مسجد نصیرالملک کدام استان است؟

فارس

جاذبه های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

1 × چهار =

مقالات پربازدید

سیری در وب