باغ اکبریه

باغ اکبریه بیرجند | شرایط بازدید + معرفی بخش های مختلف آن

اگه تو خراسان جنوبی دنبال یه جای دیدنی فوق‌العاده می‌گردی، حتما برو باغ اکبریه رو ببین. مطمئنم که محو زیبایی باغ و بناهای تاریخیش میشی. این باغ انقدر قشنگه که سال ۲۰۱۱ توی میراث جهانی یونسکو هم ثبت شده و دیگه فقط یه جای دیدنی توی بیرجند نیست، بلکه یه تیکه از بهشته که همه دنیا می‌تونن ازش دیدن کنن.

باغ اکبریه کجاست؟

یه باغ قشنگ که تو روستای اکبریه، ته خیابون معلم قرار گرفته. با بزرگ شدن بیرجند، الان دیگه جزو این شهرستان محسوب میشه. چون این باغ تو جنوب شرقی بیرجند قرار داره فرقی نمی‌کنه با ماشین شخصی میرین یا با اتوبوس و تاکسی، به هر حال دسترسی بهش خیلی آسونه.

آدرس: استان خراسان جنوبی، بیرجند، بلوار معلم، میدان موزه، خیابان خیام شرقی

موزه باغ اکبریه

مسیر دسترسی به باغ اکبریه

اگه میخوای از تهران بری راهش یه کمی طولانیه، باید از چند تا شهر رد بشیم. اول باید بریم سمنان، بعد دامغان، بعد شاهرود، بعد سبزوار، بعد بجستان و آخرش می‌رسیم بیرجند. کلا 1163 کیلومتر راهه و حدود 14 ساعت طول می‌کشه. با هواپیما میتونی حدود یک ساعت و نیم بعدش تو فرودگاه بیرجند پیاده بشی. از اونجا تا باغ اکبریه یه راه کوتاهی مونده که میتونی با تاکسی یا یه ماشین دیگه بری. با قطارم باید تا ایستگاه طبس بری و بعدش با اتوبوس یا ماشین به سمت بیرجند و باغ اکبریه حرکت کنی.
این سفر میتونه حدود 6 تا 8 ساعت طول بکشه

ماشین شخصی: از بلوار معلم مستقیم برید تا به میدان موزه برسین. اگر از سمت شمال رفتید، قبل از رسیدن به میدان، یه پیچ سمت چپ هست که باید ازش وارد خیابان خیام شرقی بشین. اگرم از سمت جنوب رفتید، بعد از میدان، یه پیچ سمت راست هست که باید ازش وارد خیابان خیام شرقی بشین.

تاکسی: دنبال تاکسی‌هایی باش که تو بلوار معلم و میدون موزه می‌چرخن. اونا مستقیم می‌برنت دم در باغ.

اتوبوس: سوار اتوبوس‌های سطح شهر شو که تو ایستگاه خیام نگه می‌دارن. از اونجا تا باغ اکبریه فقط 200 متر راهه.

بیشتر بخوانید: باغ ارم شیراز

باغ اکبریه بیرجند در شب

تاریخچه باغ اکبریه بیرجند

مجموعه موزه و باغ اکبریه یه جای دیدنیه که توی چند مرحله، از اوایل تا اواخر دوره قاجار ساخته شده. این مجموعه چند تا عمارت داره که قدیمی ترینش عمارت حشمت الملکه. این عمارت دو طبقه توی قسمت شرقی باغ قرار گرفته و قدمتش به اواخر دوره زندیه و اوایل دوره قاجار برمی گرده. قدیما از این باغ و عمارت برای زندگی حاکمان، پذیرایی از مهمون ها و انجام کارهای اداری استفاده می شده. بعد از انقلاب اسلامی، این مجموعه وقف آستان قدس رضوی شد.

اهمیت این باغ و عمارت اونقدر زیاده که توی سال ۲۰۱۱ توی سی و پنجمین کنفرانس یونسکو به عنوان یه اثر میراث جهانی ثبت شد. همچنین توی تاریخ ۲۰ خرداد ماه سال ۱۳۷۸ هم توی فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده.

مشخصات باغ اکبریه

اکبریه بیرجند یکی از باغ های تاریخی ایران هستش که تو یه جای کوهستانی باحال ساخته شده. 45 هزار متر مربع وسعت داره و دو تا عمارت خوشگل توش هست. این دو تا عمارت رو باهم نساختنشون، یه عمارت قدیمی‌تره که مال اواخر دوره زندیه و زمان بابای شوکت‌الملک ساخته شده. عمارت دیگه که بهش میگن تشریفات، مال زمان حکومت خود شوکت‌الملکه.

معماریش ترکیبی از سبک سنتی ایرانی و روسی هستش. وقتی میری اونجا، گنبدای خوشگلش که مثل کلاه فرنگی میمونن و نقش و نگارهای هندسی روی دیوارها و سقف هاش که مثل لانه زنبوره، حسابی حال و هوای قشنگی بهت میدن.

داخل موزه باغ اکبریه

معرفی بخش های باغ اکبریه

عمارت حشمت الدوله

حشمت الدوله، که به عنوان قدیمی‌ترین عمارت  اکبریه شناخته می‌شه، توی قسمت شرقی این باغ قرار گرفته. وقتی واردش می‌شی، توی طبقه همکف یه سری دالان و راهرو می‌بینی که تو رو به باغ اصلی، باغ جنوبی و اصطبل وصل می‌کنن.

عمارت مرکزی

تو غرب باغ اکبریه یه عمارت هست که انگار از دل قصه‌ها بیرون اومده. قدیما مهمون‌های خاص و مهم رو توی این عمارت پذیرایی می‌کردن. یه عالمه درخت کاج بلند و سبز دور و برش هست و با چشم‌انداز بی‌نظیرش، کلی عکس و خاطره‌ی قشنگ از مهمون‌ها رو توی خودش جا داده. تزئینات شیشه‌ای و گچ‌کاری‌های ظریف عمارت هم که حرف نداره.

باغ جنوبی

این قسمت باغ یه جوریه که انگار به روستای اکبریه چسبیده‌ست. یه حوض بزرگ مربعی‌شکل وسط باغ خودنمایی می‌کنه و می‌تونی بفهمی که رسیدی به باغ جنوبی. دور و بر این حوض کلی چیزای دیگه هم هست، مثل عمارت مرکزی و دیوار غربی اصطبل که حسابی به این باغ صفای خاصی دادن.

باغ شمالی

باغ شمالی سمت شمال باغ اصلی قرار گرفته. جالبه که بدونید از باغ جنوبی هم بزرگتره!

کتابخانه و موزه های باغ اکبریه

یه بخش از عمارت و باغ اکبریه که توی دوره قاجار ساخته شده بود، الان شده کتابخانه، دانشکده هنر، موزه باستان‌شناسی و مردم‌شناسی. یه سر به موزه مردم‌شناسی بزنی، با آداب و رسوم و زندگی مردم خراسان جنوبی آشنا میشی.

یه سفره‌خانه و چای‌خانه سنتی هم هست که میتونی بری حالشو ببری. یه قسمت دیگه از باغ هم شده موزه حیات وحش. اگه دنبال دیدن کم‌ یاب‌ ترین جانورها و گیاهان خراسان جنوبی هستی، حتما به این موزه سر بزن.

باغ و عمارت اکبریه

هزینه بازدید و ساعت کاری باغ اکبریه بیرجند

ورود به باغ اکبریه کاملا رایگانه، البته یادت باشه که برای هر موزه باید یه بلیط جداگانه بخری. اگه می‌خوای همه موزه‌های باغ اکبریه رو ببینی، باید دو سه ساعتی وقت بذاری. اگه عجله نداشته باشی و بخوای حسابی از هر کدوم دیدن کنی، ممکنه بیشتر هم طول بکشه. یه عالمه چیزای قشنگ و جالبی برای دیدن هست.

این باغ همه روزه از صبح زود به روی بازدیدکنندگان بازه. یعنی ساعت کاری باغ اکبریه از ساعت 7:30 صبح تا 2:30 ظهر و 4 عصر تا 7 شب هستش که میتونید به این جای زیبا سر بزنید و حسابی از گشت و گذار توی اونجا لذت ببرید.

بیشتر بخوانید: قیمت بلیط باغ گیاه شناسی تهران

بهترین زمان سفر به باغ اکبریه

بیرجند و کل استان خراسان جنوبی حسابی گرم و خشکن، مخصوصاً تو تابستون. اگه از گرما و خشکی خوشت نمیاد، بهتره به جای تابستون، بهار یا پاییز رو برای رفتن انتخاب کنی. اینجوری هم از هوای خنک‌ تر و هم از رنگ و بوی قشنگ باغ لذت می بری. زمستونای این منطقه هم قشنگه، ولی خب حسابی سرده و خشکه. اگه سرمای زیاد اذیتت می کنه، زمستون هم وقت مناسبی برای دیدن باغ اکبریه نیست.

 

 

Related Posts

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

4 + 2 =

مقالات پربازدید