آتشکده یزد

آتشکده یزد با آتش جادویی، تصاویر و لوکیشن

 

 

 

توی یزد یه آتشکده معروف هست که زرتشتی ‌ها برای نیایش میرن اونجا. این آتشکده مال دوره پهلویه، ولی آتیشی که توش روشنه بیشتر از 1500 ساله! در واقع این آتیش یکی از سه تا آتیش مقدس زرتشتی‌ ها از دوره ساسانیانه که هنوز خاموش نشده. آتشکده یزد به جز اینکه یه نماد مهم برای این شهر هست، یه بخش از تاریخ و فرهنگ این شهر باستانی هم به حساب میاد و نشون میده که توی ایران همه ادیان میتونن کنار هم زندگی کنن. این آتشکده سال 1378 به عنوان اثر ملی ثبت شده و توریست‌ها هم میتونن ازش دیدن کنن. با مجله گردشگری همراه باشید تا با این مکان بیشتر آشنا بشید.

 

آتشکده زرتشتیان یزد کجاست؟

 

آتشکده زرتشتیان یکی از جاهای دیدنی یزد هستش که تو بلوار شهید منتظر قائم، خیابان آیت الله کاشانی قرار داره. می تونی بری اونجا و از دیدن آتشکده و محوطه اش لذت ببری. فقط یادت باشه که قبل از رفتن، ساعات بازدید و قوانین مربوط به ورود به آتشکده رو چک کنی.

آدرس: بلوار شهید منتظر قائم، خیابان آیت‌الله کاشانی

اطلاعات آتشکده یزد

 

آتشکده یزد یه ساختمون خیلی قشنگ داره که توی سال 1313 ساخته شده. یه حوض بزرگ وسط حیاطش داره و دورش پر از درخت سرو و کاجه. یه تالار هم داره که زرتشتی ها میرن اونجا دعا میکنن.

چند سال پیش آتشکده یزد رو توی فهرست آثار ملی ایران ثبت کردن. اما یه عده از زرتشتی ها با این کار مخالف بودن. میگفتن اگه گردشگرها بیان اینجا، آرامش زرتشتی ها به هم میریزه و آتشکده هم کثیف میشه.

با این حال، خیلی از مردم دوست داشتن که از آتشکده یزد دیدن کنن. برای همین یه قسمتی از آتشکده رو برای بازدید عموم باز کردن. الان آتشکده یزد شده یه جاذبه گردشگری خیلی مهم توی این شهر.

آتشکده یزد یه جای خیلی دیدنی و جالبه. اگه به یزد سفر کردین، حتما یه سر به این آتشکده هم بزنین.

آدرس آتشکده یزد

تاریخچه آتشکده یزد در ایران

 

تو دوره ساسانی ها، سه تا آتشکده خیلی معروف بودن که همه می شناختنشون. این سه تا آتشکده خیلی قدمت و اهمیت داشتن و از بقیه آتشکده ها سرتر بودن.

اولیش آتشکده آذرگشسب یا آذر گشنسب بود که توی شهر تکاب قرار داشت. دومی آتشکده آذربرزین‌ مهر بود که توی روستای فشتنق خراسان رضوی بود. و سومی هم آتشکده کاریان یا آذرفرنبغ کاریان فارس بود که توی روستای کاریان از توابع جویم لارستان قرار داشت.این سه تا آتشکده خیلی مهم بودن و پادشاهان ساسانی بهشون خیلی احترام می گذاشتن. مردم هم برای عبادت و دعا به این آتشکده ها می رفتن.

آتش بهرام یا همون ورهرام که تو آتشکده یزد روشن شده، قصه‌ ای ۱۵۰۰ ساله داره. این آتیش، ریشه ‌اش به آتشکده آذرفرنبغ فارس برمی ‌گرده که تو دوران ساسانیان روشن بوده و خیلی هم مهم بوده.اما تو قرن دهم، دشمنان به یزد حمله کردن و مسئولان آتشکده مجبور شدن آتیش بهرام رو به یه جای امن‌تر ببرن. اون ‌ها آتیش رو به آتشکده بزرگ شهر بردن، اما این آتشکده هم خراب شد و زرتشتی‌ها دوباره مجبور شدن آتیش مقدس رو جابجا کنن.این بار، زرتشتی‌ها آتیش رو به یه غار تو کوه اشکفت یزدان (بین عقدا و پارس‌بانو) بردن و ۳۰ سال اونجا ازش مراقبت کردن تا به دست دشمنان نیفته.

آتش آتشکده یزد

بعد از اون ماجراها، دوباره مجبور شدن آتیش ورهرام رو جابجا کنن. حدود دو قرن توی روستاهای زرتشتی نشین یزد نگهش داشتن تا از دست غریبه ها در امان باشه. سال ۷۵۰ هجری قمری، یه روستای جدید به اسم ترک آباد نزدیک اردکان ساخته شد و خیلی از زرتشتی های یزد، مخصوصا موبدها، رفتن اونجا زندگی کردن. آتیش مقدس هم بردن ترک آباد و حدود ۳۰۰ سال اونجا موند. ولی بعدش کم کم زرتشتی های ترک آباد از هم پاشیده شدن و آتیش رو دوباره بردن شریف آباد. بالاخره سال ۱۱۸۹ هجری قمری آتیش رو برگردوندن یزد. زرتشتی ها مجبور شدن آتیش مقدس رو توی محله دستوران یزد (محله موبدها) قایم کنن.

نماد فروهر آتشکده یزد

تا قبل از اینکه رضاشاه دستور ساخت آتشکده یزد رو بده، زرتشتیان اذیت میشدن و نمیتونستن یه عبادتگاه درست و حسابی برای خودشون داشته باشن. بالاخره با دستور رضاشاه، آتشکده یزد ساخته شد و زرتشتیان تونستن راحت عبادت کنن.آتش مقدس توی یه محفظه برنجی بزرگ، داخل یه حفاظ شیشه ای و بالاتر از سطح زمین، توی یه اتاق بزرگ و دور از نور خورشید قرار داره. یه آدم به اسم “هیربد” مسئول نگهداری از آتشه. هیربد هر روز با اضافه کردن چوب های خشک و مقاوم مثل چوب بادام و زردآلو، آتش رو روشن نگه میداره. خاکستر حاصل از سوختن چوب ها هم دور ریخته میشه.بازدیدکنندگان میتونن آتش رو از پشت شیشه ببینن، ولی دست زدن بهش ممنوعه.

 

آداب رفتن به آتشکده

  • هم خانم ها و هم آقایون باید قبل از ورود به آتشکده خودشون رو تمیز و پاکیزه کنن.
  • این مکان برای زرتشتی ها مثل مسجد برای مسلمون هاست، برای همین خانوم ها توی یه سری مواقع خاص نمی تونن واردش بشن.
  • آقایون زرتشتی موقع ورود باید کلاه سفید و خانوم ها روسری سفید سرشون بزارن و لباس روشن بپوشن. کفش هاشون رو هم باید دربیارن.
  • هیچ کس نباید به آتش مقدس نزدیک بشه، چون نفس انسان باعث آلوده شدنش میشه.

آتشکده یزد چگونه است

ساعت کاری آتشکده یزد

آتشکده همه روزه به جز تعطیلات بازه. تو بهار و تابستون میتونی صبح ها از ساعت ۸ تا ۱۱:۴۵ و عصرها از ۵ تا ۷:۴۵ بری آتشکده رو ببینی. تو پاییز و زمستون هم عصرها از ۴ تا ۷ میتونی بری. فقط پنجشنبه ها فرق داره، از ۷:۳۰ صبح تا ۹ شب میتونی بری.

بهترین زمان بازید:

برای دیدن آتشکده یزد باید پول بدی، تقریبا هم یک تا دو ساعت طول می‌ کشه. البته تو روزهای خاص مثل عید نوروز و تابستون که هم زرتشتی‌ها و هم بقیه می ‌رن اونجا، ممکنه بیشتر طول بکشه. واسه همین بهترین موقع برای رفتن به این مکان تاریخی و مذهبی، تو نیمه دوم سال فصل پاییز و زمستون.

نظرات مردم درباره آتشکده زرتشتیان

ما اصلا خبر هم نداشتیم که همچیم جایی توی یزد است. گویا کلا یزد زیاد زرتشتی داره. جای جالبی بود. می گفتن آتیش اینجا چند صد ساله که خاموش نشده و روشن نگهش داشتن. اگه با تور برین یا یکی که در این مورد چیزی می دونه بهتره تا براتون در موردش توضیح بده.

 

شاید یک سری فکر کنن جو گیر شدم یا مثلاً ادا در میارم ولی وقتی پامو داخل سالن اصلی آتشگاه میذارم حسی دارم که کاملاً وصف ناپذیره. به کسانی که نرفتن حتماً پیشنهاد میکنم برن و این فضای فوق‌العاده رو تجربه کنن

 

من یک هفته پیش اونجا بودم زیبا و آرامبخشه ولی فقط همون جام آتیش
و داره و بقیش تالوهاییه که تقریبا اداب رسوم دین زرتشتو معرفی میکنه و بنای زیبای ساختمونشه و حوض وسط حیاطش طوری طراحی شده که عکس ورودی اتشکده توی حوض نمای قشنگی داره مخصوصا برای عکاسا جای خوبیه

آتشکده یزد در شب

 

سوالات متداول

آتشکده یزد چند سال است که روشن است؟

بالای درِ آتشکده، یه نماد فروهر گنده نصب کردن. این آتشکده رو سال 1313 ساختن. تو ساختمون اصلیش یه آتشدون هست که آتیشش بیشتر از 1500 ساله که داره میسوزه!

آتشکده یزد تا چه ساعتی باز است؟

شش ماه اول سال: صبح ها از ساعت 8 تا 11:45 و بعدازظهر ها از ساعت 17 تا 19:45

شش ماه دوم سال: صبح ها از ساعت 9 الی 12 و بعدازظهر ها از ساعت 16 الی 19

 

 

Related Posts

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

4 × 1 =

مقالات پربازدید