مجموعه گنجعلی خان جزو اصلی‌ترین جاذبه‌های گردشگری کرمان به حساب میاد و به خاطر وسعت و تنوع بخش‌هاش، حسابی مشهور شده. گنجعلیخان، یکی از حکام معروف زمان شاه عباس بوده که تو دوران حکومتش به آبادانی و ساخت آثار مختلف تو کرمان اهمیت می‌داده. اینجا هم با کمک استاد سلطان محمد معمار یزدی، یه اثر فوق‌العاده به سبک معماری اصفهانی ساخته شده. این مجموعه ۱۱ هزار متر مربع وسعت داره و شامل بخش‌های مختلفی مثل بازار، مسجد، مدرسه و کاروان‌سرا میشه. اینجا به عنوان یکی از بخش‌های اصلی بازار بزرگ کرمان شناخته میشه و همه چیز رو برای گردشگران و بازدیدکنندگان فراهم کرده.

مجموعه گنجعلی خان

مجموعه گنجعلی خان کجاست؟

این مجموعه تاریخی نزدیکی میدان شهدا قرار گرفته. برای رسیدن به اینجا، کافیه خودتون رو به میدان شهدا برسونید و از اونجا به سمت دو خیابان اصلی امام و شریعتی حرکت کنید. این مجموعه بین همین دو خیابان قرار داره و در ابتدای بازار کرمان قرار گرفته. نزدیک‌ترین ایستگاه‌های اتوبوس به اینجا ایستگاه اتوبوس “قدس” و ایستگاه “سه‌راه شمالی-جنوبی” هستن.

لوکیشن مجموعه گنجعلی خان روی نقشه

تاریخچه مجموعه گنجعلی خان

مجموعه گنجعلی‌خان کرمان یکی از جاهای دیدنی و تاریخی این شهره که با قدمتی از دوره صفویه، واقعاً ارزش دیدن داره. گنجعلی‌خان، حاکم معروف کرمان، نزدیک به سی سال به این شهر حکومت کرد و برای آباد کردنش دست به کار شد. این حاکم بناهای زیادی رو توی این شهر ساخته که هنوز هم نشونه‌هایی از هنر و معماری اون دوره رو به نمایش می‌ذاره. این مجموعه حدود ۱۱ هزار متر مربع وسعت داره و معمارش هم شخصی به نام محمد معماری یزدی بوده که از سبک معماری اصفهانی بهره برده. میدان و بازار این مجموعه سال ۱۰۰۵ هجری قمری ساخته شده و حمومش هم توی ضلع جنوبی سال ۱۰۲۰ هجری قمری ساخته شده. مدرسه و کاروان‌سرا هم توی ضلع شرقی به ترتیب سال‌های ۱۰۰۷ و ۱۰۲۱ هجری قمری تاسیس شدن. البته یک آب‌انبار هم تویضلع غربی همون سال ۱۰۲۱ ساخته شده که میشه گفت جزو شاهکارهای اون زمانه. ضرابخانه هم توی ضلع شمالی قرار گرفته. این مجموعه اسمش رو از سازنده‌اش گرفته و با اینکه بخشی از آثارش آسیب دیده، هنوز هم می‌تونید عظمت و زیبایی این مجموعه رو حس کنید. به خصوص که در زمان لشکرکشی آقامحمد خان، خسارات زیادی به این آثار وارد شد.

مسجد مجموعه گنجعلی خان

بخش های مختلف مجموعه گنجعلی خان کرمان

میدان

این میدون توی مرکز شهر قرار داره. سه طرفش بازار هست و یه طرفشم سرای گنجعلی‌خان قرار گرفته. وقتی میری تو میدون، از همون اول کاشی‌کاری‌ها و طاق‌نماهای آجری‌ش توجهتو جلب می‌کنه. وسط میدونم یه حوض خوشگل هست که می‌تونی دورش بشینی و کلی حال کنی.

مدرسه و کاروانسرا

اگه از سمت میدون گنجعلی‌خان به طرف شرق حرکت کنی، به یه مدرسه‌ قدیمی می‌رسی که تو دوران قدیم خیلی استفاده می‌شده. البته بعدها دیگه به مدرسه نبود و تبدیل شد به یه کاروانسرا. معمار این بنا کسی نبود جز محمد سلطانی یزدی که اسمش رو تو کتیبه‌ کاشی‌کاری شده‌ی بالای سردر می‌تونی ببینی.

بازار

بازار رو باید از سمت جنوبی میدون بری تا ببینیش. توی بازار، سمت راست حمام گنجعلی‌خان قرار داره که کنارشم ۱۸ تا مغازه هست. سمت چپ بازارم دستفروش‌ها زیر طاق‌نماها بساط کردن و کلی جنس رنگ‌وارنگ می‌فروشن. حالا اگه بری تا ته بازار، به یه جای جالب دیگه می‌رسی که بهش میگن بازار زرگری یا همون قیصریه که خیلی از طلا فروش‌ها و زرگرها اونجا کار می‌کنن.

مسجد

مسجد گنجعلی‌خان هم یکی از بخش‌های دیدنی این مجموعه‌ست. اگه از میدون به سمت شمال شرق بری، به مسجد می‌رسی. این مسجد کوچیکه ولی خیلی قشنگه. یه ایوون ساده داره که با گچبری‌های هندسی تزیین شده. کف ایوون سنگیه و بالای در چوبی یه کتیبه سنگی دیده میشه. وقتی وارد مسجد میشی، اول یه راهروی باریک رد می‌کنی و بعد وارد شبستان گنبدداری می‌شی که واقعا باحال طراحی شده. محراب مسجد هم خیلی شیکه، با یه لوح مرمر و نقش گلدان که قشنگی‌شو دو چندان کرده.

حمام

این حمام که بیشتر شبیه یه موزه‌س، پر از نقاشی‌های زیباست که بعضیاش برمی‌گرده به دوره صفویه و بعضیاشم به دوره قاجار. نقاشیاش از موضوعاتی مثل شکار شاهان، کاروان شتر و حتی داستان خسرو و شیرین الهام گرفته شده. از قشنگ‌ترین جاهای این حمام رختکنشه که یه فضای تودرتوی عجیب و غریبه. این حمام الان به موزه مردم‌شناسی تبدیل شده و مجسمه‌های مومی هم گذاشتن که مردم قدیمی رو نشون میده.

ضرابخانه‌

یه بنای دیگه که تو مجموعه هست، ضرابخانه‌س. اگه از میدون به سمت بازار مسگری بری، دقیقا روبه‌روی حمام، ضرابخانه قرار گرفته. اینجا قدیما محل ضرب سکه بوده و الان به موزه سکه تبدیل شده. داخلش آجریه و یه گنبد بزرگ بالاشه که حسابی دیدنیه.

آب‌ انبار

در آخرم آب‌انبار گنجعلی‌خان رو داریم که روبه‌روی کاروانسرا قرار داره. این آب‌انبار هم یه سردر خوشگل با تزیینات صفویه داره و تو قدیما برای ذخیره آب استفاده می‌شده. الانم جزو آثار ملی ایرانه و بازدید ازش جذابه.

اب انبار مجموعه گنجعلی خان

 

ساعت کار مجموعه گنجعلی خان کرمان

از اونجا که این مجموعه از چنتا بخش مختلف تشکیل شده پس ساعت بازدید هر کدوم از اونها هم متفاوته.

مکان روزهای تعطیلی ساعات بازدید
حمام گنجعلی‌خان دوشنبه‌ها ۹ صبح تا ۶ عصر
مسجد گنجعلی‌خان هیچ‌روز تعطیل نیست ۹ صبح تا ۷ عصر
کاروانسرای گنجعلی‌خان ایام سوگواری و تعطیلات ۹ صبح تا ۴ عصر

 

جاهای دیدنی نزدیک مجموعه گنجعلی خان

مکان فاصله از میدان گنجعلی‌خان
سرای گلشن 115.2 متر
حمام وکیل کرمان 155.3 متر
بازار وکیل کرمان 182.6 متر
بازار ارگ کرمان 211.6 متر
مسجد ملک کرمان 470 متر
قبه سبز (گنبد سبز) 701.9 متر
بازار قلعه محمود 704.7 متر
آرامگاه مشتاقیه 922.8 متر
آتشکده زرتشتیان کرمان 1.1 کیلومتر
جنگل پردیسان قائم کرمان 4.1 کیلومتر
تله کابین کرمان 4.4 کیلومتر
باغ فتح‌آباد کرمان 16.5 کیلومتر
باغ شاهزاده ماهان 35.5 کیلومتر

 

اگر قصد داری به این شهر سفر کنی، یکی از کارهایی که می‌تونی انجام بدی، اینه که از خدمات بهترین آژانس مسافرتی کرمان استفاده کنی.

به این مطلب رای دهید
Shares:

2 کامنت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *