رامسر، این شهر رویایی کنار دریا، به جز طبیعت بکر و جاذبه‌های گردشگری، سوغاتی‌های خوشمزه و صنایع دستی منحصر‌ به‌ فردی هم داره که هر مسافری رو وسوسه می‌کنه تا دست‌خالی برنگرده! توی این شهر، از شیرینی‌ های محلی گرفته تا صنایع‌ دستی اصیل، گزینه‌های زیادی برای خرید هست که هم برای یادگاری خوبن، هم برای پذیرایی از عزیزان. تا اخر این مقاله همراه ما باش تا با بهترین سوغات رامسر آشنا بشی.

لیست بهترین سوغات رامسر

خوراکی های رامسر

ترشی و زیتون رامسر

ترشی و زیتون

ترشی‌ها یکی از سوغاتی‌های خوشمزه و محبوب شمالی‌ها، مخصوصاً توی رامسر هستن. از ترشی‌های معروف شمالی میشه به ترشی بادمجان، سیرترشی، هفت‌بیجار، ترشی لیته و ترشی مرکبات اشاره کرد که طعم فوق‌العاده‌ای دارن.

زیتون هم یکی از سوغاتی‌های معروف رامسره که حتماً باید امتحانش کنید. این زیتون‌ها توی مدل‌های مختلفی پیدا می‌شن. یکی از مدل‌هاشون اینه که هسته زیتون رو درآوردن و به جاش از فلفل یا سیر استفاده کردن که خیلی خوشمزه ست.

ماهی

خیلی‌ها می‌گن ماهی‌های جنوب کشور خیلی خوشمزه‌تر از ماهی‌های شمالی هستن، اما ماهی‌های دریای خزر هم کم از اینا ندارن. از ماهی‌های خوشمزه‌ای که تو شمال پیدا میشه میشه به قزل‌آلا، ماهی آزاد (سالمون)، اردک‌ماهی، ازون‌برون، سوف و کلیکا اشاره کرد. تو بازارهای شمالی هم فروش ماهی‌های دودی و شور خیلی رایج شده چون اینا دیرتر فاسد می‌شن و میشه مدت طولانی‌تری نگهشون داشت.

یکی از معروف‌ترین محصولات دریای خزر هم خاویاره. این دریا بیش از ۹۰ درصد خاویار دنیا رو تأمین می‌کنه و در واقع بزرگ‌ترین منبع خاویار جهان به حساب میاد. انواع ماهی‌های خاویاری که تو این دریا زندگی می‌کنن شامل فیل‌ماهی، تاس‌ماهی، روسی (چالباش)، قره‌برون، ماهی شیب و ازون‌برونه.

برنج

برنج رامسر یکی از بهترین انواع برنج‌ های شمالی هست که طعمش بعد از پخت هم هیچ‌وقت از ذهن نمی‌ره. این برنج از زمین‌ های حاصل‌خیز و آب و هوای مناسب رامسر به دست میاد و طعمش به قدری خوشمزه‌ست که حتی اگه با هیچ غذایی هم سرو بشه، خودش یه دنیای جداگانه از لذت رو به شما میده.

سوغات خوردنی رامسر

عسل طبیعی

عسل کوه‌های مازندران، به‌ویژه در دامنه‌های رامسر، یکی از خوشمزه‌ترین و باکیفیت‌ترین عسل‌های کشوره. این عسل‌ها از شهد گل‌های وحشی و گیاهان دارویی کوهستانی تهیه می‌شن و به همین دلیل طعم و خواص بی‌نظیری دارن.

نان فتلمه

نان قتلمه

نان قتلمه یکی از نان‌های سنتی و خوشمزه مازندرانیه که توی سفره‌های افطار حضور پررنگی داره. این نون با ترکیبی از شیر، تخم‌مرغ، خمیرمایه، آرد سفید، شکر و نمک تهیه میشه و طعم خوشمزه ای داره.

قماق

قماق یکی از نون‌های محلی و خوشمزه مازندرانِ که توی صبحونه‌های مازندرانی‌ها حسابی جا داره. این نون با ترکیبی از شنبلیله، آرد گندم، کره، تخم‌مرغ، جعفری، شوید و گردو درست می‌شه و طعم و عطر خاصی داره.

قماق به‌ خاطر استفاده از سبزیجات معطر مثل شنبلیله، جعفری و شوید، عطر و طعم خاصی داره. همچنین، وجود گردو تو ترکیبش باعث می‌شه ارزش غذایی بالایی داشته باشه. این نون محلی معمولاً با چای یا دوغ سرو می‌شه و تو مراسم‌ها و مناسبت‌های خاص هم حضور داره.

شیرینی محلی رامسر

کلوچه و کوکی رامسر

کلوچه و کوکی

اگه تا حالا به شمال ایران سفر کرده باشی، حتماً توی مغازه‌ها و شیرینی‌فروشی‌ها چشمت به کلوچه و کوکی خورده. این دو تا شیرینی از معروف‌ترین سوغاتی‌های شمال هستن که خیلیا بدون خریدنشون از سفر برنمی‌گردن!

کلوچه همون شیرینی قدیمی و خوشمزه‌ایه که با آرد، شکر و روغن درست می‌شه و توی بعضیاش مغز گردو، نارگیل یا حتی پرتقال می‌ریزن تا طعمش خاص‌تر بشه. اما کوکی یه شیرینی نسبتا جدیدتره که بافت نرم‌تری داره و روی سطحش پر از تکه‌های شکلاته.

این روزا خیلیا کوکی رو ترجیح می‌دن، ولی طرفدارای کلوچه هم هنوز زیادن، مخصوصاً اونایی که عاشق طعم‌های سنتی و اصیلن. کلوچه‌های شمالی، به‌خصوص کلوچه‌های فومن و لاهیجان، خیلی معروفن و هر کدوم طعم و شکل خاص خودشونو دارن. کوکی‌ها هم با بافت نرم و تکه‌های شکلاتی که دارن، دل خیلی‌ها رو بردن.

شیرینی آغوزنون رامسر

 آغوزنون

آغوزنون یکی از اون شیرینی‌های محلی مازندرانه که هم خوشمزست، هم مقوی! این شیرینی قدیمی رو بیشتر توی مراسم‌های سنتی و جشن‌های مازندران، مخصوصاً شب یلدا، درست می‌کنن و کنار بقیه خوراکی‌های یلدایی می‌ذارن. جالبه بدونی که آغوزنون هم به شکل خام و هم پخته سرو می‌شه؛ نسخه خامش رو «پیس گِنده» می‌گن.

مواد اصلی این شیرینی شامل آرد گندم، شیر، تخم‌مرغ، شکر، گردو و کنجده که باعث می‌شه هم بافت نرم و خوش‌طعمی داشته باشه، هم پر از خاصیت باشه. بعضی‌ها برای عطر و طعم بهتر، توش از دارچین یا هل هم استفاده می‌کنن. مدل سنتی این شیرینی رو توی تنور درست می‌کنن، ولی با فر هم می‌شه پختش.

پشت زیک

این شیرینی که به سوهان کنجدی هم شباهت داره، با موادی مثل کنجد، شکر، گردو، عسل و کره درست می‌شه. مازندرانی‌ها به‌جای قند، پشت زیک رو کنار چای میل می‌کنن.

اسم “پشت زیک” از پرنده‌ای به نام “زیک” گرفته شده که در شمال کشور زندگی می‌کنه. به‌ خاطر رنگ این شیرینی، بهش پشت زیک می‌گن. این شیرینی مقوی و انرژی‌زاست و می‌تونه جایگزین خوبی برای شیرینی‌های صنعتی باشه.

برای درست کردن پشت زیک، شکر رو روی حرارت ملایم ذوب می‌کنن تا کاراملی بشه. بعد کنجد و کره رو اضافه کرده و مخلوط می‌کنن. این ترکیب رو روی سینی چرب‌شده پهن می‌کنن و با وردنه صاف می‌کنن. بعد به اندازه‌های دلخواه برش می‌زنن. اضافه کردن زعفران دم‌ کرده هم می‌تونه به طعم و رنگ بهترش کمک کنه.

شیرینی رشته به رشته رامسر

رشته‌ به‌ رشته

رشته‌ به‌ رشته یکی از شیرینی‌های سنتی و پرطرفدار مازندران هست که از آرد برنج، گردو، خاک قند، هل و روغن درست می‌شه. این شیرینی به خاطر استفاده از برنج، خیلی مقویه و بافت سبکی داره. مازندرانی‌ها معتقدن خوردن این رشته‌های سفید و شیرین توی سال نو، باعث سفید بختی جوون ها می‌شه.

برنجک

برنجک

برنجک یه شیرینی خوشمزه و پرطرفدار توی مازندران و گیلانه که توی مراسم‌های مختلف مثل عید نوروز، شب یلدا و جشن‌های محلی سرو میشه. این شیرینی با برنج پخته‌شده، شکر و گلاب تهیه میشه و بافت ترد و شیرینی داره.

قبل خوندن ادامه این مطلب، پیشنهاد میکنم با سوغات و صنایع دستی مازندران آشنا بشید.

صنایع دستی رامسر

حصیر بافی

حصیر بافی و صنایع چوبی توی رامسر سابقه‌ای طولانی دارن و بخش بزرگی از درآمد روستاییان رو تشکیل میدن. از جمله محصولات حصیربافی می‌تونیم به سبد، زیرانداز و کاسه اشاره کنیم.

حصیربافی با گیاهایی که توی باتلاق‌ها و آب‌بند‌ها رشد می‌کنن، تهیه می‌شه. مواد اولیه حصیربافی ارزون هستن، بنابراین محصولات حصیربافی هم قیمت مناسبی دارن. حصیربافی انواع مختلفی داره که هر کدوم اسم خاص خودش رو داره. یکی از انواع حصیربافی که توی رامسر رایج هست، مرواربافیه.

مروار به چوب‌های ترکه‌ای و زردرنگ می‌گن. اگه این چوب‌ها نامرغوب باشن، به رنگ سبز یا سیاه هستن. برای بافت مروار، چوب‌ها رو به چند قسمت تقسیم می‌کنن و توی آب می‌جوشونن، بعدش مروار بافته می‌شه. بعد از بافت، توی نور آفتاب قرار می‌گیره تا خشک بشه. مرواری که زردرنگ باشه، کیفیت بهتری داره. از مروار برای ساخت محصولاتی مثل سبد، کشکول و گلدان استفاده می‌کنن.

نمد بافی

نمد بافی

نمد بافی یکی از هنرهای قدیمی رامسره که توی گذشته خیلی طرفدار داشت، ولی الان دیگه به فراموشی رفته. نمد رو از پشم گوسفند درست می‌کنن و می‌تونن به شکل‌های مختلف مثل گرد، بیضی یا مستطیل درش بیارن. این کار یه جور هنر حساب میشه که باید حوصله و زمان زیادی روش بذاری. هرچی نمد بیشتر مشت‌ و مال بخوره، هم مقاوم‌تر میشه و هم قیمتش بالا میره. به همین دلیل دیگه خیلیا تو روستاها نمدبافی رو به‌عنوان شغل انتخاب نمی‌کنن.

این هنر تو گذشته بیشتر کار مردا بود، چون باید از زور بازو استفاده می‌کردن. اما با گذشت زمان و تغییرات زیادی که توی جامعه پیش اومد، دیگه کمتر کسی به این کار توجه نشون داد. با این حال هنوز هم چند نفر هستن که می‌خوان این هنر رو زنده نگه دارن و ادامه بدن.

در حال حاضر، توی رامسر تلاش‌هایی میشه که نمدبافی رو دوباره به مردم معرفی کنن. مثلا توی دهکده‌های نمدمالی کارگاه‌ها و نمایشگاه‌هایی برپا میشه که هم به مردم آموزش بدن و هم این هنر رو به نسل جدید معرفی کنن.

چادر شب بافی

چادر شب‌ بافی یه هنر قدیمیه که توی گذشته بیشتر زنان روستاهای رامسر بهش مشغول بودن. این هنر یکی از اون کارهایی بود که نه تنها وقت و انرژی زیادی می‌برد، بلکه به پارچه‌های رنگارنگی نیاز داشت که بافتش رو خیلی خاص می‌کرد. اما خب با گذشت زمان و نزدیک شدن به دوران مدرنیته، این هنر کم‌کم رو به فراموشی رفت. اینم به این دلیل که چادرشب‌بافی واقعا زمان‌ بر و سخت بود و برای تهیه‌ اون باید از نخ‌های باکیفیت استفاده می‌شد که این موضوع باعث می‌شد قیمتش هم بالا بره.

چادرشب‌هایی که بافته می‌شد، معمولا طرح‌های هندسی داشتن و رنگ‌های خیلی شاد و پر انرژی مثل قرمز، زرد و نارنجی. از این چادرشب‌ها برای پوشیدن یا حتی به‌عنوان رومیزی و روتختی هم استفاده می‌کردن. اسم این هنر توی مازندران “لاون‌بافی” هم هست.

توی چندتا از شهرهای شمالی مثل رامسر، آلاشت، لفور و هزار جریب بهشهر این هنر به‌ صورت محدود انجام می‌شه.

هم جوشی شیشه در رامسر

هم‌ جوشی شیشه

هم‌جوشی شیشه، یا همون فیوزینگ گلاس، یه هنر قدیمی و جذابه که توش قطعات شیشه‌ای با رنگ‌ها و بافت‌های مختلف رو با حرارت بالا به هم می‌چسبونن تا طرح‌های زیبا بسازن.

تاریخچه این هنر به حدود ۵۰۰ سال قبل از میلاد برمی‌گرده. فینیقی‌ها در اون زمان با استفاده از حرارت، قطعات شیشه‌ای رو به هم متصل می‌کردن و اشیاء شیشه‌ای می‌ساختن. این تکنیک بعدها در روم باستان و مصر باستان هم استفاده می‌شده. اما هنر فیوزینگ گلاس به شکل امروزی، سابقه‌ای حدوداً یک قرن داره و در قرن بیستم میلادی به‌عنوان یک هنر مستقل شناخته شده.

اگه به رامسر سفر کردید و دوست دارید از صنایع دستی این شهر دیدن کنید، کارگاه همجوشی شیشه در روستای میان لات، در مسیر رامسر به جواهرده، یکی از مکان‌های دیدنیه. این کارگاه با نام شرکت کوه سبز، به ساخت آثار هنری با این شیوه می‌پردازه.

سوغات رامسر چیه

از کجا سوغات رامسر بخریم؟

بازار سنتی رامسر: این بازار بین میدان امام خمینی و میدان فلسطین، تو خیابون سجادی قرار داره. اینجا می‌تونی انواع میوه و سبزیجات تازه، زیتون، ترشیجات محلی، رب انار، لواشک‌های خونگی و صنایع دستی مثل محصولات چوبی، حصیری و نمدبافی رو پیدا کنی. بازار سنتی رامسر شنبه تا پنجشنبه از ساعت ۹ صبح تا ۱۰ شب بازه.

بازارهای هفتگی رامسر: اگه شنبه یا سه‌ شنبه تو رامسر بودی، حتما به بازارهای هفتگی سر بزن. این بازارها از ساعت ۸ صبح تا ۱ بعدازظهر برپا می‌شن و می‌تونی محصولات محلی و تازه رو مستقیم از کشاورزا و تولیدکننده‌ها بخری.

فروشگاه‌های سوغات و کادویی: چند تا فروشگاه خوب هم تو رامسر هست که می‌تونی سوغاتی‌های متنوعی ازشون بخری:

سوغات رضا: این فروشگاه تو رامسر، خیابون مطهری، خیابون شاهد قرار داره.

فروشگاه زنجیره‌ای سوغات عقیل رودباری: این فروشگاه تو شهرستان رامسر، پایانه مسافربری، خیابون باهنر، خیابون پانزدهم خرداد قرار گرفته.

زیتون و سوغات علی بابا: این فروشگاه تو کتالم و سادات‌ شهر، بلوار امام رضا قرار داره.

به این مطلب رای دهید
Shares:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *