سد درودزن تو استان فارس، حدود ۵۰ کیلومتری شمال غرب مرودشت روی رودخونه کر ساخته شده و یکی از جاهای دیدنی اطراف شیراز حساب میشه. ساخت این سد تو سال ۱۳۵۱ تموم شد و از اون موقع تا الان آب آشامیدنی شهرهای شیراز و مرودشت رو تأمین می‌کنه. تازه، آب کشاورزی مرودشت و کامفیروز رو هم از همین سد می‌گیرن. جالبه بدونی که این سد اول اسمش داریوش بود، اما بعد از انقلاب اسمش شد درودزن، چون این اسم رو از یه روستای نزدیک به خودش گرفته. این جاذبه‌ی تاریخی و طبیعی که حسابی دیدنیه، تو سال 1388 به عنوان یکی از آثار ملی کشورمون به ثبت رسیده.

تبلیغات سایت

سد درودزن کجاست؟

سد مخزنی درودزن یکی از جاهای باحال و دیدنی استان فارس به حساب میاد که تو ۵۰ کیلومتری شمال غرب مرودشت جا خوش کرده. این سد روی رودخونه کر ساخته شده و از اونجایی که حسابی بزرگ و مهمه، علاوه بر اینکه واسه ذخیره آب و کشاورزی استفاده می‌شه، یه مقصد گردشگری هم هست. حالا اگه بخوای بدونی دقیق‌ تر کجاست، باید بگم تو صد کیلومتری شمال غرب شیراز قرار داره.

لوکیشن سد درودزن روی نقشه

دریاچه سد درودزن

مسیر دسترسی به تفرجگاه سد درودزن

  • برای رسیدن به سد درودزن، باید از شیراز راهی شمال غرب بشید و از جاده شیراز-اصفهان عبور کنید. بعد از اینکه از مرودشت و تخت جمشید گذشتید، دیگه باید به سمت درودزن برید. دو تا راه دارین. یکی از این مسیرها از سمت مرودشت شروع می‌شه. وارد جاده پتروشیمی بشین و به سمت روستای درودزن برین. این مسیر به سد می‌رسه، که خودش یه جاذبه طبیعی فوق‌العاده‌ست و منظره‌های فوق‌العاده‌ای داره.
  • راه دیگه هم اینه که از شهرستان بیضا وارد بشین و بعد به سمت کامفیروز حرکت کنین. این مسیر هم بهتون دیدنی‌های زیبایی رو نشون می‌ده و می‌تونین از طبیعت بکر منطقه لذت ببرین. با هر کدوم از این دو راه، یه تجربه متفاوت و دلچسب در انتظارتونه!

تفرجگاه سد درودزن

تاریخچه ساخت سد درودزن

حدود ۲۴۰۰ سال پیش، توی دوره هخامنشیان، به خاطر نیاز به آب برای آبیاری مزارع، توی حوالی روستای درودزن سدی ساخته شد. داریوش هخامنشی با یه دید باز و استفاده از دانش و مهندسی اون زمان، یکی از جدیدترین سازه‌های آبی رو تو این منطقه به راه انداخت. این سد دقیقاً توی بهترین نقطه مسیر رود کر ساخته شده بود و برای زمان خودش یه شاهکار مهندسی حساب می‌شد. از همون اول هم به اسم «سد داریوش» شناخته می‌شد و کشاورزا برای آبیاری زمین‌هاشون ازش استفاده می‌کردن. بعد از گذشت سال‌ها، این سد بازسازی شد و توی دوران پهلوی که نیاز به یه سد بزرگ‌تر بود، تشخیص دادن که بهترین جا برای ساختش همین نقطه‌ست. به همین دلیل، بقایای سد قدیمی داریوش رو به یه مکان دیگه که حدود ۳ کیلومتر باهاش فاصله داشت، منتقل کردن تا سد جدید ساخته بشه. یه نکته جالب اینکه توی دوره قاجار، این سد رو به اسم «تنگ دختر» یا «سنگ دختران» می‌شناختن.

سد درودزن فارس

مشخصات سد درودزن فارس

مشخصه مقدار
نوع سد مخزنی (خاکی با هسته رسی)
ارتفاع از پی 58 متر
طول تاج 710 متر
عرض تاج 8 متر
حجم مخزن 960 میلیون مترمکعب
حجم مرده مخزن 133 میلیون مترمکعب
حجم مفید مخزن 830 میلیون مترمکعب
نوع سرریز بتنی آزاد
مساحت دریاچه 55 کیلومتر

بهترین زمان سفر به سد درودزن

بهار و پاییز، واقعاً بهترین فصل‌ها برای بازدید از سد درودزن هستن. تو بهار، وقتی گل‌ها شکوفه می‌زنن و طبیعت سرسبز می‌شه، مناظر اطراف سد یه حال و هوای خاصی پیدا می‌کنه که آدم رو مجذوب خودش می‌کنه. پاییز هم که فصل رنگ‌های گرم و دلپذیره، حس و حال دیگه‌ای به این منطقه می‌ده و می‌تونی از هوای مطبوع و منظره‌های زیبا لذت ببری. تابستون هم اگه به فعالیت‌های آبی علاقه‌داری، سد درودزن می‌تونه گزینه خوبی باشه، اما یادت باشه که هوا ممکنه خیلی گرم بشه. پیشنهاد میکنم بعد اینکه از این جاذبه طبیعی دیدن کردید، سراغ جاهای دیدن شیراز هم برید.

جزئیات سد درودزن

تفریحات دریاچه سد درودزن

  1. دریاچه سد درودزن یکی از جاهای باحاله که حسابی میشه توش تفریح کرد. اولین تجربه جالبی که می‌تونی تو اینجا داشته باشی، پرنده‌نگریه! اگر عاشق طبیعت و پرنده‌ها هستی، تالاب سد درودزن پر از پرنده‌های مهاجره که واقعا جذابن و دیدن‌شون می‌ارزه.
  2. حالا اگر به ماهیگیری علاقه‌مندی، باید بگم که توی دریاچه هم این امکان وجود داره. البته یادت باشه که قبل از ماهیگیری باید از سازمان‌های مربوطه مجوز بگیری. قوانین و مقرراتی هم برای حفظ اکوسیستم دریاچه وجود داره که باید رعایت کنی تا هم طبیعت آسیب نبینه و هم خودت اذیت نشی.
  3. نکته دیگه اینکه تو بعضی مناطق مشخص دریاچه، می‌تونی قایق‌سواری هم کنی. اما یادت باشه که این فعالیت‌ها باید با نظارت و رعایت اصول ایمنی انجام بشه. معمولاً قایق‌های پدالی و قایق‌های موتوری کوچک هم توی اینجا مجازن و می‌تونی باهاشون یه روز خوش بگذرونی.

ماهی های سد درودزن

ماهی های سد درودزن شیراز

ماهی‌ها توی این دریاچه خیلی جالبن و چندتا گونه متفاوت دارن. اولش می‌رسیم به شاه کولی جنوبی، که اسم علمی‌اش Alburnus mossulensis هست. بعدش سیاه ماهی فلس درشت یا همون Capoeta aculeate که خیلی طرفدار داره. سیاه ماهی فلس ریز هم با اسم Capoeta damascina شناخته می‌شه و از اینا که بگذریم، می‌رسیم به حمری یا Carasobarbus luteus. یه نوع دیگه هم هست به اسم کاراس که علمیش Carassius gibelio هست. و در نهایت، کپور معمولی با اسم Cyprinus carpio و کپور نقره‌ای که بهش می‌گن Hypophthalmichthys molitrix هم توی دریاچه دیده می‌شن.

جالبه بدونید که توی بخش‌های مختلف دریاچه، تجمع ماهی‌ها خیلی متفاوته. مثلاً همه این 7 نوع ماهی رو توی بخش دریاچه‌ای می‌تونید ببینید، اما توی بخش میانی فقط 3 تا ازشون یعنی سیاه ماهی فلس درشت، سیاه ماهی فلس ریز و کپور معمولی حضور داشتن. حالا توی بخش رودخانه‌ای، تنها 3 نوع ماهی جا خوش کردن: شاه کولی جنوبی، سیاه ماهی فلس درشت و کپور معمولی. تنوع ماهی‌ها توی این دریاچه واقعاً جالب و جذابه!

جزیره سد درودزن

اقامتگاه در سد درودزن

اگه دوست داشتید نزیک این جاذبه دیدنی اقامت داشته باشید، میتونید برید به اقامتگاه بوم‌گردی کندازی که توی روستای کندازی، شهر مرودشت قرار گرفته. اینجا چندتا خونه روستایی با معماری سنتی و دلنشین هست. روستای کندازی روی یه دره پلکانی و توی یه منطقه سرسبز نشسته که خونه‌های بومی‌اش رو از سنگ و چوب و کاهگل ساختن. این اقامتگاه دوتا خونه مجزا داره که به صورت کف خواب هستند. در مجموع می‌تونه از ۳۰ گردشگر پذیرایی کنه! یکی از این خونه‌ها شامل یه اتاق ۱۲ متری و یه اتاق ۲۰ متری میشه و البته توالت و حمام هم مستقل داره. خونه دیگه هم یک اتاق ۱۲ متری با دو تا اتاق ۲۰ متری داره که توالت و حمامش توی حیاطه. همچنین پارکینگ غیرمسقف و پرسنل مسلط به زبان‌های مختلفه و یه راهنمای تور هم داره. برای گرمایش اتاق‌ها هم از بخاری نفتی و هیزمی استفاده میشه. خلاصه اینجا هم راحت و دل‌چسبه و هم امکانات خوبی داره! اگه به هر دلیلی دلتون نخواست توی این اقامتگاه بمونید، میتونید به بهترین هتل های شیراز مراجعه کنید.

جاهای دیدنی اطراف سد درودزن

جاذبه‌های گردشگری فاصله تا تفرجگاه درودزن به کیلومتر
آبشار دشتک ابرج 10.5
تپه ملیان فارس 22.1
دریاچه برم فیروز 22.7
آبشار چیکون 22.7
آبشار مورزیان 22.7
غار تنگ کردان مرودشت 24.2
تیر باغ 27.3
امامزاده ایوب نبی 28.1
بهشت گمشده 28.8
قلعه استخر مرودشت 33.2
روستای قلات 42.2
پیست اسکی تربیت بدنی 45.1

سوالات متداول

عمق سد درودزن چقدر است؟

58 متر

فاصله شیراز تا سد درودزن چقدر است؟

حدود 100 کیلومتر

سازنده سد درود زن کیست؟

داریوش هخامنشی

Shares:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *