جواهرده یه روستای باحال و خوشمنظره توی غرب مازندران و مرز گیلانه که حسابی طرفدار داره. این روستا توی ارتفاعات کوههای البرزه و حدود ۲۰۰۰ متر از سطح دریا بالاتره. فاصلهش از رامسر ۲۹.۵ کیلومتره.روستای جواهرده از دل کوههای سرخقله و سماموس بیرون اومده و همین موقعیت جغرافیاییش باعث شده که هوای خیلی خوب و خنکی داشته باشه. توی قدیم، مردم رامسر توی تابستونا میرفتن اینجا که از گرمای شدید رامسر فرار کنن و توی زمستونا دوباره برمیگشتن به شهر. جواهرده رامسر ۱۲ محله قدیمی داره، از جولاخیل گرفته تا شلمحله، همهشون پر از آدمهای مهربون و مهماننواز هستن که با آغوش باز از مسافرا پذیرایی میکنن. اگر میخوای یه تجربه خاص و متفاوت از طبیعت توی دل کوهها و ابرها داشته باشی، این روستا که یکی از بهترین جاهای دیدنی مازندران به حساب میاد، یه انتخاب عالیه.
جواهرده کجاست؟
جواهرده یکی از خاصترین ییلاقهای مازندران تو دل رشتهکوههای البرزه که به بهشت واقعی شباهت داره! این روستای دلبر و بکر تو ارتفاعات ۲۰۰۰ متری از سطح دریا قرار گرفته و فقط ۲۷-۲۹ کیلومتر با رامسر فاصله داره. جادهی سرسبز و پیچدرپیچ جنگلی رو که از مرکز شهر رامسر شروع میشه، دنبال کنید تا برسید به این سرزمین ابرها. جاده جواهرده راه مستقیم و سادهای نیست؛ پُره از پیچ و تاب که با هر پیچش، منظرههای بکر و تازهای بهتون نشون میده و حدود ۵۰ دقیقه هم طول میکشه. مسیر دسترسیش هم طوریه که برای رسیدن بهش از تهران، باید حدود پنج ساعت توی راه باشید تا به رامسر برسید و از اونجا هم وارد جاده مخصوص جواهرده بشید. اگر هم با اتوبوس اومدید، خب میتونید تو تورهای آژانس های مسافرتی ساری شرکت کنید که بیشتر سراغ جواهرده و جاذبههای طبیعیش میرن.
لوکیشن روستای جواهر ده روی نقشه
تاریخچه روستای جواهرده
داستان نامگذاری جواهرده حسابی بحثبرانگیز بوده و کلی روایت و افسانه پشتش هست. این اسم زیبا رو بعضیها به جواهرات و یه سری هم به جغرافیای خاص روستا نسبت میدن. یکی از قدیمیترین اشارهها به اسم این روستا تو کتاب “تاریخ گیلان و دیلمستان” از سید ظهیرالدین مرعشی اومده که تو سده ۱۹ هجری قمری نوشته شده. تو این کتاب، اینجا رو با نام «جئورده» معرفی کرده که به گیلکی «جؤرده» گفته میشد. بعضیها معتقدن اسم جواهرده از کلمهی گیلکی «جؤرده» گرفته شده که معنی “ده بالا” میده، و این در مقابل «جیرده» یا “ده پایین” هست. ولی با این حال، یه عده میگن «جواهرده» هیچ ارتباطی با کلمه جواهر نداره و بیشتر یه تغییر زبانیه که اتفاق افتاده.
اما یه روایت دیگهای هم هست که به دوران زرتشتیان برمیگرده؛ گویا توی گذشتههای دور زرتشتیها مردگانشون رو تو بلندیها و همراه با لوازم زینتی دفن میکردن و شاید همین باعث شده مردم فکر کنن اسم «جواهرده» به همین رسمها ربط داره. بعضی هم میگن تو این منطقه پر از طلا و گنجهای قدیمی بوده، برای همین به این اسم معروف شده. از طرف دیگه، یه سری افراد میگن این اسم به خاطر کشتزارهای گندم و جو بوده. گویا تو زبونهای قدیمی «جاوا» به معنی گندم و «جاو» هم به معنی جو بوده. اینجا از زمینهای حاصلخیز و پرمحصولی برخوردار بوده، برای همین بهش «جوادهار» میگفتن که بعداً به جواهرده تبدیل شده. البته، شاید هم ریشهی اسم به یه زن حاکم برمیگرده؛ میگن اولین حاکم منطقه زنی به اسم جواهر بوده و به احترامش اسم اینجا رو جواهرده گذاشتن.
جاهای دیدنی جواهرده
پارک جنگلی صفارود
این پارک جنگلی، تو ۹ کیلومتری جاده جواهرده قرار داره و پر از درختهای سرسبز و چشمههای آب معدنیه که حال آدم رو حسابی جا میاره. برای رسیدن به اینجا، اول باید ماشین رو توی پارکینگ بذارید و از یه مسیر پلکانی پایین برید تا وارد دل جنگل شید. از همون اول، صدای آب و منظره رودخونه صفارود که مثل یه شاهرگ زنده، از کوه سماموس سرچشمه گرفته و تا دریای خزر میره، شما رو همراهی میکنه. یکی از جذابیت های اینجا، چشمههای آبه که حتی محلیها هم آب خوردنشون رو از همین چشمه میگیرن. به خاطر همین، به این پارک جنگلی میگن «آب معدن». از امکانات این پارک جنگلی هم بگم که کلا برا رفاه گردشگرا فکر همهچیز رو کردن؛ آلاچیق برای پیکنیک، باربیکیو برای کباب و کافههای کوچیک برای خرید همه آمادهست.
آبشارهای جواهرده از مهمترین جاذبههای این منطقه هستن که گردشگرای زیادی رو برای عکاسی و استراحت جذب خودشون میکنن. یکی از این آبشارهای معروف، آبشار صفاروده؛ یه جای عالی واسه نشستن کنار آب، لذت بردن از طبیعت و ثبت چندتا عکس که روح آدمو تازه میکنه. مسیر رسیدن به آبشارها هم خودش یه ماجراجوییه، مخصوصاً وقتی میخواهید به آبشار اصلی روستا برسید که دقیقاً ۱۰۰ متر پایینتر از پارکینگه و کنار یه تخته سنگ بزرگ جا خوش کرده. آب این آبشارها هم انقدر زلال و خنکه که خستگی کل مسیر رو از تنتون درمیاره!
دریاچه قو
وقتی به دریاچه میرسید، میبینید که دور تا دورش آلاچیقهای چوبی چیده شده، دقیقا همونجوری که آدم انتظار داره بشینه و قهوهشو بخوره و از طبیعت اطرافش لذت ببره. یه قایق پدالی هم اینجا منتظرته که بتونی تو آبای آرام دریاچه بچرخی و از همه طرف این طبیعت رؤیایی رو ببینی. این دریاچه مصنوعیه، یعنی از یه برکه کوچیک تبدیل شده به این زیبایی که الان میبینی. برای اینکه به دریاچه قو برسی، باید از یه جاده فرعی رد شی که حدود دو و نیم کیلومترش خاکیه؛ البته همین پیچ و خمهای جاده هم از قشنگیای سفره و حس کنجکاویتو بیشتر میکنه. وقتی میرسی، جدا از قایق و آلاچیقها، میتونی حسابی از مزه غذاهای شمالی و بوی خوش خاک و درختا لذت ببری. برای ورود به دریاچه قو، یه ورودی کوچیک میگیرن که اونم میره برای نگهداری و پاکیزه نگه داشتن این طبیعت قشنگ. اگه تصمیم گرفتی شب رو هم همینجا بمونی، نزدیک دریاچه یه مجتمع اقامتی داره که خیال راحت میتونی ازش استفاده کنی و شب رو همونجا بمونی.
چشمه های جواهرده
چشمههای سلیمان، برشی و کوه کنین از اصلیترین منابع آب این روستا هستن که آب خنک و گوارایی دارن و هنوز هم مثل قدیم، آب آشامیدنی روستا و کشاورزی مردم رو تامین میکنن. در گذشته، مردم خیرخواه این چشمهها رو تا نزدیکی ده هدایت کردن که هم برای خودشون راحت باشه و هم برای کشاورزی مفید. امروزه این چشمهها تبدیل به جاذبههای توریستی شدن و حسابی طرفدار دارن، طوری که کلی مسافر به عشق دیدن همین چشمهها به جواهرده میان. اگر قصد دیدن این چشمهها رو دارین، بهترین زمان فصل بهاره که هم پرآبتر و هم منظرهاش با سبزیهای تازه و درختهای پر از شکوفه، وصفناپذیره.
مسجد آدینه
یکی از جاذبههای تاریخی جواهرده که طرفدارای زیادی هم داره، مسجد آدینهست. این مسجد با قدمت حدود ۷۰۰ سال، تو قلب روستا قرار گرفته و یکی از مهمترین جاذبههای تاریخی محسوب میشه. در گذشته، این مسجد به عنوان آتشکده و معبد زرتشتیها شناخته میشد، اما به همت «شل شریف»، از بزرگان جواهرده، طراحی و ساخته شد تا با معماری خاص شمال کشور همخوانی داشته باشه. متاسفانه مسجد آدینه در طول تاریخ بارها دچار آسیبهای زیادی شده و یکی از بدترین بلایای طبیعی که به اون آسیب زد، برخورد صاعقه با درخت زبان گنجشک کنار مسجد بود که باعث آتشسوزی عظیم و نابودی بخشهایی از ساختمان شد. اما این مسجد بعد از این حادثه دوباره بازسازی شد و الان به عنوان یکی از اصلیترین نقاط دیدنی جواهرده مورد توجه اهالی روستا و گردشگران قرار داره. مسجد آدینه نه تنها از نظر تاریخی مهمه، بلکه در گذشتههای دور، مردم از مناطق مختلف مازندران، گیلان و حتی الموت برای شرکت در جشنها و مراسمهای مذهبی به این مسجد میاومدن. یکی از معروفترین این مراسمها، سنت گلکاری یا «دزگا مزگتی» بوده که توی فصلهای خاص برگزار میشده و یه روز خوش و پر از شادی برای مردم روستا و مهمانها فراهم میکرده.
مقبره شاه یحیی
مقبره شاه سید یحیی، یکی از جاهای تاریخی و مقدس این منطقه به حساب میاد. این مقبره رو روی قله سماموس ساختن که خود قله هم یه حس خاصی داره و پر از رمز و رازه. مردم جواهرده وقتی حاجتی دارن یا نذری دارن، میرن زیارت این مقبره تا حاجاتشون برآورده بشه. وقتی میری بالا، نه تنها یه حس معنوی خوب داری، بلکه میتونی مناظر فوقالعادهای از کوهستان و طبیعت اطراف رو هم ببینی.
گورهای تاریخی گبری
گورهای تاریخی گبری تو جواهرده یکی از عجیبترین جاهای دیدنی این منطقهان. این گورها مربوط به دوران هخامنشیها و زرتشتیها میشه و قدمتشون میره به دو سه هزار سال پیش. اسم «گبری» هم به خاطر این بوده که قدیمها به غیرمسلمانها گبر میگفتن، ولی متاسفانه این اسم بعدها به اشتباه به کسایی که به خدا ایمان نداشتن داده شد و خیلی از تاریخ و فرهنگشون فراموش شد. گورهایی که اینجا پیدا میشن بهصورت سرداب یا خمرهای ساخته شدن. یکی از نکات جالبش اینه که وقتی گبریها کسی رو دفن میکردن، چیزای قیمتی مثل جواهرات رو هم با جسد دفن میکردن. اینکارشون شاید به نشونه باور به زندگی بعد از مرگ بوده. اما متاسفانه در طول سالها، این گورها مورد حمله و غارت قرار گرفتن و خیلی از گنجهاشون دزدیده شد.
دشت لپاسر
هر چی بیشتر به روستا نزدیکتر میشید، چمنزارها و مراتع وسیعتر میشه و توی دشت لپاسر میتونید یک منظره واقعاً دیدنی رو تجربه کنید. این دشت، که بین جنت رودبار و اشکور قرار گرفته، ماههای بهار و مخصوصاً خرداد به اوج زیبایی خودش میرسه. این موقع از سال، هوا خیلی مطبوعه و گلهای زرد رنگ دشت رو پر کرده و فضای خوبی به وجود آورده. به همین دلیل، کوهنوردها و طبیعتگردها، این زمان رو برای سفر به دشت لپاسر انتخاب میکنن. از برکههای آبگیر کوچک گرفته تا گلهای زرد رنگ و مراتع سبز و وسیع، همه چیز دست به دست هم میده که این منطقه به یکی از پرطرفدارترین جاهای دیدنی شمال تبدیل بشه. اگر قصد اقامت توی این منطقه رو دارید، اصلاً نگران چادر و کیسه خواب نباشید، چون توی این دشت، کلبههای سنگی برای اجاره وجود داره که میتونید توشون اقامت کنید. برای رسیدن به دشت لپاسر، میتونید از مسیرهایی مثل دهستانهای جواهرده، جواهردشت، اشکور و جنت رودبار عبور کنید و از زیباییهای ناب طبیعت این منطقه حسابی لذت ببرید.
فصل سفر به جواهرده
این روستا به دلیل موقعیت جغرافیاییش، فصلهای بهار و تابستان هوای خنکی داره که برای فرار از گرمای تابستون عالیه. دمای هوا توی این زمانها معمولاً بین ۱۰ تا ۱۲ درجه سانتیگراد متغیره. البته باید به این نکته هم توجه کنید که سفر به این روستا همیشه امکانپذیر نیست. فصل بهار، بهخصوص ماه فروردین، به خاطر بارش سنگین برف و بارون، جادهها معمولا بستهان و عبور از مسیر رو سخت میکنه. پاییز هم هوا سردتر میشه و با بارش بارون، خطر ریزش کوه وجود داره. زمستون هم که دیگه بههیچوجه توصیه نمیشه چون جواهرده بهطور کامل پوشیده از برفه و یخچالهای طبیعیش کاملاً یخ میبندن. اما اگه دنبال لحظات ناب و خاطرهانگیز هستید، آخرای بهار و فصل تابستون بهترین زمان برای سفر به این روستا به حساب میاد.
اقامت در روستای جواهرده رامسر
این منطقه بهخاطر گردشگرپذیر بودنش پر از گزینههای اقامتی مختلفه. از هتلها و ویلاهای دربست گرفته تا اتاقهای اجارهای، همهی اینها برای راحتی مسافرا تو این روستا تعبیه شدن. اما یه پیشنهاد مهم داریم که حتما بهش توجه کنین؛ به هیچ عنوان به فکر کمپینگ و اقامت توی چادر نباشید! حتی تو تابستون شبهای جواهرده میتونه خیلی سرد بشه و موندن تو چادر به هیچ وجه راحت نیست. برای اینکه شب راحتی داشته باشین، به گزینههایی مثل هتل یا ویلا فکر کنید که هم امکانات خوبی داره و هم راحتی شما رو تضمین میکنه. این روستا که یه ییلاق زیبا تو رامسره، برای اقامت گردشگرا همهجوره آمادهست. ویلاها و اتاقهای اجارهای به راحتی در دسترس هستن و اجاره ویلا تو این منطقه کاملاً رایجه. برای اقامت بهتر، هتلهای مختلفی هم وجود دارن که میتونید بر اساس نیاز و بودجهتون انتخاب کنید. مثلا هتل مهتاب جواهرده که فقط ۳۰۰ متر از شما فاصله داره، یا هتل رانکوهی که ۸۵۰ متر فاصله داره. البته اگه بخواهید هتلهای رامسر رو هم در نظر بگیرید، هتل گردان رامسر رمک با ۳۰.۵ کیلومتر، یا هتل بام سبز رامسر با ۳۷.۴ کیلومتر فاصله از جواهرده هم گزینههای خوبی هستن.
جاذبه های دیدنی اطراف جواهرده
جاذبه گردشگری | فاصله تقریبی از مرکز رامسر |
---|---|
روستای جنت رودبار | 7.9 کیلومتر |
آبشار خشکا | 7.9 کیلومتر |
قلعه تاریخی گرسماسر | 9.4 کیلومتر |
روستای گرسماسر رامسر | 9.7 کیلومتر |
ییلاق جواهردشت رودسر | 9.7 کیلومتر |
غار گرگر لوکا رامسر | 14.3 کیلومتر |
زیپ لاین | 15.1 کیلومتر |
غار یاغی لوکا | 15.4 کیلومتر |
آبشار سیاسرت | 16 کیلومتر |
تله کابین رامسر | 16.3 کیلومتر |
بازار جدید ماهی فروشان | 16.8 کیلومتر |
مرکز خرید نگین | 16.8 کیلومتر |
کاخ مرمر رامسر | 16.9 کیلومتر |
جنگل دالخانی | 16.9 کیلومتر |