دریاچه سقالکسار یکی از قشنگ ترین جاذبه های گردشگری گیلان هستش که نزدیک یه روستا به همین اسم، حوالی رشت قرار گرفته. یه رسم جالب هم تو این دریاچه هست که شاید خیلیا نشنیده باشن. وقتی وارد سد خاکی سقالکسار می‌شی، یه کیسه زباله بهت میدن. حالا اگر زباله‌ها رو تو طبیعت نریزی و موقع برگشت کیسه رو پر کنی و به نگهبانی بدی، حدود ۵۰ درصد از هزینه ورودی بهت پس داده میشه. این طرح از سال ۱۳۹۰ اجرا شده و هدفش این بوده که مردم رو به حفظ پاکیزگی محیط زیست تشویق کنه​. البته متاسفانه این رسم الان دیگه مثل سابق پرطرفدار نیست. یه نکته جالب دیگه اینه که زباله‌هایی که جمع‌آوری می‌کنن، برای تولید ورمی‌کمپوست استفاده میشه. این ورمی‌کمپوست هم از ترکیب کرم خاکی و کود آلی به‌دست میاد و کمک می‌کنه تا خاک منطقه غنی بشه.

اقامت در دریاچه سقالکسار گیلان

دریاچه سقالکسار کجاست؟

دریاچه سقالکسار یه جای قشنگ توی شمال کشور و ۱۵ کیلومتری جنوب رشت هست که به خاطر سد خاکی که درست کردن، یه دریاچه با منظره فوق‌العاده به وجود اومده. روستای سقالکسار توی بخش لاکان شهرستان رشت و جاده جیرده قرار داره. دریاچه‌های دیگه و جاذبه‌های طبیعی هم داره که باعث میشه این منطقه خیلی معروف بشه. فاصله‌اش هم از رشت کم‌تر از نیم‌ساعته، یعنی دسترسی بهش راحت و آسونه. فاصله این جاذبه از یه سری جاهای مهم توی جدول زیر اومده.

شهر فاصله حدودی از دریاچه
رشت 15 کیلومتر
ماسوله 58 کیلومتر
ماسال 53 کیلومتر
فومن 30 کیلومتر
انزلی 57 کیلومتر

لوکیشن دریاچه سقالکسار روی نقشه

دریاچه زیبای سقالکسار

مسیر دسترسی به دریاچه سقالکسار

برای دسترسی به دریاچه سقالکسار، از تهران مسیرهای مختلفی وجود داره. اگر از تهران به سمت رشت حرکت می‌کنید، باید وارد آزادراه تهران – کرج و بعد کرج – قزوین بشید و ادامه بدید تا به آزادراه قزوین – رشت برسید. بعد از رسیدن به رشت، سه مسیر مختلف برای رسیدن به سقالکسار دارید که هر سه آسفالت و هموار هستن:

  • مسیر اول: از میدان گاز رشت وارد جاده لاکان بشید و حدود 10 کیلومتر برید. بعد از رسیدن به آخر این جاده، وارد جاده فومن بشید و تا بقعه آقا سید شریف رانندگی کنید. مسیر به سمت چپ روستای سقالکسار می‌ره.
  • مسیر دوم: از فلکه رازی وارد جاده شیون فومنی بشید، بعدش به جاده جیرده برید و به سقالکسار برسید.
  • مسیر سوم: برای کسایی که از تهران میان، بعد از عوارضی رشت، باید به سمت فومن برید. با 14 کیلومتر رانندگی، به بقعه آقا سید شریف میرسید. مسیر سقالکسار سمت چپ این بقعه قرار داره.

بعد از اینکه به روستا رسیدید، مسیر به سمت سد خاکی سقالکسار کاملاً آسفالت و همواره. دریاچه وسط طبیعت زیبا قرار داره و به راحتی می‌تونید ماشین رو تا محوطه سد بیارید. روزای شلوغم می‌تونید ماشین رو بیرون از محوطه پارک کنید و پیاده وارد بشید.

دریاچه روستای سقالکسار

تاریخچه علت نامگذاری روستای سقالکسار

خب، درباره اسم روستای سقالکسار چندتا نظریه وجود داره که هر کدوم یه معنی متفاوت میده. یه نظریه میگه که اسم روستا از سه واژه «سقا»، «لک» و «سار» ساخته شده. یعنی «سقا» یعنی محل آبخوری، «لک» و «سار» هم اسم دو پرنده هستن که قبلاً میومدن تو این روستا و از آبش می‌خوردن. این طور میشه معنی‌ش کرد که سقالکسار یعنی “محل آبخوری لک و سار”. این تئوری خیلی منطقی به نظر میاد چون می‌گن قبلاً پرنده‌هایی مثل سار و لک‌لک زیاد به این روستا می‌اومدن تا آب بخورن. اما یه تئوری دیگه هم هست که میگه «سقالکسار» از «سیالخ» گرفته شده که یعنی خار سه پهلو و «سار» هم یعنی سر. به این معنی که سقالکسار یعنی “سر خار سه پهلو” که خب اینم یه معنی دیگه از اسم روستاست. یه نظریه دیگه هم هست که میگه «سقالک» یعنی تپه و ترکیبش با «ار» میشه “بالای تپه”. پس از این دیدگاه، سقالکسار میشه “بالای تپه”.

مشخصات دریاچه سقالکسار

این دریاچه مساحتش حدود ۱۵ هکتاره و وسط یه جنگل از درخت‌های بلوط محاصره شده. آب این دریاچه از بارون‌ها و چشمه‌های اطراف تامین میشه و ارتفاعش هم از سطح دریا حدود ۶۴ متره. اما داستان ساخت سد خاکی این دریاچه جالب‌تر از خود دریاچه‌ست. در واقع، سد از اول اینجا نبوده! یه کشاورز به اسم جعفر خوشحال که اهل همون روستا بود، سال ۱۳۶۲ از دولت خواسته بود که یک سد خاکی بسازن تا مشکل آبیاری زمین‌ها حل بشه. این درخواست به دلیل خشکسالی‌های اون زمان بود. بعد از این که مسئولین درخواستشو پذیرفتن، سد سقالکسار ساخته شد. توی ورودی سد هم یه تندیس از این کشاورز گذاشتن تا یاد این زحمتش همیشه حفظ بشه.

دریاچه سد خاکی سقالکسار

امکانات دریاچه سقالکسار

اطراف دریاچه آلاچیق‌های زیادی وجود داره که می‌تونی بشینی، استراحت کنی یا دور هم جمع بشین. اگه اهل قایق سواری باشی، قایق‌های پدالی هم هست که می‌تونی سوارشون بشی و از دریاچه لذت ببری. چندتا کافه و رستوران کنار دریاچه هست که می‌تونی یه غذای خوشمزه بخوری. سرویس بهداشتی و پارکینگ هم در نظر گرفته شده تا راحت باشی. البته که برای ورود به محوطه یه هزینه‌ای از ماشین‌ها گرفته میشه.

بهترین زمان سفر به سدخاکی سقالکسار

روستای سقالکسار همیشه قشنگه، اما بهترین زمان‌هایی که خیلی‌ها می‌گن برای سفر به اینجا، بهار و پاییزه. پبهار از نظر آب و هوا خوبه، نه خیلی گرم، نه خیلی سرد. حالا پاییز که دیگه حرفش جداست، یه دنیا رنگ‌های نارنجی، زرد، قرمز و سبز توی دریاچه می‌افتن و یه انعکاس زیبا می‌سازن که اصلاً نمی‌تونی ازش دست برداری. اما تابستون که هوا گرم و مرطوبه، طبیعت اینجا سرسبزتر از همیشه میشه. ولی خب، چون گرمه، شاید خیلی راحت نباشه برای گشت و گذار. برای زمستون هم بگم که هوا خیلی سرده و برف همه‌جا رو می‌پوشونه، ولی اگه دنبال آرامش و یه منظره یخ‌زده خاص می‌گردی، می‌تونی از برف‌بارون‌های اینجا لذت ببری. البته در کل بهار و پاییز بهترین وقتا برای دیدن اینجا هستن.

قایق سواری در دریاچه سقالکسار

اقامت در دریاچه سقالکسار

خیلی‌ها دلشون می‌خواد کنار آب چادر بزنن و شب رو توی طبیعتش بگذرونن. ولی متاسفانه نمی‌شه شب رو کنار دریاچه بمونید، چون حداکثر تا ساعت ۱۱ شب می‌تونید نزدیک دریاچه چادر بزنید. البته نگران نباشید، چون اقامتگاه‌های بوم‌گردی زیادی اطراف دریاچه و روستای سقالکسار هست که می‌تونید توی اون‌ها بمونید و از آرامش طبیعت لذت ببرید. یکی از گزینه‌ها، هتل شاه بلوطه که توی جاده سقالکسار قرار گرفته و امکانات خوبی مثل رستوران و کافی‌شاپ ارائه می‌ده. این هتل حتی صبحانه رایگان هم داره. اگه دوست داری تجربه‌ متفاوت داشته باشی، اقامتگاه‌های بوم‌گردی مثل کتام و مهدیزاده وجود دارن که حس زندگی سنتی رو به گردشگرا منتقل می‌کنن. این اقامتگاه‌ها علاوه بر اتاق‌، خدماتی مثل غذاهای محلی و فروشگاه صنایع دستی هم دارن که می‌تونی سوغاتی‌های جذاب بگیری. اگر دنبال گزینه‌های بیشتر و راحت‌تر هستی، مجتمع توریستی سقالکسار هم انتخاب مناسبیه. اینجا امکانات تفریحی مثل قایق‌سواری، ماهیگیری، زمین بازی و رستوران‌های مختلف داره که می‌تونی در کنار طبیعت لذت ببری.

مرورها و نظرات مردم درباره سدخاکی دریاچه سقالکسار

محیط خوب و قشنگی داره، برای هر ماشین ورودی میگیرن، روی دریاچه هم قایق هست که میتونین با هزینه جدا استفاده کنین ولی وقتی ما رفتیم نزدیک به غروب بود و دیگه کار نمیکردن، میتونین همه جاهاش دور دریاچه بشینین و از فضاش استفاده کنین، زیاد خلوت و با آرامش نیست اما حال و هواش خوبه.

سکوت محیط دریاچه به همراه انعکاس منظره‌های اطراف در آب، صدای پرندگان، قایق‌سواری و پیاده‌روی در اطراف دریاچه و تماشای بازی رنگ‌ها در بستر پوشش گیاهی دریاچه که دیگر هوش از سرتان می‌برد. سیزده بدر رشت این دریاچه یکی از شلوغ ترین تایم های سال است.

تنها در یک‌حالت اینجا خوبه. ماشین داشته باشید پاییز باشه.بارون بزنه.چایی بخورید زیر انداز بندازید و هوای تازه تنفس‌کنید.در غیر اینصورت هیچ چیزه خاصی ندارد.

من برای چندیدن دفعه اومدم که برای خانواده محیط خیلی خوبه.

دریاچه سقالکسار در بهار

جاهای دیدنی نزدیک به دریاچه زیبای سقالکسار

جاذبه گردشگری فاصله حدودی از سد خاکی سقالکسار
موزه میراث روستایی گیلان ۱۱ کیلومتر
آرامگاه میرزا کوچک خان جنگلی ۱۲.۳ کیلومتر
پارک جنگلی سراوان ۱۲.۴ کیلومتر
جاده سراوان فومن ۱۲.۶ کیلومتر
تالاب عینک ۱۳.۳ کیلومتر
قلعه رودخان ۲۷.۴ کیلومتر
سلانسر  ۲۸.۶ کیلومتر
غار یخی درفک ۳۲.۶ کیلومتر
آکواریوم انزلی ۳۵.۷ کیلومتر
تالاب انزلی ۳۸.۲ کیلومتر
به این مطلب رای دهید
Shares:

1 کامنت

  • 20 آبان 1403 at 6:51 ق.ظ

    […] دریاچه سقالکسار گیلان | مسیر دسترسی + جاهای دیدنی […]

    Reply

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *